Αρχική / Υγεία / Αύξηση αντοχής – 5 Τρόποι να αυξήσεις την αντοχή σου αμέσως
αύξηση αντοχής

Αύξηση αντοχής – 5 Τρόποι να αυξήσεις την αντοχή σου αμέσως

Καθημερινά όλες μας κουραζόμαστε και ταλαιπωρούμαστε είτε από τις δουλειές που έχουμε είτε από το βαρύ πρόγραμμα που ακολουθούμε. Όλες μας θα θέλαμε να πετύχουμε την… πολυπόθητη αύξηση αντοχής προκειμένου να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε επιτυχώς στην πίεση που δεχόμαστε. Αν κουράζεσαι καθημερινά και δυσανασχετείς επειδή δεν έχεις την κατάλληλη αντοχή τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να διαβάσεις το άρθρο μας προκειμένου να μάθεις τρόπους για το πώς να αυξήσεις την αντοχή σου, αλλά και το ποιες συνήθειές σου πρέπει να αλλάξεις προκειμένου να επιτύχεις την αύξηση αντοχής για να ανταποκρίνεσαι καλύτερα στην καθημερινότητά σου.

5 Τρόποι να αυξήσεις την αντοχή σου:

1.Ξεκίνα κάποια δραστηριότητα που σου αρέσει:
Με το να κάθεσαι όλη μέρα σίγουρα δεν θα καταφέρεις να αυξήσεις την αντοχή σου. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βρεις μια δραστηριότητα η οποία να σου αρέσει και να δώσεις λιγάκι κίνηση και ένταση στην ζωή σου. Όταν αθλείσαι το σώμα σου δουλεύει πιο έντονα και όσο πιο συχνά αθλείσαι τόσο περισσότερο το σώμα σου συνηθίζει σε αυτό, με άμεσο αποτέλεσμα να πετυχαίνεις την αύξηση αντοχής που θες. Μερικές ενδεικτικές δραστηριότητες οι οποίες θα μπορούσαν σίγουρα να συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού σου και τελικά στην αύξηση αντοχής είναι οι εξής:

  • Χορός.
  • Κολύμβηση.
  • Τρέξιμο.
  • Περπάτημα.
  • Γυμναστήριο.

Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες θεωρούνται οι καλύτερες όσον αφορά στην αύξηση αντοχής και καλό θα ήταν να αφιερώνεις έστω 2 μέρες της εβδομάδας σου για την δραστηριότητα που θα διαλέξεις να κάνεις.

Βέβαια αν δεν είσαι τόσο αθλητικός τύπος και όλα αυτά σου φαίνονται κουραστικά μπορείς να κάνεις μερικές ασκήσεις στο χώρο του σπιτιού σου οι οποίες θα σε βοηθήσουν στο να γυμναστείς αλλά και στο να αυξήσεις την αντοχή σου. Για παράδειγμα μπορείς κάθε πρωί που ξυπνάς πριν σηκωθείς από το κρεβάτι να κάνεις μερικούς κοιλιακούς και μερικές κάμψεις. Όταν λέμε «μερικούς» και «μερικές» αντιστοίχως δεν εννοούμε να πλακωθείς στα push ups ούτε να φτιάξεις six pack! Δύο δεκάρια κοιλιακούς στο κρεβάτι σου και δύο οχτάρια κάμψεις στο έδαφος είναι ό,τι πρέπει. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις θα βοηθήσουν στο να δυναμώσουν οι μύες σου και να πετύχεις την επιθυμητή και ζητούμενη αύξηση αντοχής μιας και το σώμα σου θα αρχίσει να ανταποκρίνεται επιτυχώς στην πίεση που του ασκείς την ώρα που κάνεις ασκήσεις. Οι ασκήσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την γυμναστική αλλά από το να μην κάνεις τίποτα σίγουρα βοηθούν αρκετά. Επιπλέον αν δεν σου αρέσει να αθλείσαι και επιλέξεις τις παραπάνω ασκήσεις τότε καλό θα ήταν να εφαρμόσεις και άλλα μέτρα στην καθημερινότητα σου προκειμένου να δεις καλύτερα αποτελέσματα όπως για παράδειγμα να αρχίσεις να περπατάς περισσότερο και να αποφεύγεις το να παίρνεις το αυτοκίνητο για μικρές διαδρομές που μπορείς να κάνεις με τα πόδια.

2.Πίνε άφθονο νερό:
Όπως έχουμε πει το νερό είναι το πιο απαραίτητο συστατικό για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Πέρα από την εσωτερική και εξωτερική ενυδάτωση που προσφέρει, το νερό βοηθάει αναμφισβήτητα και στην καλή λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού μας κι άρα στην αύξηση αντοχής.

Αν δεν πίνεις επαρκή ποσότητα από νερό ημερησίως θα πρέπει να σταματήσεις αυτή την καταστροφική σου συνήθεια και να αρχίσεις να πίνεις περισσότερο. Η συνιστώμενη ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως σύμφωνα με τους γιατρούς είναι κοντά στα 2 λίτρα νερό. Βέβαια ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται από την μια μέρα στην άλλη, για αυτό θα πρέπει να αρχίσεις να αυξάνεις σιγά σιγά αλλά και συστηματικά την ποσότητα νερού που πίνεις καθημερινά μέχρι κάποια στιγμή στο μέλλον το νερό να μην απουσιάζει από την καθημερινότητά σου. Αν αρχίσεις να πίνεις περισσότερο νερό θα δεις τρομερή διαφορά από κάθε άποψη και η αντοχή σου θα αρχίσει να αυξάνεται!

3.Φτιάξε την διατροφή σου:
Ακόμα και αν κάνεις όλα τα παραπάνω αν δεν προσέξεις την διατροφή σου δεν θα δεις το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Συνεπώς αν σε απασχολεί η αύξηση αντοχής τότε αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αρχίσεις να φτιάχνεις την διατροφή σου.

Φυσικά δεν εννοούμε να σταματήσεις να τρως αλλά το να τρως σωστά και να αποφεύγεις όσο το δυνατόν περισσότερο μπορείς το junk food, τα τηγανητά και γενικότερα τα λιπαρά φαγητά, ενώ θα πρέπει να εντάξεις στην διατροφή σου μερικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και σε θρεπτικές ουσίες.

Άρα αν θες αύξηση αντοχής θα πρέπει να αρχίσεις να τρως ένα φρούτο ημερησίως , να αυξήσεις την ποσότητα των λαχανικών που τρως και να συνοδεύεις το μεσημεριανό ή το βραδινό σου φαγητό με μια σαλάτα της επιλογής σου, όπως για παράδειγμα μια σαλάτα με λάχανο, μαρούλι και καρότο ή την γνωστή σε όλες μας χωριάτικη σαλάτα. Βέβαια αν δεν σου πολυαρέσουν οι σαλάτες και δεν θες σε καμία περίπτωση να φας τότε αντί για σαλάτα στο φαγητό σου μπορείς να προσθέσεις ένα λαχανικό που σου αρέσει και το οποίο τρως με ευκολία π.χ. μόνο ντομάτα ή μόνο αγγούρι.

Επιπλέον εξίσου σημαντικό με το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα είναι το δεκατιανό μιας και μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να κινηθούμε μέσα στην ημέρα. Για τον λόγο αυτό το δεκατιανό δεν πρέπει να παραλείπεται αλλά ούτε και να αντικαθιστάται με παχυντικές τροφές. Αν θες ένα δεκατιανό που να σου προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά και να βελτιστοποιεί την αντοχή σου τότε θα πρέπει να αρχίσεις να πίνεις μερικά smoothies ή φυσικούς χυμούς από φρούτα. Μιας και τα συγκεκριμένα όχι μόνο σε χορταίνουν αλλά σου δίνουν ενέργεια και τελικά αύξηση αντοχής.

Όπως είναι γνωστό η καλή και ισορροπημένη διατροφή συνεπάγεται την αύξηση αντοχής. Συνεπώς αν καταφέρεις και βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες θα αποκτήσεις καλύτερη αντοχή μιας και ο οργανισμός σου θα σφύζει από υγεία.

4.Μην αποσπάσαι την ώρα του φαγητού:
Το φαγητό αποτελεί την κυριότερη πηγή πρόσληψης ενέργειας στον οργανισμό μας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να σεβαστούμε την συγκεκριμένη ώρα και να μην αποσπόμαστε κάνοντας άλλα πράγματα, διότι όταν συνδυάζεις το φαγητό με το να παρακολουθείς τηλεόραση ή να παίζεις με το κινητό σου η προσοχή του εγκεφάλου σου δεν στρέφεται μόνο στο φαγητό με αποτέλεσμα να ξεχνιέσαι και να τρως περισσότερο από το κανονικό, και χωρίς μάλιστα να το καταλαβαίνεις. Άρα θα πρέπει να δίνεις την απαραίτητη προσοχή την ώρα που τρως.

5.Μάσα σωστά το φαγητό σου:
Με λίγα λόγια πρέπει να περιορίσεις την λαιμαργία σου. Όλες μας έχουμε ένα φαγητό που μας αρέσει πιο πολύ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πέφτεις με τα μούτρα σε αυτό. Με το να τρως άτσαλα και γρήγορα χωρίς να μασάς σωστά το φαγητό σου, οι μπουκιές κατεβαίνουν μεγαλύτερες στο στομάχι με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η διάσπαση και η πέψη τους κι άρα να δημιουργείται περισσότερο πάχος. Αν όμως παχαίνεις το σίγουρο είναι ότι δεν θα καταφέρεις να έχεις την αύξηση αντοχής που επιθυμείς.

Επιπλέον με τον μην μασάς σωστά την τροφή σου και να τρως γρήγορα, το μήνυμα ότι χόρτασες αργεί να φτάσει στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να τρως περισσότερο από ότι χρειάζεται. Στη συνέχεια η παραπάνω ποσότητα τροφής που έχεις προσλάβει επειδή έτρωγες λαίμαργα αποθηκεύεται στον οργανισμό σου ως λίπος αρά και πάλι παχαίνεις κι άρα πάλι η αύξηση αντοχής μοιάζει ευσεβής πόθος παρά πραγματικότητα.

Συνεπώς θα πρέπει να σεβαστείς την ώρα του φαγητού, να αφοσιώνεσαι μόνο στο φαγητό σου και σε τίποτα άλλο, αλλά και να μην πέφτεις με τα μούτρα στο φαγητό τρώγοντας λαίμαργα.

Από ότι βλέπεις η αύξηση αντοχής είναι ένα λιγάκι περίπλοκο θέμα το οποίο συνδέεται άμεσα με τις συνήθειες ζωής που ακολουθείς. Αν θες να καταφέρεις να αυξήσεις την αντοχή σου επιτυχώς θα πρέπει να αλλάξεις εξ ολοκλήρου τις λανθασμένες συνήθειες που έχεις και να στραφείς σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που όχι μόνο θα συμβάλει στην αύξηση αντοχής αλλά θα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, πιο υγιής μιας και όλα τα συστήματα του οργανισμού σου θα δουλεύουν σωστά. Αξίζει την προσπάθεια!

x

Check Also

βότανα για το άγχος

Βότανα για το άγχος – Τα 11 πιο αποτελεσματικά

Θα αποτελούσε κοινοτοπία η συγγραφή μίας προλογικής παραγράφου που θα επισημαίνει τη ...

βότανα για το βήχα

Βότανα για το βήχα: Τα 13 ιδανικά βότανα που θα σου… κόψουν το βήχα

Κρύωσες κι άρχισαν τα πρώτα βηχαλάκια; Έχεις βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα ή φαρυγγίτιδα; Μήπως ...

αποκτήσεις ζωντάνια

Πώς να αποκτήσεις ζωντάνια: Τρόποι και συμβουλές

Το να αισθάνεσαι ζωντάνια είναι το σημείο-κλειδί για να βιώνεις περισσότερη χαρά ...