Τέλειος άντρας: Υπάρχει ή όχι;

Όλες ονειρευόμαστε έναν σύντροφο και μελλοντικό σύζυγο που να συνδυάζει –δίχως υπερβολή- τα πάντα. Θέλουμε να είναι πεπαιδευμένος και μορφωμένος, όμορφος, εμφανίσιμος, με χιούμορ, ευφυΐα, ευστροφία, έντονη προσωπικότητα, δυναμικότητα, αποφασιστικότητα, να έχει μια αξιοπρεπή εργασιακή δραστηριότητα, να είναι κοινωνικά αναγνωρισμένος ως κάποιο βαθμό, να μας σέβεται, να μας αγαπά και να μας πιστοποιεί –πράξει και λόγω- την αγάπη του διαρκώς, να είναι καλός σύζυγος, καλός πατέρας, καλός «μάστορας», υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, τεχνικός υπολογιστών, να ξέρει να μαγειρεύει και να είναι νοικοκύρης, να διαθέτει ορισμένα κοινά γνωρίσματα με τον μπαμπά μας, να… να… να… Γενικώς, να είναι ένας ικανοποιητικός γνώστης του συνόλου των επιθυμιών και προσδοκιών μας σε σχέση με πάρα πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους τομείς. Οι απαιτήσεις μας, μάλιστα, αυτές είναι πρόδηλο ότι αυξάνονται ραγδαίως όσο περνούν τα χρόνια. Εσείς μπορεί να έχετε, λόγου χάριν, 10 συγκεκριμένα στάνταρ που καθορίζουν τον ονειρικό σας σύντροφο. Η μητέρα σας να είχε 5. Οι γυναίκες της προηγούμενης γενεάς λιγότερες κ.ο.κ. Μήπως ζητάμε, όμως, πολλά; Μήπως έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις και δεν το κατανοούμε; Μάλλον ναι! Γι’ αυτό καλύτερα ας περιοριζόμαστε σε πιο λογικά πλαίσια.

Γιατί δεν πρέπει να μιλάμε για τον «τέλειο άντρα»

Εκείνο, επίσης, που ακούγεται πολύ συχνά και από πολλές κοπέλες και γυναίκες είναι η διαρκής αναζήτηση του «σωστού άνδρα», του «αληθινού άνδρα», του «τέλειου άντρα», μια αναζήτηση που παρουσιάζεται από το γυναικείο πληθυσμό ως δύσκολη προς επίτευξη. Γιατί; «Επειδή είναι όλοι τους ίδιοι!», όπως πολύ πιθανό να έχει τύχει κάποια φορά να συμπεράνετε, και, ως εκ τούτου, «πώς να στεριώσετε;». Θα ήταν, εντούτοις, μείζονος σημασίας να γνωρίζετε πως τέτοιου περιεχομένου φράσεις και συνάμα κοινωνικές αναπαραστάσεις δεν αρμόζει να λέγονται και να υιοθετούνται από έξυπνες γυναίκες. Σκεφτείτε το λίγα δευτερόλεπτα μόνες σας και θα το καταλάβετε. Θα καταλάβετε ότι η άσχημη συμπεριφορά, για παράδειγμα, η απιστία ή η παραμέληση προς εσάς από μεριάς ενός αγοριού ή συντρόφου σας, δεν είναι διόλου λογικό να καθιστά το σύνολο του ανδρικού φύλου ομοιογενές ως προς τα συγκεκριμένα αρνητικά χαρακτηριστικά. Εξάλλου, αφενός κάθε άτομο διαθέτει τη δική του, ξεχωριστή και ιδιαίτερη προσωπικότητα αφετέρου το ίδιο άτομο υπό διαφορετικές συνθήκες, με την έννοια της συναναστροφής με διαφορετικά άτομα, μπορεί να έχει εξ ολοκλήρου διαφορετική στάση και συμπεριφορά. Επί παραδείγματι, μπορεί ένας άνδρας να έχει φερθεί με αδιαφορία προς κάποια σύντροφό του, ενώ με μία άλλη να υπήρξε ο «τέλειος άντρας».
Στο σημείο αυτό, χρήζει επισήμανσης το ακόλουθο: χαρακτηρισμοί του τύπου «τέλειος άντρας», «σωστός άντρας», «ο καλύτερος άντρας», «διαφορετικός από τους άλλους» και πλήθος άλλως συναφών είναι καλό να αποφεύγονται, έτσι ώστε να μην περιπίπτουμε σε εσφαλμένους χαρακτηρισμούς. Ναι, φυσικά και ένας σύντροφός σας, γνωστός σας ή και συγγενής σας μπορεί να διέπεται από ηθικές αρχές, να συνδυάζει καλογυμνασμένο σώμα, όμορφο πρόσωπο και πνεύμα, να έχει ακίνητη και κινητή περιουσία κλπ. κλπ. κλπ., ωστόσο αυτά δε συνιστάται να αποκληθεί από κάποια/-ες ως «ο τέλειος άντρας», διότι πολύ απλά δεν μπορεί να υπάρξει «ο τέλειος άνθρωπος». Εξίσου, δεν υφίσταται και ο χαρακτηρισμός «η τέλεια γυναίκα». Ασφαλώς και είναι επιθετικοί προσδιορισμοί που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ομιλία, δίχως αυτό να εξασφαλίζει την ορθότητα και την αξιοπιστία των εν λόγω όρων. Μπορεί, ενδεχομένως, να διευκολύνουν τις συζητήσεις μας και να εκφράζουν έντονα την άποψή μας για κάποιον που οι ίδιοι αξιολογούμε και εκτιμούμε ως «τέλειο» άτομο, στην πραγματικότητα όμως αποτελούν – έστω ελαφρώς- λανθασμένης σημασίας έννοιες. Εύλογα, συνεπώς, είναι μακράν προτιμότερο να μετερχόμαστε λίγο πιο μετριοπαθείς και σημασιολογικά ορθότερους όρους, όπως: ο τάδε είναι ένας υπέροχος άντρας, είναι κατάλληλος για εμένα, είναι θαυμάσιος, ή ακόμη καλύτερα να αριθμούμε ορισμένα από τα θετικά του γνωρίσματα χωρίς να προβαίνουμε στους προηγούμενου υπερβολικούς χαρακτηρισμούς.

Στο ερώτημα «Τέλειος άντρας: Υπάρχει ή όχι;»…

…όπως βεβαίως αντιλαμβάνεστε εάν διαβάσετε διεξοδικά ή έστω μέσες – άκρες τα προαναφερθέντα, ΔΕΝ υπάρχει! Και δεν υπάρχει, επαναλαμβάνουμε, διότι δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος. Δεν υπάρχει τελειότητα στη φύση και τα φυσικά όντα. Πιο φιλοσοφικά – θα λέγαμε- σκεπτόμενες, είναι και λογικό από μίας άποψη να μην υπάρχει τελειότητα στη φύση και στους ζώντες οργανισμούς, γιατί, εάν υπήρχε, ποιος ο λόγος ύπαρξής τους; Να βιώσουν μία «τέλεια», ατάραχη ζωή; Μα, μία τέτοια ζωή, χωρίς βάσανα, στόχους, εμπόδια, διαρκή προσπάθεια επιβίωσης και βελτιστοποίησης του βίου, η οποία ίσως να φαντάζει σαν την ιδανική ζωή εάν είστε γυναίκες που διατηρείτε επί χρόνια διαφόρους ρόλους όπως αυτόν της νοικοκυράς, της κόρης, της μάνας, της συζύγου και της εργαζομένης, κατ’ ουσίαν, ωστόσο, θα ήταν μία ανιαρή, στάσιμη ζωή, χωρίς νόημα, αφού όλα ήταν a priori έτοιμα, ξεκάθαρα, «τελειοποιημένα».

Τότε, γιατί λέμε «ο τέλειος άντρας»;

Από τη μία μεριά, μιλάμε εσφαλμένα για «τέλειους άντρες», όπως προαναφέραμε στη δεύτερη παράγραφο του συγκεκριμένου άρθρου, χρησιμοποιούμε δηλαδή λανθασμένους εννοιολογικά όρους και επίθετα. Από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζουμε έναν άνδρα «τέλειο», επιδιώκοντας να αναδείξουμε το πλήθος των θετικών του χαρακτηριστικών. Ένας αποκαλούμενος «τέλειος άντρας» μπορεί:

  • Να είναι όμορφος.
  • Να είναι έξυπνος και εύστροφος.
  • Να θεωρείται εμφανίσιμος από τον κοινωνικό του περίγυρο.
  • Να είναι επαγγελματικά καταξιωμένος.
  • Να είναι κοινωνικά καταξιωμένος, αποδεκτός και αναγνωρισμένος.
  • Να διέπεται από ηθικές αξίες και αρχές.
  • Να γνωρίζει να φέρεται σύμφωνα με τους κοινωνικά υφιστάμενους και αποδεκτούς τρόπους συμπεριφοράς.
  • Να ξέρει από μαγειρική.
  • Να είναι γνώστης κατασκευών και επιδιορθώσεων παντός τύπου (αυτοκινήτων, υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, σωλήνων, τηλεοράσεων, υδραυλικών κ.λπ.).
  • Να τρέφει έντονα συναισθήματα για εμάς.
  • Να είναι στο πλευρό μας οποτεδήποτε το χρειαζόμαστε.
  • Να διαθέτει πολλά από τα παραπάνω.
  • Να έχει τα περισσότερα από τα παραπάνω.
  • Να συνδυάζει όλα τα παραπάνω.
  • Να συνδυάζει όλα τα παραπάνω και άλλα επιπλέον!

Ολοκληρώνοντας το άρθρο αυτό, σας παροτρύνουμε όλες να αναλογιστείτε ποια χαρακτηριστικά επιθυμείτε να διαθέτει ο άνθρωπος που θα θεωρηθεί από εσάς ως ο «τέλειος άντρας».

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα