Γιατί αισθάνεσαι κουρασμένη – Βασικές αιτίες

Σίγουρα σε κάποιες περιόδους της ζωής σου νιώθεις μια κόπωση και μια αδυναμία που μπορεί να μοιάζουν ανεξήγητες κι αρχίζεις να αναρωτιέσαι γιατί αισθάνεσαι κουρασμένη χωρίς κάποιον προφανή λόγο (ασθένεια, υπερβολική κόπωση, αλλαγή τρόπου ζωής, κ. ά.).

Οι αιτίες που σε κάνουν να αισθάνεσαι κουρασμένη σχεδόν συνέχεια μπορεί να κρύβονται αλλού, σε παράγοντες που δε σου περνούν από το μυαλό. Για παράδειγμα, στην έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό ή στην αφυδάτωσή του. Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά ποιες είναι οι κύριες και συνηθέστερες αιτίες που απορροφούν την ενέργειά σου και σε οδηγούν στο να αισθάνεσαι κουρασμένη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Γιατί αισθάνεσαι κουρασμένη – Οι 6 Βασικές αιτίες

1. Εξαιτίας της αφυδάτωσης

Ένας παράγοντας που μπορεί να απαντάει στο γιατί αισθάνεσαι κουρασμένη διαρκώς, ίσως είναι η αφυδάτωση του οργανισμού σου ακόμα κι αν είναι ελαφριάς μορφής. Προφανώς δεν πίνεις την απαραίτητη ποσότητα νερού κι αυτό είναι πολύ πιθανό να επηρεάζει την ενέργειά σου και τις δυνάμεις σου. Εξαιτίας της αφυδάτωσης του οργανισμού το αίμα μας γίνεται πιο «πυκνό» κι αυτό σημαίνει ότι δε γίνεται αποτελεσματικά η άντληση από την καρδιά και κατ’ επέκταση το οξυγόνο και οι διάφορες θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε δε διαχέονται στα όργανά μας με την απαιτούμενη ταχύτητα.

2. Λόγω έλλειψης σιδήρου

Όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή, μία από τις αιτίες που σε κάνουν να αισθάνεσαι κουρασμένη συχνά και χωρίς προφανή αιτία μπορεί να είναι η έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό σου. Αν δεν καταναλώνεις μέσω της διατροφής σου την ποσότητα σιδήρου που χρειάζεσαι μπορεί να νιώθεις κουρασμένη και αδύναμη αλλά ακόμα και να συναντάς δυσκολία σε άλλες ενέργειες όπως να συγκεντρωθείς και να εστιάσεις κάπου. Αν υπάρχει έλλειψη σιδήρου μειώνεται το οξυγόνο που φτάνει στα κύτταρα και τους μύες μας. Για να μπορέσεις να εμπλουτίσεις την ποσότητα σιδήρου που λαμβάνεις και επιπλέον να μειώσεις τις πιθανότητες για εμφάνιση αναιμίας, φρόντισε να καταναλώνεις περισσότερο μοσχαρίσιο κρέας (άπαχο), πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), φασόλια και γενικά όσπρια, φυστικοβούτυρο και επίσης βάλε στη διατροφή σου συνδυαστικά όσα τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

3. Επειδή δεν κάνεις σωστή διατροφή

Μπορεί να αναρωτιέσαι γιατί αισθάνεσαι κουρασμένη διαρκώς αλλά ίσως δεν έχεις λάβει υπόψη σου το ρόλο που παίζει η διατροφή μας στην ενέργεια που έχουμε και στο πόσο δυνατοί νιώθουμε. Ένα διατροφικό πρόγραμμα από το οποίο λείπουν για παράδειγμα γεύματα όπως το πρωινό που είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας σίγουρα θα οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας. Είναι απαραίτητο να εφοδιάζουμε κατάλληλα τον οργανισμό μας με ένα πλήρες πρωινό που μπορεί να περιλαμβάνει προϊόντα ολικής άλεσης, πρωτεΐνη άπαχη , κ.ά. Να θυμάσαι να μην παραλείπεις ποτέ το πρώτο γεύμα της ημέρας. Επίσης, να τονίσουμε ότι η διαρκής κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, δηλαδή πλούσιου σε ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες , οδηγούν σε αίσθηση κόπωσης μέσα στην ημέρα γιατί προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο επίπεδο σακχάρου του οργανισμού μας. Συστήνεται να καταναλώνεις πρωτεΐνες άπαχες και τροφές ολικής αλέσεως, καθώς επίσης λαχανικά και φρούτα.

4. Λόγω φόρτου εργασίας και τελειομανίας

Φυσικά, ο προφανής λόγος (που δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε) ο οποίος σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμένη όλη μέρα και για μεγάλο διάστημα, είναι το γεγονός ότι δουλεύεις πάρα πολύ και μάλιστα είσαι τελειομανής με ό,τι καταπιάνεσαι. Αν έχεις τον εαυτό σου συνέχεια σε εγρήγορση, βάζεις μεγάλους και άπιαστους στόχους, δουλεύεις ακόμα και στις διακοπές σου και δε χαλαρώνεις ποτέ τότε μην απορείς που νιώθεις συνέχεια κόπωση και εξάντληση. Δώσε λίγες μέρες στον εαυτό σου -τον οργανισμό αλλά και το σώμα σου- να ξεκουραστεί και να γεμίσει μπαταρίες. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι παίζει μεγάλο ρόλο ακόμα και ο χώρος στον οποίο δουλεύουμε. Ένα ακατάστατο γραφείο για παράδειγμα ή ένα μη ισορροπημένο περιβάλλον μπορεί να μας δυσκολεύει πολύ στη δουλειά μας και στο να συγκεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ακόμα πιο κουρασμένοι.

5. Επειδή καταπιέζεις τον εαυτό σου

Η ψυχολογία και το στρες παίζουν μεγάλο ρόλο στο πόσο δυνατή, δραστήρια και ξεκούραστη νιώθεις. Αν αισθάνεσαι κουρασμένη συνέχεια αυτό μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι κάνεις πράγματα τα οποία δε θέλεις και πιέζεσαι για αυτό. Το να μη λες σε κανέναν «όχι» και να πιέζεις τον εαυτό σου να ευχαριστεί διαρκώς τους άλλους μπορεί να απορροφά πολύ ενέργεια από εσένα και να σε κάνει να νιώθεις κουρασμένη ή και θλιμμένη. Μάθε, λοιπόν, να κάνεις πράγματα που θέλεις και σε ευχαριστούν καθώς και εκείνα που σου γεμίζουν τις μπαταρίες. Μη λες «ναι» σε ό, τι σε ζορίζει ή σε στενοχωρεί.

6. Εξαιτίας των συνθηκών πριν τον ύπνο

Το τι κάνουμε λίγο πριν πέσουμε για ύπνο μπορεί να επηρεάσει το αν θα ξεκουραστούμε ή όχι. Για παράδειγμα, πολλοί από εμάς λίγο πριν πέσουμε στο κρεβάτι ή ακόμα κι όταν είμαστε ήδη ξαπλωμένοι χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή ή το κινητό μας για να τσεκάρουμε κάποια πράγματα και ως γνωστόν και των δύο οι οθόνες έχουν έντονο φως που εκπέμπεται κι αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για εμάς γιατί είναι σε θέση να μας επηρεάσει και να διαταράξει τον ύπνο μας. Επίσης, συχνά θεωρούμε το αλκοόλ ως έναν τρόπο να μας χαλαρώσει και να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε και για αυτό μπορεί να πίνουμε λίγο κρασάκι πριν κοιμηθούμε. Αυτό ενώ αρχικά φαίνεται βοηθητικό, στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα μια και όταν μεταβολίζεται το αλκοόλ ανεβάζει την αδρεναλίνη μας και μπορεί ακόμα κι αν κοιμηθούμε άμεσα να ξυπνήσουμε στη συνέχεια μέσα στη νύχτα και να διακόψουμε τελικά τον ύπνο μας. Καλό είναι, λοιπόν, να μην πίνουμε αλκοόλ 3-4 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο.

Βλέπουμε ότι οι λόγοι που απαντούν στην ερώτηση γιατί αισθάνεσαι κουρασμένη, μπορεί να είναι κρυμμένοι πίσω από συνήθειες ή ενέργειες που δε μας περνούσαν πριν από το μυαλό. Φρόντισε, λοιπόν, για να μη χάνεις την ενέργειά σου και να μην αισθάνεσαι κουρασμένη συνέχεια να τρέφεσαι σωστά, να πίνεις πολύ νερό, να ξεκουράζεσαι αρκετά σωματικά και ψυχικά, να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν, να δουλεύεις σε ένα ήρεμο και τακτοποιημένο περιβάλλον αλλά και να δημιουργείς τις κατάλληλες συνθήκες πριν τον ύπνο ώστε να κοιμάσαι καλά.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα