Σχέση γονέων παιδιών – Πώς να μεγαλώσεις σωστά τα παιδιά σου

Η σχέση γονέων παιδιών χτίζεται με τα χρόνια και δεν προκύπτει από τη μια στιγμή στην άλλη. Η σχέση πρέπει να είναι υγιής για να μπορεί να αποδώσει και καρπούς. Το να είμαστε γονείς δε μαθαίνεται, ούτε υπάρχει σχολή που μπορεί να μας διδάξει συμπεριφορές και κανόνες. Οι εμπειρίες και τα καθημερινά γεγονότα είναι αυτά που μας καθοδηγούν. Όταν ένα παιδί λάβει αγάπη από την οικογένειά του, μεγαλώνοντας θα είναι σε θέση να δώσει αγάπη. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε εμείς οι γονείς ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Κανείς δε το γνωρίζει. Πολύ σοφά έχουν πει: Μη συμβουλεύετε τους νέους μπορούν να κάνουν και μόνοι τους λάθη.

Το καλό παράδειγμα των γονέων

Το παράδειγμα στα παιδιά μας πρέπει να το δίνουμε εμείς οι ίδιοι. Π.χ. δεν επιτρέπεται να πεις στο παιδί σου να μη βρίζει, όταν μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που ακούει άσχημα λόγια.

Η εμπιστοσύνη στη σχέση γονέων παιδιού

Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γονέων παιδιών είναι σημαντική. Όταν αντιμετωπίζει το παιδί κάποιο πρόβλημα πρέπει να έχει το θάρρος να το συζητήσει με την οικογένειά του. Με το διάλογο, τη στήριξή μας και τις λύσεις που θα προτείνουμε, δίχως να τις επιβάλλουμε, φέρνουμε πιο κοντά τα παιδιά μας και ξέρουν ανά πασά στιγμή ότι είμαστε εδώ για αυτά.

Η συμπεριφορά των γονέων προς στο παιδί

Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Το καθένα παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα. Άλλα είναι περισσότερο ευαίσθητα, ζωηρά, άλλα πιο δυναμικά. Η συμπεριφορά μας πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα και να τα προσεγγίζουμε με διαφορετικούς τρόπους.

Η σημαντικότητα της επιβράβευσης

Έχουν ανάγκη από τη δική μας επιβράβευση, τη δική μας αγκαλιά και το δικό μας χάδι. Η ασφάλεια, η ζεστασιά και η σιγουριά που προσφέρει η οικογένεια είναι αναντικατάστατη.

Το είδος της σχέσης γονέων παιδιού

Η σχέση γονέων παιδιών μπορεί να είναι φιλική; Βεβαίως και μπορεί αλλά πάντα με όρια και μέτρο. Διαφορετικό ρόλο έχει στη ζωή μας ο φίλος και διαφορετικό ο γονιός. Τα παιδιά έχουν τους φίλους και τις παρέες τους, και είναι ικανά να κρίνουν και να επιλέξουν. Είμαστε φίλοι με τα παιδιά μας, αλλά μεγαλύτερη βαρύτητα έχουμε ως γονείς. Ο διαχωρισμός αυτός θα πρέπει να γίνει κατανοητός και σαφής.

Οι αλήθειες που πρέπει να λένε οι γονείς στα παιδιά τους

Θα πρέπει να λέμε αλήθειες στα παιδιά μας, να μη τους κρύβουμε πράγματα, να τα βάζουμε μέσα στα προβλήματα της οικογένειας -ανάλογα με την ηλικία- αλλά και να νιώθουν ότι πραγματικά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας και παράλληλα να τους δείχνουμε πόσο τα υπολογίζουμε.

Η καλλιέργεια της σκέψης

Ανακαλύπτουμε δρόμους κατεύθυνσης και τα βάζουμε στη διαδικασία σκέψης. Από εκεί και πέρα τα ίδια τα παιδιά είναι αυτά που θα κάνουν τις επιλογές τους και θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική

Στη σχέση γονέων παιδιών σπουδαίο ρόλο παίζει και η επικοινωνία. Αν είμαστε ανοιχτοί και ενημερωμένοι σε διάφορα θέματα μπορούμε να βρούμε κώδικες επικοινωνίας με τα παιδιά μας. Μαθαίνουμε από αυτά και εάν τα σεβόμαστε και τα αναγνωρίζουμε, τα ίδια θα εισπράξουμε και εμείς.

Η φρασεολογία των γονέων

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε και με τις φράσεις που χρησιμοποιούμε. Όταν είναι σκληρές και προσβλητικές  μειώνουν και συνάμα πληγώνουν το παιδί. Μερικές φορές είναι πιο άσχημο να χτυπάς με τα λόγια παρά με τα χέρια.

Ο έλεγχος των νεύρων των γονέων

Τα νεύρα μας επίσης καλό θα είναι να τα ελέγχουμε και να μη τα ξεσπάμε επάνω τους. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του άγχους και των τρελών ρυθμών που ζούμε. Όταν όμως με ηρεμία αναλογιστούμε τι κάναμε, τότε μετανιώνουμε. Επομένως είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε να δημιουργούμε καταστάσεις που στεναχωρούν και τις δύο πλευρές.

Συμβουλή για τις σχέσεις γονέων παιδιών

Ας τα εφοδιάσουμε με αγάπη, δίνοντάς τους κίνητρα, και ας τους υπενθυμίζουμε καθημερινά πόσο πολύτιμα είναι στη ζωή μας!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα