Κρίση άγχους – Πώς να την αποφύγετε

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε μία κρίση άγχους και τι πρέπει να προσέξετε; Τα τελευταία χρόνια η κρίση άγχους απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, όμως, ο πολύπλευρος ρόλος μιας γυναίκας μπορεί δημιουργήσει ακόμα πιο εύκολα μία κρίση άγχους στην απαιτητική καθημερινότητά της. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συμβαίνει ακόμα πιο συχνά και ειδικά αν αισθανόμαστε πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που, εκ πρώτης όψεως, φαίνονται άλυτα. Η ένταση μίας κρίσης άγχους δεν είναι άσχετη από τον χαρακτήρα μας και τον τρόπο που έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Η απαισιοδοξία, η έλλειψη δυναμισμού, η ανασφάλεια, η εσωστρέφεια είναι μερικά από τα στοιχεία στον χαρακτήρα μιας γυναίκας που μπορούν να δημιουργήσουν μία κρίση άγχους. Ουσιαστικά, είναι τα αρνητικά συναισθήματα που μας αγχώνουν, μας κάνουν να μην μπορούμε να δούμε την θετική πλευρά των πραγμάτων αλλά και τις λύσεις.

Μία κρίση άγχους μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, πονοκέφαλο, τρέμουλο, λιποθυμικές τάσεις, εκνευρισμό ή ακόμη και επιθετική συμπεριφορά. Συνήθως όταν νιώθουμε αγχωμένες αδυνατούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας και να τον βοηθήσουμε να χαλαρώσει. Χρειαζόμαστε χρόνο για να ηρεμήσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία τον αυτοέλεγχό μας. με τους γρήγορους ρυθμούς της εποχής μας είναι δύσκολο να βρισκόμαστε συχνά στο στάδιο της χαλάρωσης ή να έχουμε όλα υπό έλεγχο στη ζωή μας. Μπορούμε να πούμε πως το άγχος είναι μία μάστιγα της εποχής! Υπάρχουν άραγε τρόποι να αντιμετωπίσουμε μία κρίση άγχους ακόμη και να μην της επιτρέψετε να εκδηλωθεί; Αν σας φαίνεται δύσκολο, δείτε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Κρίση άγχους – Πώς να την αποφύγετε

1) Με μεθόδους χαλάρωσης

Πολύ καλά αποτελέσματα για να ελέγξετε τις κρίσεις άγχους φαίνεται να έχουν διάφορες μέθοδοι χαλάρωσης οι οποίες βοηθούν να ανακτήσουμε πιο γρήγορα τις δυνάμεις μας και να μην επιτρέψουμε στο άγχος να μας καταβάλλει. Υπάρχουν τρόποι που χρησιμοποιούμε για να έχουμε γενικότερα αποτελέσματα αλλά και τρόπους για να μπορέσουμε την στιγμή που αισθανθούμε πως αρχίσαμε να αγχωνόμαστε, να το ελέγξουμε. Αν, γενικότερα, είμαστε αγχωτικοί χαρακτήρες καλό είναι να ασχολούμαστε όσο πιο συχνά γίνεται με την χαλάρωση και την αυτοσυγκέντρωση αφού το άγχος το καταλαβαίνουμε σε πολλές φάσεις της καθημερινότητάς μας και πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε. Αν πάλι έχουμε αντιληφθεί πως μία κρίση άγχους μπορεί να μας χτυπήσει την πόρτα σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια τρικς που θα μας ηρεμήσουν.

Προσπαθήστε να διαθέσετε καθημερινά 10 λεπτά από τον χρόνο σας στην χαλάρωσή σας. Βάλτε λίγη χαλαρή μουσική, αν σας βοηθάει και προσπαθήστε να μην σκέφτεστε απολύτως τίποτα. Το απόλυτο κενό θα σας χαλαρώσει και απομακρύνει το άγχος γενικότερα. Επίσης, τα αποτελέσματα της άσκησης που είναι η εκτόνωση και η καλή φυσική κατάσταση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τις κρίσεις άγχους. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλες μεθόδους όπως να γεμίσουμε με οτιδήποτε μας αρέσει τον ελεύθερο χρόνο μας αφού γνωρίζουμε πως άγχος μπορεί να μας προκαλέσουν και απλά οι σκέψεις! Η απραξία και η στασιμότητα δεν είναι καθόλου περίεργο να μας δημιουργούν κρίσεις άγχους. Ακόμη κάθε φορά που θα νιώθετε ιδιαίτερα αγχωμένες προσπαθήστε να αναπνέετε σταθερά και επικεντρωθείτε σε αυτό. Η ίδια η αναπνοή σας θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε στο λεπτό το άγχος σας για να αποφύγετε δυσάρεστε συνέπειες.

2) Με θετική στάση

Ίσως είναι και τα πιο δύσκολο κομμάτι αλλά και το πιο αποτελεσματικό! Η θετική στάση ζωής μπορεί να εξαλείψει το άγχος και να μας κάνει να διαχειριζόμαστε καλύτερα οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας. η θετική στάση δεν έχει καμία σχέση με την αναισθησία. Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα που εμφανίζεται αλλά το παρατηρούμε από όλες τις πλευρές. Αν είστε από τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με αρνητικότητα ήρθε η ώρα να αλλάξετε τρόπο σκέψης. Βάλτε κάτω τα πράγματα και προσπαθήστε σε οτιδήποτε συμβαίνει να πείσετε τον εαυτό πως μπορείτε και θα βρείτε τις λύσεις!

3) Με φιλοσοφική διάθεση

Φιλοσοφήστε τη ζωή και δεν θα χάσετε! Επιτρέψτε στον εαυτό σας να μην χάνετε μέσα στην καθημερινότητα. Αρχίστε , λοιπόν, να σκέφτεστε πως θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα, τα καλύτερα έρχονται, μετά από την τρικυμία έρχεται η μπονάτσα και πολλές άλλες παρόμοιες εκφράσεις θα σας κάνουν καλό. Μπορεί αρχικά να σας ακούγεται περίεργο αλλά όσο πιο συχνά τις λέτε στον εαυτό σας τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε. Θα σας γίνει συνήθεια ο θετικός τρόπος σκέψης και πολλοί πιστεύουν πως όλο αυτό τελικά προσελκύει τις λύσεις και τις φέρνει μπροστά στα μάτια μας.

4) Με πράξεις

Κάποιοι θεωρούν πως το άγχος σε κάποιες περιπτώσεις μας κρατάει σε εγρήγορση και μας βοηθάει να πετύχουμε. Μία κρίση άγχους, όμως, μας αποσυντονίζει! Έτσι για να μην μπερδεύουμε τα πράγματα, πρέπει να καταλάβουμε πως είναι διαφορετική η ανασφάλεια που νιώθουμε για το αν θα πετύχουμε κάτι ή όχι και το μεταφράζουμε ως άγχος και άλλο οι κρίσεις άγχους οι οποίες μπορούν να μας δημιουργήσουν πολλά προβλήματα. Το άγχος για να φύγει χρειάζεται «πράξεις»! Σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε άσχημα και κινήστε το μυαλό σας για να βρείτε τις απαντήσεις που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, αγχώνεστε γιατί δεν προλαβαίνετε. Βάλτε πρόγραμμα στη ζωή σας και κάντε αυτό που μπορείτε! Πιέζεστε στην δουλειά. Συζητήστε το με τον υπεύθυνο και βάλτε όρια! Αγχώνεστε για τα οικονομικά. Κάντε ένα πλάνο σε ένα χαρτί και ξεκινήστε να ψάχνετε πιθανές διεξόδους, βάλτε τα σε τάξη για να δείτε από πού πρέπει να ξεκινήσετε!

Εκτός, όμως, από όλα αυτά δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις περιπτώσεις που οι κρίσεις άγχους οφείλονται σε πιο βαθιά προβλήματα. Ίσως σε βιώματα τα οποία δεν θυμόμαστε ακριβώς ή δεν μπορούμε να τα συνδυάσουμε με αυτά που αντιμετωπίζουμε τώρα. Ας πούμε μπορεί ένας καβγάς να έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μας και να μας προκαλεί κρίση άγχους οποιοσδήποτε έντονος θόρυβος και άλλα πολλά. Καλό είναι, όταν συμβαίνουν συχνά τέτοιου είδους καταστάσεις να συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό και να μην αφήνουμε το πρόβλημα να διαιωνίζεται. Τελευταία ακούγεται πολύ η θεωρία πως ακόμα και η κακή διατροφή μπορεί να δημιουργήσει κρίση άγχους λόγω του μπλοκαρίσματος του οργανισμού μας. Όλες αυτές οι τοξίνες που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας, σε βάθος χρόνου, λέγεται πως μπορούν να προκαλέσουν εκτός από όλα τα άλλα και άγχος.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα