8 Τρόποι να ζητήσεις συγγνώμη

Ουδεμία αμφιβολία στο ότι όλες και όλοι ανεξαιρέτως εμπίπτουμε συχνά-πυκνά σε σφάλματα, μικρής ή μεγαλύτερης σπουδαιότητας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που έχε σημασία και αυτό στο οποίο αρμόζει να είμαστε συνεπείς είναι στην έκφραση της συγγνώμης απέναντι στο άτομο που πληγώσαμε, που βλάψαμε, που στενοχωρήσαμε, που πικράναμε.

Κάπου, ωστόσο, κολλάμε, όταν έρχεται η ώρα της επιζήτησης της συγχώρεσης από το άλλο άτομο. Και, συνήθως, είναι στο πώς να ζητήσουμε αυτή τη ριμάδα τη συγγνώμη!…

Για το λόγο αυτό, συνεπώς, το περιοδικό μας είναι εδώ για να ενημερώσει εσένα που τυχαίνει πού και πού να θέλεις να ζητήσεις συγγνώμη αλλά δεν ξέρεις πώς να το κάνεις σωστά και αποτελεσματικά. Πιο ειδικά, θα σου πούμε ποιοι είναι οι κατάλληλοι 8 τρόποι να ζητήσεις συγγνώμη από το σύντροφο, το συγγενή, τη φίλη σου και γενικότερα κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Επίσης, θα κάνουμε και μία σύντομη αναφορά στο πότε και για πράγματα πρέπει να ζητήσεις συγγνώμη ή πότε και για ποια πράγματα δεν πρέπει να ζητήσεις συγγνώμη.

Μη χρονοτριβούμε όμως άλλο κι ας δούμε αμέσως ποιοι είναι οι πιο κατάλληλοι 8 τρόποι να ζητήσεις συγγνώμη.

8 Τρόποι να ζητήσεις συγγνώμη από ένα αγαπημένο σου πρόσωπο

1. Ενσυναίσθηση του λάθους σου

Είναι το πρώτο πράγμα που επιβάλλεται να κάνεις αν θες να ζητήσεις συγγνώμη από κάποιον που έχεις λυπήσει άθελά σου (ή ακόμη και ηθελημένα). Όπως και ένας ψυχολόγος θα σου επισήμαινε, εάν εσύ η ίδια δεν κατανοήσεις πλήρως και δεν αποδεχτείς το γεγονός ότι έσφαλες εις βάρος κάποιου άλλου, τότε δεν μπορείς να μπεις στη διαδικασία του να ζητήσεις συγγνώμη. Ή, ακόμα κι αν το κάνεις, τότε αυτή σου η συγγνώμη δε θα είναι ειλικρινής από πλευράς σου και πιθανότατα ούτε αποδεκτή από πλευράς του άλλου. Επομένως, ποιος ο λόγος να το κάνεις;

2. Ενδόμυχη μεταμέλεια

Η εσωτερική και αληθινή μεταμέλειά σου είναι εκείνη που αρμόζει να έπεται, αφού πρώτα κατανοήσεις – όπως προαναφέραμε – ότι έκανες ένα λάθος, σημαντικό ή ασήμαντο. Αν δεν μεταμελήσεις πραγματικά μέσα σου, μην περιμένεις να έχει θετική έκβαση η συγγνώμη σου. Ούτε εσύ θα νιώσεις αυτή τη «λύτρωση» και την ανακούφιση που προσδοκάς από τη συγχώρεση του άλλου ούτε εκείνος θα σε πιστέψει και θα σε εμπιστευτεί πλήρως.

3. Ειλικρίνεια

Δε χωράει καμία αντίρρηση σε αυτό· μία συγγνώμη είναι εκ των ων ουκ άνευ να διέπεται από ειλικρίνεια, προκειμένου να είναι «επιτυχής». Όταν κάνεις ένα λάθος, λοιπόν, αφότου πρώτα το συνειδητοποιήσεις, το επεξεργαστείς στο μυαλουδάκι σου και το μετανιώσεις πραγματικά, την ώρα που θα προσπαθήσεις να ζητήσεις συγγνώμη πρέπει οπωσδήποτε να είσαι ειλικρινής. Να είσαι ειλικρινής ως προς αυτά που θα πεις: «Γιώργο μου, συγγνώμη για το τάδε· σκέφτηκα λάθος· έδρασα λάθος· το μετάνιωσα…», αναφέροντας κάθε πραγματικό λόγο και κάθε αληθινή σου πρόθεση για μεταμέλεια. Για να καταλάβεις πιο καλά αυτό που θέλουμε να σου πούμε, ας περάσουμε στον αντίποδα αυτού, στο τι δηλαδή δεν πρέπει να κάνεις όσον αφορά στο κομμάτι της ειλικρίνεια μιας συγγνώμης. Και δεν είναι κάτι άλλο παρά να πεις ένα ξερό, καταναγκαστικό «Συγγνώμη.» μόνο και μόνο για να δείξεις ότι δήθεν κατάλαβες το σφάλμα σου, ότι δήθεν ξεπέρασες τον εγωισμό σου και ότι δήθεν έχεις μετανοήσει. Μπορεί εσύ να το κάνεις προκειμένου να εξομαλύνεις μια κατάσταση, να προλάβεις έναν επικείμενο τσακωμό κ.λπ., ωστόσο, αν δεις το θέμα βαθύτερα, θα καταλάβεις ότι τσάμπα η φαιά ουσία και το σάλιο που σπατάλησες για μια τέτοια επιφανειακή και επιδερμική συγγνώμη…

4. Χιούμορ

Όχι ότι συνιστά κάποιο κόλπο ή στρατηγική, πάντως το χιούμορ είναι ένας από τους τρόπους να ζητήσεις συγγνώμη από ένα κοντινό σου άτομο. Θα μας πεις, δεν πιάνει σε όλες τις περιπτώσεις. Θα συμφωνήσουμε, αλλά έχει θετικά αποτελέσματα στις περισσότερες. Οπότε αξίζει να το εντάσσεις στο λόγο σου όταν πρόκειται να ζητήσεις μια ειλικρινή συγγνώμη. Ελάφρυνε, συνεπώς, λίγο την υφισταμένη κατάσταση και πες στη φίλη σου: «Ειλικρινά συγγνώμη βρε Χαρούλα μου. Εγώ η ******* φταίω που έκανα αυτό κι αυτό κι αυτό, παρασυρμένη από το τάδε στην προσπάθειά μου να το βελτιώσω αλλά τελικά τα έκανα πάλι μαντάρα!».

5. Άσε τα «αλλά»

«Εγώ φταίω» και τελεία. Όχι «Εγώ φταίω, αλλά…». Κόψε τα μα ,μου, σου, του, γιατί δεν είναι αυτός τρόπος να ζητήσεις συγγνώμη ούτε ασφαλώς να φανερώσεις τη μεταμέλειά σου. Είναι απαραίτητο να αναλάβεις εξ ολοκλήρου την ευθύνη για το λάθος που έκανες. Ο μπαμπάκας σου, ο αδερφούλης σου, ο κολλητός σου, ο σύντροφός σου, ο εργοδότης σου, η μανούλα σου, η αδερφούλα σου ή η φίλη σου θα χαρούν πάρα πολύ όταν διαπιστώσουν ότι αναλαμβάνεις όλη την ευθύνη που σου αναλογεί χωρίς ψευτο-δικαιολογίες και τα συναφή.

6. Γράψε το

Αν ντρέπεσαι να πεις μιας ειλικρινή face-to-face συγγνώμη, αν φοβάσαι για την έκβασή της, αν δεν είσαι βέβαιη ότι θα γίνει δεκτή από την άλλη πλευρά, τότε δεν έχεις παρά να τη γράψεις σε ένα χαρτί. Δεν είναι καθόλου κακό ούτε δείχνει κάτι το μεμπτό για εσένα, ότι για παράδειγμα είσαι δειλή με την αρνητική έννοια ή ότι η συγγνώμη σου δεν είναι πραγματική. Αντιθέτως, φανερώνει πως έχεις συναίσθηση του λάθους σου, έχεις μετανιώσει, θέλεις να το διορθώσεις, αλλά φοβάσαι την απόρριψη από το άλλο πρόσωπο, γι’ αυτό και προβαίνεις σε αυτή τη γλυκιά κίνηση. Άλλωστε, ο άνθρωπός σου γνωρίζει πολύ καλά το χαρακτήρα σου, άρα και το ότι τα λόγια που έχεις συμπεριλάβει στο σημείωμα ή ακόμα και η σκέτη συγγνώμη σου στο χαρτί αντανακλούν το χαρακτήρα σου.

7. Μην πεις ότι δε θα το ξανακάνεις!

Θα είναι μάλλον «ψέμα»!… Γιατί, ποιος μπορεί να το εγγυηθεί αυτό πρώτα σε εσένα, που υποστηρίζεις ότι δε θα ξανακάνεις το ίδιο σφάλμα, όσο και σε εκείνον/εκείνη που του το λες; Θα σου τονίσουμε κάτι τετριμμένο και κοινότυπο μεν, ισχύον και πραγματικό δε· τα λάθη είναι για τους ανθρώπους· όλοι κάνουμε λάθη και πολλές φορές τα ίδια και τα ίδια, παρόλο που πιστεύουμε και θέλουμε να μην τα ξανακάνουμε. Αυτό που μπορείς, κατά συνέπεια, να υποσχεθείς στο άτομο που πλήγωσες είναι ότι θα προσπαθήσεις με όλη σου τη δύναμη να το διορθώσεις, να γίνεις πιο καλός ως άνθρωπος, έτσι ώστε και το συγκεκριμένο πραγματάκι να μην επαναληφθεί.

8. Συνόδευσε τη συγγνώμη σου με κάτι που αρέσει πολύ στο άλλο πρόσωπο

Αν ξέρεις ότι ο καλός σου λατρεύει ένα συγκεκριμένο φαγητό, ετοίμασέ του το ως συνοδευτικό της ειλικρινούς συγνώμης που έχεις να του ζητήσεις. Αν, πάλι, γνωρίζεις ότι η κολλητή σου ξετρελαίνεται για ένα συγκεκριμένο καλλυντικό προϊόν, αγόρασέ της το ως δώρο και ως επίσης συνοδευτικό για να ζητήσεις συγγνώμη!

Πότε να ζητήσεις συγγνώμη:

  • Όσο το δυνατόν πιο άμεσα και πιο γρήγορα από τη στιγμή που έκανες – συνειδητά ή ασυνείδητα – ένα λάθος.
  • Όταν φέρεις μεγάλη ευθύνη για το εν λόγω σφάλμα, ακόμη κι αν δεν είσαι εκατό τοις εκατό υπαίτια εσύ η ίδια, αλλά ευθύνονται κι άλλα πρόσωπα και καταστάσεις.
  • Ακόμα κι όταν ο άλλος δεν έχει προλάβει να το μάθει ή να το ανακαλύψει.

Πότε να μη ζητήσεις συγγνώμη:

  • Όταν δεν την πιστεύεις και θα την εκφράσεις ψευδώς.
  • Όταν σε προσβάλλουν και δε δείξουν σεβασμό απέναντί σου.
  • Όταν η διαφωνία σου με κάποιον έχει να κάνει με τις διαφορετικές σας ιδέες, απόψεις, αντιλήψεις, αναπαραστάσεις κ.λπ.
Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα