Αγχώδης διαταραχή – Σημάδια και τρόποι αντιμετώπισης

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι υποχρεώσεις που αυξάνονται, τα προβλήματα που δημιουργούνται καθώς και οι ευθύνες που πληθαίνουν με την πάροδο των χρόνων και την ωρίμανση μας είναι μόνο μερικοί από τους λόγους οι οποίοι ευθύνονται για την πληθώρα των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με κάποια αγχώδη διαταραχή σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Εάν νομίζετε ότι οι γυναίκες δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία σας λέμε εκ των προτέρων ότι κάνετε μεγάλο λάθος μιας και ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Οι τελευταίες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν με απόλυτη σαφήνεια ότι οι γυναίκες και πιο συγκεκριμένα οι εργαζόμενες γυναίκες καταλαμβάνουμε την πρώτη θέση στις λίστες με τους ανθρώπους που έχουν βιώσει κάποια αγχώδη διαταραχή. Αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου παράξενο εάν αναλογιστούμε τον καθημερινό άθλο και αγώνα που κάνουμε έτσι ώστε να προλάβουμε να φέρουμε εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις αλλά και τις ευθύνες μας. Φυσικά στην περίπτωση που υπάρχουν και παιδιά καταλαβαίνετε ότι όλο το καθημερινό μας άγχος πολλαπλασιάζετε.

Τι είναι η αγχώδης διαταραχή

Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είμαστε ειδικοί όμως θα πρέπει να ξέρετε ότι όλοι έχουμε κάποιας μορφής αγχώδη διαταραχή και αυτό οφείλετε στους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας μέσα στους οποίους ζούμε. Η αγχώδης διαταραχή λοιπόν είναι αυτό το αίσθημα δυσφορίας που αισθανόμαστε, το πνίξιμο, το τέντωμα των νεύρων. Με απλά λόγια αγχώδης διαταραχή είναι οτιδήποτε νοιώθουμε το οποίο μας αυξάνει τους ρυθμούς της καρδιάς μας, μας κάνει να μην μπορούμε να πάρουμε μια βαθιά ανάσα ακόμα και να μην μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση που έχουμε να διαχειριστούμε.

Το αρνητικό άγχος και η μη σωστή διαχείριση του είναι καταστροφικό για την ψυχοσωματική υγεία μας. Μπορούμε όμως εάν το αναγνωρίσουμε να το διαχειριστούμε σωστά, να καταφέρουμε να το κάνουμε σύμμαχό μας. Ναι το άγχος μπορεί να είναι παραγωγικό μιας και αποτελεί την δύναμη που μπορεί να μας εξελίξει.

Πώς θα αναγνωρίσετε την αγχώδη διαταραχή

Το να αναγνωρίσετε μια αγχώδη διαταραχή σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στο κόσμο πόσο μάλλον να την αποδεχτείτε όμως εάν είναι απλής μορφής διαταραχή μπορούμε με μια προσεκτική παρατήρηση τόσο της καθημερινότητάς μας όσο και των κινήσεών μας να την αναγνωρίσουμε και να την αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε φυσικά εάν νοιώσουμε ότι έχουμε μεγάλο θέμα διαχείρισης άγχους να ζητήσουμε την βοήθεια κάποιου ειδικού. Αυτό άλλωστε αποτελεί την πιο σωστή και την πιο κατάλληλη αντιμετώπιση της αγχώδης διαταραχής ειδικά εάν αυτή είναι μεγάλη, συνεχής και δύσκολα διαχειρίσιμη.

Στην περίπτωση λοιπόν που ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που δεν έχουν καταλάβει ή έχουν διαγνωστεί ότι πάσχουν από κάποιου είδους αγχώδη διαταραχή, τότε θα χρειαστεί να κάνετε μια παύση για λίγα  δευτερόλεπτα κατά την διάρκεια της ημέρας σας. Να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να προσπαθήσετε να την διαχειριστείτε. Εάν δεν μπορείτε τότε σας έχει καταβάλει το άγχος. Προσπαθήστε να ανακτήσετε το έλεγχο του εαυτού σας και να αναλογιστείτε εάν αυτό που κάνετε το κάνετε μηχανικά. Εάν η απάντηση είναι θετική τότε σίγουρα έχετε άγχος και λειτουργείτε υπό την επήρεια του. Άλλωστε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν αγχώδη διαταραχή έχουν συνηθίσει να ζουν έτσι και δεν το καταλαβαίνουν. Δεν μπορούν να την αναγνωρίσουν γιατί έχουν μάθει να ζουν έτσι. Δυστυχώς ο οργανισμός μας μπορεί να αφομοιώσει τέτοιου είδους καταστάσεις για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στους ρυθμούς που του επιβάλουμε έως ότου δεν αντέξει άλλο.

Τα σημάδια της αγχώδους διαταραχής

Υπάρχουν λοιπόν κάποια σημάδια κυρίως σωματικά τα οποία καταδεικνύουν το έντονο άγχος που οδηγεί σε αγχώδη διαταραχή και τα οποία δεν είναι δύσκολο να τα διαχειριστούμε αρκεί φυσικά να το έχουμε αποφασίσει και να το θέλουμε. Τα σωματικά σημάδια είναι πιο εύκολο να τα καταλάβετε μόνες σας σε αντίθεση με τα ψυχικά για τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσετε την βοήθεια ενός ειδικού (ψυχολόγου ή ψυχιάτρου).

Ας δούμε λοιπόν τα σωματικά σημάδια και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε:

1. Πόνος στο στομάχι ή στα έντερα

Η νεύρωση στομάχου ή η σπαστική κολίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου όπως έχει επικρατήσει να το ονομάζουμε σίγουρα δεν αποτελούν άγνωστες λέξεις. Εάν τις έχεις ακούσει για εσένα ή στις έχει αναφέρει κάποιος γιατρός σίγουρα ξέρεις πολύ καλά τι εννοούμε. Είναι αυτοί οι έντονοι πόνοι που νοιώθουμε και η δυσφορία που αισθανόμαστε κάθε φορά που πιεζόμαστε, που τρέχουμε να προλάβουμε, που στεναχωριόμαστε.

2. Τριχόπτωση

Η απώλεια μαλλιών και πιο συγκεκριμένα η αλωπεκία και πιο σπάνια η πτώση των βλεφάρων είναι σημάδια ότι έχουμε σοβαρή αγχώδη διαταραχή και πρέπει να επισκεφθούμε κάποιο ειδικό για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση μας.

3. Εμφάνιση εξανθημάτων ή ακμής

Εάν φυσικά δεν βρισκόμαστε στην ηλικία της εφηβείας ή δεν έχουμε κάποια δερματική πάθηση η εμφάνιση εξανθημάτων και σπυριών τύπου ακμής στο σώμα μας είναι κλασικό σημάδι κάποιας αγχώδη διαταραχής. Συχνά είναι κάποιας μομφής αγχώδης δερματίτιδας και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την βοήθεια του γιατρού.

4. Ονυχοφαγία

Η κακή συνήθεια που έχουν κάποιες γυναίκες να παίζουν ή να τρώνε τα νύχια τους δείχνει ότι την συγκεκριμένη στιγμή καταλαμβάνονται από κάποιο άγχος. Η ονυχοφαγία ωστόσο καταδεικνύει μια απλής μορφής διαταραχή άγχους η οποία μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί με απλούς τρόπους από εμάς στις ίδιες αρκεί να το παραδεχτούμε.

5. Νευρική βουλιμία

Εάν έχετε παρατηρήσει όταν πιέζετε από κάποια δουλειά ή συναίσθημα να στρέφετε την προσοχή σας στο φαγητό ή εάν μετά από μια κουραστική ημέρα ανταμείβετε τον εαυτό σας με αρκετό φαγητό τότε πιθανόν να έχετε συσσωρευμένο άγχος. Η συγκεκριμένη διαταραχή πλήττει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και περισσότερο εμάς τις γυναίκες. Δυστυχώς έχει επικρατήσει να αντιλαμβανόμαστε  το φαγητό και να το θεωρούμε αγχολυτικό κάτι βέβαια που δεν ισχύει γιατί όχι μόνο δεν μας χαλαρώνει αλλά οι λάθος επιλογές μας και οι  κακοί συνδυασμοί τροφών μόνο νευρικότητα μπορούν να μας γεμίσουν και αρνητικά συναισθήματα. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσετε άγχος  μην στραφείτε στο φαγητό. Καλύτερα πάρτε τηλέφωνο κάποιο οικογενειακό ή φιλικό σας πρόσωπο ή τον αγαπημένο σας. Ακόμα καλύτερα κάνετε μια βόλτα που σίγουρα θα σας χαλαρώσει.

Για να αντιμετωπίσετε τα συγκεκριμένα προβλήματα μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό ώστε να σας χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Επίσης πρέπει να προσέξετε και να αλλάξετε την διατροφή σας και να βάλετε την γυμναστική στην καθημερινότητά σας. Ειδικά οι ασκήσεις που χαλαρώνουν όπως το περπάτημα, το τρέξιμο η yoga αλλά και η μέθοδος Pilates, μπορούν να σας βοηθήσουν πραγματικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτών που σας δυσκολεύουν την ζωή. Όπως και να έχει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Η βοήθεια από έναν ειδικό δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα