Ελεύθερη σχέση. Θετικά – Αρνητικά

Όπως κάθε μορφή σχέσης, έτσι και η ελεύθερη σχέση, μπορεί να έχει τα θετικά της αλλά και τα αρνητικά της. Είτε δεν είσαι φαν της δέσμευσης, είτε θέλεις απλά να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, η ελεύθερη σχέση μπορεί να σου επιτρέψει να έχεις μια σταθερή μεν σχέση με κάποιον, χωρίς όμως να έχετε αυτό που λέμε, τυπική σχέση. Με άλλα λόγια, μπορείς να είσαι μαζί με κάποιον, αλλά δεν αποκλείεται το φλερτ ή η συνεύρεση με κάποιον άλλον.

Γιατί όμως να κάνει κάποιος ελεύθερη σχέση; Σίγουρα οι συναισθηματισμοί και οι ρομαντισμοί δε χωράνε σε μια τέτοια σχέση. Εάν είσαι σε μικρή ηλικία, και ταιριάζεις με έναν άνθρωπο αλλά φοβάσαι πως θα χάσεις και άλλες εμπειρίες, τότε το μονοπάτι της ελεύθερης σχέσης θα σε οδηγήσει στο δρόμο που αναζητάς. Εάν είσαι πολυάσχολη ή εργασιομανής, και δεν έχεις χρόνο να αφοσιωθείς σε έναν άνθρωπο, τότε η ελεύθερη σχέση είναι κατάλληλη για σένα. Εάν ακόμη είσαι με έναν άνθρωπο αλλά δεν είσαι σίγουρη για το αν θέλεις να είσαι όντως μαζί του ή όχι, μπορείς να κάνεις ελεύθερη σχέση. Τέλος, μπορεί απλά να προτιμάς να είσαι ‘ελεύθερο πουλί’, και να αναζητάς τη σωματική επαφή.

Όπως και να έχει, για να κάνεις ελεύθερη σχέση, το μόνο που αρκεί είναι να είσαι απολύτως σύμφωνη για αυτήν την επιλογή, και εσύ αλλά και ο σύντροφός σου. Το γεγονός πως η σχέση είναι ελεύθερη, δεν αναιρεί πως θα δρας χωρίς να υπολογίζεις τον άλλον, το ίδιο φυσικά ισχύει και για σένα από την άλλη μεριά. Η κάθε σχέση είναι μοναδική, και στην περίπτωση της ελεύθερης σχέσης, θα πρέπει να θέσετε εξαρχής τους όρους μεταξύ σας, για να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις και προβλήματα, και να μην πέσετε στην παγίδα να ζητήσετε κάτι παραπάνω.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα θετικά και τα αρνητικά της ελεύθερης σχέσης, ώστε να είσαι σίγουρη εάν μπορείς να κάνεις μια τέτοια σχέση, ή εάν δε θα τα καταφέρεις, φοβούμενη να ερωτευτείς τον άλλον!

Θετικά ελεύθερης σχέσης

1. Όχι δέσμευση

Όπου όχι δέσμευση, εννοούμε όχι ζήλιες, όχι σκηνές, καβγαδάκια και λοιπά! Επίσης, όχι δέσμευση σημαίνει, όχι ρομαντικοί έξοδοι, οικογενειακά δείπνα, βόλτες με φίλους κ.τ.λ. Στην ελεύθερη σχέση, είστε και μαζί και δεν είστε. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βλέπεστε όποτε το επιθυμείτε, όμως ο καθένας έχει τη δική του ελευθερία να φλερτάρει ή ακόμη και να προχωρήσει παρακάτω με κάποιον άλλον.

2. Απολαμβάνεις τις εξόδους σου

Μπορεί να είσαι τύπος που θέλει να βγαίνει έξω και να ξενυχτάει μέχρι το ξημέρωμα. Με μια ελεύθερη σχέση όμως, δεν κινδυνεύεις να καβγαδίσεις με τον άλλον, ούτε και να δώσεις αναφορά για το που και με ποιον ήσουν. Μπορείς να απολαμβάνεις τις εξόδους σου και να περνάς καλά, χωρίς να έχεις συνέχεια το νου σου στο κινητό, ή στο ότι πρέπει να γυρίσεις πίσω μια συγκεκριμένη ώρα.

3. Απολαμβάνεις την σωματική επαφή

Είναι λογικό να απολαμβάνεις τη σωματική επαφή σε μια ελεύθερη σχέση, αφού κατά κόρον στηρίζεται σε αυτήν. Το να συναντιέσαι με έναν άνθρωπο μόνο για αυτό το σκοπό, μπορεί να σου χαρίσει τις καλύτερες στιγμές. Όσες φορές και αν βρίσκεσαι με κάποιον, τα σώματά σας αποκτούν περισσότερη οικειότητα, πράγμα που σημαίνει πως με τον καιρό η επαφή γίνεται καλύτερη. Επίσης, η απουσία της καθημερινής φθοράς και της ρουτίνας λειτουργεί ευεργετικά, αφού ο καθένας θα δίνει τον καλύτερο του εαυτό, για αυτές τις στιγμές που θα βρίσκεστε.

4. Μπορείς να αφοσιωθείς σε άλλους τομείς της ζωής σου

Οι σημερινοί ρυθμοί είναι πολύ έντονοι και είσαι συνεχώς σε έναν διαρκή αγώνα να προλάβεις τα πάντα. Μια σχέση μπορεί να σου προσφέρει όμορφες στιγμές, όμως σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να σε κρατήσει πίσω. Εάν βρίσκεσαι σε μια φάση της ζωής σου, που ψάχνεσαι είτε με τις σπουδές, είτε επαγγελματικά, μια σοβαρή σχέση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, αφού για παράδειγμα μια προαγωγή μπορεί να σου τρώει περισσότερο χρόνο, ή μια ευκαιρία για εργασία ή σπουδές στο εξωτερικό δεν είναι εύκολη να γίνει όταν υπάρχουν δύο άτομα. Με την ελεύθερη σχέση όμως, δε χρειάζεται να ανησυχείς, αφού δε θα χρειαστεί να πληγωθεί κάποιος, εφόσον έχει συμφωνηθεί από την αρχή η φύση της σχέσεως.

Αρνητικά ελεύθερης σχέσης

1. Ρουτίνα στην ελεύθερη σχέση

Όταν μια σχέση βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στη σαρκική επαφή, τότε θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική, και να προσπαθείς να διατηρείς τη φλόγα ζωντανή. Με το πέρασμα του χρόνου η ρουτίνα μπορεί να κάνει την εμφάνισή της και στην ελεύθερη σχέση, όμως επειδή δεν έχετε κάτι άλλο να σας ενώνει πέρα από αυτό, η σχέση μπορεί να περάσει κρίση, μέχρι να οδηγηθεί στη διάλυσή της. Βέβαια, αυτό θέλει δουλειά και προσπάθεια και από τι δύο μεριές, αφού μπορεί να είναι ελεύθερη, δεν παύει όμως να είναι και σχέση!

2. Κίνδυνος συναισθηματισμού

Μπορεί να έχετε συμφωνήσει και οι δύο πως η σχέση σας θα είναι ελεύθερη, όμως η επαφή με έναν άνθρωπο μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα, και αυτό να αποβεί μοιραίο ή και καταστροφικό, όχι μόνο για τη σχέση αλλά και για τη ψυχολογία. Πρέπει να είσαι πολύ σίγουρη, και δυνατή για αυτήν την επιλογή, και να μην είσαι πολύ συναισθηματικός τύπος. Ωστόσο το ίδιο απαιτείται και από την άλλη πλευρά. Εάν ξεκινάς μια ελεύθερη σχέση με την ελπίδα να εξελιχτεί σε κανονική, καλό θα ήταν να σταματήσεις αμέσως, γιατί είναι σίγουρο πως θα πληγωθείς!

3. Κίνδυνος σύγκρισης

Το να έχεις ελεύθερη σχέση, σημαίνει πως έχετε την ελευθερία δοκιμάσετε την τύχη σας και αλλού! Όμως μπορεί να επιφέρει και προβλήματα στην ψυχολογία σου, και να βρεθείς σε θέση να συγκρίνεις τον εαυτό σου, και να αναρωτιέσαι εάν ο φίλος σου περνάει καλύτερα με σένα ή με κάποια άλλη.

4. Συναισθηματικό κενό

Μπορεί όταν είσαι νέα ή όταν έχεις πληγωθεί από προηγούμενη σχέση η ελεύθερη σχέση να φαντάζει ιδανική, όμως έχε υπόψη ότι μπορεί να σου δημιουργήσει ένα συναισθηματικό κενό, που λόγω της φύσεως της σχέσης δε θα μπορέσεις να το καλύψεις. Μπορεί το να ζεις το τώρα να φαντάζει ιδανικό, όμως θα υπάρξουν στιγμές που θα χρειαστείς στήριξη, βοήθεια, ή απλά μια αγκαλιά, όμως ο σύντροφος σου δε θα μπορέσει να σου την προσφέρει, αφού έτσι έχετε συμφωνήσει εξαρχής.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα