Διατροφή για γονιμότητα – 7 Συμβουλές διατροφής για να γίνεις πολύ γόνιμη

Δυστυχώς, όσο περνούν τα χρόνια ακούμε αρκετά συχνά γυναίκες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα όταν αποφασίζουν να κάνουν προσπάθειες για να αποκτήσουν ένα παιδί. Το ζήτημα της υπογονιμότητας είναι πολύ λεπτό κι επειδή απασχολεί πολλές γυναίκες, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε με ένα κομμάτι που δεν αφορά την ιατρική καθεαυτή, αλλά σύμφωνα με μελέτες ερευνητών μεγάλου Πανεπιστημίου, μπορεί να συμβάλλει στην υπογονιμότητα.

Μιλάμε για το ρόλο που παίζει η καθημερινή μας διατροφή στη γονιμότητα της γυναίκας. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, η κακή διατροφή επηρεάζει το ορμονικό σύστημα των γυναικών καθώς προκαλεί μια ανισορροπία του ορμονικού συστήματος στις γυναίκες.

Επομένως, πρέπει κάθε γυναίκα που μπαίνει στη διαδικασία προσπάθειας, να έχει υπόψη της ότι υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για γονιμότητα που μπορεί να βοηθήσει. Όπως ο γενικότερος τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει, έτσι και η κατάλληλη διατροφή για γονιμότητα αποτελεί ένα μεγάλο σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή. Τόσο στην τεκνοποίηση όσο και σε μια υγιή εγκυμοσύνη. Και μην ξεχνάμε ότι σημαντικός παράγοντας είναι και η ψυχολογία καθώς και η φυσική κατάσταση.

Παρακάτω, θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές σχετικά με τη διατροφή για γονιμότητα που προέρχονται από επιστήμονες μεγάλου Πανεπιστημίου.

Διατροφή για γονιμότητα – Συμβουλές

1. Απομακρύνσου από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το junk food

Οποιαδήποτε τροφή έχει υποστεί επεξεργασία και κυρίως δεν έχει φτιαχτεί στο σπίτι σου από φρέσκα και αγνά υλικά, καλό είναι να την αποφεύγεις γιατί δε γνωρίζεις τη σύστασή της και όλα όσα περιέχει. Φαγητά από μαγαζιά τύπου fast food και λιχουδιές όπως μπισκότα, κ. ά βγάλε τα εντελώς από τη διατροφή σου. Η κατάλληλη διατροφή για γονιμότητα, δεν πρέπει να περιέχει τροφές με τρανς λιπαρά που επηρεάζουν τη γονιμότητα αλλά και το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

2. Απόφυγε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τα ανθρακούχα ποτά

Θέλει μεγάλη προσοχή η κατανάλωση του αλκοόλ, καθώς και καφεΐνης και ανθρακούχων τύπου κόλα. Ο λόγος είναι ότι τόσο η αλκοόλη όσο και η καφεΐνη αποδεδειγμένα επηρεάζουν την ισορροπία των ορμονών. Το ιδανικό ποτό για τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και προ αυτής, είναι το νερό που δίνει την απαραίτητη ενυδάτωση στον οργανισμό.

3. Κατανάλωσε υδατάνθρακες που χωνεύονται πιο αργά

Στη διατροφή για γονιμότητα, συστήνεται να επιλέγεις υδατάνθρακες που χωνεύονται πιο αργά από αυτούς που γίνεται γρήγορα η πέψη. Η υπερβολική και χρόνια επιλογή απλών σακχάρων οδηγεί σε υπερέκκριση ινσουλίνης, που οδηγεί σε αύξηση τεστοστερόνης κάτι που επηρεάζει την ανισορροπία του ορμονικού κύκλου και συμβάλλει σε ανωορρηξία. Προτιμήσετε τα δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ζυμαρικά σίκαλης και μαύρο ρύζι, λαχανικά και φρούτα. Έτσι, μπορούν να ελεγχθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η ινσουλίνη. Οι γυναίκες που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη είναι πιο πιθανόν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ωορρηξία τους.

4. Προσπάθησε να έχεις καθημερινά στη διατροφή σου ένα πλήρες γαλακτοκομικό προϊόν

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιέχουν βιταμίνη D η οποία συμβάλλει στην ορμονική παραγωγή της γυναίκας, επηρεάζει την ωορρηξία της και βοηθάει την ισορροπία των ορμονών. Φρόντισε, λοιπόν, να καταναλώνεις καθημερινά κάποιο πλήρες γαλακτοκομικό προϊόν. Τα αποβουτυρωμένα προϊόντα, προωθούν την υπογονιμότητα.

5. Ενσωμάτωσε στη διατροφή σου τροφές που προσφέρουν σίδηρο και φυλλικό οξύ

Για την πρόσληψη σιδήρου και φυλλικού οξέως που συμβάλλουν στη διατροφή για γονιμότητα, μπορείς να βάλεις στη διατροφή σου τα σκουρόχρωμα λαχανικά (όπως μπρόκολο, σπανάκι, σέσκουλα, λάχανο) , ξηροί καρποί, όσπρια, κ.ά.

6. Μην καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης

Προτίμησε την κατανάλωση της πρωτεΐνης που είναι φυτικής προέλευσης αντί για ζωική. Για παράδειγμα κατανάλωσε περισσότερα όσπρια. Αυτό συστήνεται στη διατροφή για γονιμότητα, καθώς πολλά κρεατικά και πουλερικά επειδή έχουν μεγάλο ποσοστό ορμονών και αντιβιοτικών επηρεάζουν το ορμονικό μας σύστημα. Επίσης, προσοχή στα προϊόντα σόγιας. Καλό είναι να τα αποφεύγετε γιατί και αυτά επηρεάζουν τη σωστή ισορροπία των ορμονών μας.

7. Εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με καλά έλαια

Βάλτε στην καθημερινή σας διατροφή και στο μαγείρεμά σας το ελαιόλαδο και το καλαμποκέλαιο, καθώς και τις τροφές που είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια). Φροντίστε μόνο ως προς τα ψάρια, να μην καταναλώνετε τα μεγάλα που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο (τόνος, ξιφίας, φαγκρί) αλλά να προτιμήσετε τα μικρότερα.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα