Μαύρα δόντια – Αιτίες και αντιμετώπιση

Τα λευκά και αστραφτερά δόντια είναι το ζητούμενο για κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως ηλικίας, μια και όχι μόνο χαρακτηρίζουν ένα γοητευτικό χαμόγελο αλλά είναι και δείγμα υγείας και νεότητας. Δυστυχώς, εξαιτίας πολλών παραγόντων μπορεί να μην έχουμε την τύχη να διατηρούμε τα δόντια μας λευκά και γυαλιστερά, αλλά αντίθετα με τον καιρό μπορεί να αποκτήσουμε οδοντικές δυσχρωμίες που έχουν ως αποτέλεσμα από κίτρινα έως και μαύρα δόντια με αντιαισθητικούς και ενοχλητικούς λεκέδες. Μπορεί να έχουμε ένα ή περισσότερα μαύρα δόντια όπως επίσης μπορεί οι δυσχρωμίες να είναι ενδογενείς ή εξωγενείς, δηλαδή να προέρχονται από το εσωτερικό του δοντιού ή να περιορίζονται στην εξωτερική του επιφάνεια.

Στη συνέχεια του άρθρου, θα μάθουμε ποιοι είναι οι παράγοντες και τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε μαύρα δόντια, είτε σε μεμονωμένες περιπτώσεις είτε σε γενικευμένες, αλλά και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Μαύρα δόντια – Αιτίες

Όπως είπαμε, οι δυσχρωμίες των δοντιών μπορεί να εμφανίζονται είτε σε όλα τα δόντια είτε σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Θα αναφέρουμε πρώτα επιγραμματικά τις αιτίες για την περίπτωση που έχουμε ένα δόντι με δυσχρωμία. Ας τις δούμε:

  • Κάποιο χτύπημα πάνω στο δόντι που το οδήγησε να μαυρίσει.
  • Μπορεί να έχεις τερηδόνα πάνω στο συγκεκριμένο δόντι ή κάτω από κάποιο σφράγισμά σου.
  • Αν έχεις κάνει κάποιο μαύρο σφράγισμα στο δόντι σου μπορεί να έχει μαυρίσει εξαιτίας αυτού. Συμβαίνει λόγω του ότι το δόντι απορροφά συστατικά από το αμάλγαμα.

Για να δούμε τώρα, ποιες είναι συνήθως οι αιτίες για τα μαύρα δόντια στη γενικευμένη εκδοχή τους:

  • Γενετικοί παράγοντες-γονίδια-κληρονομικότητα
  • Η ηλικία, μια και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μεταβληθεί το χρώμα στα δόντια μας και να γίνουν πιο σκούρα ή πιο κίτρινα.
  • Κάποιες παθήσεις μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα το να έχεις μαύρα δόντια. Όπως, για παράδειγμα, παθήσεις του αίματος.
  • Κάποια φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς ή φάρμακα που έπαιρνε η μητέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Οι ορμονικές διαταραχές
  • Η έλλειψη καλής στοματικής υγιεινής
  • Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει και να προκαλέσει μαύρα δόντια. Τροφές που περιέχουν πολλές χρωστικές όπως ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα φρούτα κόκκινου χρώματος, τα παντζάρια, το μπαλσάμικο, τα αναψυκτικά, κ.ά. χρειάζονται μέτρο γιατί μπορεί να είναι οι αιτίες για τις δυσχρωμίες στα δόντια μας.
  • Υπεύθυνη για τα μαύρα δόντια σου μπορεί να είναι η φθορίαση, δηλαδή η παραπάνω από το κανονικό πρόσληψη φθορίου.
  • Ένα από τα αιτία για τις δυσχρωμίες των δοντιών είναι και το κάπνισμα, αυτή η κακιά συνήθεια που δυστυχώς πολλές έχουμε βάλει στη ζωή μας. Όσο περισσότερο καπνίζεις τόσο πιο έντονο πρόβλημα μπορεί να έχεις.
  • Στοματικά διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη.
  • Κάποιες φορές μπορεί να αποκτήσεις μαύρα δόντια από τη χρήση κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής.

Μαύρα δόντια-Αντιμετώπιση

Έχει σημασία να πούμε, πριν από τους τρόπους αντιμετώπισης για τα μαύρα δόντια, πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η πρόληψη ώστε να μη φτάσουμε σε σημείο να έχουμε ενοχλητικές δυσχρωμίες ή τουλάχιστον να μην έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Η καλή στοματική υγιεινή και ο τρόπος ζωής μας (διατροφή, όχι στο κάπνισμα, κ.ά.) μπορεί να προλάβουν την εμφάνιση λεκέδων. Από κει και πέρα, οι τρόποι αντιμετώπισης διαφέρουν ανάλογα με το αν έχουμε πρόβλημα σε μεμονωμένα δόντια ή αν είναι γενικευμένο το θέμα, καθώς και αν μιλάμε για παράγοντες εξωγενείς ή ενδογενείς που οδήγησαν στην εμφάνισή του.

Ας δούμε τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης για τα μαύρα δόντια:

  • Το πρώτο και κύριο για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα μαύρα δόντια μας είναι η επίσκεψη στον οδοντίατρο όπου θα κάνει τη διάγνωση για το είδος της δυσχρωμίας και το πώς πρέπει να θεραπευθεί.
  • Αν έχει υπάρξει μεμονωμένη βλάβη από τραύμα μπορεί να γίνει μια ενδοδοντική θεραπεία ή μια εσωτερική λεύκανση στην περίπτωση που η δυσχρωμία εμφανίζεται σε δόντι όπου έγινε ενδοδοντική θεραπεία. Η εσωτερική λεύκανση είναι εκείνη η διαδικασία που γίνεται στο εσωτερικό του δοντιού μας η λεύκανση.
  • Αν είχες κάποιο μαύρο σφράγισμα και για το λόγο αυτό έχει μαυρίσει το δόντι σου τότε ο γιατρός θα σου συστήσει την αλλαγή του σε λευκό σφράγισμα.
  • Αν το μαύρο δόντι οφείλεται στην ύπαρξη τερηδόνας στο δόντι ή στο σφράγισμά σου, είτε πρέπει να γίνει σφράγισμα στο δόντι με το πρόβλημα ή να αφαιρεθεί κάποιο σφράγισμα που έχεις ή να γίνει επανάληψη του σφραγίσματος.
  • Αν οι δυσχρωμίες οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες τότε ενδεχομένως να αρκεί ένας καλός καθαρισμός στον οδοντίατρο. Μπορεί όμως να χρειαστεί συνδυαστικά και μια λεύκανση.
  • Η λεύκανση, είναι η συνήθης αντιμετώπιση για τις δυσχρωμίες των δοντιών. Μπορεί να γίνει είτε στο ιατρείο είτε στο σπίτι και πλέον είναι μια μέθοδος που θεωρείται σχετικά οικονομική και εύκολη. Φυσικά δεν είναι καθόλου επώδυνη και είναι αποτελεσματική για τις δυσχρωμίες των δοντιών είτε μιλάμε για κίτρινα είτε για μαύρα δόντια.
  • Άλλες επιλογές θεραπείας πέραν της λεύκανσης, είναι οι όψεις ρητίνης (bonding) και οι όψεις πορσελάνης ή κεραμικές όψεις. Οι πρώτες είναι κομμάτι της αισθητικής οδοντιατρικής και μπορούν να βελτιώσουν το χαμόγελό μας σύντομα και χωρίς πόνο, ενώ πρόκειται για μια αρκετά απλή διαδικασία. Η δεύτερη μέθοδος, είναι η συγκόλληση από κάποιες φλοίδες πορσελάνης πάνω στα δόντια μας για να βελτιωθεί η εικόνα τους. Το αποτέλεσμα δείχνει φυσικό.
Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα