Πού ωφελεί το ταχίνι – 16 διαφορετικές δράσεις

Οι περισσότερες και οι περισσότεροι από εσάς ίσως να θυμούνται το ταχίνι μόνο σε περιόδους νηστείας. Το πού ωφελεί το ταχίνι τον οργανισμό μας πραγματικά είναι κάτι που δεν γνωρίζουν όλοι, εξ ου και η επιλογή μας να συντάξουμε ένα σχετικό σύντομο άρθρο. Προλογικά, ας περιοριστούμε στο να αναφέρουμε ότι το ταχίνι αποτελεί μία υπερ-τροφή, ένα super-food όπως λέγεται, χάριν στην εξαιρετική θρεπτική του αξία, καθιστώντας το έτσι ένα απαραίτητο τρόφιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τι είναι το ταχίνι;

Το ταχίνι συνιστά μία λιπαρή πάστα από τριμμένο, ξεφλουδισμένο και ψημένο σουσάμι. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στις κουζίνες της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βόρειας Αφρικής, του Ιράν και της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, στις χώρες της Μέσης Ανατολής αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής των ανθρώπων, αφού το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν πολλά φαγητά.  Στην αγορά κυκλοφορεί σε δύο τύπους: α) ταχίνι από αποφλοιωμένο σουσάμι και β) ταχίνι από αναποφλοίωτο σουσάμι.

Τι μας προσφέρει 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι;

Προτού αναφερθούμε συγκεκριμένα στο πού ωφελεί το ταχίνι τον οργανισμό μας, κρίνουμε σημαντικό να σας πληροφορήσουμε για το τι κερδίζει η καθεμία και ο καθένας από εμάς όταν καταναλώνει 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι.

  • Ενέργεια 90 θερμίδες
  • Λιπαρά 8 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες 3 γραμμάρια
  • Απλά σάκχαρα 0,07 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες 1,4 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη 2,5 γραμμάρια
  • Σίδηρος 1,3 mg
  • Ασβέστιο 65 mg
  • Φώσφορος 110 mg
  • Μαγνήσιο 15 mg
  • Ψευδάργυρος 0,7 mg
  • Χαλκός 0,25 mg
  • Σελήνιο 0,3 μg
  • Κάλιο 62 mg
  • Νάτριο 17 mg
  • Βιταμίνη Β6 0,023 mg
  • Βιταμίνη Ε 0,04 mg
  • Φυλλικό οξύ 15 μg
  • Και η λίστα συνεχίζεται!

Μπορεί να μην έχετε άριστη εξοικείωση με τις ανωτέρω ποσότητες κι επομένως με το κατά πόσο είναι μεγάλες ή μικρές, ωστόσο αυτό που εμείς έχουμε να σου πούμε είναι ότι μόλις 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι εμπεριέχει πολύ καλές ποσότητες από τα στοιχεία που προαναφέραμε, καθώς κι από άλλα πολλά. Θερμιδική κάλυψη κι άρα κορεσμός, μπόλικη πρωτεΐνη, ασβέστιο και σίδηρος. Από αυτά και μόνο μπορεί κανείς να αντιληφθεί πού ωφελεί το ταχίνι τον ανθρώπινο οργανισμό και να ξεκινήσει να το εντάσσει στη διατροφή του.

Πού ωφελεί το ταχίνι συγκεκριμένα;

Χάρι στα συστατικά του, το ταχίνι ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό μας. Η κυριότερη συνεισφορά του έγκειται στα ακολούθως αναφερόμενα:

  1. Σε πολύ γενικές γραμμές, το ταχίνι πρόκειται για μια τροφή των ατόμων που επιθυμούν να προλάβουν την οστεοπόρωση, να προστατεύσουν την καρδιά τους, να ενισχύσουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και γενικότερα να οχυρώσουν τον οργανισμό τον οργανισμό τους.
  2. Το σουσάμι έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β1, Β2, Ε, νιασίνη), οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για όλους μας αλλά κυρίως για τις πιο ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά.
  3. Οι πρωτεΐνες που περιέχει είναι εύπεπτες, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα (μεθειονίνη, τρυπτοφάνη, αργινίνη, λευκίνη), τα οποία συνδυαζόμενα με τροφές που περιέχουν λυσίνη, αποκτούν μεγαλύτερη διατροφική αξία και συνεισφέρουν στη βέλτιστη υγεία και λειτουργία πολλών οργάνων μας: ενδεικτικά αναφέρουμε το συκώτι και τα νεφρά.
  4. Οι υδατάνθρακες που εμπεριέχει είναι κυρίως της μορφής των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
  5. Το ταχίνι έχει καλό λίπος, κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6), που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, της «ολικής» και της «κακής».
  6. Προλαμβάνει την οστεοπόρωση αφού είναι πλούσιο σε ασβέστιο.
  7. Βοηθάει αισθητά στην καλή πνευματική και σωματική ευεξία λόγω του αρκετού σιδήρου που παρέχει.
  8. Το κάλιο και ο ψευδάργυρος αυξάνουν αρκετά την άμυνα του οργανισμού μας.
  9. Το μαγνήσιο και ο φώσφορος δρουν καταπραϋντικά, ηρεμιστικά και μειώνουν τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους.
  10. Το μαγγάνιο και το σελήνιο έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση καθώς δύνανται να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, γεγονός που αυτομάτως μπορεί να συνδεθεί και με την πρόληψη ενάντια στη γήρανση αλλά και την αντιμετώπιση της ήδη υφιστάμενης γήρανσης στο πρόσωπο και στο δέρμα γενικότερα [δείτε το σχετικό άρθρο εδώ].
  11. Ο χαλκός μειώνει τον πόνο που εκδηλώνεται στις αρθρώσεις μας.
  12. Πού ωφελεί το ταχίνι επίσης; Λόγω των λιγνανών συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  13. Εμποδίζει λόγω των συστατικών του την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, που αποτελεί το πρώτο στάδιο και έναν σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης.
  14. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τον οργανισμό από τη γήρανση και μάλιστα από την πρόωρη γήρανση, ενώ παράλληλα δρα προστατευτικά στον οργανισμό μας από τις φθορές που προκαλούν οι παραγόμενες ελεύθερες ρίζες και τα υποπροϊόντα μεταβολισμού. Επιπλέον, διαθέτει αντικαρκινική δράση και ανασταλτική δράση σε χρόνιες παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης, η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, ο καταρράκτης, παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων κ.λπ.
  15. Πού ωφελεί το ταχίνι τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαφικές ή vegan δίαιτες και διατροφές; Τα σχετικά υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών και ασβεστίου το κάνουν να είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε αυτές, που συνιστάται σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες που τις ακολουθούν να έχουν ενταγμένο και το ταχίνι.
  16. Σε σύγκριση με άλλα γλυκά, όπως η σοκολάτα και τα παράγωγά της, το ταχίνι υπερτερεί, διότι περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά.

Η πολυδιάστατη συμβολή που έχει το ταχίνι για τον ανθρώπινο οργανισμό συνιστά έναν πολύ βασικό ρόλο που αξίζει να κινητοποιήσει τον καθένα και την καθεμία από εμάς στο να εντάξουμε την εν λόγω υπερ-τροφή στο διατροφολόγιό μας, κι αν όχι το καθημερινό, σίγουρα το εβδομαδιαίο.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα