Αϋπνία 10 αιτίες και 11 τρόποι αντιμετώπισης

Η αϋπνία ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Ο ύπνος ξεκουράζει το σώμα, ξεθολώνει το μυαλό και αναζωογονεί ολόκληρο τον οργανισμό. Δυστυχώς όμως πολλές φορές οι άνθρωποι όταν έρχεται η ώρα να ξαπλώσουν δεν τους πιάνει ύπνος και η αϋπνία τους χτυπάει την πόρτα. Ποιες είναι όμως οι αιτίες καθώς και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της αϋπνίας; Παρακάτω μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την αϋπνία, τις αιτίες καθώς και πώς θα την καταπολεμήσετε.

Αϋπνία αιτίες

  • Η κατανάλωση καφεΐνης: Ο καφές, το τσάι, καθώς και διάφορα άλλα ροφήματα περιέχουν καφεΐνη η οποία είναι μια εξαιρετικά διεγερτική ουσία. Η καφεΐνη δεν αφήνει τον οργανισμό να χαλαρώσει και κάνει αρκετές ώρες μέχρι να αποβληθεί. Αποφύγετε τους καφέδες τουλάχιστον 5 -6 ώρες πριν ξαπλώσετε.
  • Η υπερένταση: Αν έχετε μια δύσκολη μέρα, πολλές υποχρεώσεις ή διάφορα προβλήματα να επιλύσετε, τότε είναι πολύ πιθανόν η αϋπνία να κάνει την εμφάνισή της. Όταν το μυαλό σκέφτεται πολλά, ή όταν έχετε υπερένταση, τότε είναι αρκετά δύσκολο να χαλαρώσετε και να μπορέσετε να κοιμηθείτε.
  • Το άγχος: Το άγχος πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι και το μυαλό σας σκέφτεται διάφορα αρνητικά γεγονότα ή έχετε άγχος, τότε δεν είναι εύκολο να κοιμηθείτε.
  • Η ίδια η αϋπνία: Η αϋπνία πολλές φορές αποτελεί αιτία για να εξακολουθείτε να έχετε αϋπνία. Ορισμένοι άνθρωποι επειδή για κάποιο λόγο δεν κατάφεραν να κοιμηθούν μια μέρα, αγχώνονται ότι μπορεί να τους ξανασυμβεί και την επόμενη. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να κοιμηθούν. Μην σκέφτεστε ότι δεν θα μπορείτε να κοιμηθείτε. Απλά ξαπλώστε και χαλαρώστε. Ακόμα και να μην μπορέσετε να κοιμηθείτε, σίγουρα θα ξεκουραστείτε και μόνο που ξαπλώνετε. Ο ύπνος δεν πρέπει να είναι ο στόχος σας αλλά το φυσικό αποτέλεσμα.
  • Ο πόνος: Πολλές φορές αϋπνία μπορεί να έχετε επειδή μπορεί να σας πονάει κάτι. Ο πονόδοντος, ο πονοκέφαλος ή ο πόνος στην κοιλιά είναι οι πιο συνηθισμένοι πόνοι που προκαλούν αϋπνία. Μέσα στην απόλυτη ηρεμία το μυαλό επικεντρώνεται μέσα στον πόνο και ο πόνος μοιάζει μεγαλύτερος.
  • Τα φάρμακα: Πολλά φάρμακα αποτελούν αιτία για αϋπνία. Ελέγξτε τις παρενέργειες στα φάρμακα που λαμβάνετε και αν είναι απαραίτητο ζητήστε από το γιατρό σας να σας συστήσει εναλλακτική θεραπευτική αγωγή.
  • Οι καταχρήσεις: Αν κάνετε διάφορες καταχρήσεις (αλκοόλ, κάπνισμα, κ.τ.λ.), τότε μπορεί να ξυπνάτε εύκολα ή μπορεί να μην μπορείτε να κοιμηθείτε. Περιορίστε το αλκοόλ και το τσιγάρο και θα δείτε αποτελέσματα.
  • Η παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει αϋπνία καθώς δυσχεραίνει την αναπνοή και επηρεάζει σημαντικά τη συνολικότερη υγεία του ανθρώπου. Αν έχετε πολλά κιλά ίσως ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε μια δίαιτα.
  • Διάφορες ψυχολογικές διαταραχές: Οι αγχώδεις διαταραχές, τα έντονα συναισθήματα, η στεναχώρια, κ.τ.λ. μπορούν να εντείνουν το πρόβλημα της αϋπνίας.
  • Εξωγενείς παράγοντες: Το ροχαλητό του συντρόφου, οι διάφοροι εξωτερικοί θόρυβοι, κ.τ.λ. τις περισσότερες φορές δρουν αρνητικά.

Αϋπνία τρόποι αντιμετώπισης

  • Αποφύγετε τις ουσίες που προκαλούν αϋπνία: Αποφύγετε τον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, τα αλκοολούχα ποτά, διάφορα φάρμακα, κ.τ.λ. Τουλάχιστον 5-6 ώρες πριν να ξαπλώσετε.
  • Περιορίστε το κάπνισμα: Η έλλειψη νικοτίνης προκαλεί νευρικότητα. Αν μπορέσετε να κόψετε το κάπνισμα τότε θα αναπνέετε καλύτερα και θα κοιμάστε πιο άνετα.
  • Αδυνατίστε: Η παχυσαρκία δυσχεραίνει την αναπνοή. Αν καταφέρετε να αδυνατίσετε θα κάνετε έναν πιο ήσυχο και άνετο ύπνο.
  • Αποφύγετε το πολύ φαΐ πριν τον ύπνο: Αν έχετε βαρύ στομάχι, τότε μάλλον θα δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. να τρώτε τουλάχιστον 3 ώρες πριν να ξαπλώσετε. Επίσης καλό είναι να αποφεύγετε τα πολύ πικάντικα τρόφιμα καθώς και τα πολύ βαριά φαγητά.
  • Μην κάνετε γυμναστική πριν να ξαπλώσετε: Η γυμναστική αφυπνίζει τον οργανισμό για αρκετές ώρες. Να κάνετε γυμναστική τις πρωινές ώρες.
  • Διαβάστε ένα βιβλίο στο κρεβάτι: Μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο, να λύσετε ένα σταυρόλεξο, να ανοίξετε ένα περιοδικό, κ.τ.λ. Έτσι θα αισθανθείτε περισσότερη κούραση και ο ύπνος θα έρθει πιο φυσιολογικά.
  • Πιείτε ένα τσάι βαλεριάνα: Το τσάι βαλεριάνα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Μισή ώρα πριν ξαπλώσετε, ένα τσάι βαλεριάνα θα σας βοηθήσει σημαντικά. Αποφύγετε να πίνετε τσάι βαλεριάνα σε μεγάλες δόσεις και για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  • Επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο: Αν έχετε αϋπνία επειδή σκέφτεστε διάφορα αρνητικά όταν ξαπλώνετε, τότε μάλλον φταίει ο τρόπος που έχετε προγραμματίσει το μυαλό σας να σκέφτεται. Επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο και θα σας βοηθήσει σημαντικά να απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις που επηρεάζουν τον ύπνο σας.
  • Ακούστε απαλή μουσική: Η μουσική πολλές φορές μπορεί να χαλαρώσει τον οργανισμό και να τον ηρεμήσει. Λίγη απαλή μουσική σε χαμηλή ένταση όταν ξαπλώνετε μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ευκολότερα.
  • Ξαπλώστε για να ξεκουραστείτε όχι για να κοιμηθείτε: Αν ξαπλώνετε με σκοπό να κοιμηθείτε τότε αυτό μπορεί να σας αγχώσει και στο τέλος να έχετε αντίθετα αποτελέσματα. Ξαπλώστε απλά για να ξεκουραστείτε. Ο ύπνος δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μια διαδικασία που πρέπει να έρχεται με φυσικό τρόπο. Μην προσπαθείτε να εξαναγκάσετε τον εαυτό σας να κοιμηθεί. Απλά ξαπλώστε και χαλαρώστε.
  • Επισκεφτείτε έναν γιατρό: Αν το πρόβλημα παραμένει και εξακολουθείτε να έχετε αϋπνία, τότε μάλλον θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Ο ύπνος είναι δικαίωμα όλων. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να κοιμάται τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα