Πώς να κόψεις το κάπνισμα; – Συμβουλές

Το έχεις πει δεκάδες φορές και το έχεις προσπαθήσεις άλλες τόσες. Κάθε φορά, όμως, με την πρώτη ευκαιρία και με μια δικαιολογία επιστρέφεις ξανά σε αυτή την κακιά συνήθεια, το κάπνισμα. Είναι τόσοι πολλοί οι λόγοι που πρέπει να σε πείσουν για να πετάξεις το τσιγάρο μια και καλή από το χέρι σου, αλλά και πάλι δυσκολεύεσαι.

Πώς να κόψεις το κάπνισμα, λοιπόν, χωρίς να κάνεις πισωγυρίσματα; Θα σου δώσουμε εμείς κάποιες συμβουλές, παρακάτω, που αν τις ακολουθήσεις η επιτυχία είναι σίγουρη.

Πώς να κόψεις το κάπνισμα; – Συμβουλές

Αποφάσισέ το συνειδητά

Για να κόψεις το κάπνισμα και να μην υποτροπιάσεις μετά από λίγες μέρες, εβδομάδες ή μήνες, πρέπει καταρχάς να το έχεις πάρει απόφαση συνειδητά και μόνη σου χωρίς να επηρεαστείς από το περιβάλλον σου ή άλλους παράγοντες. Πρέπει να γνωρίζεις εσύ η ίδια τους λόγους για τους οποίους το σταματάς, ώστε να μην το ξεκινήσεις πάλι με την πρώτη αφορμή. Αν κόψεις το κάπνισμα απλά επειδή όλοι σου λένε ότι πρέπει, ενώ εσύ καταβάθος δεν το έχεις αποφασίσει και δεν είσαι έτοιμη, τότε είναι σίγουρο πως η διακοπή δε θα κρατήσει πολύ, θα είναι απλά ένα μικρό διάλειμμα. Σκέψου, λοιπόν, πραγματικά το γιατί εσύ θέλεις να κόψεις το κάπνισμα -φοβάσαι για την υγεία σου, βαρέθηκες να μυρίζει η ανάσα, τα δάχτυλα και τα ρούχα σου, κ.ά. – και όταν αποφασίσεις πως είσαι απόλυτα έτοιμη κάντο.

Κάνε τη διακοπή σταδιακά

Το να ξυπνήσεις μια μέρα, να πετάξεις τα τσιγάρα σου στα σκουπίδια και να πεις σε όλους πως έκοψες το κάπνισμα, ίσως να ακούγεται απλό και αποτελεσματικό αλλά δεν είναι. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η απότομη διακοπή του καπνίσματος. Πώς να κόψεις το κάπνισμα, λοιπόν, χωρίς να ξαναπέσεις στην «παγίδα» του; Σταδιακά, είναι η σωστή απάντηση! Περίπου το 95% των ανθρώπων που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα μεμιάς, χωρίς θεραπεία ή φάρμακα, καταλήγουν να υποτροπιάζουν. Η αιτία είναι ότι η νικοτίνη είναι εθιστική. Ο εγκέφαλος συνηθίζει να έχει νικοτίνη και την αναζητά, οπότε στην απουσία της εμφανίζονται συμπτώματα στέρησης και συνήθως επιστρέφεις.

Θεραπεία και φάρμακα

Όταν διακόψεις το κάπνισμα, η έλλειψη νικοτίνης μπορεί να σου προκαλέσει περίεργα συναισθήματα και συμπτώματα όπως θλίψη, σύγχυση, νευρικότητα, άγχος, κατάθλιψη κλπ. Η ανάγκη για τσιγάρο μπορεί να είναι πολύ δυνατή γι’ αυτό και είναι κατάλληλη σε αυτή την περίπτωση μια θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης, η οποία συχνά βοηθάει στη μείωση των παραπάνω συμπτωμάτων. Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι η τσίχλα νικοτίνης όπως και τα επιθέματα, μπορούν να βοηθήσουν στην επιτυχία διακοπής του καπνίσματος αν χρησιμοποιηθούν σωστά κι εντατικά. Προσοχή, όμως, η χρήση των παραπάνω υποκατάστατων δε συνιστάται ενώ καπνίζετε παρά μόνο εφόσον έχετε διακόψει.

Για να απαλύνεις τη στέρηση της νικοτίνης, χωρίς χρήση προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη (χωρίς υποκατάστατα δηλαδή), μπορείς να ρωτήσεις κάποιο γιατρό σχετικά με συνταγογραφούμενα φάρμακα που δίνονται για τη μείωση της ανάγκης πρόσληψης νικοτίνης. Υπάρχουν χάπια που βοηθούν σε αυτό, επηρεάζοντας τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου μας. Άλλα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων στέρησης , όπως είναι η κατάθλιψη.

Μοιράσου την προσπάθειά σου

Κάθε τι που αντιμετωπίζουμε, όσο δύσκολο κι αν είναι για εμάς, όταν το μοιραζόμαστε και έχουμε την αντίστοιχη συμπαράσταση από τους δικούς μας ανθρώπους γίνεται πάντα πιο εύκολο. Αν λοιπόν, έχεις αποφασίσει να κόψεις το κάπνισμα ενημέρωσε το περιβάλλον σου (φίλους, οικογένεια, σύντροφο, συνεργάτες) για την προσπάθειά σου και είναι σίγουρο πως η ενθάρρυνση και η στήριξή τους θα συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή. Αν πάλι έχεις ξεκινήσει να προσπαθείς να σταματήσεις το κάπνισμα και παρά τη βοήθεια και τη συμπαράσταση τα βρίσκεις σκούρα, μπορείς να δοκιμάσεις και μια ομάδα στήριξης ή κάποιον ειδικό σύμβουλο. Σίγουρα θα είναι αποτελεσματική μια τέτοια κίνηση και θα λάβεις σωστές συμβουλές και στρατηγικές ενδεχομένως διακοπής του καπνίσματος.

Προσπάθησε να διώξεις το άγχος

Όταν αναρωτιέσαι πώς να κόψεις το κάπνισμα, τη στιγμή που σου φαίνεται ο μόνος σύμμαχος σε όλο αυτό βουνό άγχους και πίεσης που αντιμετωπίζεις καθημερινά με τους ρυθμούς της ζωής, πρέπει να σκεφτείς πως μάλλον το πρόβλημα κόβεται από τη ρίζα. Αν, δηλαδή, για σένα μια από τις βασικές αιτίες που σε οδηγούν εξαρχής στο να καπνίζεις είναι (όπως και για πολλούς ανθρώπους) το γεγονός ότι η νικοτίνη σε βοηθάει να χαλαρώνεις και να διώχνεις το άγχος, τότε αυτό που πρέπει καταρχάς να κάνεις είναι να αποφεύγεις το άγχος, τις καταστάσεις πίεσης και να ρυθμίζεις το στρες σου. Δοκίμασε κάτι εναλλακτικό, όπως η γιόγκα, το μασάζ, η χαλαρωτική μουσική, το μπάνιο με αιθέρια και αρωματικά έλαια και φυσικά αν είσαι στις αρχές διακοπής του καπνίσματος, απόφυγε ριζικά τις στρεσογόνες καταστάσεις και όλα όσα σου προκαλούν υπερένταση.

Φρόντισε να αποφεύγεις το αλκοόλ και άλλους παράγοντες

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες και κάποιες δραστηριότητες-συνήθειες που τις έχουμε συνδυάσει με το κάπνισμα και γι’ αυτό συχνά ενισχύουν την ανάγκη μας για τσιγάρο. Για παράδειγμα το αλκοόλ και ο καφές, που αποτελούν τα κυρίαρχα παραδείγματα αυτής της κατηγορίας. Καλό είναι όταν βρίσκεσαι σε περίοδο που προσπαθείς να κόψεις το κάπνισμα, να περιορίσεις σημαντικά το αλκοόλ στις εξόδους σου αλλά και τους καφέδες που πίνεις μες στη μέρα σου γιατί σίγουρα την ώρα εκείνη θα αναζητάς μανιωδώς το τσιγάρο και είναι πολύ πιθανό να μην αντέξεις και να υποκύψεις. Αντικατέστησε το αλκοόλ με κάποιο αναψυκτικό ή κάτι άλλο και τον καφέ με ένα τσάι ή ένα χυμό . Επίσης αν βοηθάει, να μασάς συχνά τσίχλα για να αποφύγεις να πιεις ή να καπνίσεις. Προσοχή να μην το ρίξεις στο φαγητό, που ναι μεν θα σε βοηθήσει να αποφύγεις το κάπνισμα αλλά θα σε επιβαρύνει απότομα με πολλά κιλά και τα άσχημα συναισθήματα που θα έχεις μπορεί να σε οδηγήσουν ξανά πίσω.

Κατάλληλη διατροφή

Δε μιλάμε για δίαιτα ταυτόχρονα με τη διακοπή του καπνίσματος – θα ήταν άλλωστε μαρτύριο να τα ξεκινήσεις και τα δύο μαζί! Απλώς αν προσπαθήσεις να καταναλώνεις κάποιες συγκεκριμένες τροφές, όπως λαχανικά και φρούτα καθώς και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, έχει αποδειχτεί πως η γεύση του τσιγάρου θα σου είναι δυσάρεστη οπότε θα σε βοηθήσει μια τέτοια διατροφή στην αποφυγή του καπνίσματος. Ταυτόχρονα θα λαμβάνει ο οργανισμός σου και τις θρεπτικές ουσίες που σου προσδίδουν τα συγκεκριμένα τρόφιμα.

Προσπάθησε να κάνεις άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα και η κάθε μορφής άσκηση, μπορεί να κατευνάσει την εξάρτησή σου από τη νικοτίνη και να μειώσει την ανάγκη για τσιγάρο. Επιπλέον, σε βοηθάει να ανακτήσεις τη χαμένη σου φυσική κατάσταση και εμποδίζει την αύξηση βάρους που συνήθως είναι αναπόφευκτη μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Καθαρό περιβάλλον

Όταν αποφασίσεις να κόψεις το τσιγάρο και αναρωτιέσαι πώς να κόψεις το κάπνισμα αφού πλέον είναι μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς σου, πρέπει να φροντίσεις ώστε ο περιβάλλων χώρος σου να είναι «καθαρός» από οτιδήποτε σου θυμίζει το τσιγάρο. Είτε είναι η μυρωδιά είτε αντικείμενα όπως αναπτήρες, σταχτοδοχεία, ταμπακιέρες, κλπ. φρόντισε να τα εξαφανίσεις. Αν η μυρωδιά στο σπίτι σου παραμένει, στην ανάγκη πλύνε κουρτίνες, χαλιά , παπλώματα, οτιδήποτε μπορεί να την έχει απορροφήσει. Πρέπει ο καθημερινός χώρος σου να μη θυμίζει σε τίποτα την εποχή που ήσουν καπνίστρια και να είναι καθαρός κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Δώσε μια ανταμοιβή στον εαυτό σου

Όταν καταφέρεις να μείνεις γι αρκετό διάστημα «καθαρή» από τη χρήση τσιγάρου, αντάμειψε τον εαυτό σου με κάτι που του έχεις υποσχεθεί στην αρχή της προσπάθειάς σου. Μπορεί να είναι από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο δώρο για σένα. Σκέψου πως όταν σταματήσεις το κάπνισμα θα εξοικονομήσεις και αρκετά χρήματα, οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα χρήματα αυτά για να αγοράσεις κάτι που θα σε κάνει χαρούμενη και θα σου δώσει κίνητρο για τη συνέχεια της προσπάθειάς σου.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα