Διατροφή χωρίς γλουτένη – Συμβουλές και κανόνες

Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι ένας είδος διατροφής και παράλληλα ένας τρόπος ζωής που εάν τον ακολουθήσουμε μπορούμε να έχουμε σημαντική βελτίωση τόσο στην ποιότητα της ζωής μας όσο και στο σωματικό μας βάρος. Επίσης δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες και οι διατροφολόγοι που έχουν διαπιστώσει, βάση ερευνών και μελετών που διεξήγαγαν σε άτομα που έκοψαν την γλουτένη, πως υπάρχει βελτίωση στην γενικότερη διάθεσή αλλά και την ψυχική υγεία των ανθρώπων αυτών. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.  Τι είναι η γλουτένη, πότε μας βλάπτει και τελικά είναι η πηγή του κακού όπως έχει επικρατήσει να πιστεύουμε τα τελευταία χρόνια.

Τι είναι η γλουτένη  και ποια τρόφιμα την περιέχουν

Η γλουτένη λοιπόν είναι μια πρωτεΐνη η οποία υπάρχει ως επί των πλείστων στο κριθάρι, στο σιτάρι και στη σίκαλη, στη Ζέα αλλά και στη βρώμη. Άρα καταλαβαίνετε και από μόνες σας σε πόσα τρόφιμα αλλά και ποτά υπάρχει η πρωτεΐνη της γλουτένης. Επίσης η γλουτένη υπάρχει και ως πρόσθετο σε τρόφιμα όπως τα τροποποιημένα προϊόντα, τα έτοιμα γεύματα, τα προμαγειρεμένα φαγητά, οι έτοιμες σάλτσες και σούπες, οι κονσέρβες αλλά και στα καρυκεύματα.

Την γλουτένη λοιπόν αρχίσαμε να την ακούμε τα τελευταία χρόνια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι την ανακαλύψαμε τώρα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η γλουτένη πάντα υπήρχε στην διατροφή μας από την στιγμή που απογαλακτιστήκαμε. Το ψωμί που τρώμε τα μακαρόνια, τα δημητριακά, οι φρυγανιές, οι φρουτόκρεμες και οι κρέμες που τρώγαμε ως μωρά και όλοι οι υδατάνθρακες περιέχουν γλουτένη

Φυσικά η λίστα των τροφίμων που περιέχουν γλουτένη ή ίχνη γλουτένης δεν σταματάει εδώ μιας και δυστυχώς υπάρχει και το θέμα της επιμόλυνσης δηλαδή τρόφιμα που δεν περιέχουν από την φύση τους γλουτένη αλλά που παράγονται, συσκευάζονται ή τοποθετούνται στον ίδιο χώρο με προϊόντα που περιέχουν γλουτένη είναι φύση αδύνατον να μην περιέχουν και αυτά γλουτένη. Δηλαδή έχουν επιμολυνθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσει ένας άνθρωπος που δεν έχει πρόβλημα, δυσανεξία ή αλλεργία στη γλουτένη μια  διατροφή χωρίς γλουτένη.

Η γλουτένη στο στόχαστρο

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει κάποιο παρόμοιο άρθρο για την διατροφή χωρίς γλουτένη σε κάποιο περιοδικό ή σε κάποιο site ή θα έχετε παρακολουθήσει κάποια εκπομπή η οποία ασχολήθηκε με τον ρόλο της γλουτένης στην διατροφή μας. Εμείς εδώ το μόνο που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι σίγουρα η γλουτένη δεν αποτελεί εχθρό και δεν είναι η πηγή του κακού. Όμως σίγουρα η όποια υπερκατανάλωση τροφής, είτε συστατικού βλάπτει τον οργανισμό μας. Άλλωστε ισχύει πάντα και πρέπει να θυμόμαστε το ρητό πάν μέτρον άριστον.

Η γλουτένη άρχισε να μπαίνει στο στόχαστρο λοιπόν από την αύξηση των ανθρώπων που παραπονιόντουσαν για φουσκώματα στην κοιλιά, πόνους στα έντερα χωρίς όμως να υπάρχουν παθολογικά αίτια. Η αλήθεια είναι ότι η πρωτεΐνη της γλουτένης ευθύνεται για προβλήματα στην περιοχή της κοιλιάς και αυτό γιατί λόγο της αυξημένης ζήτησης σε σιτηρά και υδατάνθρακες η γλουτένη μπαίνει ως πρόσθετο σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από ότι μπορεί να αντέξει ένας ανθρώπινος οργανισμός. Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι με τέτοιου είδους προβλήματα που απλώς μειώνοντας την πρόσληψη υδατανθράκων και επιλέγοντας πιο υγιεινά τρόφιμα είδαν διαφορά στην υγεία και την διάθεση τους.

Πότε πρέπει να ακολουθήσουμε διατροφή χωρίς γλουτένη

Πέρα λοιπόν από την μόδα που έχει ξεσπάσει γύρω από την διατροφή χωρίς γλουτένη, μιας και πολλές γυναίκες αλλά και άντρες επιλέγουν να τρώνε τρόφιμα χωρίς γλουτένη για να αδυνατίσουν κόβοντας ουσιαστικά τους υδατάνθρακες από την διατροφή τους, υπάρχουν και οι άνθρωποι που πραγματικά δεν πρέπει, τους απαγορεύεται δηλαδή να τρώνε γλουτένη.  Αυτοί οι άνθρωποι είναι που πάσχουν από την ασθένεια κοιλιοκάκη. Ουσιαστικά είναι η αλλεργία που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός στην γλουτένη. Έτσι εάν κάποιος άνθρωπος με αλλεργία σε αυτό το συστατικό καταναλώνει γλουτένη, ο οργανισμός του αρχίσει να λειτουργεί εχθρικά προσπαθώντας να σκοτώσει την απειλή, την γλουτένη δηλαδή. Έτσι ο άνθρωπος αρχίσει να χάνει πολύτιμες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ η μεγαλύτερη βλάβη εμφανίζεται στα έντερα με την λέπτυνση τους. Οι άνθρωποι λοιπόν που γεννιούνται με αυτή την αλλεργία θα πρέπει να ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη εφ΄ όρου ζωής.

Εάν λοιπόν έχετε κοιλιοκάκη σίγουρα γνωρίζετε πολύ καλά το θέμα. Εάν όμως θέλετε να ακολουθήσετε διατροφή χωρίς γλουτένη για να αδυνατίσατε ή για να απαλλαγείτε από τα φουσκώματα και το αίσθημα δυσφορίας που επηρεάζει και την ψυχολογία, σας λέμε ότι είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία μιας και απαιτεί πειθαρχία, εξάσκηση αλλά και υπομονή.

Κανόνες για διατροφή χωρίς γλουτένη

Όπως σας έχουμε είδη αναφέρει εάν θέλετε να ακολουθήσετε διατροφή χωρίς γλουτένη θα πρέπει να αποφεύγετε πολλά τρόφιμα αλλά και θα πρέπει να μάθετε να μαγειρεύετε μόνες σας το φαγητό σας για να είστε σίγουρες ότι δεν περιέχει ούτε καν ίχνη γλουτένης. Απαγορεύονται δια ροπάλου όλα τα προϊόντα ψωμιού με κριθάρι, σιτάρι σίκαλή, όλες οι τροφές που φτιάχνονται από αυτά τα αλεύρια όπως πίτσες, κουλουράκια, φρυγανιές, πίτες, μπισκότα, δημητριακά, κρουτόν, ζυμαρικά, κέικ και ότι άλλο μπορεί να περιέχει ή να φέρει την ένδειξη στην συσκευασία ότι περιέχει πρόσθετα άμυλα, βύνη και άλλα.

Πλέον με την αναγνώριση που έχει πάρει τη θέμα και την πληθώρα των ανθρώπων που πάσχουν από την ασθένεια κοιλιοκάκη οι περισσότερες εταιρίες αναγράφουν στα προϊόντα τους εάν περιέχουν γλουτένη ή ίχνη γλουτένης ή εάν είναι χωρίς γλουτένη. Καλό θα ήταν λοιπόν να επιλέγετε τρόφιμα με την ένδειξη χωρίς γλουτένη για να είστε απολύτως σίγουρες.

Τρόφιμα χωρίς γλουτένη

Στην καθημερινή μα διατροφή όμως και χωρίς να το ξέρουμε καταναλώνουμε πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Ουσιαστικά η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι η φυσική διατροφή. Ας δούμε λοιπόν ποια τρόφιμα δεν περιέχουν γλουτένη έτσι ώστε να τα εντάξετε στην διατροφή σας καθημερινά και να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά τους συστατικά.

  • Το φρέσκο κρέας και το φρέσκο ψάρι όταν φυσικά δεν είναι παναρισμένα ή προ μαγειρεμένα ή έτοιμα.
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προσοχή στα επιδόρπια γιαουρτιού και στα τυριά με πρόσθετα.
  • Φρέσκα αυγά
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Ξηροί καρποί ωμοί και χωρίς πρόσθετα ή επικάλυψη
  • Φασόλια
  • Λιναρόσπορος
  • Φαγόπυρος
  • Καλαμπόκι και καλαμποκάλευρο
  • Ρύζι και όλα τα παράγωγά του όπως αλεύρι ρυζιού
  • Σόγια
  • Κινόα
  • Αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • Όλα τα προϊόντα με ένδειξη χωρίς γλουτένη

Μην ξεχνάτε να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνετε ώστε να είστε βέβαιες ότι δεν περιέχουν γλουτένη.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα