Γιατί πρέπει να τρώμε σοκολάτα – Οφέλη

Αναμφισβήτητα η σοκολάτα είναι μια τροφή, μια γλυκιά λιχουδιά καλύτερα, που οι περισσότερες από εμάς λατρεύουμε αλλά λόγω εσφαλμένων εντυπώσεων την αποφεύγουμε με κόπο ή τουλάχιστον προσπαθούμε να την περιορίζουμε σημαντικά από το διατροφικό μας πλάνο. Οι λόγοι που προσπαθούμε να μην καταναλώνουμε συχνά σοκολάτα είναι η άποψη ότι καταστρέφει τη σιλουέτα μας αλλά και δεν είναι η καλύτερη τροφή για την υγεία μας. Αντίθετα στην άποψη που επικρατεί, εμείς στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε γύρω από το γιατί πρέπει να τρώμε σοκολάτα και θα εξηγήσουμε τι οφέλη μπορεί να έχουμε από τον γλυκό πειρασμό και γιατί τελικά δεν είναι τόσο άσχημη τροφή για την υγεία και το σώμα μας.

Φυσικά, αυτό που έχει μεγάλη σημασία στην όλη ιστορία με τη σοκολάτα είναι το είδος και η ποιότητά της. Δεν είναι ίδιες όλες οι σοκολάτες ούτε είναι όλες ακίνδυνες και φυσικά δεν μπορούμε να τις καταναλώνουμε σε απεριόριστες ποσότητες. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλάμε πάντα για κατανάλωση με μέτρο και για σοκολάτες που δεν έχουν υπερβολικά πολύ ζάχαρη ή άλλες πλούσιες και παχυντικές προσθήκες. Προτιμότερο είναι να τρώμε σοκολάτες με μεγαλύτερο ποσοστό σε κακάο. Παρόλα αυτά, δε σημαίνει ότι οι σοκολάτες γάλακτος απαγορεύονται από τη διατροφή μας.

Ας δούμε, λοιπόν, στη συνέχεια του άρθρου όχι μόνο γιατί δε χρειάζεται να αφαιρέσουμε τη σοκολάτα από το μενού μας αλλά και γιατί πρέπει να τρώμε σοκολάτα μια και πράγματι υπάρχουν οφέλη για την υγεία μας και όχι μόνο.

Γιατί πρέπει να τρώμε σοκολάτα – 10 Σημαντικά οφέλη

1. Βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους και του στρες

Ένας από τους λόγους που απαντά στο ερώτημα γιατί πρέπει να τρώμε σοκολάτα, είναι το γεγονός ότι μπορεί να μας βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες που έχει κατακλύσει τη ζωή μας. Η σοκολάτα περιέχει μια ουσία που θεωρείται ηρεμιστική και χαλαρωτική, το βαλεριανικό οξύ. Επιπλέον και η ζάχαρη που περιέχουν οι σοκολάτες απομακρύνουν το αίσθημα πίεσης και στρες που μπορεί να μας καταβάλει. Σημαντικό είναι, επίσης, να γνωρίζουμε ότι όλες οι σοκολάτες περιέχουν μαγνήσιο με τη μαύρη σοκολάτα να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό. Το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό στην αντιμετώπιση του άγχους και του στρες ενώ αντίθετα η έλλειψή του μπορεί να προκαλεί διάφορα συμπτώματά ανάμεσα στα οποία ψυχολογικά και συμπτώματα άγχους.

2. Μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι και μειώνει την πείνα

Ένας καλός λόγος σχετικά με το γιατί πρέπει να τρώμε σοκολάτα είναι το γεγονός ότι μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι και να ελέγχουμε την αίσθηση πείνας. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει σε μεγάλο βαθμό φυτικές ίνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε πλήρεις και έτσι αργούμε να πεινάσουμε και τρώμε λιγότερο. Φυσικά το καλύτερο είναι να την καταναλώνουμε σε μικρή ποσότητα. Οι σοκολάτες, επίσης, έχουν στη σύστασή τους ουσίες κανναβινοειδείς ουσίες που σχετίζονται με ένα τμήμα του εγκεφάλου υπεύθυνο για τον έλεγχο του αισθήματος πείνας.

3. Βελτιώνει τη διάθεσή μας

Αυτό είναι κάτι που σίγουρα έχουμε ακούσει αρκετές φορές αλλά σίγουρα το έχουμε διαπιστώσει κιόλας. Επομένως, μπορούμε να απαντήσουμε στο γιατί πρέπει να τρώμε σοκολάτα αν σκεφτούμε ότι μετά την κατανάλωσή της αισθανόμαστε καλύτερα και νιώθουμε μια ευεξία. Αυτό εξηγείται λόγω του ότι όταν φάμε σοκολάτα απελευθερώνονται ενδορφίνες στον εγκέφαλο και βελτιώνεται η λειτουργία τους. Κυρίως η μαύρη σοκολάτα είναι αυτή που όταν την καταναλώνουμε σε λογικές ποσότητες μας κάνει να έχουμε καλύτερη διάθεση αλλά και μας κρατάει πιο ήρεμους.

4. Έχει την ικανότητα να διεγείρει τον οργανισμό και να μας θέτει σε εγρήγορση

Η σοκολάτα περιέχει μία ουσία διεγερτική , τη θεοβρωμίνη η οποία σε αντίθεση με την καφεΐνη δεν προκαλεί αίσθηση νευρικότητας αλλά μας βοηθά να είμαστε σε εγρήγορση και να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε διάφορα καθήκοντα. Με ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας αυξάνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο και αμέσως τονώνονται οι εγκεφαλικές λειτουργίες βοηθώντας μας να ανταπεξέλθουμε καλύτερα σε διάφορες καταστάσεις.

5. Κάνει καλό στο δέρμα μας

Σε αντίθεση με την άποψη ότι η κατανάλωση σοκολάτας δεν έχει καλή επιρροή στην εικόνα της επιδερμίδας και μπορεί να προκαλεί σπυράκια, κλπ, η μαύρη σοκολάτα λόγω της περιεκτικότητάς της σε φλαβονοειδή μπορεί να συσχετιστεί θετικά με το δέρμα μας μια και τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στην προστασία από ηλιακές ακτίνες . Να ένας καλός λόγος που συνηγορεί υπέρ του γιατί πρέπει να τρώμε σοκολάτα.

6. Σχετίζεται με τη μείωση του βήχα

Η σοκολάτα περιέχει στη σύστασή της μια ουσία που λέγεται θεοβρωμίνη(που αναφέραμε και παραπάνω) η οποία επιπλέον σχετίζεται με τη δραστηριότητα ενός νεύρου στον εγκέφαλο που έχει να κάνει με τον έντονο βήχα. Μάλιστα έχει ερευνηθεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί φάρμακο που να περιέχει την ουσία αυτή για να απαλύνεις το βήχα. Να, λοιπόν, γιατί πρέπει να τρώμε σοκολάτα ακόμα και σε περίοδο που έχουμε αρρωστήσει και υποφέρουμε από βήχα.

7. Συμβάλλει στην καλή όραση

Η σοκολάτα λόγω της περιεκτικότητας σε κακάο(το οποίο διαθέτει αντιπηκτική και αντιθρομβωτική δράση) έχει την ιδιότητα να βελτιώνει την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος, ειδικά στο εγκέφαλό μας, ενώ έχει προκύψει από έρευνες το γεγονός ότι αυξάνεται η ροή του αίματος ακόμα και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών μας κάτι που συμβάλλει θετικά στην όραση.

8. Περιέχει αντιοξειδωτικά

Ένας ακόμη λόγος που απαντάει στο ερώτημα γιατί πρέπει να τρώμε σοκολάτα, είναι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, συγκεκριμένα οι πολυφαινόλες, που έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας καθώς μπορούν να μας προστατέψουν από την εμφάνιση καρκίνου αλλά και να εμποδίζουν την οξείδωση της βλαβερής χοληστερίνης. Αυτό σημαίνει αν το ερμηνεύσουμε πιο ελεύθερα ότι η σοκολάτα ενδεχομένως και να μας χαρίζει χρόνια ζωής.

9. Συμβάλλει θετικά στην κατάσταση της καρδιάς

Το γεγονός ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων αμέσως απαντάει στο γιατί πρέπει να τρώμε σοκολάτα. Η κατανάλωσή της μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση αλλά και την κακή χοληστερίνη περιορίζοντας τους κινδύνους για καρδιακά νοσήματα. Στη θετική συμβολή της σοκολάτας στην καρδιά μας βοηθούν οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που διαθέτει. Η κατανάλωση σοκολάτας (με μέτρο φυσικά) μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

10. Μπορεί να καταπολεμήσει την εμφάνιση διαβήτη

Τελειώνοντας με τους λόγους που απαντούν στο ερώτημα γιατί πρέπει να τρώμε σοκολάτα και όχι να την αποφεύγουμε σαν απαγορευτική τροφή, πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι σύμφωνα με μελέτη η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη. Αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει, τα οποία είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που σχετίζονται τον έλεγχο στην ευαισθησία ινσουλίνης.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα