Δημόσιες τουαλέτες – Γιατί να μη χρησιμοποιείτε χαρτί στο κάθισμα των δημόσιων τουαλετών

Δημόσιες τουαλέτες· ένα ζήτημα που πιθανώς να μην απασχολεί τον ανδρικό πληθυσμό! Ωστόσο, μάλλον όλες οι γυναίκες ανησυχούμε ιδιαίτερα σχετικά με το ποιος είναι ο πιο κατάλληλος και ο πιο υγιεινός τρόπος για να χρησιμοποιούμε τις δημόσιες τουαλέτες. Όλα όσα ακούμε για τα μικρόβια και τα πολυάριθμα μεταδιδόμενα νοσήματα είναι λογικό να μας αφυπνίζουν, να μας καθιστούν ιδιαιτέρως προσεκτικές με το θέμα της υγιεινής, καθώς ακόμη και να μας τρομάζουν – άλλες λίγο, άλλες πιο πολύ. Ιδίως για όσες από εμάς έχουν παιδιά και δη κοριτσάκια, οι δημόσιες τουαλέτες συνιστούν έναν επιπλέον «κίνδυνο» που ελλοχεύει και ενδέχεται ανά πάσα στιγμή να τα «προσβάλει».

Δημόσιες τουαλέτες και χρήση χαρτιού υγείας στο κάθισμά τους

Προκειμένου, λοιπόν, να λάβουμε τα μέτρα μας ενάντια στους πάμπολλους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στις δημόσιες τουαλέτες που συχνά – πυκνά ωθούμαστε να χρησιμοποιήσουμε, μερικές από εμάς βάζουμε χαρτί υγείας περιμετρικά στο κάθισμα της τουαλέτας. Διότι θεωρούμε, προφανώς, ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε κάτι σας ασπίδα προστασίας από τα υπάρχοντα μικρόβια. Με άλλα λόγια, έχουμε την εντύπωση ότι τοποθετώντας λίγο χαρτί υγείας ( ή ακόμα και κάποια χαρτοπετσέτα ή χαρτομάντιλο που διαθέτουμε στην τσάντα μας ) παρακωλύουμε τα δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες (όσα τέλος πάντων κι αν είναι!) μικρόβια από το να έρθουν σε επαφή με το γυμνό σώμα μας και να μας προσβάλουν, μεταδίδοντάς μας μάλιστα την οποιαδήποτε ασθένεια ή νόσημα.

Δημόσιες τουαλέτες – Γιατί να μη χρησιμοποιείτε χαρτί στο κάθισμα των δημόσιων τουαλετών

Παρά ταύτα, η πραγματικότητα είναι εκ διαμέτρου διαφορετική και, κατά συνέπεια, η άποψη περί προστασίας μας από τα μικρόβια που βρίσκονται στις δημόσιες τουαλέτες με τη χρήση χαρτιού γύρω – γύρω στο κάθισμα των δημόσιων τουαλετών είναι πιθανότατα εσφαλμένη.

Δεν είναι ούτε υγιεινό ούτε σωστό ούτε αποτελεσματικό να χρησιμοποιείτε χαρτί στο κάθισμα των δημόσιων τουαλετών. Και ποιος είναι ο λόγος;

Καταρχάς, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι δημόσιες τουαλέτες είναι συνήθως πιο καθαρές από όσο εμείς πιστεύουμε. Ίσως μόλις διαβάσετε αυτό να εκπλαγήκατε, όμως πράγματι οι δημόσιες τουαλέτες – και γενικώς οι τουαλέτες – είναι κατασκευασμένες με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε τα μικρόβια (βακτήρια και λοιπά) να μην έχουν την ικανότητα/ τη δυνατότητα να «φωλιάζουν» και να παραμένουν πάνω σε αυτές. Κι αυτό συμβαίνει χάρη στη λεία και γλιστερή επιφάνειά τους, καθώς επίσης και η καμπύλη που έχουν στο εσωτερικό τους.

Επιπροσθέτως, οι μικροοργανισμοί από μόνοι τους δεν μπορούν να προσκολλήσουν και φυσικά να πολλαπλασιαστούν πάνω στο γυμνό ανθρώπινο δέρμα που ακουμπάει στη λεκάνη, εάν η επιφάνεια της τελευταίας είναι στεγνή.

Δημόσιες τουαλέτες – Πού βρίσκονται τα μικρόβια

Είτε το γνωρίζατε είτε όχι τα περισσότερα μικρόβια είναι συγκεντρωμένα σε άλλα αντικείμενα και σημεία των δημόσιων τουαλετών. Το χαρτί υγείας, επί παραδείγματι, θεωρείται από τους φορείς πολλών μικροοργανισμών. Πέραν αυτού, μιας και τίποτα άλλο μέσα στο χώρο με τις δημόσιες τουαλέτες δεν είναι σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να απωθεί ή να εξουδετερώνει τα μικρόβια (όπως κάνει δηλαδή η τουαλέτα με το σχηματισμό της), καθετί (μπορεί να) φέρει μικρόβια, από το χερούλι της πόρτας μέχρι τους τοίχους.

Τέλος, οι αυτόματοι στεγνωτήρες χεριών είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι, επειδή είναι υπεύθυνοι για τη διάδοση πάρα πολλών μικροοργανισμών. Μπορεί ο αέρας που εξάγουν να είναι ασφαλώς καθαρός και … «ακίνδυνος», ωστόσο πάνω στον εκάστοτε στεγνωτήρα χεριών είναι εγκατεστημένα πολλά μικρόβια, τα οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, με τον αέρα μετακινούνται παντού, σε ολόκληρο το δωμάτιο που βρίσκονται οι δημόσιες τουαλέτες.

Δημόσιες τουαλέτες – Τι θα πρέπει να κάνετε όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις δημόσιες τουαλέτες

1. Σε ένα πρώτο στάδιο να ελέγχετε αν είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση οι δημόσιες τουαλέτες που επιχειρείτε να χρησιμοποιήσετε. Συμφωνούμε ότι δεν μπορείτε να γνωρίζετε πόσο τακτικά ή πόσο ορθά τις καθαρίζουν ούτε πόσοι άνθρωποι μπορεί να έχουν κάτσει στην ίδια ακριβώς λεκάνη με εσάς και τι νόσημα ενδεχομένως να είχαν. Όταν όμως βλέπετε ότι η επιφάνεια της λεκάνης που θα καθίσετε δεν είναι στεγνή, να μην το δοκιμάζετε καν. Σε περίπτωση που είναι, δεν υπάρχει λόγος να αποφύγετε να τη χρησιμοποιήσετε.

2. Μη χρησιμοποιείτε χαρτί στο κάθισμα των δημόσιων τουαλετών. Αυτό το αναλύσαμε περαιτέρω λίγο πιο πριν· απλώς το υπενθυμίζουμε!

3. Να έχετε μαζί σας μωρομάντιλα, ή, ακόμα καλύτερα, αντισηπτικά μαντιλάκια ή αντισηπτικό υγρό, το οποίο να απλώνετε αμέσως στα χέρια σας ή στα χέρια του παιδιού σας προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε (για να μην πούμε εκμηδενίσετε) τις πιθανότητες να κολλήσει οποιαδήποτε αρρώστια ή οποιοδήποτε μεταδιδόμενο νόσημα από κάποιον παθογόνο μικροοργανισμό.

4. Να κλείνετε αμέσως το καπάκι της τουαλέτας, αφού ολοκληρώσετε τη χρήση της, προκειμένου να μην πεταχτούν παντού νερά από το καζανάκι. Γιατί το νερό είναι το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό πολλών βακτηρίων και διαφόρων άλλων μικροοργανισμών. Έτσι, κλείνοντας το καπάκι της τουαλέτας, αυτομάτως αποκλείετε τη δημιουργία ενός επιπλέον περιβάλλοντος προσφιλούς προς τα μικρόβια.

5. Αν δεν είναι μεγάλη η ανάγκη, για να μην ανησυχείτε καθόλου, μπορείτε να επιλέξετε να μη χρησιμοποιήσετε μια δημόσια τουαλέτα. Δείξτε λίγη υπομονή έως ότου επιστρέψετε στο σπίτι σας!

Αφού διαβάσατε το συγκεκριμένο άρθρο, πλέον γνωρίζετε πολλές και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα των δημόσιων τουαλετών. Το κυριότερο είναι ότι έχετε γνώση σχετικά με το γιατί να μη χρησιμοποιείτε χαρτί στο κάθισμα των δημόσιων τουαλετών όταν επιχειρείτε να τις χρησιμοποιήσετε, καθώς ακόμα και τι να κάνετε όταν χρησιμοποιείτε τις δημόσιες τουαλέτες.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα