Κίτρινα δόντια – Αιτίες – Αντιμετώπιση – Φυσικές λύσεις

Τα υγιή, λευκά και όμορφα δόντια συνεπάγονται και ένα αστραφτερό, λευκό και θελκτικό χαμόγελο. Έχει μεγάλη σημασία να έχεις όμορφα και λευκά δόντια ώστε να μην αναγκάζεσαι να τα κρύβεις και να μπορείς να χαρίζεις σε όλους το χαμόγελό σου εκπέμποντας γοητεία. Δεν είναι ψέμα ότι αρκετοί άνθρωποι επειδή αισθάνονται αμήχανα και ντρέπονται για τα κίτρινα δόντια τους, προσπαθούν να μην ανοίγουν πολύ το στόμα τους και αποφεύγουν να χαμογελάνε.

Δυστυχώς, αρκετοί είναι οι άνθρωποι που για διάφορους λόγους έχουν πολύ πιο κίτρινα δόντια από τους υπόλοιπους και ζητούν τρόπους για να απαλλαγούν και να αποκτήσουν ξανά ένα λευκό χαμόγελο. Για τις γυναίκες, είναι ακόμα πιο ενοχλητικό και αντιαισθητικό για την εικόνα τους μια και το χαμόγελο έχει μεγάλη σημασία για ένα όμορφο και ελκυστικό γυναικείο πρόσωπο.

Στη συνέχεια του άρθρου, θα δούμε κάποιους από τους συνήθεις λόγους στους οποίους οφείλονται τα κίτρινα δόντια και με ποιους τρόπους μπορούμε να καταπολεμήσουμε αυτούς τους χρωματισμούς.

6 Βασικές αιτίες που προκαλούν τα κίτρινα δόντια

Το χρώμα των δοντιών κανονικά πρέπει να είναι λευκό ή λίγο υποκίτρινο. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι σε κάποιους ανθρώπους ανεξάρτητα από την ηλικία εξακολουθούν να είναι αρκετά λευκά και σε άλλους είναι ελαφρώς έως και πολύ κίτρινα. Θα δούμε στη συνέχεια του άρθρου τις κυριότερες αιτίες στις οποίες οφείλεται η εικόνα με τα κίτρινα δόντια.

1. Κληρονομικότητα

Η κληρονομικότητα και άφοροι γενετικοί παράγοντες σχετίζονται και με το φυσικό χρώμα των δοντιών μας. Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν την οδοντίνη και την αδαμαντίνη και για το λόγο αυτό κάποιοι από την αρχή της ζωή τους απολαμβάνουν λευκά , υγιή και αστραφτερά δόντια ενώ άλλοι αντίθετα από τη φύση τους δεν έχουν τόσο λευκά δόντια και σε συνδυασμό με άλλες αιτίες μεγαλώνοντας χάνουν όλο και περισσότερο το χρώμα τους.

2. Η ηλικία

Όπως μπορούμε να καταλάβουμε, σίγουρα μία από τις αιτίες που προκαλούν τα κίτρινα δόντια είναι το πέρασμα του χρόνου και η ηλικία μας. Με τον καιρό τα δόντια μας χάνουν τη λευκότητά τους και η οδοντίνη σκουραίνει. Επιπλέον λεπταίνει το στρώμα της αδαμαντίνης και έτσι είναι πιο εύκολο να δημιουργούνται λεκέδες και να χαλάει το φυσικό χρώμα των δοντιών .

3. Στοματική υγιεινή

Η έλλειψη καλής στοματικής υγιεινής στην οποία πολλές φορές οφείλεται η δημιουργία οδοντικής πλάκας και η συσσώρευση πέτρας, είναι συχνά μία από τις βασικές αιτίες για τους λεκέδες και το κίτρινο χρώμα των δοντιών μας. Επιπλέον, πολλές φορές όταν συσσωρεύεται η οδοντική πλάκα υπάρχει ταυτόχρονα και πρόβλημα τερηδόνας που επίσης επηρεάζει τη λευκότητα των δοντιών μας στην πορεία και στο τέλος οι κηλίδες που δημιουργούνται σκουραίνουν πολύ.

4. Διατροφή-χρωστικές από τροφές

Το πιο γνωστό σε εμάς ως αιτία για τα κίτρινα δόντια, είναι οι λεκέδες που προκαλούνται από την κατανάλωση κάποιων ροφημάτων και τροφών συνεπώς γενικά η διατροφή που ακολουθούμε. Το κόκκινο κρασί για παράδειγμα ή ο καφές περιέχουν τέτοιες χρωστικές που μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα των δοντιών μας και ειδικά αν γίνεται συχνή κατανάλωσή τους χωρίς μετά να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Τροφές επίσης όπως κεράσια ή έντονα πράσινα λαχανικά δημιουργούν και αυτές λεκέδες και κηλίδες και επηρεάζουν το χρώμα στα δόντια μας.

5. Το κάπνισμα

Επίσης γνωστή ευρέως είναι η αιτία αυτή για το κίτρινο χρώμα των δοντιών μας. Η κακιά συνήθεια του καπνίσματος πέρα από τους υπόλοιπους κινδύνους για την υγεία μας, είναι από τις πιο βασικές και συνήθεις αιτίες που προκαλούν κίτρινα δόντια στους καπνιστές. Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση νικοτίνης, πίσσας και άλλων χημικών στα δόντια μας.

6. Κατανάλωση φαρμάκων

Υπάρχουν κάποια φάρμακα των οποίων η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει το χρώμα στα δόντια μας. Όπως για παράδειγμα κάποιο αντιβιοτικό (τετρακυλίνη), κάποια αντιισταμινικά, αντιψυχωτικά, αντιμικροβιακά, κ.ά. Μπορεί να επηρεαστεί είτε όλο το χρώμα του δοντιού είτε κάποια κομμάτια στα οποία δημιουργούνται κηλίδες και λεκέδες. Συνήθως όμως τα φάρμακα οδηγούν σε πιο σκούρα χρώματα των δοντιών και σκούρους λεκέδες.

Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης για τα κίτρινα δόντια

Είτε έχεις λευκά είτε πιο κίτρινα δόντια, καλό είναι ούτως ή άλλως να ακολουθείς κάποιους κανόνες ώστε να τα διατηρείς όσο πιο λευκά και αστραφτερά γίνεται. Επομένως, τόσο η πρόληψη όσο και η αντιμετώπιση του φαινομένου αν έχει ήδη εμφανιστεί, έχουν ισάξια σημασία. Το μόνο που δεν μπορείς εσύ να ελέγξεις και να προσέξεις είναι η κληρονομικότητά και οι συνέπειες από το πέρασμα του χρόνου.

Ας δούμε , συνοπτικά, τι μπορείς να κάνεις για να προλάβεις ή να αντιμετωπίσεις τα κίτρινα δόντια που χαλάνε το χαμόγελό σου.

  • Φρόντισε για τη σωστή και καλή στοματική υγιεινή (συχνό και εντατικό βούρτσισμα, στοματικό διάλυμα, νήμα, κλπ)
  • Απόφυγε τροφές και ροφήματα που αφήνουν έντονους λεκέδες (κρασί κόκκινο, καφές, βατόμουρα, κεράσια, κ.ά.)
  • Απόφυγε το κάπνισμα ή περιόρισέ το σημαντικά.
  • Πρόσεξε τι φάρμακα καταναλώνεις και πόσο μακροχρόνια είναι η λήψη τους.
    -Κατανάλωσε συχνά γιαούρτι.
  • Χρησιμοποίησε ειδικές οδοντόκρεμες για λεύκανση δοντιών.
  • Επισκέψου έναν οδοντίατρο και ακολούθησε μια επαγγελματική λεύκανση.

2 Απλές φυσικές λύσεις για να απαλλαγείς από τα κίτρινα δόντια

1. Λεύκανση δοντιών με πάστα από λεμόνι και αλάτι

Υλικά:

  • χυμός από μισό λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε καλά τα δύο υλικά μας να ομογενοποιηθούν. Το μίγμα αυτό θα το τρίψουμε στη συνέχεια πάνω στα δόντια μας (κυρίως σε αυτά που εμφανίζουν το πρόβλημα με τους λεκέδες) και μετά θα βουρτσίσουμε τα δόντια κανονικά με την οδοντόκρεμά μας. Με αυτή την ενέργεια μειώνονται οι κηλίδες και οι λεκέδες και υποχωρεί το κίτρινο χρώμα των δοντιών μας . Σε καμία περίπτωση μην καταπιείς το μίγμα.

2. Λεύκανση δοντιών με μαγειρική σόδα

Υλικά:

  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • λίγη οδοντόκρεμα

Εκτέλεση:

Χρησιμοποίησε την ποσότητα της οδοντόκρεμας που χρησιμοποιείς για να βουρτσίσεις τα δόντια σου κάθε φορά. Ανακάτεψέ τη με τη σόδα μαγειρικής και με το μίγμα αυτό και την οδοντόβουρτσά σου βούρτσισε κανονικά τα δόντια σου. Με τη χρήση σόδας μειώνεται το κίτρινο χρώμα των δοντιών μια και η μαγειρική σόδα έχε την ιδιότητα να ενισχύει τη λευκαντική δύναμη της οδοντόκρεμας.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα