Αλκαλική διατροφή και καλή υγεία

Η αλκαλική διατροφή είναι ένα είδος διατροφής που περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών με αλκαλικό PH. Το PH είναι ένας δείκτης που μετράει πόσο όξινο ή πόσο αλκαλικό είναι ένα διάλυμα. Έτσι, ένα διάλυμα και στην συγκεκριμένη περίπτωση ένα τρόφιμο λέμε ότι είναι “ουδέτερο” αν έχει PH περίπου 7. Στην περίπτωση που το PH είναι κάτω του 7 τότε λέμε ότι η τροφή αυτή είναι όξινη ενώ αν έχει πάνω από το 7 τότε η τροφή ανήκει στις αλκαλικές τροφές. Ποιες όμως είναι οι αλκαλικές τροφές, γιατί  ένας άνθρωπος πρέπει να προτιμάει την αλκαλική διατροφή και τι συμβαίνει όταν δεν ακολουθεί ένα τέτοιο είδος διατροφής; Εμείς στο ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα απαντάμε σε αυτά τα ερωτήματα.

Γιατί να προτιμήσω την αλκαλική διατροφή;

Το σώμα ενός ανθρώπου έχει PH περίπου 7,4 και για αυτό το λόγο θεωρείται ότι είναι ελαφρώς αλκαλικό. Για να “διατηρείται” σε αυτή την κατάσταση, ο άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει κυρίως αλκαλικές τροφές 75%-85% της διατροφής του ενώ μόνο ένα μικρό μέρος να περιλαμβάνει όξινες τροφές 15% – 25%.

Τι συμβαίνει αν καταναλώνουμε περισσότερες όξινες τροφές;

Πολλοί ισχυρίζονται ότι αν αντί για αλκαλικές τροφές καταναλώνονται περισσότερο οι όξινες  τότε δημιουργούνται ορισμένα μη επιθυμητά συμπτώματα. Έτσι …. ο μεταβολισμός τείνει να επιβραδύνει με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα να αποκτήσουμε ορισμένα περιττά κιλά. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι το όξινο περιβάλλον προσελκύει πολλούς μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, ιούς, κ.τ.λ. και “επιβαρύνουν” τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτά τα δύο αρνητικά συμπτώματα θα λέγαμε ότι “κουράζουν” και “εξασθενούν” τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα την “υποβάθμιση” της καλής υγείας. Εμείς στο ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα δεν παίρνουμε θέση στους παραπάνω ισχυρισμούς διότι δεν είμαστε ειδικές. Για το λόγο αυτό περιοριζόμαστε στο να αναφέρουμε αυτά που ακούγονται και που υποστηρίζουν πολλοί άνθρωποι.

Ποιες είναι οι αλκαλικές τροφές;

Οι αλκαλικές τροφές συνήθως θεωρούνται ότι είναι οι “υγιεινές” τροφές. Γενικά θα λέγαμε ότι τα λαχανικά, μερικά γαλακτοκομικά (λευκά), ορισμένα φρούτα, διάφοροι σπόροι, κ.τ.λ. ανήκουν στις λεγόμενες αλκαλικές τροφές. Από την άλλη πλευρά, τροφές όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και πολλά φρούτα ανήκουν στις λεγόμενες όξινες τροφές.Παρακάτω αναφέρουμε αναλυτικά ορισμένες αλκαλικές και ορισμένες όξινες τροφές:

Αλκαλικές τροφές

Τροφές που έχουν PH περίπου 9 (πολύ αλκαλικές)

  • Καρπούζι
  • Λεμόνι

Τροφές που έχουν PH περίπου 8,5 (αρκετά αλκαλικές)

  • ακτινίδιο
  • ανανάς
  • πεπόνι
  • σπαράγγι
  • σταφύλι
  • μαϊντανός
  • δαμάσκηνο

Τροφές που έχουν PH περίπου 8 (αλκαλικές)

  • μπανάνα
  • βερίκοκο
  • αρακάς
  • αχλάδι
  • σύκο
  • σπανάκι

Ουδέτερες τροφές:

Τροφές που έχουν PH περίπου 7  (ουδέτερες)

  • αγγούρι
  • αμύγδαλο
  • κεράσι
  • ελαιόλαδο
  • μέλι
  • αυγό
  • γάλα
  • τυριά
  • κριθάρι
  • βούτυρο

Όξινες τροφές:

Τροφές που έχουν PH περίπου 6 (όξινες)

  • γιαούρτι
  • δημητριακά
  • βρώμη
  • ρύζι
  • τυριά
  • χυμοί με ζάχαρη
  • ψάρια
  • διάφορα ψωμιά

Τροφές που έχουν PH περίπου 5 (αρκετά έως πολύ όξινες)

  • βοδινό κρέας
  • ζάχαρη
  • κοτόπουλο
  • γαλοπούλα
  • καφές
  • ανθρακούχα αναψυκτικά
  • μπύρα
  • διάφορες μαρμελάδες
  • ρύζι
  • σοκολάτα
  • άσπρα ζυμαρικά

Τροφές που έχουν PH περίπου 4,5 (εξαιρετικά όξινες)

  • χοιρινό
  • διάφορα τεχνητά γλυκαντικά
Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα