6 Σημάδια ότι δεν τον έχεις ξεπεράσει

Ωραία, χώρισες. Τον χώρισες, σε χώρισες, συμφώνησε εκείνος στην πρότασή σου να χωρίσετε, συμφώνησε εσύ με την επιθυμία του να χωρίσετε, δεν έχει καμία σημασία. Και τώρα τι γίνεται; Παραμένεις κλεισμένη στο σπίτι σου, τρώγοντας pop corn, βλέποντας ρομαντικές ταινίες και κλαίγοντας; Μήπως βγαίνεις έξω όσο πιο πολλές ώρες μπορείς προκειμένου να ξεχνιέσαι; Όπως κι αν συμπεριφέρεσαι πλέον, μετά το χωρισμό σας, είναι επουσιώδες να δούμε – για την ακρίβεια εσύ η ίδια να δεις – κατά πόσο είσαι κολλημένη με τον πρώην σύντροφό σου ή όχι, έτσι ώστε να μπορέσεις να κρίνεις το βαθμό στον οποίο οι τωρινές σου δράσεις, πράξεις, συμπεριφορές είναι ή όχι αποτέλεσμα του χωρισμού σας. Για το λόγο αυτό, στο επί της οθόνης σου ανοικτό άρθρο, το γυναικείο περιοδικό Δυναμική Γυναίκα θα σου παραθέσει τα 6 σημάδια ότι δεν τον έχεις ξεπεράσει, τις 6 αυτές ενδείξεις που φανερώνουν πως είσαι ακόμα κολλημένη σε εκείνον και στην περασμένη σχέση σας.

6 Σημάδια ότι δεν τον έχεις ξεπεράσει

Πρώτο σημάδι: Αναφέρεσαι σε αυτόν διαρκώς

Και επισημαίνουμε το «διαρκώς» διότι αυτό είναι που υποδηλώνει ακόμα πιο έντονα το ότι προφανώς και δεν έχεις ξεπεράσει τον πρώην σου. Μιλάς για το τι έκανε αυτός, τι σου έλεγε, πώς φερόταν, πώς θα μεταχειριζόταν μία συγκεκριμένη περίσταση, πώς περνούσατε μαζί τον ελεύθερο χρόνο σας και ό,τι άλλο μπορεί ένας άνθρωπος να πει για κάποιον άλλον. Κι αυτό το κάνεις σε συστηματική βάση, όπου σταθείς κι όπου βρεθείς· μα σπίτι σου με κάποιο συγγενικό σου πρόσωπο, μα όταν θα βγεις για καφέ ή ποτό με τις φίλες σου, μα στη δουλειά με κάποιον συνεργάτη ή στη σχολή με συμφοιτητές σου, το όνομα του πρώην συντρόφου σου συνοδευόμενο από κάτι σχετικό με εκείνον δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναφερθεί τουλάχιστον μία φορά. Με μία πιο ενδελεχή προσέγγιση που πλησιάζει το μοντέλο ψυχανάλυσης του Freud, το γεγονός ότι αναφέρεσαι συνέχεια σ’ αυτόν δείχνει μία άρνηση από πλευράς σου, μία άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας ως έχει, ότι δηλαδή έχεις χωρίσει με το συγκεκριμένο άτομο και πλέον αποτελεί και πρέπει να αποτελεί παρελθόν για εσένα, άσχετα αν συμβεί μελλοντικά να επανασυνδεθείτε. Και, εντάξει, εάν ήσασταν μαζί επί χρόνια, είναι λογικό να χρειαστείς περισσότερο χρόνο μέχρι να τον ξεπεράσεις ή, έστω, μέχρι να απωθήσεις ό,τι σχετίζεται με εκείνον. Αν, όμως, ήσασταν μερικούς μήνες μαζί, ε τότε κοίταξε να αλλάξεις γρήγορα πορεία!…

Δεύτερο σημάδι: Τον παρακολουθείς στα social media

Εφόσον ήσασταν ζευγάρι και διαθέτατε και οι δύο accounts στα διάφορα social media (facebook, innstagram, snapchat κ.λπ.) είναι λογικό να ήσασταν και «φίλοι» στα εν λόγω μέσα. Όταν, ωστόσο, χωρίζετε, ποιος ο λόγος να παραμένετε «φίλοι»; Κάτι τέτοιο μόνο επιζήμιο μπορεί να αποδειχθεί, αφού ο ένας θα παρακολουθεί τι κάνει, τι γράφει και τι αναρτά ο άλλος, δυσχεραίνοντας το δικό του παρόν, τη δική του ζωή… Ένα από τα συνηθισμένα σημάδια ότι δεν τον έχεις ξεπεράσει, λοιπόν, έγκειται σε αυτό ακριβώς: στο ότι δηλαδή όχι μόνο δεν τον έχεις διαγράψει ή ακόμα και μπλοκάρει στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κάνεις ολημερίς refresh στη προφίλ του στο facebook για να βλέπεις πρώτη – πρώτη κάθε νέα του φωτογραφία, κάθε σχόλιό του, κάθε check – in του. Ακόμα χειρότερο είναι να έχεις φτιάξει κάποιον τέτοιο λογαριασμό τώρα, αφότου χωρίσατε, προκειμένου να τον ελέγχεις…

Τρίτο σημάδι: Προσπαθείς ανελλιπώς να επικοινωνήσετε

Πού και πού, βρίσκεις δικαιολογίες για να τον πάρεις ένα τηλέφωνο, για να του στείλεις ένα μήνυμα και γενικότερα να επικοινωνήσεις μαζί του. Όλα αυτά είναι ενδείξεις της άρνησης που προαναφέραμε (στο πρώτο από τα σημάδια ότι δεν τον έχεις ξεπεράσει). Δε λέμε, όλες και όλοι το έχουμε κάνει αυτό έπειτα από ένα χωρισμό μας. Θες η δύναμη της ριμάδας της συνήθειας που οδηγεί το δάχτυλό σου στο να πληκτρολογήσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου ενώ εσύ ήθελες να πάρεις τη μητέρα σου; Όποιος κι αν είναι ο λόγος – ή για την ακρίβεια η δικαιολογία – που μετέρχεσαι κάθε φορά έτσι ώστε να έρθεις σε επικοινωνία με τον πρώην σου, αυτό που οφείλεις άμεσα να συνειδητοποιήσεις είναι ότι δεν είστε πλέον μαζί, επομένως ούτε αυτός χρειάζεται να ξέρει τι έφαγες εσύ το μεσημέρι ούτε εσύ πώς τα πήγε εκείνος στο μάθημα που εξετάστηκε.

Τέταρτο σημάδι: Λες ότι θέλεις να μείνετε φίλοι ή «φίλοι με προνόμια»

Όχι, αγαπητή μου, όχι και πάλι όχι! Οι πρώην μας δεν είναι φίλοι μας. Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που έχουν γίνει πρώην μας γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνουν πρώην μας. Ούτε νυν σύντροφοί μας ούτε φίλοι μας. Τώρα για το μέλλον, ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί πράγματι να συμβεί μία επανένωση, για την οποία όμοια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ελπίζεις και να περιμένεις. Για να λέμε την αλήθεια, είναι μάλλον υγιές και ώριμο από πλευράς σου να πιστεύεις ή ακόμα και να του λες ότι θέλεις να μείνετε φίλοι· είχατε μία σχέση, ο ένας νοιαζόταν για τον άλλον, άρα δεν είναι τόσο εύκολο ούτε και τόσο λογικό από τη μία μέρα στην άλλη ο ένας να μη θέλει το καλό του άλλου, να μη θέλει να ξέρει πώς τα πηγαίνει στη ζωή του ο άλλος κ.λπ. Σκέψου, εντούτοις, το εξής: εσύ θα χαρείς πραγματικά όταν σου πει ότι έφτιαξε τη ζωή του κι έχει νέα σύντροφο ή πιστεύεις ότι εκείνος θα πετάξει τη σκούφια του όταν μάθει ότι έχεις ανέβει πολύ επαγγελματικά ενώ αυτός με το ζόρι κερδίζει τα προς το ζην; Όσον αφορά στο friends with benefits που λέμε, καλύτερα ας μην το σχολιάσουμε…

Πέμπτο σημάδι: Συγκρίνεις τους πάντες μαζί του

Ένα από τα σημάδια ότι δεν τον έχεις ξεπεράσει ακόμα είναι ακριβώς αυτό: το να συγκρίνεις κάθε νέο άνδρα ή αγόρι που γνωρίζεις μαζί του, ακόμα κι αν ο τελευταίος είναι ο υδραυλικός που ήρθε να σου φτιάξει το καζανάκι της τουαλέτας σου και δεν το κάνει τόσο σωστά όσο θα το έκανε ο πρώην σου! Κάτι τέτοιο, βέβαια, είναι πιο εμφανές όταν γνωρίζεις ένα νέο άντρα / αγόρι που «προορίζεται» για το νέο σου amore και τον περνάς από κόσκινο μέχρι να εντοπίσεις ομοιότητες με τον πρώην σύντροφό σου οι οποίες θα σου αρέσουν και διαφορές από εκείνον οι οποίες θα σε κάνουν να δυστροπήσεις. Πραγματικά, ΜΗΝ το κάνεις αυτό, σταμάτησέ το σύντομα! Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του γνωρίσματα, θετικά κι αρνητικά, που τον διαφοροποιούν από κάθε άλλο. Έτσι, κι ο νέος σου σύντροφος μπορεί να μην έχει το γυμνασμένο κορμί του πρώην σου, αλλά μαζί του να περνάς πολύ όμορφα, ή μπορεί να μην έχει το χιούμορ του πρώην σου, αλλά να σε κάνει να νιώθεις ασφαλής και σίγουρη στο πλευρό του.

Έκτο σημάδι: Δεν έχεις ακόμα κλάψει

Μετά τη λήξη μίας ερωτικής διαπροσωπικής σχέσης, είθισται να ακολουθείται μία σειρά ενεργειών – σταδίων: άρνηση του χωρισμού, θυμός με τον πρώην σύντροφο ή και τον εαυτό μας, διαπραγμάτευση με το πρώην για επανασύνδεση, στενοχώρια λόγω ολοκλήρωσης της σχέσης κι αποτυχίας της επανασύνδεσης, αποδοχή της τελικής κατάστασης. Δεν είναι απαραίτητο όλοι να περνάμε από αυτά τα στάδια κάθε φορά που χωρίζουμε ούτε να τα περνάμε με την ίδια σειρά. Αυτό που είναι υποχρεωτικό είναι να διερχόμαστε κάθε στάδιο με επιτυχία έτσι ώστε να φτάνουμε στο τελικό, το οποίο είναι η αποδοχή του χωρισμού ως πραγματικής, ως υφισταμένης κατάστασης. Στο μεταξύ, λοιπόν, είναι πάρα πολύ πιθανό και λογικό να ξεσπάμε μία, δύο, … , εκατό δύο φορές σε κλάματα, αλλά σύντομα αυτό περνάει. Στην περίπτωση που δεν έχεις ακόμα κλάψει, ή δεν έχεις «θρηνήσει» με το δικό σου τρόπο το τέλος της σχέσης σας, τότε αυτό υποδηλώνει ότι ίσως δεν έχεις ακόμα συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα, γι’ αυτό και εντάσσεται στη λίστα με τα 6 σημάδια ότι δεν τον έχεις ξεπεράσει.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα