Αντίδοτο Ζάχαρης – Γλυκαθείτε χωρίς ζάχαρη

Η ζάχαρη έχει γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι από την ζωή μας. Την καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά, καθώς όλες μας την βάζουμε στον καφέ μας, στα γλυκά μας και γενικότερα στα φαγητά μας. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 20 κιλά ζάχαρης το χρόνο. Ξέρουμε όμως τι ακριβώς είναι η ζάχαρη; Ξέρουμε όμως τι επίδραση έχει πάνω μας;

Πηγές ζάχαρης

Για εσάς που θέλετε να μάθετε λίγα πράγματα παραπάνω, η ζάχαρη παράγεται από τα ζαχαροκάλαμα. Φημολογείται ότι η καλλιέργεια των ζαχαροκάλαμων είχε ξεκινήσει από την αρχαία Ινδία από το 1.000 π.χ. και αργότερα πέρασε στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες ηπείρους. Πλέον, σχεδόν κάθε φαγητό περιέχει ζάχαρη, είτε σε φυσική μορφή όπως το μήλο ή σε τεχνητή μορφή όπως στα γλυκά, στους χυμούς, στα αναψυκτικά, στους καφέδες στα junk food και σχεδόν σε κάθε τι. Όμως γιατί πολλά άτομα ψάχνουν και χρησιμοποιούν διάφορα σκευάσματα τα οποία διαφημίζονται ως αντίδοτο ζάχαρης; Ας δούμε τα θετικά πρώτα.

Τα θετικά της ζάχαρης

Φυσικά και ένα προϊόν το οποίο το καταναλώνουμε καθημερινά έχει και τα θετικά του. Η ζάχαρη συγκεκριμένα πρόκειται για μια ουσία η οποία μας προσφέρει πολύ γρήγορα ενέργεια και βοηθάει το μυαλό μας να σκέφτεται πιο γρήγορα και εμείς να γίνουμε πιο δραστήριοι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με το που την καταναλώσουμε ο οργανισμός μας την απορροφά άμεσα και την μετατρέπει σε ενέργεια ακαριαία, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες ουσίες οι οποίες αργούν πολύ να απορροφηθούν. Οπότε, αγαπητή αναγνώστρια του περιοδικού μας, αν νιώθεις κόπωση, εξαντλημένη ή πρέπει να αντέξεις το ξενύχτι, το καλύτερο που έχεις να κάνεις και σου προτείνουμε είναι να καταναλώσεις ένα γλυκάκι ή ακόμα μια σκέτη κουταλιά με ζάχαρη ή έναν μέτριο καφέ, όπου επίσης θα ευεργετηθείς από τα θετικά της καφεΐνης καθώς είναι σίγουρο ότι θα σου επιστρέψει όλη η χαμένη σου ενέργεια. Ένα ακόμα θετικό της ζάχαρης, που εμείς οι γυναίκες το ξέρουμε καλά είναι η θαυματουργή ιδιότητά του στην βελτίωση της γεύσης των φαγητών και των γλυκών όπου πρωταγωνιστεί.

Τα αρνητικά της ζάχαρης

Αναμφίβολα κάθε μια από εμάς έχει πετύχει εκπομπές και επιστημονικές συζητήσεις για τα αρνητικά της ζάχαρης, οι οποίες πάντα καταλήγουν στην γνωστή ερώτηση ¨ποιο είναι το καλύτερο αντίδοτο ζάχαρης;¨. Αρχικά θα σας απαντήσουμε στο γιατί υπάρχουν αντίδοτα ή αλλιώς υποκατάστατα ζάχαρης. Η ζάχαρη βλάπτει πάρα πολύ τον οργανισμό μας από πολλές απόψεις. Η πιο γνωστή είναι η επίδραση στα δόντια μας. Πάρα πολλά παιδάκια πάσχουν από τερηδόνα και έχουν σοβαρό πρόβλημα στα δόντια τους, καθώς η ζάχαρη καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών και σιγά σιγά τα ¨τρυπάει¨, προκαλώντας πολύ σημαντικό πρόβλημα καθώς τα δόντια πονάνε, σαπίζουν σε σημείο να τα χάσουμε. Οπότε, επειδή όλες μας θέλουμε ένα υπέροχο κάτασπρο χαμόγελο καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε σιγά σιγά αντί για ζάχαρη κάποιο γνωστό αντίδοτο ζάχαρης. Μία ακόμα επίδραση της ζάχαρης η οποία δεν γίνεται να παραληφθεί καθώς απασχολεί μεγάλο μέρος του πλανήτη μας είναι ότι προκαλεί παχυσαρκία και διαβήτη. Συνεπώς πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία, διότι αυτά είναι πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία μπορούν να σε στιγματίζουν μια ζωή και να μετανιώνεις μια ζωή επειδή το παράκανες με την ζάχαρη. Αν και αυτά είναι πολύ ακραία περιστατικά, καλό θα είναι τα γνωρίζουμε γιατί αν δεν δεις τον πραγματικό κίνδυνο δεν μπορείς να έχεις πάντα μέτρο. Για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες αναζήτησαν και εν τέλει βρήκαν διάφορες ουσίες και τροφές γνωστές σε εμάς ως ¨αντίδοτο ζάχαρης¨. Αξίζει να τα εμπιστευτούμε; Φυσικά! Πρώτα όμως θα μάθουμε γιατί ήταν αναγκαίο από την επιστημονική κοινότητα να παραχθούν υποκατάστατα της ζάχαρης.

Η πιο εξαρτισιογόνα ουσία

Καλά το ακούσατε! Έτσι είναι φιλενάδες μου. Όλες μας καταναλώνουμε ζάχαρη και όλες μας όσο διαβάζουμε αυτό το άρθρο θα προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι δεν καταναλώνουμε συχνά ζάχαρη. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ζάχαρη, φυσικά και μπορούμε αλλά σίγουρα θα την ζητάμε, όπως και σε διάφορες περιόδους της ζωής μας. Παραδέξου το! Και εσύ έχεις λιγουρευτεί ένα βραδάκι του καλοκαιριού μια ωραία σοκολατίνα ή ένα παγωτάκι και εσύ θα στείλεις αν δεν είχες στείλει τον άντρα σου να σου φέρει ένα γλυκό επειδή το λιγουρεύτηκες στην εγκυμοσύνη σου. Αυτό γίνεται γιατί είμαστε εξαρτημένοι από την ζάχαρη. Αυτό το εκμεταλλεύονται οι εταιρίες τροφίμων και για να κάνουν τα προϊόντα τους πιο αρεστά αυξάνουν κατά πολύ την συγκέντρωση τους σε ζάχαρη.

Αντίδοτο Ζάχαρης: Υποκατάστατα ζάχαρης

Οι καλοί μας επιστήμονες φρόντισαν και βρήκαν το λεγόμενο ¨αντίδοτο ζάχαρης¨. Αρχικά το πιο γνωστό αντίδοτο ζάχαρης το οποίο υπάρχει παντού γύρο μας είναι το μέλι. ΩΩ ναι και έχει εξαίσια γεύση και δεν έχει παραχθεί ούτε τροποποιηθεί σε κάποιο εργαστήριο. Σίγουρα έχεις ακούσει φίλες σου να παραγγέλνουν τον καφέ τους με στέβια, φρουκτόζη, σιρόπι βύνης ή σιρόπι αγαύης και κοίταγες απορημένη. Η φρουκτόζη μάλιστα θεωρείται το πιο γνωστό και διαδεδομένο αντίδοτο ζάχαρης, καθώς βρίσκεται παντού από το σούπερ μάρκετ μέχρι και στο μπακάλικο στη γειτονία μας με τον τίτλο ¨αντίδοτο ζάχαρης¨. Και οι τρείς προαναφερθέντες ουσίες είναι τεχνητές και παράγονται από διάφορα φυτά. Το κοινό τους σημείο είναι ότι μοιάζουν πολύ στην γεύση με την ζάχαρη και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν μας κάνουν κακό όσο η ζάχαρη.

Αντίδοτο Ζάχαρης: Πώς να διώξεις την ζάχαρη από την διατροφή σου

Με υπομονή, κόπο και σωστή διατροφή όλες μας μπορούμε να διώξουμε την ζάχαρη από την διατροφή μας. Αρχικά ένας καλός τρόπος είναι να περιορίσουμε τις λιγούρες μας και όταν τυχόν έχουμε να τρώμε ένα μηλαράκι το οποίο περιέχει φρουκτόζη και είναι αρκετά γευστικό και υγιεινό με ελάχιστες θερμίδες. Καλό θα ήταν να έχουμε όλες μας ένα αντίδοτο ζάχαρης στο ράφι μας. Οπότε μην διστάζετε, τρέξτε στο πιο κοντινό κατάστημα και αγοράστε ένα αντίδοτο ζάχαρης, αρχίστε να αντικαθιστάτε την ζάχαρη στην διατροφή σας και θα δείτε δεν θα χάσετε. Μπορεί να μην δείτε άμεσα διαφορά αλλά σίγουρα θα δείτε την διαφορά στην στοματική σας υγεία και φυσικά στις εξετάσεις αίματος σας, καθώς τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας θα έχουν πέσει αρκετά. Βέβαια αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό ενός γλυκού, το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να μην νιώθετε στερημένες και να απολαύσετε ένα λαχταριστό γλυκάκι από ειδικά ζαχαροπλαστεία που χρησιμοποιούν φυσικούς χυμούς φρούτων αντί για ζάχαρη. Οι φυσικοί χυμοί φρούτων θεωρούνται το καλύτερο αντίδοτο ζάχαρης επειδή όχι μόνο προσφέρουν αξεπέραστη γεύση σαν τη ζάχαρη, αλλά και είναι απίστευτα υγιεινοί και δεν έχουν τα επιβλαβή χαρακτηριστικά της ζάχαρης.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα