Καλά λιπαρά – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητο να υπάρχουν στην διατροφή μας σε καθημερινή βάση. Αντιθέτως με ότι έχει επικρατήσει τα προηγούμενα χρόνια, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι σωστό να αποκλείουμε όλα τα λιπαρά από την διατροφή μας. Εκτός από τα κακά λιπαρά τα οποία συνδέονται και έχουν ενοχοποιηθεί για πολύ σοβαρές παθήσεις στην υγεία μας όπως παθήσεις της καρδιάς, του κυκλοφορικού συστήματος αλλά και με προβλήματα παχυσαρκίας, υπάρχουν και τα καλά λιπαρά τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα και απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Τα καλά λιπαρά λοιπόν όχι μόνο δεν πρέπει να τα αποκλείουμε από την διατροφή μας, αλλά επιβάλλεται να τα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση πάντα με μέτρο βέβαια. Άλλωστε το σώμα μας αποτελείται και από λίπος και θα πρέπει να έχουμε λίπος στο σώμα μας σε ποσοστό 20% περίπου του συνολικού βάρους μας. Άρα ο μύθος που λέει ότι πρέπει να διώξουμε όλο το λίπος από το σώμα μας απλά καταρρίπτεται από το γεγονός ότι πρέπει να παίρνουμε λιπαρά από την διατροφή μας αλλά τα καλά λιπαρά. Αυτά και άλλα πολλά θα αναλύσουμε στην συνέχεια του συγκεκριμένου άρθρου έχοντας ως στόχο να σας κάνουμε να κατανοήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την χρησιμότητα των καλών λιπαρών στην διατροφή μας. Τέλος θα σας πούμε και τρόπους να βάλετε τα λεγόμενα καλά λιπαρά στην καθημερινή σας διατροφή εύκολα.

Τι είναι τα καλά λιπαρά

Τα καλά λιπαρά είναι ο σύμμαχος της σιλουέτας μας αλλά και της γενικότερης υγείας μας. Όσο παράξενο και εάν σας ακούγεται, τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας και κατ’ επέκταση να λειτουργούν φυσιολογικά και όλες οι διαδικασίες που εκτελεί όπως η λιποδιάλυση, ο σωστός μεταβολισμός, κ.τ.λ. Επίσης μας βοηθούν να είμαστε υγιείς και δυνατές.

Πιο συγκεκριμένα τρώγοντας καλά λιπαρά (τα οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να βρει από αλλού αλλά ούτε και να δημιουργήσει μόνος του), μειώνουμε τις πιθανότητες αύξησης βάρους καθώς και την εμφάνιση προβλημάτων μεταβολικού συνδρόμου και παχυσαρκίας. Ταυτόχρονα μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιολογικών παθήσεων αλλά και αποτρέπουμε να αυξηθεί η κακή χοληστερόλη στο αίμα μας. Αντιθέτως εάν τρώμε καλά λιπαρά μειώνουμε την χοληστερόλη και έχουμε πνευματική διαύγεια αλλά και μεγαλύτερες σωματικές αντοχές και ενέργεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή πρόληψη καλών λιπαρών οξέων μειώνουν το κακό λίπος στο σώμα μας και σε βάθος χρόνου μας αδυνατίζουν!

Ποια είναι τα καλά λιπαρά

Τα καλά λιπαρά οξέα χωρίζονται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία μας. Αφήστε λοιπόν τις ακραίες δίαιτες στην άκρη που αποκλείουν την πρόσληψη λιπαρών και απλά αφαιρέστε τα κακά λιπαρά και δώστε έμφαση στην κατανάλωση των καλών λιπαρών. Εμείς θα σας βοηθήσουμε αναφέροντας σας στην συνέχεια πια είναι τα καλά λιπαρά, έτσι ώστε να τα εντάξετε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο και να επωφεληθείτε από τις ιδιότητές τους.

1. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και είναι το βασικό λίπος της μεσογειακής διατροφής γνωστής για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου συνδέεται με την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς και την πρόληψη αλλά και την επιβράδυνση  της πρόωρης γήρανσης των κύτταρων του οργανισμού μας. Για αυτό τον λόγο προτιμήσετε να καταναλώνετε ελαιόλαδο ως την βασική πηγή λίπους στην διατροφή σας αλλά προσέξτε να το καταναλώνετε με μέτρο μιας και μια κουταλιά της σούπας με ελαιόλαδο αντιστοιχεί σε 150 περίπου θερμίδες. Φροντίστε λοιπόν να καταναλώνετε 2–3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ημερησίως και κατά προτίμηση ωμό.

2. Αβοκάντο

Το αβοκάντο δυστυχώς δεν είναι πολύ φημισμένο στην ελληνική διατροφή κακώς φυσικά μιας και είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Το αβοκάντο συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα  καλά λιπαρά. Επίσης ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχει και πολυακόρεστα κάτι που το κάνει ένα τρόφιμο ακόμα πιο καλής πηγής λιπαρών οξέων. Μπορείτε να το φάτε ωμό ή να το προσθέσετε στην σαλάτα σας. Δώστε προσοχή στην κατανάλωση του και μην ξεπερνάτε την μια φέτα την ημέρα μιας και ολόκληρο το αβοκάντο περιέχει περίπου 300 θερμίδες.

3. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών οξέων με την προϋπόθεση φυσικά να μην είναι αλατισμένοι ούτε να έχουν διαφόρου είδους καρυκεύματα. Ορισμένοι ξηροί καρποί υπερτερούν σε καλά λιπαρά από άλλους. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί ώστε να τους εντάξουμε στην διατροφή μας σωστά.

  • Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και σε βιταμίνη Ε. Η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων σχετίζεται με την μείωση της κακής χοληστερόλης. 15 αμύγδαλα αρκούν και περιέχουν περίπου 100 θερμίδες.
  • Λιναρόσπορος: Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε Ω3 λιπαρά οξέα και μειώνει σημαντικά την κακή χοληστερόλη στον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα έχει λιποδιαλυτική δράση. Πασπαλίστε την σαλάτα σας με 2 εως 3 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο και επωφεληθείτε από αυτόν τον ξηρό καρπό.
  • Ηλιόσπορος: Ο ηλιόσπορος είναι ο πιο παρεξηγημένος ξηρός καρπός μιας και η δράση του δεν είναι γνωστή αλλά και δεν έχει εκτιμηθεί σωστά. Ο ηλιόσπορος είναι πολύτιμος στην υγεία μας δεδομένου ότι μας προσφέρει μοναδικά λιπαρά οξέα τα οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει με κανέναν άλλο τρόπο. Προσθέστε τον στην σαλάτα σας, στο γιαούρτι σας αλλά μπορείτε φυσικά να τον φάτε και σκέτο.
  • Καρύδια: τα καρύδια είναι μια θεϊκή τροφή και όχι άδικα. Πλούσια σε ωμέγα 3 αλλά και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα αλλά και σε βιταμίνη Ε, κάνει καλό τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Τα καρύδια είναι ένα τρόφιμο το οποίο μπορείτε να το προσθέσετε σε φαγητά, σαλάτες και φυσικά να τα φάτε και σκέτα ως σνακ.

4. Ψάρια

Τα ιχθυέλαια είναι τα καλύτερα “καλά λιπαρά” που μπορούμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας. Όλα τα ψάρια περιέχουν καλά λιπαρά αλλά πιο πολύ περιέχουν τα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, ο γαύρος, ο κολιός, η πέστροφα, η ρέγκα και άλλα λιπαρά ψάρια. Τα ψάρια επίσης συνδυάζουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα