Συμβιβασμός στη σχέση και τα όριά του

Συμβιβασμός στη σχέση: Είναι μια ευφυής επιλογή ή μια παγίδα στην οποία εμπίπτουν τα ζευγάρια;

Συμβιβασμός στη σχέση: Αποτελεί μια συνειδητή και αιτιολογημένη ενέργεια ή μια πράξη εσφαλμένης και καταναγκαστικής σύμβασης μεταξύ δύο ατόμων;

Συμβιβασμός στη σχέση: Συνιστά μια ελεύθερη και συζητημένη κατάσταση ανάμεσα στο ζευγάρι ή κάτι που μας καθιστά δυστυχείς ως γυναίκες;

Αυτά είναι μόλις ορισμένα από τα αντιθετικά δίπολα για τα οποία θα μπορούσε να μιλήσει για ώρες κανείς, όταν θα του ανέθεταν να αναπτύξει το θέμα του συμβιβασμού στη σχέση. Κι εμείς για τέτοια ζητήματα θα επιχειρήσουμε να σας πληροφορήσουμε στο συγκεκριμένο μας άρθρο. Πιο ειδικά, θα αναφερθούμε πρώτα στους 10 πιο βασικούς συμβιβασμούς που επιβάλλεται να κάνετε προκειμένου να διατηρήσετε μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση, και, έπειτα, στα όρια που πρέπει να έχει ο συμβιβασμός στη σχέση.

Και, για να μη σας κουράζουμε με τον μεγάλο πρόλογό μας, ας μπούμε γρήγορα στο ψητό!!

Συμβιβασμός στη σχέση – 10 Συμβιβασμοί στη σχέση για να είστε ευτυχισμένοι μαζί

Δεδομένης της διαφορετικότητας μεταξύ των ατόμων – διαφορετικές επιθυμίες, διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικές υποχρεώσεις, διαφορετικές απαιτήσεις, διαφορετικά στάνταρ, διαφορετικοί χαρακτήρες, διαφορετικές προσδοκίες και λοιπά – , είναι ανέφικτο για μια σχέση να σχηματιστεί και κυρίως να διατηρηθεί υγιής και αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο, όταν δεν υπάρχουν συμβιβασμοί. Όσο μεγάλη κι αν είναι η αγάπη ανάμεσα σε δύο ερωτευμένους ανθρώπους, είναι τουλάχιστον απαραίτητο ο αμοιβαίος συμβιβασμός να είναι αισθητός. Διότι μόνον έτσι μπορούν συναισθήματα όπως η αγάπη, η τρυφερότητα, η στοργή και η αφοσίωση ανάμεσα στο ζευγάρι να ευοδωθούν και να κάνουν το τελευταίο ευτυχισμένο. Οι 15 πιο βασικοί και πάντοτε αμοιβαίοι συμβιβασμοί στη σχέση, όπως τους αναφέρει τεκμηριωμένα στο σύγγραμμά του πασίγνωστος ειδικός στο θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων, είναι οι ακόλουθοι:

  1. Να αποδέχεστε ο ένας τον άλλον ακριβώς έτσι όπως είναι, χωρίς να υπάρχει η πρόθεση ή, ακόμα χειρότερα, η απαίτηση για αλλαγή.
  2. Να αποδέχεται ο ένας το παρελθόν του άλλου, όποιο κι αν είναι αυτό. Άλλωστε, είναι μεγάλο σφάλμα το παρόν να καθορίζεται ή να επηρεάζεται από το παρελθόν. Κι αυτό, διότι ένα «καλό» παρελθόν δε σημαίνει ότι είμαστε «καλές» και στο παρόν, ενώ, ούτε ένα «κακό» παρελθόν μπορεί να μας κάνει «κακές» για το παρόν μας.
  3. Να αποδέχεστε ότι μέσα στη σχέση σας θα υπάρχουν καλές και κακές στιγμές, ευχάριστες και δυσάρεστες περιστάσεις, ευκολίες και δυσχέρειες, ανέσεις και προβλήματα.
  4. Να αποδέχεστε, ακόμα, τη συγγνώμη από τον αγαπημένο σας κι εκείνος τη δική σας συγγνώμη.
  5. Να αποδέχεστε ότι δεν είστε πάντοτε εσείς αυτός που έχει το δίκαιο και ο σύντροφός σας αυτός που έχει το άδικο. Κάτι τέτοιο είναι σχεδόν ανέφικτο να συμβαίνει.
  6. Να αποδέχεστε πως δεν είναι δυνατό να έχετε πάντα και σε όλα τα θέματα την ίδια άποψη, την ίδια αντιμετώπιση, την ίδια αντίδραση ή την ίδια συμπεριφορά. Εξάλλου, αυτή η διαφορετικότητα είναι που σας έδεσε και στην αρχή – αρχή της σχέσης σας.
  7. Να αποδέχεστε την αγάπη που ο καλός σας έχει να σας προσφέρει, καθώς επίσης κι εκείνος την αγάπη που εσείς είστε διατεθειμένες να του δίνετε καθημερινά. Μην τη θεωρείτε όμως δεδομένη…
  8. Να αποδέχεστε ο ένας τα ελαττώματα του άλλου. Ουδείς τέλειος ή αλάνθαστος.
  9. Να αποδέχεστε ότι δεν μπορεί ο ένας να διαβάζει το μυαλό του άλλου για να του ικανοποιεί κάθε του ανάγκη ή επιθυμία ούτε για να γνωρίζει χωρίς να του το πει ο δεύτερος τι μπορεί να τον προβληματίζει. Είναι απαραίτητο να επικοινωνείτε ό,τι υπάρχει στο νου σας με το σύντροφό σας και όχι να απαιτείτε να το ξέρει από μόνος του… δια μαγείας.
  10. Να αποδέχεστε την ακαταστασία ή, ευρύτερα, ο,τιδήποτε ενδέχεται να σας ενοχλεί και να μη σας βρίσκει σύμφωνες κατά τη συμβίωση.

Συμβιβασμός στη σχέση – Τα όρια που πρέπει να έχει ο συμβιβασμός στη σχέση

Και, μετά από τον προηγούμενο «δεκάλογο» γύρω από το συμβιβασμό στη σχέση, που ίσως να ομοιάζει με τις… γνωστές… 10 εντολές (!) , ήρθε η ώρα να θίξουμε το ζήτημα των ορίων, του μέχρι πού δηλαδή επιτρέπεται ο συμβιβασμός στη σχέση να φτάνει προκειμένου να μην αποτελεί μια ζημιογόνα κατάσταση για το καθένα από τα δύο μέλη του ζευγαριού.

  • Φίλοι και φίλες. Γενικώς, είναι παρατηρημένη η τάση του γυναικείου φύλου να παρατούν τις κολλητές φιλενάδες και τις παρέες τους, προκειμένου να βλέπουν περισσότερες ώρες το σύντροφό τους ή, ακόμη χειρότερα, για να «τα πηγαίνουν καλά» με το αγόρι τους ή τον άντρα τους. Όχι, κορίτσια, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Όσο θεωρείτε ότι οι φιλικές σας σχέσεις είναι υγιείς και εποικοδομητικές, ότι σας κάνουν καλό και γενικά συμβάλλουν θετικά στη δική σας ζωή, δε θα τις αφήνετε επειδή του κυρίου δεν του αρέσουν οι παρέες σας. Άλλος τομέας η ερωτική σχέση, άλλος τομέας της ζωής σας οι φιλικές σας σχέσεις. Ο ένας δεν μπορεί να καθορίζει τον άλλον ούτε να απαιτεί τη «διαγραφή» του άλλου. Δεν είναι συμβιβασμός στη σχέση το να αφήσετε τις φίλες και του φίλους που τόσα χρόνια έχετε. Αντιθέτως, είναι ένα μεγάλο σφάλμα από πλευράς σας.
  • Οικογένεια. Εξίσου εσφαλμένος συμβιβασμός στη σχέση είναι αυτός ακριβώς που δεν έχει οριοθετηθεί γύρω από το θέμα: οικογένεια. Και εννοούμε την οικογένεια που έχει ο καθένας σας, πέραν της δικής σας ερωτικής σχέσης ή των παιδιών που ενδέχεται να έχετε κάνει μαζί. Τι πάει να πει ότι του καλού σου δεν του άρεσε καθόλου που τον στραβοκοιτούσε στο οικογενειακό τραπέζι ο αδερφός σου; Τι πάει να πει που έτυχε να λογομαχήσει ο σύντροφός σου κάπως έντονα με τον πατέρα σου σε κάποια άλλη συνάντησή τους; Ότι θα πρέπει εσύ να αποκόβεσαι σιγά – σιγά από τους γονείς και τα αδέρφια σου για να μην ενοχλείται ο καλός σου; Όχι βέβαια. Όπως κάτι αντίστοιχο δεν αρμόζει σε καμία περίπτωση να επιβάλεις κι εσύ σε αυτόν σχετικά με την οικογένειά του…
  • Εαυτός και ατομικότητα. Όπως και ανωτέρω επισημάναμε και μάλιστα δις, είναι δεδομένο ότι μεταξύ σας θα υπάρχει μια διαφορετικότητα, είτε έντονη είτε λιγότερο αισθητή, ανάλογα πάντα με το κατά πόσο συμφωνεί ο ένας με τον άλλον και πόσα κοινά γνωρίσματα έχετε. Επιπρόσθετα, είναι απαραίτητο ο καθένας σας να διατηρεί την ατομικότητά του προκειμένου να συνεχίζει η σχέση σας να υφίσταται και, μέσα σε αυτή, να είστε κι εσείς οι ίδιες ευτυχείς και πλήρεις. Σκεφτείτε το αλλιώς· αν εσείς, στην προσπάθειά σας να ταιριάξετε με τον αγαπημένο σας, αναγκάσετε τον εαυτό σας να αφήσει κάποια κομμάτια του πίσω, κάποιες συνήθειες, κάποιες προτιμήσεις, κάποιες συμπεριφορές κ.λπ., τότε ούτε εσείς θα είστε ευτυχισμένη ούτε η ερωτική σας σχέση θα είναι ίδια σε σύγκριση με το πώς ξεκίνησε.

Συνεπώς, ο συμβιβασμός στη σχέση, όσο επιτακτικός κι αναγκαίος κι αν είναι σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν σε εσάς, στο σύντροφό σας, αλλά και στη μεταξύ σας σχέση, τόσο υποχρεωτική και σημαντική είναι η οριοθέτησή του γύρω από την ατομικότητά σας, την οικογένειά σας και τις παρέες σας, έτσι ώστε να μη φθείρει ούτε εσάς ούτε εκείνον, ενώ παράλληλα να διατηρεί άφθαρτη και τη σχέση ανάμεσά σας.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα