Καταπολέμηση πιτυρίδας – 9 Τρόποι αντιμετώπισης

Η πιτυρίδα μπορεί να μην αποτελεί κάποια σοβαρή πάθηση, το αποτέλεσμα της όμως μπορεί να προκαλέσει ένα άσχημα αισθητικό αποτέλεσμα ιδιαίτερα εμφανές όταν φοράς μαύρα ρούχα, και μπορεί να σε φέρει σε δύσκολη θέση. Τα αίτια της πιτυρίδας βέβαια δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα, μιας και μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες.

Οι ενοχλητικές μικρές άσπρες νιφάδες, ή αλλιώς πιτυρίδα, μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή και αρκετές φορές να σε κάνει να αισθανθείς άσχημα. Η δημιουργία της πιτυρίδας οφείλεται στα κύτταρα του δέρματος που αναπτύσσονται και πεθαίνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς χωρίς κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία. Ακόμα και αν θεωρείται πάθηση δεν είναι κολλητική, και δε χρήζει ιατρικής παρακολούθησης παρά μόνο εάν συνοδεύεται και από άλλα προβλήματα όπως φαγούρα, κνησμός ή κοκκινίλες.

Σε περίπτωση λοιπόν που το μόνο που έχεις είναι αυτές οι άσπρες νιφάδες, πάμε να δούμε μερικούς τρόπους που μπορεί να σε βοηθήσουν να την αντιμετωπίσεις.

Καταπολέμηση πιτυρίδας – Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης

1. Χρησιμοποίησε ειδικά σαμπουάν

Μπορεί τα ειδικά σαμπουάν για την πιτυρίδα να μην είναι η πρώτη σου επιλογή, μιας και δε διαθέτουν θελκτικά αρώματα και ωραίες συσκευασίες, όμως η χρήση τους είναι απαραίτητη για να μπορέσεις να καταπολεμήσεις το πρόβλημα. Καλύτερα να προτιμήσεις κάποιο φαρμακευτικό προϊόν, και όχι κάποιο που μπορείς να προμηθευτείς από το εμπόριο, αφού ένα φυσικό προϊόν έχει συστατικά που θα εντρυφήσουν περισσότερο στο πρόβλημα και θα φέρουν γρήγορη αντιμετώπιση.

2. Καθάρισε τις βούρτσες σου

Ακριβώς όπως καθαρίζεις σχολαστικά τα πινέλα του μακιγιάζ σου, το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνεις και με τις βούρτσες που χρησιμοποιείς στα μαλλιά σου. Θα εκπλαγείς όταν δεις πόση βρωμιά μπορεί να βγάλουν, βρωμιά που συσσωρεύεται και εγκαθίσταται στο τριχωτό της κεφαλής σου. Μικρόβια που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, αλλά και όλα τα υπολείμματα από τα προϊόντα styling και προστασίας που χρησιμοποιείς μένουν επάνω στις βούρτσες, και ο μόνος τρόπος για να τα καθαρίσεις είναι το συχνό και τακτικό πλύσιμο. Επίσης μετά από κάθε χρήση καλό θα ήταν να καθαρίζεις τις βούρτσες σου από τις τρίχες που πιθανόν έχουν μείνει επάνω.

3. Κάνε μια ειδική θεραπεία

Στα μεγάλα κομμωτήρια και hair salons μπορείς να βρεις μια πληθώρα θεραπειών ειδικά σχεδιασμένων για όλα τα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μαλλιά σου. Εάν λοιπόν δε βρίσκεις άλλη λύση, επένδυσε λίγα χρήματα παραπάνω και θα δεις αμέσως τη διαφορά. Επίσης, στο τέλος της θεραπείας μπορείς να αγοράσεις κάποια ειδική μάσκα από το κομμωτήριο που θα μπορείς να την εφαρμόζεις μόνη σου στο σπίτι σου, και να συνεχίσεις να βλέπεις τα αποτελέσματα για πολύ καιρό ακόμα. Να θυμάσαι όμως, πως τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι άμεσα, καθώς ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος που έχεις, ίσως χρειαστείς περισσότερο χρόνο για να δεις την πιτυρίδα να φεύγει μια για πάντα από το κεφάλι σου!

4. Φάε φρούτα και λαχανικά

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο πρόβλημα, περισσότερο μακροχρόνια βέβαια, αφού περιέχουν σημαντικά ποσοστά βιταμινών που χρειάζεσαι. Οι βιταμίνες A, B και C είναι πολύ σημαντικές και θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις την πιτυρίδα, αφού βοηθούν στην καθαρή και υγιή ανάπτυξη των θυλάκων της τρίχας.

5. Πάρε επιπλέον βιταμίνες

Συμβουλέψου το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου για να σου δώσει κάποιο έξτρα συμπλήρωμα διατροφής, ή βιταμίνης που θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το πρόβλημα της πιτυρίδας με ασφαλή τρόπο. Εξετάζοντας την κατάσταση σου και την έκταση του προβλήματος που έχει, θα κρίνει εάν όντως χρειάζεσαι κάτι έξτρα ή όχι και θα μπορέσει να σε βοηθήσει.

6. Προσοχή στις βαφές

Οι βαφές μαλλιών, και ειδικά με τη συχνή χρήση μπορούν να αφυδατώσουν το κεφάλι και να προκαλέσουν πιτυρίδα ή και ξηροδερμία. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική τόσο στην ποιότητα όσο και στη συχνότητα με την οποία βάφεις τα μαλλιά σου. Επέλεξε βαφές από φαρμακείο, που περιέχουν φυσικά υλικά και όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά συστατικά. Εάν πηγαίνεις στο κομμωτήριο ρώτησε τους μήπως έχουν μια τέτοια βαφή. Επίσης μην κάνεις δραματικές αλλαγές στα μαλλιά σου, για να μη χρειάζεται να τα βάφεις πολύ συχνά. Προσπάθησε μετά από κάθε βαφή να κάνεις κάποια μάσκα ή θεραπεία που θα σε προστατεύσει από την ξηροδερμία και την αφυδάτωση.

7. Αλλεργική πιτυρίδα

Πολλές φορές η πιτυρίδα μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργία που πιθανόν να μη γνωρίζεις πως έχεις. Έλεγξε καλά τα υλικά από τα προϊόντα που χρησιμοποιείς στα μαλλιά σου και παρατήρησε τυχόν αλλαγές. Εάν δεις πως μετά τη χρήση κάποιου προϊόντος μην το χρησιμοποιήσεις ξανά.

8. Προσοχή στη συχνότητα του λουσίματος

Για να καταπολεμήσεις την πιτυρίδα θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με τη συχνότητα με την οποία λούζεσαι. Ο γενικός κανόνας είναι ένας. Προσοχή στις υπερβολές. Πρέπει να είσαι τακτική και σχολαστική με το λούσιμο των μαλλιών σου, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό. Το καθημερινό λούσιμο μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής σου, αλλά και στην ποιότητα της τρίχας σου. Επίσης η καθημερινή επαφή με προϊόντα είναι καταστροφική. Φυσικά δεν πρέπει να φτάσεις και στο άλλο άκρο και να αμελείς την προσωπική σου υγιεινή. Το πιο σωστό είναι να λούζεις τα μαλλιά σου ανά δύο μέρες.

9. Όχι στο άγχος

Το άγχος είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν πιτυρίδα. Προσπάθησε να είσαι ήρεμη και να μένεις μακριά από στρεσογόνους παράγοντες. Μην αφήνεις το άγχος να σε καταβάλλει, και κάνε δραστηριότητες που θα σε ηρεμήσουν και θα σε κρατήσουν σε καλή ψυχολογία. Εάν αντιμετωπίζεις κάποια δύσκολη κατάσταση, προσπάθησε να μην την αφήνεις να μπαίνει στην καθημερινότητα σου, καθώς το στρες είναι κακός σύμβουλός, και όχι μόνο δε θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την κατάσταση, αλλά μπορεί να σου προκαλέσει και διάφορα άλλα ψυχοσωματικά προβλήματα, ένα από τα οποία είναι και η πιτυρίδα.

Συμβουλή για την πιτυρίδα

Γενικώς, πέρα από το αισθητικό κομμάτι, η πιτυρίδα δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να σε ανησυχεί. Πολλές φορές μπορεί να προκληθεί και με κάποια εποχική αλλαγή, για παράδειγμα το φθινόπωρο και την άνοιξη παρατηρείται έξαρση. Συνήθως είναι χρόνιο πρόβλημα, και ακόμα και αν το αντιμετωπίσεις μπορεί να εμφανιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ωστόσο, εάν παρατηρήσεις κάποια αλλαγή στην επιφάνεια του δέρματος, κοκκινίλες, έντονη έξαρση, αλλαγή στην ποσότητα και στην υφή, καθώς και φαγούρα ή έντονο κνησμό, θα πρέπει να επισκεφτείς άμεσα κάποιον δερματολόγο, καθώς πίσω από αυτό μπορεί να κρύβεται κάτι άλλο.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα