Κρίση πανικού – Αντιμετώπιση

Σας συμβαίνει εκεί που κάθεστε ξαφνικά να νιώσετε πανικό, φόβο, ανυπέρβλητο άγχος, αίσθηση απώλειας ελέγχου, ακόμη και επερχόμενου θανάτου; Αυτά είναι τα βασικότερα συμπτώματα της κρίσης πανικού. Όταν εμφανίζονται τα εν λόγω συμπτώματα, πρόκειται για μια κρίση πανικού. Επιπροσθέτως, ενδέχεται ένα άτομο που υφίσταται κρίση πανιού να βιώσει κι άλλα συμπτώματα, όπως τρέμουλο, αυξημένη εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή, ταχυκαρδία, ζαλάδα, ναυτία, κλάμα συνοδευόμενο από λυγμούς, πόνο στο στήθος, αίσθημα πνιγμού και ασφυξίας, μούδιασμα στα χέρια και τάση λιποθυμίας.
Έχει υπολογιστεί ότι το 4% του πληθυσμού παθαίνει κρίση πανικού στη διάρκεια της ζωής του. Η ζώνη ηλικίας 20-35 ετών είναι η πιο συνήθης για την εκδήλωση πανικού.  Αυτό που έχει μεγάλη σημασία και οφείλουμε οι γυναίκες να γνωρίζουμε είναι ότι τα ποσοστά των γυναικών που υφίστανται κάποια στιγμή κρίση πανικού ή πάσχουν για μεγάλες περιόδους από το συγκεκριμένο ψυχο-σωματικό φαινόμενο είναι μεγαλύτερα, συγκριτικά φυσικά με τον ανδρικό πληθυσμό.

Μπορώ να κάνω κάτι μόνη μου την ώρα που θα βιώσω μια κρίση πανικού;

Η απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα είναι σαφής και μονολεκτική: ναι! Φυσικά και η κρίση πανικού είναι αντιμετωπίσιμη, σε πρώτο στάδιο από εμάς τις ίδιες. Ο τρόπος που θα επιλέξει η καθεμία και οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί με σκοπό να αντιμετωπίσει μια κρίση πανικού μπορεί να διαφέρουν ασφαλώς από άτομο σε άτομο. Στην πραγματικότητα, βέβαια, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές τακτικές για την εξάλειψη των διαφόρων συμπτωμάτων της κρίσης πανικού, τις οποίες και συμβουλεύουμε αναμφισβήτητα να λάβετε υπ’ όψιν και να αξιοποιήσετε σε μια τέτοια περίσταση. Αυτές είναι οι ακόλουθες:

1. Παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο στάσιμες

Το να μείνετε ακίνητες όταν τα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους είναι το πρώτο-πρώτο βήμα που είναι αναγκαίο να κάνατε. Είναι σημαντικό να διακόψετε, δηλαδή, όποια δραστηριότητα ασκείτε, ιδίως εάν αυτή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και προσήλωση, παραδείγματος χάριν εργασία, οδήγηση, άθληση κ.λπ., προκειμένου να στρέψετε την προσοχή σας σε αυτό που αρχίζει να συμβαίνει και το οποίο πρέπει στη συνέχεια να επιδιώξετε να αντιμετωπίσετε επιτυχώς. Άλλωστε, μην ξεχνάτε, ότι μια κρίση πανικού μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μία ώρα…

2. Εστιάστε σε κάτι απλό και ευχάριστο

‘Όταν αντιλαμβάνεστε ότι μια κρίση πανικού εκδηλώνεται, καλό είναι να αποφύγετε οποιαδήποτε αρνητική, τρομακτική ή/και απειλητική σκέψη που επιχειρεί να κατακλύσει το μυαλό σας. Στρέψτε την προσοχή σας σε κάτι άσχετο, απλό, ευχάριστο, για παράδειγμα στους χτύπους των δεικτών του ρολογιού, στις φωτογραφίες που έχετε στο σπίτι σας ή στο κινητό σας, στα ψώνια που κάνετε, στα παιδάκια που περνούν γύρω ή κοντά σας και ό,τι άλλο τέτοιο μπορείτε εκείνη τη στιγμή να παρατηρήσετε.

3. Πάρτε αναπνοές

Συγκεκριμένα, πάρτε αργές και βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη και χρησιμοποιώντας το διάφραγμα και την κοιλιά. Εάν αναπνέετε ταχέως, τα συμπτώματα που προκαλεί η κρίση πανικού εντείνονται και νιώθετε αυτόματα περισσότερο απειλούμενες. Για το λόγο αυτό, η επικέντρωση στις αργές και βαθιές αναπνοές δύναται να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη και λυσιτελής.

4. Νικήστε τους φόβους σας αμφισβητώντας τους

Μόλις αντιλαμβάνεστε τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού, θα σας συμβουλεύαμε –βασιζόμενοι πάντα σε αιτιολογημένες γνώμες ψυχοθεραπευτών, ψυχολόγων και ψυχιάτρων- να κοιτάξετε κατάματα αυτό που σας φοβίζει και να το αμφισβητήσετε. Να πείσετε τον εαυτό σας για την υπεροχή του έναντι του οποιουδήποτε φόβου.  Μπορείτε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι αυτό που φοβάστε δεν είναι κάτι πραγματικό, αλλά κάτι που αποτελεί δημιούργημα του εγκεφάλου σας και που μέσα στα αμέσως επόμενα λεπτά θα παρέλθει εντελώς.

5. Διαμορφώστε ένα αισιόδοξο κλίμα μέσα στο μυαλό σας

Προσπαθήστε να σκέφτεστε θετικά πράγματα, όμορφες εικόνες από αγαπημένα σας πρόσωπα, ωραία τοπία και μέρη που έχετε ή θα επιθυμούσατε να επισκεφτείτε, και επιβάλλετε στο μυαλό σας έναν ευρύτερο αισιόδοξο προσανατολισμό, στα πλαίσια του οποίου η απειλή και ο φόβος των συμπτωμάτων που έχει η κρίση πανικού δε χωράνε.

Αντιμετώπιση συμπτωματολογίας που προκαλείται από την κρίση πανικού

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από εξωγενείς φορείς για την αντιμετώπιση των ποικίλων συμπτωμάτων που επιφέρει σε κάθε άτομο η κρίση πανικού είναι κατά κύριο λόγο δύο:

1. Φάρμακα

Η φαρμακευτική αγωγή, που περιλαμβάνει συνήθως αντικαταθλιπτικά σκευάσματα, δεν αποτελεί το μέρος που θα καταφύγει κάποιος πρωταρχικά είτε από προσωπική του επιλογή είτε από παρότρυνση του ειδήμονα. Με άλλα λόγια, τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που εμφανίζονται με την κρίση πανικού δεν αποτελεί και δεν αρμόζει να αποτελεί το βασικότερο και το πρώτο εργαλείο μείωσης και εν συνεχεία εξάλειψης των κρουσμάτων κρίσης πανικού. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωπες με μια κρίση πανικού είναι, δηλαδή, για αρχή η καταβολή προσωπικής προσπάθειας. Εάν, ωστόσο, οι κρίσεις πανικού γίνουν μια συχνά υφιστάμενη διαταραχή, φυσικά και θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδήμονα ιατρό, ψυχίατρο κατά κόρον, ο οποίος με τη σειρά του είναι σε θέση να προβεί στις αρμόζουσες και καταλληλότερες επικείμενες ενέργειες, ώστε να καταστήσει δυνατή τη μείωση και τη μετέπειτα εξάλειψη των συμπτωμάτων που εμφανίζει η κρίση πανικού.

2. Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί αναντίρρητα τελέσφορη μέθοδο σταδιακής επίλυσης του πανικού. Μέσω των συνεδριάσεων, ο εξειδικευμένος ψυχοθεραπευτής, ίσως ακόμη και ψυχολόγος, μπορεί να προσφέρει αμέριστη αρωγή στους πάσχοντες. Γι’ αυτό, απαλλαγείτε από κάθε είδους προκατάληψη και στερεοτυπική αντίληψη περί ψυχροθεραπείας και δοκιμάστε το!

Αξίζει να προστεθεί, πως όταν οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν τακτικά σε κάποια από εσάς, και επομένως ωθήστε στην πρόσληψη φαρμακευτικής αγωγής ή στην ψυχοθεραπεία, πολλές φορές είναι καλό –πιθανώς και απαραίτητο- να συνδυαστούν οι δύο προαναφερθείσες μέθοδοι, κάτι που καθιστά χωρίς καμία αμφιβολία ταχύτερη και αποτελεσματικότερη την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πανικού.

Καθημερινές τακτικές σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης πανικού

1. Βελτιώστε τις διατροφικές σας συνήθειες

Αυτή η τετριμμένη αλλά ταυτοχρόνως μείζονος σπουδαιότητας τακτική αποτελεί αναμφίβολα ένα βασικότατο εργαλείο για την εξάλειψη της συμπτωματολογίας που προκαλεί η κρίση πανικού. Αρχίστε να τρώτε αρκετά μικρά γεύματα μέσα στην εβδομάδα, ικανά να σας προσφέρουν όλη την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά στοιχεία που ο οργανισμός σας χρειάζεται προκειμένου να οικοδομείται σωστά και να είναι ικανός να αντεπεξέρχεται σε καταστάσεις όπως αυτή της κρίσης πανικού. Αποφύγετε την κατανάλωση πολλών ζαχαρούχων τροφών και ποτών, καθώς ακόμα και της καφεΐνης, του αλκοόλ και του καπνίσματος, διότι όλα αυτά οξύνουν την πιθανότητα εμφάνισης κρίσης πανικού.

2. Εντάξτε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας

Η έντονη, κυρίως άσκηση, η οποία συμπεριλαμβάνει επί παραδείγματι ένα γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο διάρκειας 30 λεπτών, 3 με 5 φορές την εβδομάδα, είναι δυνατό να καλλιεργήσει ένα αποτρεπτικό για την κρίση πανικού έδαφος.

3. Τέλος, χαλαρώστε στην καθημερινότητά σας

Η φοβία και το έντονο στρες που βιώνει κάποιος όταν έχει ήδη βιώσει μια κρίση πανικού και αναμένει –κατ’ ουσίαν- έντρομος την επόμενη κρίση πανικού, είναι πρέπον να ελέγχονται. Αυτό δύναται να πραγματοποιηθεί όταν χαλαρώσετε. Ουκ ολίγοι αυτοί που κάνουν μασάζ, σπα, γιόγκα, αρωματοθεραπείες και τα συναφή προκειμένου να απαλλαγούν από το άγχος της καθημερινότητας. Άλλοι μαθαίνουν να ελέγχουν την αναπνοή τους, όπως προαναφέραμε, γεγονός που συνάδει με έλεγχο της εμφάνισης των συμπτωμάτων πανικού.

Κλείνοντας, πρέπει να πούμε ότι οι κρίσεις πανικού είναι αντιμετωπίσιμες, και μάλιστα σχετικά εύκολα και αποτελεσματικά. Το γεγονός ότι είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικές και εμποδίζουν το άτομο να δράσει φυσιολογικά στην καθημερινή του ζωή καθιστά υποχρεωτική την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση του πανικού.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα