Γιατί τα ζευγάρια τσακώνονται στις διακοπές; – Αιτίες – Λύσεις

Όταν τα ζευγάρια βρίσκονται στην αρχή της σχέσης τους και πηγαίνουν για πρώτη φορά κοινές διακοπές, το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει κανένα θέμα μεταξύ τους και να μην τους χαλάσει τίποτα τις ονειρεμένες αυτές μέρες για τις οποίες ανυπομονούσαν, όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες. Ό, τι απρόοπτο ή περίεργο και να συμβεί θα ξεχαστεί ή θα θεωρηθεί αστείο και μικρό, γιατί πολύ απλά σε αυτή τη φάση πλέεις σε πελάγη ευτυχίας και είσαι υπό την επήρεια φουλ έρωτα!

Δυστυχώς, όμως, δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο για τις επόμενες φορές. Αν , δηλαδή, η σχέση είναι πιο προχωρημένη, έχει ξεπεραστεί ο πρώτος ενθουσιασμός και το ζευγάρι πηγαίνει για πολλοστή φορά κοινές διακοπές, οι ταλαιπωρίες και τα όποια απρόοπτα εκνευρίζουν και βγάζουν προς τα έξω προβλήματα με τα οποία είμαστε ήδη επιβαρυμένοι από την καθημερινότητα.

Κανονικά οι διακοπές θα έπρεπε ό, τι κι αν έχει συμβεί να αποτελούν περίοδο ανακωχής για τα ζευγάρια και να μην επιτρέπεις σε τίποτα να στις χαλάσει. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική κι ακόμη κι αν βρίσκεσαι στο πιο ειδυλλιακό τοπίο και στις πιο χρυσές αμμουδιές, όσο καλές κι αν είναι οι προϋποθέσεις, είναι πάρα πολύ πιθανό να μην καταφέρουν να σου «καλμάρουν» τα νεύρα και να μη μπορέσεις να προσπεράσεις τις αφορμές που σου δίνει ο σύντροφός σου για καυγά.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξαχθεί, τα ζευγάρια γενικά τσακώνονται περίπου 7 φορές ημερησίως. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι η αδιαφορία, η οικονομική σπατάλη και οι λογαριασμοί, η τεμπελιά, το ροχαλητό και το φαγητό.
Και δυστυχώς, στις διακοπές δεν υπάρχει χειρότερο από μουτρωμένα και τσαντισμένα ζευγάρια που περιφέρονται πλάι σε ενθουσιασμένους τουρίστες και ψάχνουν έξοδο διαφυγής από το νησί.

Ας δούμε, πιο αναλυτικά, στις παρακάτω γραμμές τις πιο συνηθισμένες αιτίες που κάνουν τα ζευγάρια να τσακώνονται στις διακοπές τους.

Γιατί τα ζευγάρια τσακώνονται στις διακοπές; – Αιτίες

1. Επιλογή προορισμού-οργάνωση διακοπών

Πολλές φορές τα ζευγάρια ξεκινούν να τσακώνονται πριν καν φύγουν για διακοπές, όταν συζητούν την επιλογή του προορισμού και δεν μπορούν να καταλήξουν σε ένα μέρος που να ικανοποιεί και τους δύο. Γενικά, η οργάνωση των διακοπών και οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο καθένας οδηγούν συχνά σε καυγά και δυστυχώς, όταν κάτι από την αρχή πάει στραβά δεν ισιώνει στην πορεία.

2. Προτιμήσεις – ενδιαφέροντα

Τις περισσότερες φορές η ένταση που επικρατεί ανάμεσα στα ζευγάρια κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και καταλήγει σε καυγάδες, έχει να κάνει με το πώς θέλει ο κάθε ένας να περάσει τις μέρες εκείνες και τι προτιμήσεις έχει. Είναι πολύ πιθανό να θέλουν διαφορετικά πράγματα και οι αφορμές για τις εντάσεις μπορεί να είναι πολύ ασήμαντες, όπως για παράδειγμα σε πιο εστιατόριο θα φας ή τι ώρα θέλει ο καθένας να φάει, αν στην παραλία θέλει ήλιο και βαβούρα ή αντίθετα ίσκιο και ηρεμία, αν το βράδυ θα χαλαρώσεις στο δωμάτιο και θα ξεκουραστείς ή θα πάρεις σβάρνα τα μπαράκια, κλπ. Οι συγκρούσεις αυτές όμως είναι λογικές, ακόμη και με φίλους αν πας διακοπές τέτοια θέματα πάντα υπάρχουν. Απλά στις διακοπές τα ζευγάρια ανακαλύπτουν πράγματα ο ένας για τον άλλο ως προς τα γούστα που ίσως δεν τα ήξεραν και τους έρχονται απότομα. Δε σημαίνει όμως ότι δεν ταιριάζουν και πρέπει να το διαλύσουν, απλά είναι ξεχωριστές προσωπικότητες και πρέπει να συμβιβαστούν με αυτό. Δυστυχώς, όμως επειδή ο καθένας θέλει τις διακοπές του ακριβώς όπως τις έχει φανταστεί και δεν το διαπραγματεύεται, δημιουργούνται ομηρικοί καυγάδες.

3. Προϋπάρχουσα ένταση

Η καθημερινότητα της ζωής μας, τα προβλήματα και οι επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις, μας προκαλούν άγχος και ένταση και μας φορτίζουν συναισθηματικά. Το αποτέλεσμα είναι κάποια ζευγάρια να έχουν εξουθενωθεί από όλα αυτά και να υπάρχει μεταξύ τους συσσωρευμένη ένταση και κούραση που εκτονώνονται στις διακοπές και καταλήγουν σε τσακωμούς.

4. Ζήλια

Μία σημαντική αιτία που οδηγεί τα ζευγάρια να τσακώνονται στις διακοπές, αποτελεί η ζήλια, η οποία δεν έχει τόπο, χρόνο ή συγκεκριμένες συνθήκες. Μπορεί να σε «χτυπήσει» όπου και να βρίσκεσαι! Στις διακοπές μπορεί να προέρχεται από το προκλητικό ντύσιμο της γυναίκας, από το φλερτ με άλλους του ενός από τους δύο ή λόγω της περισσότερης κοινωνικότητας που επιδεικνύει κάποιος.

5. Οικονομικά θέματα

Ένα άλλο πεδίο διαμάχης των ζευγαριών ακόμα και στις διακοπές, αποτελεί η διαχείριση των οικονομικών τους, κυρίως όταν ο προϋπολογισμός ξεπερνιέται. Εξάλλου, συνήθως ο ένας από τους δύο είναι ο πιο σπάταλος και ο άλλος προσπαθεί να… σφίξει τα λουριά.

6. Μεγάλες προσδοκίες

Ενδεχομένως οι προσδοκίες για τις μέρες των διακοπών να είναι πολύ μεγάλες, τόσο για το πώς θα κυλήσουν όσο και για τον ίδιο το σύντροφό μας και τη συμπεριφορά του. Νομίζουμε πολλές φορές ότι επειδή είμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον, αλλάζουν και όλα τα υπόλοιπα. Έτσι, οι εκνευρισμοί και οι τσακωμοί που σε άλλες περιπτώσεις θα φαίνονταν ασήμαντοι, στη συγκεκριμένη φάση παίρνουν διαστάσεις τραγωδίας. Είναι αλήθεια πως ένας καυγάς στις διακοπές δεν ξεχνιέται εύκολα και πολλές φορές μας κυνηγάει και όταν επιστρέψουμε στη βάση μας.

7. Προβληματική σχέση

Το πιο πιθανό όταν τα ζευγάρια τσακώνονται πολύ συχνά στις διακοπές τους, είναι η σχέση τους να έχει αρκετά προβλήματα από πριν και λόγω του ότι είναι μαζί 24 ώρες το 24ωρο, τα προβλήματα όχι απλά έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλωθούν αλλά στις διακοπές μεγεθύνονται και μεγαλοποιούνται.

8. Χρονική διάρκεια διακοπών

Όταν πλησιάζουν οι μέρες να αποχαιρετίσουμε την πόλη για έναν ειδυλλιακό προορισμό παρέα με το σύντροφό μας, συνήθως ανυπομονούμε όχι μόνο γιατί αλλάζουμε παραστάσεις αλλά κυρίως γιατί θα έχουμε το σύντροφο όλο δικό μας, ιδίως αν πρόκειται για ζευγάρι που δεν έχει πολύ κοινό χρόνο. Δυστυχώς, όμως, ο περισσότερος κοινός χρόνος συνεπάγεται και περισσότερες πιθανότητες για τσακωμούς. Στην καθημερινότητα κάποια ζευγάρια δεν προλαβαίνουμε ούτε να καυγαδίσουν και τους βγαίνει μια και καλή στις διακοπές. Ο χρόνος πολλές φορές είναι σύμμαχος με την τριβή και κατά συνέπεια με τον εκνευρισμό, οπότε καλύτερα να μην εξαντλήσετε όλη την άδειά σας σε κοινές διακοπές.

5 Συμβουλές για ήρεμες και αναίμακτες διακοπές

  1. Προσπαθήστε να επιλέξετε για τις διακοπές σας έναν προορισμό που καταρχάς αρέσει και στους δύο σαν μέρος και κατά δεύτερον δίνει την ευκαιρία να κάνετε δραστηριότητες που ενδιαφέρουν και τους δυο. Ακόμα κι αν δε σας αρέσουν τα ίδια πράγματα, δεν είναι κακό να δοκιμάσετε και κάτι ξεχωριστά αρκεί να γίνει κατ’ εξαίρεση και όχι κατ’ εξακολούθηση.
  2. Προσπαθήστε γενικά να κρατήσετε ισορροπίες τις μέρες των διακοπών σας και μην κάνετε τα πάντα χεράκι χεράκι υποχρεωτικά, ώστε να μην καταλήξετε στο τέλος να βαρεθείτε ο ένας τον άλλο και να πείτε πως παραγνωριστήκατε.
  3. Μην αφήσετε ανόητες αφορμές να σας επηρεάσουν και να χαλάσουν τη διάθεση σας. Είναι κρίμα να καταλήξετε σε τσακωμούς με το σύντροφό σας, μόνο και μόνο επειδή δε σας άρεσε η ταβέρνα που διάλεξε ή επειδή δεν αντέχει την ηλιοθεραπεία. Κανονικά με τέτοια περιστατικά θα γελάτε όταν επιστρέψετε στη βάση σας.
  4. Καλό είναι να μην έχετε τεράστιες προσδοκίες από τις διακοπές που έρχονται και από το σύντροφό σας, ώστε να μην απογοητευτείτε. Να θυμάστε ότι πρόκειται απλά για ένα μικρό διάλειμμα από τη ρουτίνα και τίποτα παραπάνω. Κι αν κάτι δεν είναι ακριβώς όπως το φανταστήκατε δεν υπάρχει λόγος να αισθανθείτε προδομένες.
  5. Προσπαθήστε πριν ξεκινήσετε το ταξίδι για τον προορισμό σας, να αφήσετε πίσω από την πόρτα τους σπιτιού σας τα προβλήματα, τα άγχη και γενικά όλα όσα σας προκαλούν ένταση και σας φορτίζουν συναισθηματικά. Απλά χαλαρώστε, φορέστε το μεγαλύτερό σας χαμόγελο και απολαύστε τις διακοπές με τον καλό σας!
Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα