Αρχική / Σχέσεις / 8 Τύποι ανδρών που απιστούν
τύποι αντρών που απιστούν

8 Τύποι ανδρών που απιστούν

Η απιστία είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σίγουρα πολλά ζευγάρια, σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκεται η σχέση τους. Η καχυποψία που μας διακατέχει όλους είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό, τα προβαλλόμενα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρότυπα, καθώς επίσης και η επιλογή συντρόφων για λόγους που υπερβαίνουν κατά πολύ την αγνή αγάπη, τον έρωτα, το πάθος κ.ο.κ. είναι μόλις 3 από τους βασικούς παράγοντες που ευνοούν την όξυνση του φόβου μας για την ενδεχόμενη απιστία από τον αγαπημένο μας.

Στο παρόν άρθρο, λοιπόν, αποφασίσαμε να μιλήσουμε για το ποιοι είναι οι τύποι ανδρών που απιστούν. Συγκεκριμένα, θα αναφερθούμε σε 8 διαφορετικούς τύπους ανδρών. Θέλουμε, όμως, πρώτα να κάνουμε μία μείζονος σημασίας επισήμανση: η διάκριση και η επακόλουθη «ταμπελοποίηση» των ανθρώπων (εν προκειμένω των ανδρών) σε κατηγορίες/τύπους δε θεωρούμε πως είναι τόσο ηθική (;), τόσο σωστή εν ολίγοις, ωστόσο προβαίνουμε σε αυτήν καθαρά για λόγους διευκόλυνσης της κατανόησης του περιεχομένου του άρθρου μας. Έτσι, έχουμε επιλέξει να συντάξουμε ένα άρθρο στο οποίο θα κάνουμε μία διάκριση των ανδρών με βάση ένα γνώρισμά τους, το οποίο και θα χρησιμοποιήσουμε μεμονωμένα στην τιτλοφόρηση κάθε «τύπου».

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι αυτοί οι 8 τύποι ανδρών που απιστούν ή, που για να είμαστε πιο σαφείς, φαίνεται πως εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες στο να πραγματοποιήσουν απιστία προς τη σύντροφό τους.

8 Τύποι ανδρών που απιστούν

#1:Σύζυγοι των οποίων η γυναίκα βγάζει περισσότερα χρήματα

Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη έρευνα της ASA, οι άνδρες που εξαρτώνται οικονομικά σε μεγάλο ποσοστό (που αγγίζει ακόμη και το 100%) από τις συζύγους τους είναι περισσότερο πιθανό να πάνε με άλλη γυναίκα. Κάτι αντίθετο βλέπουμε να συμβαίνει με τις γυναίκες που είναι οικονομικά πλήρως εξαρτημένες από το σύζυγό τους, για τις οποίες αποδείχθηκε πως είναι λιγότερο πιθανό να απατήσουν τον καλό τους.

Πώς ερμήνευσαν οι ερευνητές το εύρημά τους ότι οι άνδρες των οποίων οι γυναίκες κερδίζουν περισσότερα χρήματα είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία; Προσκομίζοντας ως διαμεσολαβητικό παράγοντα την επίδραση της απειλής της αρρενωπότητάς τους. Πιο ειδικά, ανέφεραν πως όταν η σύζυγος αποτελεί τον κύριο εισοδηματία σε ένα σπίτι, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο άνδρας να αισθάνεται πως η αρρενωπότητά του απειλείται, και, προκειμένου να αποφύγει το έντονο εσωτερικό άγχος που του προκαλείται από την απειλή αυτή, καταφεύγει στο να στραφεί σε εξωσυζυγική σχέση, η οποία και έρχεται να τού επισημάνει ξανά το ότι είναι άνδρας.

#2:Ο νάρκισσος άνδρας

Όλες γνωρίζουμε τον Νάρκισσο, τον όμορφο εκείνο νέο που, σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν είδε το ίνδαλμά του να καθρεφτίζεται στο νερό ερωτεύτηκε τον εαυτό του. Κι έτσι θεωρείται πως προήλθε και ως χαρακτηρισμός ο όρος «νάρκισσος», που τον χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε να μιλήσουμε για κάποιον άνθρωπο που θεωρεί όμορφο τον εαυτό του, όμως στον κόσμο μοιάζει περισσότερο με αυτό που λαϊκώς αποκαλούμε «ψώνιο».

Είναι εκείνος που είναι ωραίος (βέβαια η ομορφιά είναι εντελώς υποκειμενική), ξέρει ότι είναι ωραίος και δείχνει σε όλους με ποικίλους τρόπους και το ότι είναι ωραίος και το ότι το γνωρίζει πολύ καλά. Ναι, αγόρι μου, είσαι ή ενδέχεται να θεωρείσαι για μία μερίδα του γυναικείου πληθυσμού όμορφος. Γιατί θέλεις να σου λέμε συνέχεια πόσο όμορφος είσαι, πόσο ωραία μάτια έχεις, πόσο υπέροχα έχεις ντυθεί ή πόσο περιποιημένα είναι τα μαλλιά και τα γένια σου; Ή, ακόμα χειρότερα, για ποιον καταραμένο λόγο απαιτείς κιόλας να ακούς κομπλιμέντα από τα περιβάλλοντά σου πρόσωπα; Δεν καταλαβαίνεις ότι καταντάς κουραστικός για κάποιες έστω γυναίκες;

Οι γυναίκες, πράγματι, θέλουμε να έχουμε όμορφους συντρόφους, ακόμα και εγωκεντρικούς καμία φορά, αλλά σε καμία περίπτωση δε μας αρέσουν οι αυτάρεσκοι, οι επηρμένοι, οι νάρκισσοι, οι «ψωνισμένοι». Γιατί, εκτός των άλλων, οι τελευταίοι είναι συγχρόνως αρκετά προβλέψιμοι. Και στην περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί λέμε ότι οι αυτάρεσκοι είναι συνάμα και εύκολα προβλέψιμοι η απάντηση είναι η εξής: ο νάρκισσος άντρας – όπως ξέρουμε από πριν εμείς – θα μιλά διαρκώς για το πόσο σπουδαίος είναι στον εργασιακό τομέα και τι τρομερή καριέρα έχει κατορθώσει να κάνει, ενώ σε αμέσως επόμενη κουβέντα του δε θα παραλείψει να αναφέρει για την ουρά των γυναικών που τον θέλουν.

Θα θέλατε εσείς να είστε με έναν άνδρα που συνέχεια θα περιαυτολογεί; Πιθανώς όχι. Από την άλλη, αν σας αρέσει, για παράδειγμα, το ότι έχει υψηλή αυτοπεποίθηση – αν και υπερβολική, τότε… με ‘γεια σας με χαρά σας! Σκεφτείτε, ωστόσο, κάτι ακόμα. Μήπως ένας τέτοιος άνδρας επιδιώκει διαρκώς ή πού και πού να επισημαίνει στον εαυτό του ή ακόμα και στους φίλους του το πόσο «περνάει η μπογιά του» με το να πηγαίνει με άλλες γυναίκες ενώ διατηρεί ήδη σχέση;

#3:Ο γυναικάς άνδρας

Ο γυναικάς άντρας… Αυτός που όπου σταθεί και όπου βρεθεί θα βρει τουλάχιστον μία γυναίκα που θα της μιλήσει ή, για να είμαστε ειλικρινείς, θα της «την πέσει». Ο γυναικάς άντρας… Αυτός που θα κοιτάει άλλες γυναίκες, νεαρότερες ή μεγαλύτερες ηλικιακά, ακόμα και όταν εσείς είστε παρούσες. Ο γυναικάς άντρας… Αυτός που, όπως ο ίδιος λέει συχνά –πυκνά γεμάτος υπερηφάνεια, είχε στο παρελθόν πάρα πολλές κατακτήσεις. Δε χρειάζονται και πολλά λόγια για αυτόν τον τύπο του άντρα. Κατ’ εμάς, ο γυναικάς άντρας είναι «Μη σας τύχει!», που λέμε.

Όσον αφορά στο γιατί τον έχουμε συμπεριλάβει στη λίστα όπου βρίσκονται οι 8 τύποι ανδρών που απιστούν, οι λόγοι μας έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνον με τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε. Εντούτοις, μπορεί ένας άνδρας να κοιτάζει συχνά άλλες, να μη διστάζει να φλερτάρει, αλλά να μην συνεχίζει σε επίπεδο σεξουαλικής επαφής ή διαμόρφωσης παράλληλης σχέσης. Όλο αυτό, πάντως, άπτεται της δικής σας αίσθησης και αντίληψης περί του τι είναι απιστία: κάποιες γυναίκες θεωρούν απιστία μία πράξη εφόσον εμπεριέχει σωματική ή σεξουαλική επαφή, κάποιες γυναίκες θεωρούν ακόμη και το φλερτ. Κανείς δεν μπορεί να απόλυτος με αυτό το ζήτημα και καμία προσωπική θεώρηση δεν είναι σωστή ή εσφαλμένη. Είναι ένα θέμα ατομικό. Είστε, όμως, διατεθειμένες να έχετε σχέση με έναν άνδρα… «γυναικά», φοβούμενες είτε λίγο είτε πολύ για το αν και πότε θα ξεπεράσει τα ανεκτά από εσάς όρια;

#4:Οι έξυπνοι άνδρες

Οι άνδρες που έχουν παράλληλες σχέσεις τείνουν να έχουν και υψηλότερο IQ, λένε οι ερευνητές. Μια ερμηνεία αυτού είναι ότι οι άνδρες με υψηλότερο IQ έχουν γενικά περισσότερες πηγές (κοινωνική θέση, κοινωνικές σχέσεις, χρήματα κ.λπ.) από τις οποίες αναπτύσσουν την ευφυΐα τους. Λόγω αυτών των πηγών, είναι περισσότερο ελκυστικοί στους άλλους και γι’ αυτό είναι πιο εύκολο να έχουν και άλλη σχέση, παράλληλα με την ήδη υπάρχουσα.

Δεν αμφιβάλουμε ότι αυτό αποτελεί ένα επιστημονικό εύρημα, που έχει βασιστεί σε ένα σύνολο κανόνων προκειμένου να εξαχθεί ως συμπέρασμα. Μπορούμε, όμως, να αμφισβητήσουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη η παρούσα έρευνα: μήπως ήταν μικρό το δείγμα που συμμετείχε; μήπως δεν πραγματοποιήθηκε κάποιο λάθος κατά τη στατιστική επεξεργασία; μήπως υπάρχουν συγχυτικοί παράγοντες η ύπαρξη των οποίων δεν έγινε αντιληπτή από τους ερευνητές;

#5:Όσοι έχουν απατήσει ξανά

Δεν αποτελεί έκπληξη! Οι τύποι ανδρών που απιστούν ή που, για να είμαστε πιο σωστές, είναι πιθανότερο να επιστήσουν περιλαμβάνουν αναμφίβολα κι αυτούς που έχουν ήδη παρελθοντικά διαπράξει μία ή και περισσότερες τέτοιες πράξεις. Αν έχει απατήσει ήδη μία φορά ένας άνδρας, είναι πιθανό να το ξανακάνει. Μάλιστα, βρέθηκε ότι, οι άνδρες που για οποιονδήποτε λόγο απίστησαν έχουν 3,5% περισσότερες πιθανότητες να το επαναλάβουν σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν απιστήσει ποτέ ξανά.

Εδώ, πάλι εγείρεται ένα ζήτημα περί του τι θεωρεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς απιστία. Αλλά για να μην «ψειρίζουμε» το ζήτημα, ας αρκεστούμε στο εύρημα ως έχει, κι ας πούμε ότι είθισται οι άνδρες που έχουν απατήσει παρελθοντικά, είτε την ίδια σύντροφό τους είτε σε προηγούμενο δεσμό τους, να το ξανακάνουν.

#6: Άνδρες που η ηλικία τους τελειώνει σε 9

Ίσως ο τίτλος να φαίνεται σαν click bait που λέμε, όμως πράγματι αντικατοπτρίζει ένα από τα ευρήματα της έρευνας που αναφέραμε και παραπάνω. Βρέθηκε, λοιπόν, ότι εάν ένας άνδρας πρόκειται να περάσει στην επόμενη δεκαετία της ζωής του (κι άρα βρίσκεται στο τελευταίο έτος της προηγούμενης δεκαετίας), έχει περισσότερες πιθανότητες να απατήσει την κοπέλα ή γυναίκα του. Αυτοί οι άνδρες παίρνουν βιαστικές αποφάσεις και είναι πιο ευάλωτοι στο να εμφανίσουν κρίση ηλικίας, ιδίως όταν πρόκειται για κρίση μέσης ηλικίας.

#7:Ο «ό,τι πεις, αγάπη μου» άνδρας

Ο «ό,τι πεις, αγάπη μου» είναι ο άνδρας που συμφωνεί με καθετί που θα του πεις, καθετί που θα αποφασίσεις, καθετί που θα επιλέξεις εσύ. Ο ίδιος φαίνεται άβουλος, χωρίς προσωπική γνώμη και άποψη, χωρίς δική του ιδεολογία, που ίσως άγεται και φέρεται. Ο άνδρας που έχει έντονο αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα πολύ σπάνια εκφράζει την αντίθεσή του σε κάτι, πολύ δύσκολα αντιτάσσεται σε γνωστούς, φίλους, συνεργάτες, οικογενειακά πρόσωπα και μη, πόσο μάλλον στη σύντροφό του.

Σαφώς, εμείς οι γυναίκες θέλουμε να έχουμε έναν άνδρα δίπλα μας που να συμφωνεί συχνά με τις προτιμήσεις και τις αποφάσεις μας, διότι έτσι βλέπουμε ότι εγκρίνει και επικροτεί τις επιλογές μας και αυτό που έχουμε κάνει. Θέλετε όμως κάποιον που δε λέει ποτέ όχι σε κάτι που θα του ζητήσετε; Που δε θα σας πει ποτέ ότι ένα ρούχο δε σας πάει γιατί πολύ απλά όλο λέει «ναι» σε ο,τιδήποτε σχετικό με εσάς;

Και, το κυριότερο όλων: σκεφτείτε αυτό: πού ξέρετε ότι πίσω από τα συνεχή «ό,τι πεις, αγάπη μου» δεν κρύβεται μία πλήρης αδιαφορία από πλευράς του προς εσάς, που τον οδηγεί στο να συμφωνεί απερίσκεπτα με ό,τι λέτε και κάνετε προκειμένου να μην κάθεται να ασχοληθεί ιδιαίτερα και για να έχει… το «κεφάλι του ήσυχο»; Ή, ακόμη χειρότερα, πού ξέρετε ότι δεν υποδύεται τον καλό σύντροφο που συμφωνεί πάντοτε με την καλή του επειδή έχει… «λερωμένη τη φωλίτσα του»; Για την τελευταία, μάλιστα, υποψία τον εντάξαμε δίχως δεύτερη σκέψη στο άρθρο όπου βρίσκονται οι 8 τύποι ανδρών που απιστούν.

#8:Χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τύποι ανδρών που απιστούν και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή, όπως όλοι τα γνωρίζουμε, social media. Δύο έννοιες και καταστάσεις αλληλένδετες.

Θεωρείται, ότι, όσο πιο συχνά ένας άνδρας χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να σε απατήσει. Η θεωρία στηρίζεται στο ότι αυτοί οι άνδρες είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στις εικονικές και όχι στις πραγματικές τους σχέσεις, κάτι που μπορεί να σταθεί συνθήκη ικανή να τους οδηγήσει στην απιστία.

Επιπρόσθετα, αξίζει να πούμε πως οι άνδρες αυτοί επηρεάζονται έντονα από τις επεξεργασμένες φωτογραφίες που αναρτώνται διαρκώς σε τέτοιες διαδικτυακές πλατφόρμες διαμορφώνοντας έτσι πρότυπα και standards που δύσκολα μία γυναίκα μπορεί να… φτάσει με φυσικό τρόπο. Γιατί, όταν βλέπουν ολημερίς κι ολονυχτίς γυναίκες αδύνατες, με μεγάλα βαμμένα χείλη, ψεύτικες βλεφαρίδες, μακριά ισιωμένα μαλλιά, που επιδεικνύουν προκλητικά διάφορα μέρη του σώματός τους, είναι πολύ πιθανό να θεωρούν «πιο λίγη» μία σύντροφο που διαθέτει τέτοιου είδους εξωτερικά χαρακτηριστικά κι άρα να αναζητήσουν παράλληλα με αυτήν κάποια άλλη κοπέλα ή γυναίκα που να τα διαθέτει.

Αυτοί ήταν οι 8 τύποι ανδρών που απιστούν ή, για να είμαστε πιο συγκεκριμένες, που έχουν περισσότερες πιθανότητες μεταξύ του συνόλου των ανδρών να απατήσουν την κοπέλα ή τη σύζυγό τους. Να τονίσουμε για δεύτερη φορά πως για καθεμία από τις «κατηγορίες» δεν επιδιώκουμε να κάνουμε μία διάκριση (άλλωστε δεν υπάρχουν είδη ανθρώπων!…), αλλά θέλουμε να τονίσουμε τα χαρακτηριστικά που κυριαρχούν στην καθεμία (π.χ. τα χαρακτηριστικά που έχει ο άνδρας που συμφωνεί με ό,τι κι αν πει η σύντροφός του και τα οποία καθιστούν περισσότερο πιθανή την πραγματοποίηση απιστίας από αυτόν).

Διαβάστε επίσης:

x

Check Also

κοινωνική φοβία

Κοινωνική φοβία: Προσδιορισμός – Παράγοντες – Αντιμετώπιση (Ψυχολογία)

Σε όλες και σε όλους μας είναι γνώριμα περιστατικά και στιγμές κατά ...

πώς να καταλάβεις τι θέλει από σένα

Πώς να καταλάβεις τι θέλει από εσένα

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τι θέλει ένας άντρας από εμάς; Θα θέλαμε ...

πώς να κάνεις κορίτσι

Πώς να κάνεις κορίτσι: Τι λένε οι μύθοι και Τι υποστηρίζει η επιστήμη

Υπάρχουν συγκεκριμένες στάσεις κατά τη σεξουαλική επαφή με το σύντροφο ή σύζυγό ...