Τρόποι να μη σε συμπαθούν – Τι να αποφεύγεις και τι να ακολουθείς

Όλοι θέλουμε να γινόμαστε επιθυμητοί, αποδεκτοί κι αρεστοί από το κοινωνικό μας περιβάλλον, από τα άτομα εκείνα που είτε λίγο είτε πολύ έχουμε επαφές. Τους φίλους, τους γονείς, τα αδέρφια, τους συντρόφους, τους συνεργάτες, τους συμμαθητές, τους συμφοιτητές, τους απλούς γνωστούς ή τους εν δυνάμει νέους φίλους ή συντρόφους μας. Υπάρχουν γυναίκες που δεν ενδιαφέρονται και τόσο για το κατά πόσο συμπαθείς γίνονται στους υπολοίπους, ενώ υπάρχουν κι άλλες που το θεωρούν πολλοί σημαντικό.

Ο βαθμός στον οποίο κάθε άτομο ενδιαφέρεται για και ασχολείται με το πώς τον βλέπουν οι άλλοι συνυφαίνεται με αυτό που στην Κοινωνική Ψυχολογία ονομάζεται κοινωνική επιθυμητότητα, ένα φαινόμενα / μία τάση και συνάμα ανάγκη που υφίσταται σε όλους μας είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο βαθμό.

Το περιοδικό Δυναμική Γυναίκα έχει για εσένα που θέλεις να μάθεις δύο πραγματάκια παραπάνω μία λίστα στην οποία συμπεριλαμβάνονται ορισμένοι τρόποι να μη σε συμπαθούν οι άλλοι, τους οποίους και οφείλεις αποφεύγεις εάν θέλεις να γίνεσαι συμπαθής, καθώς επίσης και το τι είναι προτιμότερο να εφαρμόζεις στις διαπροσωπικές σου σχέσεις έτσι ώστε να το επιτυγχάνεις.

Τρόποι να μη σε συμπαθούν – Απόφυγέ τους και ακολούθησε… το σωστό δρόμο

1)Μη χαμογελάς

Η πρώτη συμβουλή που εντάσσουμε στον κατάλογο όπου συγκαταλέγονται οι τρόποι να μη σε συμπαθούν έχει να κάνει με το χαμόγελο και τη μη εμφάνισή του στο δικό σου πρόσωπο όποτε βρίσκεσαι με παρέα ή άλλους δικούς σου. Το χαμόγελο φανερώνει μία γυναίκα ευδιάθετη, χαρούμενη, με την οποία ο καθένας θα ήθελε να συναναστρέφεται. Το χαμόγελο ελκύει, γοητεύει, θέλγει, σαγηνεύει, μεταδίδει τη δική μας καλή διάθεση στο συνομιλητή μας. Ως εκ τούτου, μία γυναίκα που δύσκολα χαμογελάει, αλλά συνήθως μπορεί κάποιος να τη δει κατσουφιασμένη, στενοχωρημένη ή ανέκφραστη δεν μπορεί να επιτύχει τα προαναφερθέντα, ούτε να γίνει συμπαθής από τον περίγυρό της.

2)Να ασχολείσαι διαρκώς με το κινητό σου τηλέφωνο

Πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι το να μιλάς με κάποιον κι εκείνος να ασχολείται με το κινητό του τηλέφωνο και δη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία διαθέτει λογαριασμούς; Και πόσο ακόμα πιο ενοχλητικό γίνεται όταν προσπαθείς να του μιλήσεις αλλά δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς, από τη στιγμή που το παίζει ότι δήθεν σε ακούει αλλά στην πραγματικότητα το ενδιαφέρον και η προσοχή του είναι εστιασμένα στη μικρή αυτή οθόνη; Αν πραγματικά επιθυμείς να μάθεις πώς να σε συμπαθούν όσοι γνωρίζεις, αυτό που πρέπει κάθε φορά να αποφεύγεις είναι η χρήση του κινητού σου τηλεφώνου κατά τη διάρκεια μίας συνομιλίας σας.

3)Να μιλάς ακατάπαυστα

Όταν στα πλαίσια ενός διαλόγου προσπαθείς με κάθε τρόπο να μονοπωλείς το ενδιαφέρον και να μιλάς διαρκώς, μη επιτρέποντας στο συνομιλητή ή στη συνομιλήτριά σου να μία δυο κουβέντες και να συμμετάσχει στη συζήτηση, είναι αναμενόμενο αργά ή γρήγορα να γίνεις αντιπαθείς τουλάχιστον στο συγκεκριμένο άτομο. Αντιθέτως, όταν επιτρέπεις στο συνομιλητή σου να μιλάει και να εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του , δίχως να καλύπτεις το λόγο του υψώνοντας περισσότερο τη φωνή σου, τότε αυτομάτως γίνεσαι ένα άτομο με το οποίο όλοι (ή οι περισσότεροι, για να μην είμαστε απόλυτοι) θα θέλουν να ανοίγουν συζητήσεις επί παντός θέματος.

4)Μίλα συνέχεια για τον εαυτό σου

Την ώρα που η φίλη σου σού λέει για το παστίτσιο που της πέτυχε, εσύ δίχως να την επαινέσεις πες της αμέσως – αμέσως για τόσο πόσο ωραίο κάνεις εσύ το συγκεκριμένο φαγητό και όχι μόνο αυτό. Μόλις ο συνεργάτης σου σού μιλήσει για την ερωτική απογοήτευση που πέρασε με την παρελθούσα σύντροφό του, πριν καλά – καλά ολοκληρώσει τα όσα σκοπεύει να σου πει, μην παραλείψεις να τον διακόψεις απότομα για να αναφερθείς σε ένα παρόμοιο δικό σου περιστατικό ή, ακόμη χειρότερα, στο μεγάλο έρωτα που επί του παρόντος βιώνεις. Παράλληλα με αυτά, το να καυχιέσαι για τα επιτεύγματά σου και να επαινείς τον εαυτό σου είναι άλλοι σχετικοί τρόποι να μη σε συμπαθούν που, προφανώς, δε θέλεις να ακολουθείς. Εν αντιθέσει με τα παραπάνω, σού προτείνουμε να ενθαρρύνεις το άτομο με το οποίο συνομιλείς κάθε φορά να μιλάει εκείνο για τον εαυτό του περισσότερο, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούνται στον εγκέφαλό του τα κέντρα που σχετίζονται με την απόλαυση και την ευχαρίστηση κι άρα αναμένεται να σε συμπαθήσει αμέσως.

5)Μη ζητάς τις συμβουλές των άλλων

Αυτή αποτελεί μία συμβουλή που θα μπορούσε κατά κάποιον τρόπο να συμπληρώσει την προηγούμενη. Δε γίνεται ένα άτομο, από το οποίο ζητάς συμβουλές για εσένα και για το πώς να κινηθείς ή να διαχειριστείς κάποιες καταστάσεις, να μη σε συμπαθήσει. Γιατί; Επειδή του δείχνεις ότι τον υπολογίζεις, ότι μετράει η γνώμη του, ότι για εσένα έχει σημασία η άποψή του και η συμβουλή του, και κατά συνέπεια ότι είναι και αυτός / αυτή σημαντικός / σημαντική για εσένα. Για το αντίθετο αποτέλεσμα, πολύ απλά μη ζητάς ποτέ τις συμβουλές των άλλων και, σα να μη φθάνει αυτό, δείχνε τους ότι δε δέχεσαι εύκολα τη συμβουλή που προθυμοποιούνται μόνοι τους να σου δώσουν.

6)Να είσαι «ψεύτικη» και ανειλικρινής

Οι περισσότεροι έχουμε την εντύπωση πως κάποιος γίνεται εύκολα συμπαθής από τους γύρω του εφόσον διαθέτει χαρακτηριστικά όπως είναι η κοινωνικότητα, η ομορφιά, η εξυπνάδα, το χιούμορ, η εξωστρέφεια ή / και η γοητεία που εκπέμπει. Αν, όμως, ρίξεις μια ματιά σε επιστημονικά άρθρα ψυχολογίας ή απλά στο γνωστό βιβλίο που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ως «Συναισθηματική Νοημοσύνη» (emotional intelligence), θα διαπιστώσεις ότι κάτι τέτοιο αποτελεί απλώς μία εσφαλμένη αντίληψη που έχουμε, κι όχι την πραγματική φύση της  κατάστασης, η οποία έχει ως εξής: ένας άνθρωπος, για να είναι αρεστός και να γίνεται συμπαθής από το κοινωνικό περιβάλλον του, αρκεί να είναι ειλικρινής και αυθεντικός, διότι έτσι οι άλλοι –  οι συνομιλητές του αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να τους κατανοεί σε βάθος. Η τελευταία αυτή ικανότητα αποκαλείται στο χώρο της Ψυχολογίας ενσυναίσθηση. Προσπάθησε, επομένως, να είσαι όσο το δυνατόν πιο ειλικρινής και αληθινή γίνεται, δίχως να προσποιείσαι για τίποτα και σε κανέναν και, έτσι, θα γίνεσαι εύκολα συμπαθείς από τους άλλους, αλλά και… από εσένα! Ειδάλλως, προβάλλοντας μία εικόνα για τον εαυτό σου ψεύτικη, πλαστή και τροποποιημένη και με το να είσαι συγχρόνως ανειλικρινής, μην περιμένεις από τους άλλους να σε συμπαθούν αφού θα αντιλαμβάνονται ότι προσποιείσαι. Ακόμα και εάν σε συμπαθούν, όμως, έχε κατά νου ότι δεν είσαι εσύ και ο πραγματικός εαυτός σου που τούς είστε συμπαθείς και αρεστοί, αλλά η φτιαχτή εικόνα που τους παρουσιάζετε…

7)Χειρίσου αναλόγως τη γλώσσα του σώματος

Για τη γλώσσα του σώματος λέγονται πολλά, οπότε, μιας και δεν είμαστε ειδήμονες, θα μπορούσες καλύτερα να ανατρέξεις σε άρθρα επιστημονικού περιεχομένου (στο διαδίκτυο μπορείτε να κάνεις αναζητήσεις τέτοιου τύπου όχι στο Google, αλλά στο Google Scholar) κι από εκεί να πληροφορηθείς για περισσότερες και πιο συγκεκριμένες πρακτικές. Αφήνοντας, ωστόσο, στην άκρη ό,τι διαμάχη μπορεί να επικρατεί για το πεδίο αυτό (γιατί η αλήθεια είναι ότι άλλοι επιστημονικοί κλάδοι δεν το εγκρίνουν), εμείς αυτό που αξίζει να σε πληροφορήσουμε και να σου προτείνουμε είναι να εφαρμόζεις τρεις απλές αλλά αποδεδειγμένα αποδοτικές πρακτικές κατά τη διάρκεια των συζητήσεών σου: α) να κοιτάς στα μάτια το συνομιλητή σου και όταν σου μιλάει εκείνος και όταν του μιλάς εσύ, β) να μη σταυρώνεις τα χέρια σου μπροστά στο στέρνο σου και γ) να γέρνεις ελαφρώς προς την πλευρά του όταν συνομιλείτε. Αυτές οι τρεις στάσεις του σώματος θεωρείται ότι μπορούν να… «μιλήσουν» και, τι να πουν; Ότι συμπαθείς το άτομο με το οποίο μιλάς, ότι είσαι ειλικρινής απέναντί του, ότι νιώθεις οικεία μαζί του, ότι παρακολουθείς ό,τι σου λέει και ότι όλα αυτά θα ήθελες και αναμένεις να τα δείξει και εκείνος / εκείνη προς εσένα. Ασφαλώς, οι αντίθετοι από τους τρεις προαναφερθέντες στόχους είναι τρόποι να μη συμπαθούν.

8)Να κατακρίνεις και να κουτσομπολεύεις

Τρόποι να μη συμπαθούν: το να κατακρίνεις συνεχώς τους γύρω σου – γνωστούς και αγνώστους – και να κουτσομπολεύεις. Η χριστιανική θρησκεία υποστηρίζει το να μην κρίνουμε για να μην κριθούμε. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνεσαι συμπαθής και αποδεκτή από τους ανθρώπους σου είναι το να μην προβαίνεις σε βιαστικούς χαρακτηρισμούς, αυθαίρετα συμπεράσματα και κριτικές προς εκείνους, διότι είναι βέβαιον πως θα κακοχαρακτηριστείς και από αυτούς. Η Ψυχολογία μάς λέει ότι αρμόζει να έχουμε ανοιχτό μυαλό, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να είμαστε ευπρόσιτοι και ενδιαφέροντες· κανείς δε θέλει να συνομιλεί με κάποιον που έχει σχηματίσει ήδη την εντύπωσή του για κάποιον άλλον ή για αυτό που έχει ο δεύτερος να του πει πριν καλά – καλά του το πει. Αντίθετα, αν προσπαθήσεις να δεις τον άλλον και το πώς αυτός βλέπει τον κόσμο του μέσα από τα μάτια του (πρόκειται για την ικανότητα της ενσυναίσθησης που προαναφέραμε), τότε οι πιθανότητες να μη σε συμπαθήσει αυτός ο άνθρωπος είναι μηδαμινές.

9)Μη συμπαθείς τον εαυτόν σου

Το πρώτο – πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις προκειμένου να γίνεις αποδεκτή κι αρεστή από το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού σου περιβάλλοντος είναι αδιαμφισβήτητα το να αποδεχθείς εσύ η ίδια τον εαυτό σου. Η μη συμπάθεια, αποδοχή και εκτίμηση προς τον εαυτό μας είναι τρόποι να μη μας συμπαθούν και οι άλλοι. Μπορεί να είναι κοινότυπο και να το ακούς συχνά ότι πρέπει να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και να έχουμε υψηλή αυτοεκτίμηση, ωστόσο η σπουδαιότητά του είναι τεράστια ενώ η επίτευξή του σχετικά δύσκολη αλλά σε καμία περίπτωση ακατόρθωτη. Αυτό που χρειάζεται σίγουρα να πραγματοποιηθεί από πλευράς σου είναι η καταβολή συστηματικής / καθημερινής προσπάθειας με τελικό στόχο την αυτο-αποδοχή και την απόκτηση και διατήρηση υψηλής αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Δες και γνώρισε σε βάθος τον εαυτό σου· τα προτερήματα, τις ικανότητες και δεξιότητές του, αλλά και τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του. Αποδέξου κι αγάπησε εσένα για αυτό που είσαι, έτσι όπως είσαι, κι αν υπάρχουν στοιχεία που θέλεις να αλλάξεις για να νιώθεις πιο όμορφα με εσένα (είτε σχετικά με τη συμπεριφορά σου είτε με την εμφάνισή σου), κάνε το αμέσως. Συμπάθησε εσύ εσένα και θα δεις ότι γρήγορα θα αρχίσουν να συμπαθούν κι άλλοι, ειδικά όσα νέα άτομα γνωρίζεις, αφού θα αποπνέεις θετική αύρα, θα μεταδίδεις την αυτο-πληρότητα και την αυτοπεποίθηση, ενώ παράλληλα θα είσαι απαλλαγμένη από κόμπλεξ και άλλα τέτοια γνωρίσματα που καθιστούν τον οποιοδήποτε μη συμπαθή ευρέως.

Αυτοί είναι οι 9 τρόποι να μη σε συμπαθούν που, κατά τη γνώμη μας, η αποφυγή τους και η υιοθέτηση μιας εκ διαμέτρου αντίθετης συμπεριφοράς, δύναται να καταστήσουν κάθε μία από εσάς αρεστή, επιθυμητή και συμπαθή από τους γύρω της. Αν αυτό είναι κάτι που επιθυμείς, άρχισε σιγά – σιγά να τους εντάσσεις στην καθημερινότητά σου, κατά τις διαπροσωπικές σου επαφές και τους διαλόγους.

Ρίξε ακόμα μια ματιά στα παρακάτω άρθρα:

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα