Αρχική / Υγεία / Κρίσεις πανικού – 8 Αλήθειες και μύθοι – Πώς να τις ξεπεράσετε
κρίσεις πανικού

Κρίσεις πανικού – 8 Αλήθειες και μύθοι – Πώς να τις ξεπεράσετε

Είναι πράγματι τόσο δυσάρεστες οι κρίσεις πανικού; Μπορούν άραγε να αποβούν επικίνδυνες για το άτομο που διέρχεται μία ή περισσότερες τέτοιες καταστάσεις; Η λιποθυμία είναι απότοκό τους;  Πολλές αλήθειες και μύθοι για τις κρίσεις πανικού θα συμπεριληφθούν στο συγκεκριμένο άρθρο, σκοπός του οποίου είναι να σας καταστήσει γνώστριες ορισμένων βασικών πραγμάτων που σχετίζονται με τις κρίσεις πανικού, ένα φαινόμενο ψυχικής υγείας που ειδικά στην εποχή μας εμφανίζεται όλο και πιο συχνά, σε όλο και περισσότερες γυναίκες αλλά και άνδρες. Μάλιστα, το περιοδικό Δυναμική Γυναίκα δε θα περιοριστεί μόνο στην πληροφόρησή σας γύρω από τις κρίσεις πανικού, αλλά θα σας προτείνει ενδιάμεσα κι ορισμένους τρόπους που ενδείκνυνται και χρησιμοποιούνται στο χώρο της ψυχολογίας προκειμένου να ξεπεραστούν οι κρίσεις πανικού που διέρχεται ένα άτομο.

8 Αλήθειες και μύθοι για τις κρίσεις πανικού + Πώς να τις ξεπεράσετε

1.Οι κρίσεις πανικού είναι δυσάρεστες.
Αναμφισβήτητα, το να βιώνει κανείς μία τέτοια κρίση – πόσο μάλλον πολλαπλές – συνεχόμενες κρίσεις πανικού – είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα αισθήματα που μπορεί να νιώσει στη ζωή του. Δεδομένου ότι εντάσσονται στο πλαίσιο των διαταραχών της ψυχικής υγείας με τις οποίες ασχολείται ο χώρος της κλινικής ψυχολογίας και ενίοτε αυτός της ψυχιατρικής, οι κρίσεις πανικού δε θα γινόταν να συνιστούν κάτι το ευχάριστο ή «ανώδυνο». Βέβαια, ο βαθμός δυσαρεστότητάς τους ποικίλει από άτομο σε άτομο, από χρονική περίοδο σε χρονική περίοδο (κ.λπ.).

2.Οι κρίσεις πανικού ΔΕΝ είναι επικίνδυνες.
Το ότι οι κρίσεις πανικού είναι εξαιρετικά επικίνδυνες κι ως εκ τούτου τρομακτικές / επίφοβες στο άκουσμά τους συνιστά εξ ολοκλήρου ένα μύθο, μία εσφαλμένη αναπαράσταση που έχει διαδοθεί στην ανθρώπινη κοινωνία. Αν και είναι ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα όπως προείπαμε, μία κρίση πανικού δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει το άτομο ούτε σε προβλήματα υγείας όπως είναι η ανακοπή καρδιάς, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, η ασφυξία, το πνίξιμο ούτε σε θέματα ψυχικής ανισορροπίας όπως είναι η σχιζοφρένεια, η «τρέλα», η απώλεια του ελέγχου του εαυτού.

3.Κατά τη διάρκεια μίας τέτοιας κρίσης έχετε τον έλεγχο.
Κάτι που πολλές (και πολλοί) από εσάς ίσως να μη γνωρίζουν μέχρι τώρα είναι το συγκεκριμένο: ότι δηλαδή κατά την ώρα που διαρκούν οι κρίσεις πανικού το εκάστοτε άτομο έχει την πλήρη ικανότητα να ελέγξει τον εαυτό του κι άρα τη βιωμένη κατάσταση. Η επιθυμία – ανάγκη – ορμή να αποδράσετε από μία κρίση πανικού και ό,τι δυσάρεστο η τελευταία σας προκαλεί είναι τόσο μεγάλη και ισχυρή που συχνά σας κάνει να νιώθετε ότι είστε εκτός ελέγχου ή / και ότι έχετε φτάσει στην «τρέλα».  Επίσης, είναι πολύ πιθανό να αισθανθείτε ότι ζαλίζεστε κι ότι πάτε να πέσετε. Όλα αυτά, όμως, είναι «παιχνίδια του μυαλού» σας, για να το πούμε πολύ απλά, είναι οι σκέψεις που εσείς οι ίδιες κάνετε και σας ωθούν και στο να πιστεύετε ότι ζαλίζεστε και θα πέσετε και στο να νομίζετε ότι κατακλύζεστε από κάτι το οποίο δε δύναστε να ελέγξετε. Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε ότι έχετε τον έλεγχο του εαυτού σας κατά τη διάρκεια μίας κρίσης πανικού; Αξιολογώντας το κατά πόσο οι σκέψεις που κάνετε (ότι θα πέσετε, ότι έχετε «τρελαθεί» κ.λπ.) είναι αληθείς, κατά πόσο είναι ρεαλιστικές, αλλά και φέρνοντας στο μυαλό σας αν έχουν συμβεί ξανά στο παρελθόν κι έπειτα είχατε ηρεμήσει. Σαφώς, ένας ειδικός ψυχικής υγείας – καταρχάς ψυχολόγος και δευτερευόντως ψυχίατρος όταν κρίνεται απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή – μπορεί να σας βοηθήσει πάρα πολύ στο να μάθετε πώς να ξεπερνάτε τις κρίσεις πανικού όταν συμβαίνουν, πώς να αξιολογείτε σωστά τις σκέψεις που κάνετε κατά τη διάρκειά τους και, εν τέλει, πώς να ξεπεράσετε μια και καλή το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό που αξίζει σε κάθε περίπτωση να έχετε στο νου σας είναι ότι το άγχος έρχεται και φεύγει· είναι στο χέρι του καθενός να μην το αφήσει να τον επηρεάσει τόσο που να τον φέρει σε κατάσταση πανικού.

4.ΔΕΝ είστε τρελοί ούτε άρρωστοι επειδή παθαίνετε κρίσεις πανικού.
Ας δούμε βήμα – βήμα τη συλλογιστική πορεία που μας οδηγεί στο ανωτέρω συμπέρασμα… Το να έχει κανείς καλή υγεία δε συνάδει απαραιτήτως με το να έχει τέλεια υγεία (ψυχική και σωματική / κλινική). Το σώμα μας (για να μην αναφερθούμε και στον εγκέφαλό μας ξεχωριστά) παράγει πολλές περίεργες αισθήσεις και ενοχλήσεις, οι οποίες είναι πιο εμφανείς μετά από περιόδου έντονου άγχους. Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται σίγουρα κατά τη διάρκεια των κρίσεων πανικού, κατά τις οποίες μπορεί να προκύψουν: αστάθεια, αποπροσωποποίηση, γρήγορες και κοφτές εισπνοές και ισχυρή τάση φυγής . Οι αισθήσεις και ενοχλήσεις αυτές, λοιπόν, μπορεί να είναι δυσάρεστες ή κι αδικαιολόγητες από το εκάστοτε άτομο, ωστόσο είναι ακίνδυνες. Η αλλαγή στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος κι άρα του σώματος ή μόνο του σώματος, η κόπωση, η επίδραση της καφεΐνης, η κατανάλωση πικάντικων φαγητών, η κακή διατροφή και το χρόνιο άγχος ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη δημιουργία τέτοιων περίεργων αισθημάτων στο σώμα του ανθρώπου, γεγονός που σημαίνει ότι οι κρίσεις πανικού από μόνες τους δε σας αρρωσταίνουν ούτε σας καθιστούν σε κατάσταση «τρέλας» επειδή βιώνετε τέτοια συμπτώματα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε στην προκειμένη περίπτωση είναι να μην επικεντρώνετε όλη τη σκέψη σας στο κάθε τέτοιο αίσθημα, στην κάθε τέτοια ενόχληση, στο κάθε τέτοιο ερέθισμα που παράγει το σώμα σας. Τα πιο πολλά από αυτά θα έχουν ήδη φύγει, θα έχουν ήδη περάσει μέχρι εσείς να προλάβετε να καταλάβετε ότι υπάρχουν, πόσο μάλλον μέχρι να προσπαθήσετε να δώσετε τη δική σας ερμηνεία για την εμφάνισή τους!

5.Κάθε κρίση πανικού περνάει.
Αυτή είναι μία μεγάλη αλήθεια. Τα στατιστικά λένε ότι η πλειονότητα των κρίσεων πανικού διαρκεί λιγότερο από 3 λεπτά. Ωστόσο, είναι πιθανό να νιώθετε ένα πιο γενικό άγχος ή / και κόπωση μετά από τις κρίσεις πανικού. Πώς να ηρεμήσετε σύντομα; Πρώτον, παίρνοντας αργές και βαθιές αναπνοές (αργή, σταθερή εισπνοή – αργή, σταθερή εκπνοή, κ.ο.κ.), και, δεύτερον, αξιολογώντας σωστά τις καταστροφολογικές σκέψεις που κάνατε τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και μετά από αυτήν. Για να περάσει πιο γρήγορα κι «ανώδυνα» μία κρίση πανικού, μπορείτε απλά να την ανεχτείτε την ώρα που συμβαίνει: πάψτε να σκέφτεστε καταστροφολογικά, καθίστε κάπου, γείρετε αν θέλετε το κεφάλι σας σε έναν τοίχο κι επικεντρώστε το μυαλό σας στην αργή, σταθερή και βαθιά εισπνοή κι εκπνοή σας. Αμέσως θα παρατηρήσετε ότι το άγχος κι ό,τι άλλο δυσάρεστο νομίζετε ότι σας κατακλύζει εκείνη την ώρα μειώνεται σταδιακά, ενώ λιγότερο ή περισσότερο σύντομα θα εξαφανιστεί.

6.Οι κρίσεις πανικού ΔΕ σας κάνουν πιο ευάλωτους στο εγκεφαλικό ή το έμφραγμα.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από τη συγκεκριμένη αγχώδη διαταραχή και βιώνουν κρίσεις πανικού (είτε λιγότερο είτε περισσότερο συχνά) δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους υπολοίπους όσον αφορά στην εμφάνιση εγκεφαλικού ή εμφράγματος. Μόνο εάν έχετε από πριν κάποια ασθένεια που σχετίζεται άμεσα με την καρδιά ή το κυκλοφορικό σας σύστημα μπορείτε να πάθετε έμφραγμα ή εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια μία κρίσεως πανικού. Για όσες (και όσους) από εσάς δεν έχετε διαγνωστεί με τέτοια πάθηση, δε χρειάζεται να ανησυχείτε όταν περνάτε κρίσεις πανικού και νιώθετε τους παλμούς πιο έντονους και την καρδιά σας να χτυπάει πιο γρήγορα και δυνατά και, προς Θεού (!), δε χρειάζεται σε καμία περίπτωση να ελέγχετε συνεχώς την πίεση και τους παλμούς σας όταν βιώνετε μία κρίση πανικού.

7.Οι κρίσεις πανικού ΔΕΝ μπορούν να προκαλέσουν λιποθυμία.
Η υψηλή θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, η αφυδάτωση, η κακή διατροφή κι η υπερβολική κόπωση είναι μόλις μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να φέρουν ευθύνη για μία λιποθυμία. Οι κρίσεις πανικού από μόνες τους, εντούτοις, δεν εντάσσονται στη λίστα με τα αίτια που δύνανται να οδηγήσουν το άτομο στο να λιποθυμήσει, οπότε ουδείς ο λόγος να ανησυχείτε για κάτι τέτοιο. Και για να το τεκμηριώσουμε, αρκεί να αναφέρουμε ότι η πίεση του αίματος μειώνετε όταν κάποιος λιποθυμά, ενώ αυξάνεται όταν κάποιος διέρχεται μία κρίση πανικού.

8.Οι κρίσεις πανικού μπορούν να ξεπεραστούν.
Πέραν από τις μεμονωμένες λύσεις – τρόπους που έχουν προταθεί καθ’ όλη την έκταση του παρόντος άρθρου, σκόπιμη κρίνεται και η επιλογική επισήμανση του ότι οι κρίσεις πανικού και συνεπώς η διαταραχή πανικού στο πλαίσιο της οποίας διαδραματίζονται μπορούν να διορθωθούν. Μην επιτρέπετε στις διάφορες άσχημες και αγχώδεις καταστάσεις που περνάτε να σας γεμίζουν με απελπισία, απαισιοδοξία και να σας θολώνουν. Μάθετε να σκέφτεστε ρεαλιστικά, να ελέγχετε το μυαλό και τις σκέψεις σας και να παραμένετε ψύχραιμες (/-οι) στις κρίσεις πανικού κι αμέσως θα δείτε αλλαγή προς το καλύτερο ή, μάλλον, προς το βέλτιστο! Τέλος, έχετε στο νου σας ότι 1 στους 4 ανθρώπους φαίνεται πως θα βιώσει τουλάχιστον μία κρίση πανικού στη ζωή του, γεγονός που σημαίνει ότι το ¼ του πληθυσμού ή είναι «άρρωστο» και «τρελό» (πράγμα που εννοείται ότι δεν ισχύει όπως έχουμε αποδείξει παραπάνω) ή αφήνει το άγχος, την απελπισία και την απαισιοδοξία να τους κατακλύζει κι έτσι περνούν έστω μία κρίση πανικού.

x

Check Also

απορρόφηση ασβεστίου

Απορρόφηση ασβεστίου: Ποιες τροφές την αυξάνουν και ποιοι συνδυασμοί την εμποδίζουν;

Είτε ανησυχείτε για το πώς είναι η κατάσταση στον οργανισμό σας όσον ...

απορρόφηση σιδήρου

Απορρόφηση σιδήρου: Τροφές που την ενισχύουν και τροφές που την εμποδίζουν

Αρκεί να τρώμε φακές και συκώτι, όπως ευρέως πιστεύεται, προκειμένου να έχουμε ...

ψυχοσωματικά συμπτώματα

Ψυχοσωματικά Συμπτώματα: Αναγνώριση και αντιμετώπιση

Υπάρχουν φορές που το σώμα μάς προειδοποιεί πως κάτι συμβαίνει μέσω μίας ...