Πώς να αποφύγεις τις ιώσεις – 10 Παλιοί και σύγχρονοι τρόποι

Μέσα μαζικής μεταφοράς, εργασιακός χώρος, σχολείο, πανεπιστήμιο, καφετέριες… Κάθε τέτοιο μέρος μπορεί να αποτελέσει για την κάθε μία από εμάς μία πηγή για να κολλήσουμε ίωση. Βλέπεις τη διπλανή σου στο μετρό να φυσάει διαρκώς τη μύτη της και ανησυχείς μήπως κάποιο μικρόβιο… λοξοδρομήσει, βρεθεί σε εσένα και προσβάλλει τον οργανισμό σου. Βλέπεις το συνάδελφό σου στη δουλειά ή στη σχολή να φταρνίζεται όλη την ώρα κι εσύ, μη έχοντας μια εύκαιρη διέξοδο διαφυγής, τρέμεις στην ιδέα ότι την επόμενη ημέρα θα ξυπνήσεις με συνάχι, πονοκεφάλους και πυρετό.

Η αλήθεια είναι πως, πράγματι, υπάρχει πιθανότητα να κολλήσεις κάποια ίωση από το διπλανό σου που βήχει ή από τη διπλανή σου που μόλις φταρνίστηκε και δεν έκλεισε επαρκώς την ελεύθερη περιοχή μπροστά της με το χέρι της.

Ωστόσο, το να κολλήσεις μία ίωση δεν είναι πάντοτε τόσο απλό ούτε τόσο προφανές. Η πλειονότητα των ιώσεων προκαλείται από παράγοντες που δεν έχεις καν αντιληφθεί ότι μπορεί να αποτελούν εστίες μικροβίων και πιθανές εστίες ιώσεων. Μιλάμε τόσο για μολυσμένα αντικείμενα όσο και για άτομα, η επαφή με τα οποία δύναται να σου προκαλέσει κάποια ίωση.

Πώς να αποφύγεις τις ιώσεις; Τι να κάνεις για να μην κολλάς ιώσεις με το παραμικρό; Διάβασε το επί της οθόνης σου ανοιχτό άρθρο και θα μάθεις ακριβώς πώς να αποφύγεις τις ιώσεις, ποια είναι τα πιο «γνωστά» πράγματα που πρέπει να ακολουθείς, ποιοι είναι οι νέοι τρόποι που έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικότατοι στην αποφυγή των ιώσεων.

Πώς να αποφύγεις τις ιώσεις – 10  «Παλιοί» και «νέοι» τρόποι

1. Κάτσε σπίτι σου

Ασφαλώς και το να παραμείνεις εσώκλειστη μέσα στους τοίχους του σπιτιού σου είναι κάτι ανέφικτο, καθώς συγχρόνως και παράλογο. Αυτό που σου προτείνουμε να κάνεις για να αποφύγεις τις ιώσεις είναι να προσπαθείς να μένεις σπίτι σου και να μην είσαι επί 24ώρου βάσεως εκτός σπιτιού και, ιδιαίτερα, εντός κλειστών χώρων. Θα μας πεις αυτό είναι δύσκολο, γι’ αυτό και σου ξαναλέμε ότι η πρότασή μας είναι να διαλέγεις το χώρο του σπιτιού σου όταν έχεις τη δυνατότητα επιλογής. Για παράδειγμα, αντί να πηγαίνεις 3 φορές την εβδομάδα για καφέ και ποτό έξω με την παρέα σου, προσπάθησε τη 1 ή τις 2 να μένετε στο σπίτι σου προκειμένου να αποφύγεις τη διαρκή συναναστροφή με πολύ κόσμο.

2. Κοιμήσου

Αν και είναι η βασικότερη, πρακτικά είναι μία – σχεδόν καθολικά – ανεφάρμοστη συμβουλή, δυστυχώς… Ο επαρκής ύπνος ισοδυναμεί με μια καλή και ισορροπημένη ψυχοσωματική κατάσταση, η οποία με τη σειρά της εγγυάται ότι θα είμαστε ανθεκτικότεροι στο να κολλήσουμε ίωση σε σύγκριση με κάποιο άλλο άτομο που δεν κοιμάται αρκετά. Όσες συνηθίζουν να κοιμούνται σε καθημερινή βάση λιγότερο από 7 ώρες, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να κρυολογήσουν συγκριτικά με τις γυναίκες εκείνες που κοιμούνται σταθερά από 8 ώρες και πάνω.

3. Πλένε τα χέρια σου

Μία επίσης ανεφάρμοστη στην πράξη συμβουλή, που αποτελεί όμως έναν από τους κυρίαρχους τρόπους για το πώς να αποφύγεις τις ιώσεις. Ένα καλό πλύσιμο το χεριών δε σημαίνει πως πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται με τα ειδικά ( – ακριβά) αντιβακτηριδιακά κρεμοσάπουνα, αφού δεν είναι καλύτερα από το παλιό, κλασικό πράσινο σαπούνι. Όσον αφορά στη διαδικασία καθαυτή, είναι απαραίτητο να διαρκεί όχι λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα, ενώ παράλληλα πρέπει να πλένεις καλά τις παλάμες, τα δάχτυλα, το πάνω μέρος των χεριών και το εσωτερικό των δαχτύλων σου. Όσο πιο πολλές φορές μέσα στη μέρα, τόσο το καλύτερο!…

4. Κλείσε και τις υπόλοιπες διόδους των μικροβίων

Οι μικροοργανισμοί, πέραν από τα χέρια σου, είναι δυνατόν και μάλιστα σύνηθες να εισχωρούν στον οργανισμό σου από τα αφτιά αλλά και από τη μύτη, όπου και προσκολλούν στους βλεννογόνους, πολλαπλασιάζονται και σε μολύνουν χωρίς να το έχεις πάρει χαμπάρι. Αυτό που έχεις να κάνεις κάθε φορά που επιστρέφεις σπίτι σου είναι να αλείφεις με τα πλυμένα σου χέρια ελάχιστο οινόπνευμα στα αφτιά και στη μύτη σου και τα μικρόβια δε θα σου προκαλέσουν καμία ίωση.
Επιπρόσθετα, είναι καλό να κάνεις και γαργάρες – πλύσεις με ένα στοματικό διάλυμα, όταν γυρίζεις από κάποιο δημόσιο χώρο με πολύ κόσμο, έτσι ώστε να κλείσεις και τη συγκεκριμένη δίοδο των μικροβίων.

5. Κλείσε το καλοριφέρ…

…και άνοιξε το air condition. Οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα μεταδίδονται όταν υπάρχει υγρασία. Για το λόγο αυτό, το πώς να αποφύγεις τις ιώσεις έγκειται στο να ξηράνεις κάπως την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου χρησιμοποιώντας το air condition για το χειμώνα. Μάλιστα, όταν πρόκειται να μαζευτούν σπίτι σου μπόλικα άτομα, τότε καλό να διατηρείται στο χώρο μια μέση θερμοκρασία, παραδείγματος χάριν 26 βαθμοί Κελσίου.

6. Αρνήσου το δεύτερο ποτό

Το αλκοόλ παρακωλύει για 24 ώρες από την κατανάλωσή του την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να καταπολεμούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που επιδιώκουν να εισβάλουν στον οργανισμό μας. Πώς να αποφύγεις τις ιώσεις, λοιπόν; Περιόρισε αισθητά το αλκοόλ που καταναλώνεις, διότι γενικότερα επιδρά αρνητικά στη «δουλειά» των λευκών αιμοσφαιρίων.

7. Αλατόνερο

Όταν αντιλαμβάνεσαι ότι μια ίωση σε γυροφέρνει, ψέκασε μερικές φορές μέσα στη μέρα σου τη μύτη σου με αλατόνερο. Είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος για να διαλύσεις τις ουσίες που βρίσκονται συγκεντρωμένες στην αναπνευστική οδό και για να ανακουφίσεις άμεσα τη ρινική σου κοιλότητα.

8. Εισνοή ατμών

Αντί για αλατόνερο, ένας εναλλακτικός τρόπος για το πώς να αποφύγεις τις ιώσεις που καραδοκούν και βλέπεις ότι έχουν αρχίσει να σε «ενοχλούν» είναι να κάνεις εισπνοές από ατμούς. Βάλε ένα κατσαρολάκι με νερό να βράσει, άσε το χωρίς καπάκι και είσπνεε τους ατμούς που παράγονται.

9. Σκόρδο, μπρόκολο, κουνουπίδι, φρούτα και λαχανικά

Είναι όλα τους τρόφιμα που, εάν τα εντάξεις στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιό σου, θα πολλαπλασιάσεις τις πιθανότητες βελτίωση του ανοσολογικού σου συστήματος και, άρα, θα μειώσεις αναλογικά τις πιθανότητες εισχώρησης παθογόνων μικροοργανισμών.  Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες – καθώς και οι άνδρες – που συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους το σκόρδο, τα φρούτα, το κουνουπίδι, το μπρόκολο καθώς και τα φωτεινά σε χρώμα λαχανικά έχουν υποτριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν ή να κρυολογήσουν από εκείνες που δεν τρέφονται τακτικά με κανένα από τα αναφερόμενα προϊόντα.

10. Άφησε τον πυρετό ήσυχο!

Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ βασικό, το οποίο μάλλον να μη γνωρίζεις. Ο πυρετός, όπως λέει και το βιβλίο Βιολογίας που δίνεται στα παιδιά μιας τάξης γυμνασίου, αποτελεί τον κυριότερο ενδογενή αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού μας, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα και αυτόνομα όταν οποιοσδήποτε παθογόνος μικροοργανισμός επιχειρήσει να προσβάλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έχε το στο νου σου σα μια ασπίδα που υψώνεται μόνη της για να καταπολεμήσει την επικείμενη ασθένεια, το επικείμενο κρυολόγημα. Πώς να αποφύγεις τις ιώσεις, όμως, όταν , με το που αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις λίγο πυρετό, ξεκινάς να παίρνεις αντιπυρετικά χάπια;  Αν έχεις λίγο πυρετό, να τον αφήνεις για μία δύο μέρες χωρίς να παίρνεις χάπια. Εάν δεις ότι ο πυρετός σου ωστόσο είναι «επίμονος» ή είναι ιδιαίτερα υψηλός, τότε φυσικά να πράξεις διαφορετικά.

Αυτοί ήταν οι 10 βασικότεροι τρόποι για το πώς να αποφύγεις τις ιώσεις που κυκλοφορούν και που μεταδίδονται με αστραπιαία ταχύτητα και ραγδαίους ρυθμούς. Εφάρμοσέ τους όλους αν θέλεις να είσαι βέβαιη ότι δε θα κρυολογήσεις.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα