Αβοκάντο, οφέλη και ιδιότητες

Το αβοκάντο μπορεί να είναι εξωτικό φρούτο, όμως πλέον ο καθένας μπορεί να το βρει πολύ εύκολα. Παλιά θεωρούνταν λαχανικό, και μάλιστα πολυτελείας. Το πράσινο αυτό φρούτο, είναι ένας πραγματικός θησαυρός για το σώμα και την υγεία, αφού έχει πολλά οφέλη και ιδιότητες.

Το αβοκάντο, θεωρείται – παρεξηγημένα- παχυντική τροφή, και αυτό γιατί περιέχει μεγάλη ποσότητα λιπαρών. Βέβαια, τα λιπαρά που περιέχει είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό. Έτσι, εάν το αβοκάντο καταναλώνεται με μέτρο, η ποσότητα των λιπαρών που θα καταναλώσει κάποιος θα τον βοηθήσει σημαντικά σε διάφορες καταστάσεις, μεταξύ άλλων και στη διατήρηση βάρους. Ένα αβοκάντο περιέχει περίπου 350 θερμίδες, οπότε το μισό αβοκάντο περιέχει περίπου 180 θερμίδες.

Θεωρείται πλήρης τροφή, αφού περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, και ένα πλήθος βιταμινών όπως Α, B, C ,K αλλά και σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο. Ακόμη, περιέχει μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών.

Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά κάποια από τα οφέλη και τις ιδιότητες αυτής της μαγικής τροφής!

Αβοκάντο, οφέλη και ιδιότητες στην υγεία

  1. Το αβοκάντο, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των ματιών, και προστατεύει μακροπρόθεσμα από διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την οφθαλμολογική υγεία, όπως καταρράκτης κ.α.
  2. Το αβοκάντο ρίχνει τα επίπεδα της πίεσης. Είναι ιδανικό για όσους πάσχουν από υπέρταση, και ένα κομμάτι αβοκάντο είναι ικανό να τη φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα.
  3. Μπορεί το αβοκάντο να έχει λιπαρά, όμως όταν το καταναλώνεις με μέτρο, βοηθάει στη μείωση του βάρους. Το αβοκάντο, πολλές φορές καταναλώνεται ως ορεκτικό. Έτσι σε χορταίνει και στην πορεία καταναλώνεις λιγότερο φαγητό. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες μειώνει την επιθυμία για junk food, και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού.
  4. Η κατανάλωση αβοκάντο, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  5. Το αβοκάντο λειτουργεί ως ασπίδα σε διάφορες μορφές καρκίνου. Είναι σημαντικό ότι είναι μια τροφή που δεν έχει μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά και μακροπρόθεσμα.
  6. Επίσης μειώνει τη χοληστερίνη.
  7. Το αβοκάντο, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους, για τους οποίους προστατεύει από διάφορες ασθένειες. Λόγω της καλύτερης απορρόφησης όμως, βοηθάει και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, και βοηθάει όσους ανθρώπους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
  8. Η μεγάλη συγκέντρωση μονοακόρεστων λιπαρών που περιέχει το αβοκάντο, μειώνει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμη, το φυλλικό οξύ που περιέχει, λειτουργεί ευεργετικά για την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

Πέρα όμως από τα οφέλη που έχει για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, το αβοκάντο, βοηθάει πολύ και στην υπηρεσία της ομορφιάς. Είτε όταν το καταναλώνεις, είτε όταν το χρησιμοποιείς ως συστατικό σε κάποια φυσική μάσκα, τα οφέλη του είναι τεράστια.

Αβοκάντο, οφέλη και ιδιότητες στην ομορφιά

  1. Το αβοκάντο καθαρίζει την επιδερμίδα, και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα που έχουν εγκατασταθεί στο πρόσωπο ή στο σώμα.
  2. Λόγω του ότι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε λιπαρά, το αβοκάντο, είναι ένα φυσικό αντηλιακό που προστατεύει από την επικίνδυνη ακτινοβολία. Επίσης, λίγη ποσότητα αβοκάντο επάνω σε τραυματισμένη ή καμένη επιδερμίδα, θα ανακουφίσει το ταλαιπωρημένο δέρμα και θα βοηθήσει στην επούλωση του τραύματος.
  3. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αβοκάντο ενυδατώνει το δέρμα, και για αυτό χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε διάφορες μάσκες προσώπου αλλά και σώματος.
  4. Τα λιπαρά που έχει το αβοκάντο, σε συνδυασμό με διάφορες ουσίες, έχουν και αντιγηραντικές ιδιότητες.
  5. Μια μάσκα μαλλιών με αβοκάντο θα σου χαρίσει τα πιο υγιή και δυνατά μαλλιά που είχες ποτέ. Ανακάτεψε το αβοκάντο με λίγο ελαιόλαδο, άπλωσε στα μαλλιά και ξέπλυνε ύστερα από μισή ώρα. Η διαφορά θα είναι εμφανής.
  6. Λίγο αβοκάντο σε ξηρές επιδερμίδες είναι αυτό που χρειάζεσαι, για να τις δεις και πάλι απαλές. Κάνε ελαφρύ μασάζ στα ξηρά σημεία όπως γόνατα, αγκώνες , φτέρνες και ξέπλυνε με χλιαρό νερό.

Πώς να επιλέξεις σωστά το αβοκάντο

Το αβοκάντο μπορείς να το βρεις όλο το χρόνο στη λαϊκή αγορά ή στο σούπερ μάρκετ. Παρόλα αυτά, η καλύτερη εποχή για να το καταναλώσεις είναι την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Το αβοκάντο, πρέπει να έχει πράσινο φλοιό και όχι καφέ για να είναι φρέσκο. Όταν το πιάνεις με τα χέρια σου, πρέπει να πιέζεται ελαφρά. Αυτό είναι καλό σημάδι. Αντιθέτως τα πιο σκληρά αβοκάντο, καλό θα είναι να αποφεύγονται, το ίδιο όμως ισχύει και για τα πολύ μαλακά.

Συντήρηση

Το αβοκάντο, κόβεται στα δύο. Για να κάνεις τη διαδικασία εύκολα και γρήγορα, χάραξε το φρούτο περιμετρικά, και έπειτα πίεσε το μαχαίρι ελαφρά έως το κουκούτσι. Αφού δημιουργήσεις το κόψιμο, στριφογύρισε τα δύο κομμάτια προς αντίθετη κατεύθυνση με τα χέρια σου, και είναι έτοιμο.
Από το αβοκάντο τρως το εσωτερικό μέρος. Μπορείς να το αφαιρέσεις με ένα κουτάλι, εάν θες να φτιάξεις βούτυρο ή σος, ή να το κόψεις σε κομμάτια αν θες να το βάλεις σε σαλάτα.

Το υπόλοιπο αβοκάντο, θα πρέπει να το συντηρήσεις στο ψυγείο. Όμως, μόλις έρχεται σε επαφή με τον αέρα, έχει την τάση να μαυρίζει. Για να το αποφύγεις, βάλε λίγο λεμόνι γύρω από το κομμένο κομμάτι, και έπειτα βάλτο στο ψυγείο. Θα πρέπει να το κλείσεις πολύ καλά για να μην πάρει αέρα. Μια διάφανη μεμβράνη είναι ιδανική.

Εάν ωστόσο μαύρισε λίγο, αφού σιγουρευτείς πως είναι εντάξει, μπορείς να αφαιρέσεις τα καφέ τμήματα και να καταναλώσεις τα υπόλοιπα.

Ιδέες για κατανάλωση

  • Το αβοκάντο μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους.
    Κομμένο σε κομματάκια με λεμόνι , αλάτι και πιπέρι είναι ένα ωραίο συνοδευτικό φαγητού.
  • Μπορείς να το βάλεις στη σαλάτα σου ως έξτρα λαχανικό. Θα πρέπει όμως να προσέξεις την ποσότητα και την αναλογία αβοκάντο -ελαιόλαδου. Εάν βάλεις αβοκάντο, μην βάλεις πολύ λάδι, αφού μισό αβοκάντο ισοδυναμεί με περίπου δύο κουταλιές λάδι.
  • Επίσης το αβοκάντο ταιριάζει ιδανικά με αυγό.
  • Λόγω της βουτυρένιας υφής, μπορείς να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα μια σος γουακαμόλε. Και εάν σου ακούγεται εξωτική είναι πολύ εύκολη να γίνει! Ανακάτεψε αβοκάντο, τομάτες, κρεμμύδι, πιπεριά, λεμόνι, αλάτι , πιπέρι, και λίγο ταμπάσκο. Μπορείς να προσθέσεις και λίγο ελαιόλαδο. Μόλις τα υλικά σου γίνουν ένα, βάζεις το γουακαμόλε στο ψυγείο. Είναι ένα ωραίο συνοδευτικό κρεατικών ή ψαριών, που έχει πολλά οφέλη και θρεπτικά συστατικά. Επίσης μπορείς να το απλώσεις ως κρέμα σε σάντουιτς μαζί με αυγό, τόνο ή κοτόπουλο.
  • Φυσικά το αβοκάντο είναι φρούτο, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην παρασκευή γλυκών. Ταιριάζει ιδανικά με το κακάο, και υπάρχουν διάφορες συνταγές, για τάρτες και ατομικά γλυκά.
  • Ακόμη, το αβοκάντο, λόγω του ότι είναι μια πολύ καλή και ‘γεμάτη’ τροφή, είναι απαραίτητο και για όσους ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες.
Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα