Γιατί να προτιμάς φρούτα από χυμούς – Βασικοί λόγοι

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επιλέγουν να πιουν ένα χυμό φρούτου (φυσικό ή επεξεργασμένο) από το να καθαρίσουν κάποιο φρούτο και να το φάνε. Οι περισσότεροι γιατί δεν τους αρέσουν καθόλου τα φρούτα και άλλοι γιατί απλά δεν έχουν το χρόνο ή βαριούνται να πλύνουν και να καθαρίσουν κάποιο. Η εύκολη λύση, λοιπόν, είναι να στύψεις ένα χυμό ή ακόμα πιο απλά να αγοράσεις έναν έτοιμο συσκευασμένο.

Η διαφορά, φυσικά, στο να φας ένα φρέσκο φρούτο και στο να πιεις ένα χυμό -ειδικά αν πρόκειται για έτοιμο και επεξεργασμένο- είναι τεράστια, τόσο ως προς τις θερμίδες που θα λάβεις όσο και ως προς τις ωφέλιμες και θρεπτικές ουσίες που θα σου έδινε το φρούτο. Σαφώς το ολόκληρο φρούτο ανεξαρτήτως για ποιο μιλάμε είναι η πιο σωστή και πλήρης πηγή βιταμινών και άλλων θρεπτικών ουσιών από οποιοδήποτε χυμό επιλέξεις. Επομένως, μην αναρωτιέσαι γιατί να προτιμήσεις φρούτα από χυμούς.

Σαφώς, από το να μην καταναλώνεις τίποτα από τα δύο αν δεν μπορείς να μπεις στη διαδικασία του να καθαρίσεις και να φας φρούτα, ακόμα κι ο χυμός κάτι θα σου προσφέρει αλλά αυτό που συστήνεται είναι η πρώτη επιλογή σου να είναι τα φρέσκα φρούτα και μάλιστα ολόκληρα με τη φλούδα τους.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω τους βασικούς λόγους που απαντούν στο ερώτημα γιατί να προτιμάς φρούτα από χυμούς.

Γιατί να προτιμάς φρούτα από χυμούς – 4 Βασικοί λόγοι

1. Είναι πολλά τα οφέλη που μας δίνει η φλούδα των φρούτων

Ξεκινάμε να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί να προτιμάς φρούτα από χυμούς, με πρώτο επιχείρημα το γεγονός ότι όταν στύβουμε ένα φρούτο για να πάρουμε το χυμό του πετάμε τη φλούδα του συνήθως κι έτσι χάνουμε τα οφέλη που θα παίρναμε από αυτή. Στη φλούδα των περισσότερων θρεπτικών φρούτων βρίσκονται οι πιο σημαντικές ουσίες τους όπως τα φλαβονοειδή και καροτενοειδή, συστατικά πολύ θρεπτικά για την υγεία και τον οργανισμό μας που μας θωρακίζουν. Σε πολλά φρούτα η κατανάλωση της φλούδας (π.χ. σταφυλιού) προστατεύει από την ακτινοβολία του ήλιου και από τον κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον, οι φλούδες των φρούτων είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών απαραίτητων για τον οργανισμό μας. Το μόνο που θα πρέπει να προσέχουμε είναι ότι στη φλούδα των φρούτων μπορεί να έχουν συσσωρευτεί ουσίες από φυτοφάρμακα γι’ αυτό καλό είναι να επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα για να προστατευτούμε καλύτερα.

2. Είναι πολύ ωφέλιμο το λευκό μέρος του φρούτου

Ίσως πρόκειται για κάτι που δε γνωρίζουν πολλοί αλλά σίγουρα αν αναρωτιέσαι γιατί να προτιμάς φρούτα από χυμούς, αυτό αποτελεί σημαντικό λόγο. Το λευκό μέρος, τη σάρκα αυτή που βρίσκεται ανάμεσα στη φλούδα του φρούτου και στο καθαρό φαγώσιμο μέρος του, πολλές φορές μπορεί να το πετάμε όταν καθαρίζουμε ένα φρούτο όμως πρέπει να ξέρεις ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική πηγή θρεπτικών ουσιών και πρέπει να το καταναλώνουμε τρώγοντας τα φρούτα. Το λευκό μέρος λοιπόν του φρούτου αμέσως μέσα από τη φλούδα του, είναι και αυτό πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και σε άλλα θρεπτικά στοιχεία. Για παράδειγμα, στο πορτοκάλι, το λευκό μέρος του περιέχει φλαβονοειδή τα οποία μαζί με τη βιταμίνη C που παίρνουμε από το υπόλοιπο μέρος του φρούτου βοηθούν σημαντικά στην υγεία μας. Όταν, όμως, στύβουμε χυμό και αφαιρούμε το λευκό μέρος του πορτοκαλιού, χάνουμε τα φλαβονοειδή και στερούμαστε τις ωφέλιμες ιδιότητές τους. Και μόνο αυτό είναι ένας λόγος για να σε οδηγήσει να προτιμάς φρούτα από χυμούς και να καταναλώνεις το πορτοκάλι ολόκληρο μαζί με το λευκό μέρος του.

3. Τα φρούτα έχουν πολύ περισσότερες φυτικές ίνες

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η φλούδα ενός φρούτου είναι πλούσια σε φυτικές ίνες απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Σαφώς και καταναλώνοντας ένα φυσικό χυμό φρούτου θα λάβουμε πάλι κάποιες φυτικές ίνες αλλά είναι ξεκάθαρο πως όταν φτιάχνουμε χυμό χάνεται μεγάλο ποσοστό των ινών σε σχέση με την μεγάλη περιεκτικότητα των ολόκληρων φρούτων. Είναι πολύ λιγότερες οι φυτικές ίνες που θα δώσουμε στον οργανισμό αν πιούμε χυμό αντί να φάμε το φρούτο ως έχει. Κι αυτό από μόνο του είναι ένας σημαντικός λόγος που απαντάει στο γιατί να προτιμάς φρούτα από χυμούς. Ειδικά από τη φλούδα του φρούτου όπως είπαμε και νωρίτερα παίρνουμε το πιο μεγάλο ποσοστό ινών που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου μας ενώ επιπλέον λόγω του γεγονότος ότι καθυστερούν την πέψη μας προκαλούν την αίσθηση κορεσμού για πιο πολύ ώρα. Επίσης, οι φυτικές ίνες βοηθούν να αποβάλλεται μέρος της κακής χοληστερίνης από τον οργανισμό μας.

4. Οι θερμίδες των χυμών είναι περισσότερες

Αναρωτιέσαι γιατί να προτιμάς φρούτα από χυμούς και οι παραπάνω λόγοι δε σε έχουν πείσει. Αν , όμως, γνωρίζεις ότι οι θερμίδες που παίρνεις καταναλώνοντας χυμούς είναι τουλάχιστον οι διπλάσιες από την κατανάλωση ενός ολόκληρου φρούτου τότε ίσως να πεισθείς πιο εύκολα. Και μόνο αν σκεφτείς ότι για να φτιαχτεί ένας χυμός θα στύψεις 2 ή και 3 φρούτα, ενώ αν φας το φρούτο σπάνια θα είναι παραπάνω από ένα καταλαβαίνεις γιατί οι χυμοί σου δίνουν περισσότερες θερμίδες. Συν του ότι αν είναι έτοιμος χυμός επεξεργασμένος θα έχει σίγουρα προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών κάτι που θα αποφύγεις αν φας ένα φρούτο στο σπίτι σου. Επομένως, όταν καταναλώνουμε χυμούς αντί για φρούτα επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με τις επιπλέον θερμίδες και χάνουμε τις θρεπτικές ουσίες που θα παίρναμε αν τρώγαμε τα φρούτα ολόκληρα. Τέλος, οι χυμοί λόγω των απλών σακχάρων τους δεν συστήνονται για όσους έχουν πρόβλημα διαβήτη, επομένως και πάλι το φρούτο κερδίζει έδαφος.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα