Σχέση από ανασφάλεια – Συνέπειες – Πιθανές λύσεις

Οι ρομαντικές ψυχές θεωρούν πως μία σχέση στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην αγάπη! Η ζωή, όμως, έρχεται να μας αποδείξει πως μία σχέση μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους και μάλιστα να έχει και διάρκεια. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους είναι η ανασφάλεια. Συνήθως, σχέση από ανασφάλεια δημιουργούν περισσότερο οι γυναίκες παρά οι άντρες. Τι σημαίνει σχέση από ανασφάλεια και ποια μπορεί να είναι τα πιθανά αποτελέσματα μιας τέτοιας σχέσης; Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν καταλήξει πως οι σχέσεις καθαρά και μόνο από έρωτα και αγάπη ανήκουν στα παραμύθια. Θεωρούν πως όταν πρόκειται να μπούμε σε μία σχέση, η λογική πρέπει να υπερτερεί του συναισθήματος. Αν, όμως, δημιουργήσουμε μία σχέση από ανασφάλεια, μάλλον δεν έχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία στην λογική μας.

Γυναίκες που δεν μπορούν να μείνουν μόνες, γυναίκες που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους, γυναίκες που φοβούνται να δηλώσουν μόνες, γυναίκες που τα χάνουν όταν δεν στέκονται στο πλευρό ενός άντρα, δημιουργούν σχέσεις από ανασφάλεια. Είναι αλήθεια πως κάτι τέτοιο μας βοηθάει να αισθανθούμε καλύτερα ή μία σχέση από ανασφάλεια είναι καταδικασμένη από την αρχή; Δείτε παρακάτω πώς μπορεί μία γυναίκα να οδηγηθεί σε μία τέτοιου είδους σχέση, τι συνέπειες μπορεί να έχει και τι είναι καλό να σκεφτούμε πριν το αποφασίσουμε!

Σχέση από ανασφάλεια – Τι αισθανόμαστε

Μία ανασφαλής γυναίκα η οποία δεν έχει εκτιμήσει τις ικανότητές της με συνέπεια να μειώνει τον εαυτό της είναι εύκολο να δημιουργήσει μία σχέση απλά και μόνο από την ανάγκη της να στηρίζεται κάπου. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει σε μία τέτοια κατάσταση. Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο γενικότερα στη ζωή τους αλλά αρκεί και άσχημη εμπειρία για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Πολλές φορές παρατηρούμε γύρω μας πως ο έρωτας περνάει σε δεύτερη μοίρα και δεν αποτελεί τον πρώτο λόγο για τον οποίο θα μπούμε σε μία σχέση.

Κάθε μία από εμάς την ανασφάλεια την μεταφράζουμε με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, μία  γυναίκα μπορεί να χρειάζεται πάντα έναν άντρα δίπλα της για να την προστατεύει. Άλλη πάλι θέλει να νιώθει οικονομική ασφάλεια ή υπάρχουν και οι περιπτώσεις που κάποιες γυναίκες θεωρούν ότι αν δεν βρίσκονται σε σχέση βιώνουν την απόλυτη μοναξιά. Όπως καταλαβαίνετε άλλοτε υπερτερεί η λογική και άλλοτε το συναίσθημα. Μπορεί ακόμα να αισθανόμαστε πως όταν δεν μοιράζεσαι τη ζωή, δεν έχει νόημα. Τι νόημα έχει όμως να την μοιράζεσαι ανεξέλεγκτα; Μήπως ο χρόνος που περνάμε μόνες κάποιες φορές είναι απαραίτητος για να πιστέψουμε λίγο περισσότερο στον εαυτό μας; Μία γυναίκα που θα μπει στην διαδικασία να δημιουργήσει μία σχέση από ανασφάλεια, σίγουρα δεν έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές της και δύσκολα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μονάδα. Αν, όμως, δώσουμε λίγη περισσότερη σημασία και αγαπήσουμε τον εαυτό μας θα αντιληφθούμε πως μία σχέση για να σταθεί χρειάζεται «αγάπη» με ότι συνεπάγεται!

Σχέση από ανασφάλεια – Λόγω ηλικίας

Ένας πολύ σοβαρός λόγος που δημιουργεί ανασφάλεια στις γυναίκες είναι η ηλικία! Ας το εξετάσουμε λίγο ξεχωριστά από τους υπόλοιπους λόγους αφού φαίνεται πως αφορά αρκετές γυναίκες και συγκεκριμένα άνω των 30. Μπορεί να παραμείνουμε σε μία σχέση η οποία θα έπρεπε να λήξει από καιρό λόγω της ανασφάλεια που μας δημιουργεί η ηλικία. Το άγχος πως δεν θα προλάβουμε να κάνουμε οικογένεια αν ψάχνουμε πάλι από την αρχή. Αισθανόμαστε πως μας πιέζει ο χρόνος κι έτσι είτε παραμένουμε είτε ξεκινάμε μία σχέση χωρίς να έχουμε κοιτάξει τίποτα περισσότερο. Επειδή έχουμε μάθει να κοιτάμε τα θέματα που προκύπτουν από όλες τις οπτικές γωνίες, θα δούμε παρακάτω πως μπορεί μία τέτοια στάση μας να έχει θετική εξέλιξη αλλά και αρνητική!

  • Θετική εξέλιξη

Μήπως ανήκετε στην κατηγορία γυναικών που συνηθίζουν να έχουν τάσεις φυγής; Κάποιες γυναίκες πιέζονται πιο εύκολα και μόνο στην ιδέα μίας σχέσης. Φεύγουν με την πρώτη δυσκολία και κάποιες φορές διαπιστώνουν πως έκαναν λάθος αλλά δεν μπορούν να διορθώσουν τίποτα. Αυτά όλα δηλώνουν αυθόρμητη και παρορμητική διάθεση. Μεγαλώνοντας, όμως, φαίνεται πως ωριμάζουμε κι ενώ ο αυθορμητισμός δεν είναι κάτι αρνητικό ωστόσο καλό είναι να ζυγίζουμε τις καταστάσεις αφού θα πρέπει οι εμπειρίες μας να μας έχουν δώσει κάποια μαθήματα.

Μία γυναίκα, λοιπόν, που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, ίσως και να της βγει σε καλό η κρίση μετά τα 30! Βέβαια, εννοείται πως δεν γίνεται λόγος για υπερβολές. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως η ανασφάλεια της ηλικίας μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε λίγο πιο ώριμα και συγκεντρωμένα. Ίσως βιαζόμασταν να χαλάμε σχέσεις που τελικά είχαν ουσία. Δεν έχουμε πάντα τον χρόνο να διορθώσουμε τις καταστάσεις.

  • Αρνητική εξέλιξη

Έχετε πάθει κρίση ηλικίας και βρίσκεστε μέσα σε μία σχέση που δεν σας προσφέρει κάτι άλλο εκτός από ατελείωτες εντάσεις, έλλειψη συνεννόησης και πολλά άλλα. Δηλαδή, διατηρείτε μία σχέση από ανασφάλεια που με μαθηματική ακρίβεια δεν οδηγεί πουθενά. Ουσιαστικά, έχετε καταδικάσει τον εαυτό σας να μην βρει αυτό που του αξίζει, κάτι όμορφο και ξεχωριστό που να σας ταιριάζει. Ακόμα πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα όταν πατάμε πάνω σε αυτήν την σχέση για να στηρίξουμε οικογένεια.

Έχετε πάθε κρίση ηλικίας και δεν βρίσκεστε σε σχέση. Πιστεύετε πως πρέπει να ρίξετε νερό στο κρασί σας και δεν είναι καθόλου δύσκολο να πιαστείτε από οποιονδήποτε χωρίς να κοιτάξετε καν τα βασικά. Επειδή θεωρείτε πως «μεγαλώστε» πια, θα συμβιβαστείτε με πολλά που μέχρι τώρα δεν πιστεύατε. Δεν είναι έτσι τα πράγματα! Παντού υπάρχει μέτρο. Μπορεί ξεκινώντας μία σχέση μετά τα 30 να ισορροπούμε καλύτερα την λογική με το συναίσθημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ερωτευόμαστε ή δεν έχουμε κάποιες απαιτήσεις. Σίγουρα έχουμε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης από ότι στα 20 αλλά αυτό μπορεί να μας φέρει και καλύτερα αποτελέσματα.

Σχέση από ανασφάλεια – Πιθανές συνέπειες

Παρακάτω θα δείτε κάποιες από τις συνέπειες που μπορεί να έχουμε εμείς οι ίδιες όταν μπούμε σε μία τέτοια διαδικασία. Όταν, δηλαδή, απλά και μόνο η ανασφάλεια μας κάνει να πιαστούμε από έναν άντρα!

1)Ενοχή

Πολλές φορές νιώθουμε ενοχές για τα συναισθήματά μας. Πώς θα αισθανόσασταν αν συνειδητοποιούσατε πως σε αυτήν την σχέση δεν έχετε μπει με τον σύντροφό σας για τους ίδιους λόγους; Ο ίδιος ίσως ζητάει την αγάπη, το συναίσθημα και αυτό θέλει από εσάς. Η ενοχή δημιουργείται αργά ή γρήγορα όταν διαπιστώσουμε πως ο σύντροφός μας μας αγαπάει πραγματικά και το δείχνει με κάθε τρόπο. Όταν αντιληφθούμε πως από την αρχή μας κοιτούσε στα μάτια. Κάποια συναισθήματα μέσα μας παίρνουν την θέση τους και αρχίζουμε να μην αισθανόμαστε καλά με τον ίδιο μας τον εαυτό. Σαν να μην ήμασταν «εντάξει» μαζί του. Σαν να δείξαμε κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά νιώθαμε για να φέρουμε την κατάσταση στα μέτρα μας. Σε μία τέτοια σχέση κρεμιόμαστε πάνω από έναν άντρα για να καλύψουμε τις δικές μας ανασφάλειες. Οι ενοχές συνήθως ριζώνουν μέσα μας όταν καταλάβουμε πως έχουμε δίπλα μας έναν σύντροφο που αξίζει να αγαπήσουμε.

2)Απογοήτευση

Η απογοήτευση έρχεται όταν διαπιστώσουμε πως στη σχέση από ανασφάλεια που ξεκινήσαμε, δεν υπάρχει καμία σιγουριά και καμία ασφάλεια. Δεν είναι πάντα οι σχέσεις αυτέ που θα καλύψουν τα κενά μας και θα μας κάνουν ευτυχισμένες. Πόσο μάλλον όταν ο έρωτας και η αγάπη, από την αρχή, έχουν περάσει στα ψιλά γράμματα. Δημιουργούμε μία σχέση από ανασφάλεια η οποία μπορεί να μην προχωρήσει, θα κάνουμε και πάλι μία άλλη σχέση από ανασφάλεια και συνεχίζουμε με αυτόν τον ρυθμό και αναλωνόμαστε αντί να τα βρούμε πρώτα με τον εαυτό μας!

3)Συμβιβασμός

Ο συμβιβασμός φαίνεται να είναι απαραίτητος σε τέτοιου είδους σχέσεις. Και μόνο στη ιδέα πως μπορεί να μείνουμε μόνες, ανεχόμαστε διάφορες καταστάσεις και κάνουμε υπομονή αφήνοντας πίσω την προσωπικότητά μας, τα πιστεύω μας, τις ανάγκες μας. Μπορεί γενικότερα σε όλες τις σχέσεις να γίνονται αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να κρατηθούν οι ισορροπίες, αλλά σε μία σχέση από ανασφάλεια πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν είναι δύσκολο να οδηγηθούμε σε υπερβολές.

4)Αντίδραση

Η αντίδραση που βγαίνει από μέσα μας μετά από καιρό είναι περισσότερο απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό. Είτε η συγκεκριμένη σχέση προχωράει καλά είτε όχι, εμείς ξέρουμε τον λόγο για τον οποίο την ξεκινήσαμε. Δεν μπορούμε οι γυναίκες να αισθανθούμε ευτυχισμένες δίπλα σε έναν άντρα απλά και μόνο επειδή αισθανόμαστε ασφάλεια. Αυτό αργά ή γρήγορα το αντιλαμβανόμαστε και ίσως έχουμε περίεργες αντιδράσεις.

5)Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή αυτοεκτίμησή μας φαίνεται από την στιγμή που μπαίνουμε σε μία τέτοια διαδικασία. Το κακό είναι πως με αυτή την στάση μας θα συνεχίσει να μας ακολουθεί. Ουσιαστικά, θα επαναπαυθούμε αφού θα έχουμε πείσει τον εαυτό μας πως αυτό που κάποιες γυναίκες θεωρούν απαραίτητο διάλειμμα μεταξύ σχέσεων, εμείς δεν το χρειαζόμαστε. Δεν μας κάνει καλό και μόνες μας νιώθουμε ξεκρέμαστες και φοβισμένες. Υπάρχουν γυναίκες οι οποίες, αν και φαίνονται ιδιαίτερα δυναμικές στον εργασιακό τους χώρο και στην καθημερινότητά τους, βιώνουν ακριβώς την ίδια κατάσταση. Γυναίκες που φαίνονται ανεξάρτητες, αλλά οι επιλογές στις σχέσεις του γίνονται καθαρά με κριτήριο την ανασφάλειά τους που επιμελώς προσπαθούν να κρύψουν.

Σχέση από ανασφάλεια – Πώς να το αντιμετωπίσουμε

Αν γενικότερα είμαστε ανασφαλείς χρειάζεται αρκετή προσπάθεια και ειλικρινής συζήτηση με τον εαυτό μας για να αλλάξουμε τα δεδομένα. Πρέπει να αναρωτηθούμε, άσχετα με το πώς λειτουργούσαμε μέχρι τώρα, τι είναι αυτό που θα άξιζε να μπούμε στην διαδικασία μίας σχέσης. Ας ονειρευτούμε για λίγο και ας βρούμε τι είναι αυτό που πραγματικά οδηγεί δυο ανθρώπους στην ευτυχία. Αν καλύψουμε την ανασφάλειά μας κρυμμένες πίσω από έναν άντρα θα νιώσουμε ευτυχισμένες; Μήπως θα ήταν καλύτερα να δουλέψουμε πρώτα με τον εαυτό μας και να απομακρύνουμε την ανασφάλεια πριν μπούμε σε μία σχέση;

Παρ’ όλα αυτά, όμως, γνωρίζουμε πως έτσι κι αλλιώς στις σχέσεις ρισκάρουμε. Σε πολλές  περιπτώσεις αλλιώς ξεκινάμε και αλλιώς καταλήγουμε. Μπορεί, λοιπόν, να γνωρίζουμε πολύ καλά πως έχουμε μπει σε μία σχέση από ανασφάλεια, αλλά το αποτέλεσμα ίσως και να είναι έρωτας, αγάπη, κατανόηση. Αν παρομοιάζαμε τη ζωή με θάλασσα, τότε σίγουρα από την στιγμή που θα ξεκινήσουμε μία σχέση κολυμπάμε σε βαθιά νερά!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα