Σε νοιάζει η γνώμη των άλλων – Τρόποι αντιμετώπισης

Πριν κάνεις το οτιδήποτε, σε νοιάζει η γνώμη των άλλων; Σκέφτεσαι τι θα πουν για μια πράξη που έκανες ή που σκοπεύεις να κάνεις; Σε απασχολεί η γνώμη των άλλων ακόμα και για το τι ρούχα θα βάλεις; Τότε είσαι και εσύ μια απ;o τις γυναίκες που πριν κάνουν κάτι σκέφτονται τι θα πουν οι γονείς τους, ο σύντροφος τους, οι φίλες τους, ο ευρύτερος περίγυρος και γενικότερα κάθε άνρθωπος που θα βρίσκεται δίπλα τους.

Είναι λανθασμένη μια τέτοια συμπεριφορά; Φυσικά και όχι, γιατί όπως έχουμε μάθει τίποτα δεν είναι εξολοκλήρου κακό αλλά ούτε και καλό. Συνεπώς το ότι σε νοιάζει η γνώμη των άλλων δεν είναι και τόσο κακό όσο ακούγεται, αφού με σωστό τρόπο μπορείς να αδράξεις τα θετικά στοιχεία αυτής της συμπεριφοράς σου και εν τέλει να βελτιωθείς ως άτομο.

Σε νοιάζει η γνώμη των άλλων: Τι σημαίνει; Πώς δημιουργείται;

Το να σε νοιάζει η γνώμη των άλλων και πολύ μάλιστα μπορεί να εξηγηθεί με πάρα πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κάθε μια από εμάς μεγάλωσε αλλιώς και βίωσε διαφορετικά συμβάντα στην ζωή της που την οδήγησαν στο να αναπτύξει μια τέτοιου είδους συμπεριφορά. Συνεπώς το πιο ικανό άτομο για να σε βοηθήσει στο να βρεις τι κρύβεται πίσω απο αυτό είναι ένας ψυχολόγος. Όμως είναι κοινά αποδεκτό ότι οι γυναίκες που σκέφτονται συνεχώς το τι θα πουν οι άλλοι για κάτι που τις αφόρα, έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και είναι ανασφαλείς.

Χαμηλή αυτοπεποίθηση: Τι είναι;

Λέμε ότι ένα άτομο έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση όταν χαρακτηρίζει εσφαλμένα τον εαυτό του ως άχρηστο, ανίκανο, άσχημο, αποτυχημένο και ένα άλλο σωρό αρνητικά επίθετα που δεν ισχυούν για τον ίδιο. Άρα τα άτομα αυτά πάσχουν από αισθήματα κατωτερότητας, είναι υπερευαίσθητα και ντροπαλά. Λογικό δεν σου ακούγεται; Μια γυναίκα που την νοιάζει η γνώμη των άλλων, πριν βγει βόλτα για παράδειγμα, θα σκεφτεί πάρα πολύ καλά τι θα βάλει, αν είναι σωστό και αν ταιρίαζει με την περίπτωση, διότι δεν θέλει να πληγωθεί, να νιώσει άσχημα και ντροπιαστικά αν κάποια/κάποιος την κακοχαρακτηρίσει για μία λάθος στυλιστική επιλογή της. Με λίγα λόγια αν έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση, δεν αρέσεις η ίδια σε εσένα. Άρα ότι πας να κάνεις το σκέφτεσαι και το επεξεργάζεσαι πάρα πολύ βασανιστικά προκειμένου αυτό που θα κάνεις ή που θα διαλέξεις να είναι το βέλτιστο δυνατό για να ικανοποιήσεις όσους έχουν προσδοκίες από εσένα για να ικανοποιηθείς εσύ η ίδια.

Ανασφάλεια: Τι είναι;

Είναι το αίσθημα ή αλλιώς ο φόβος της απόρριψης. Και όταν λέμε φόβο της απόρριψης εννοούμε από κάθε πιθανό άτομο που μπορείς να φανταστείς. Για παράδειγμα μια γυναίκα είναι ανασφαλής όταν φοβάται ότι οι γονείς τις θα την κριτικάρουν και εν τέλει θα την «απορρίψουν» επείδη δεν τους αρέσουν τα ρούχα που φοράει ή γιατί θεωρούν ότι έχει κάνει λανθασμένες επιλογές στην ζωή της. Εμ πως να μην σε νοιάζει η γνώμη των άλλων αν δεν είσαι σίγουρη για την δική σου γνώμη και κυριότερα για την γνώμη του στενού σου οικογενειακού κύκλου;  Η ανασφάλεια σχετίζεται άμεσα και με την χαμηλή αυτοπεποίθηση, μιας και αν έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση το σίγουρο είναι ότι νιώθεις ανασφάλεια για το τι πιστευούν οι άλλοι για σένα, συνεπώς σε νοιάζει η γνώμη των άλλων αφάνταστα.

Σε νοιάζει η γνώμη των άλλων: Πώς να αντιμετωπίσεις τα αρνητικά

Αυτό που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις είναι να μην γίνεσαι εμμονική με το τι πιστευούν οι άλλοι για εσένα, αλλά να πιστέψεις εσύ η ίδια στον εαυτό σου, και όταν το κάνεις θα δεις ότι δεν χρειάζεται να σε νοιάζει η γνώμη των άλλων. Γιατί αν λάβεις υπόψην σου τον αριθμό των κατοίκων της Ελλάδας (για να μην πούμε όλο τον κόσμο) είναι απίθανο να μην αρέσει σε κάποιον μια επιλογή που θα κάνεις, όπως επίσης είναι απίθανο να αρέσει και σε όλους. Οπότε επείδη δεν γίνεται να υπολογίσεις την γνώμη κάτι εκατομμυρίων ανθρώπων, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να υπολογίσεις την δική σου γνώμη. Θεώρησες σωστό να το κάνεις αυτό; Αν ναι, τότε δεν πρέπει να σου καίγεται καρφί για το τι θα πουν οι άλλοι. Το ζητούμενο είναι να είσαι εσύ σίγουρη ότι έκανες αυτό που έπρεπε και αυτό που ικανοποίησε εσένα. Αν το καταφέρεις αυτό τότε θα αρχίσεις να γίνεσαι καλύτερη και θα μειώσεις τα αισθήματα ανασφάλειας και την χαμηλή σου αυτοπεποίθηση. Αν πάλι όμως όλα αυτά σου ακούγονται εξωπραγματικά και δεν τα καταφέρνεις μπορείς να επισκεφθείς έναν ψυχολόγο ο οποίος θα σε βοηθήσει εξαιρετικά στο να να μην νιώθεις ανασφάλεια και στο να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και τελικά θα σταματήσει να σε νοιάζει η γνώμη των άλλων.

Σε νοιάζει η γνώμη των άλλων: Πώς να αξιοποιήσεις τα θετικά

Όπως σου αναφέραμε και πριν κάθε τι έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Στις προηγούμενες παραγράφους σου αναφέραμε μερικά από τα αρνητικά που έχει το να σε νοιάζει η γνώμη των άλλων. Τώρα όμως να σου μάθουμε πώς να αξιοποιήσεις τα θετικά στοιχεία του και να βελτιωθείς σημαντικά.

Τα θετικά του να σε νοιάζει η γνώμη των άλλων είναι ότι πάντα προσπαθείς να βρεις τι είναι το καλύτερο δυνατό. Για παράδειγμα, σε νοιάζει να μαγειρέψεις και να οργανώσεις ένα όσο το δυνατό καλύτερα δείπνο για τους καλεσμένους σου, σε νοιάζει να ντυθείς άψογα για να αρέσεις στον σύντροφο σου, να επιτύχεις στον εργασιακό σου τομέα, ακόμα και να γίνεις αποδεκτή και αρεστή στα πεθερικά σου. Όλα αυτά που σου αναφέραμε είναι μερικά παραδείγματα από αυτά που σκέφτονται γυναίκες που νοιάζονται για την γνώμη των άλλων παραπάνω από ό,τι θα έπρεπε. Το θετικό όλων αυτών είναι ένα, ότι σε νοιάζει ΕΣΕΝΑ το πώς θα γίνεις καλύτερη. Για αυτό αρχικά θα πρέπει να ξεπεράσεις την ανασφάλεια και την χαμηλή σου αυτοπεποίθηση και να αποβάλεις το άγχος που σου προκαλούν όλες αυτές οι καταστάσεις. Τότε θα μπορείς να σκέφτεσαι «νηφάλια» και θα καταλάβεις ότι θα βγεις κερδισμένη διότι λίγο λίγο θα βελτιώνεσαι και θα γίνεις καλύτερη. Στην συνέχεια θα σου δώσουμε ένα γενικό παράδειγμα προκειμένου να καταλάβεις το πώς θα πρέπει να δρας.

Το βράδυ είναι κανονισμένο να έρθουν οι γονείς του σύντροφού σου στο σπίτι σας για να σε γνωρίσουν. Αν σε νοιάζει η γνώμη των άλλων τότε έχασες. Διότι αμέσως θα σκεφτείς τα εξής:

  • Πρέπει να ντυθώ τέλεια για να δούν τι γυναίκα πήρε το καμάρι τους.
  • Πρέπει να έχω το σπίτι στην εντέλεια προκειμένου να δουν ότι είμαι καλή νοικοκυρά και άξια για να γίνω μάνα.
  • Πρέπει να μαγειρέψω τέλεια για να καταλάβουν ότι είμαι ικανή μαγείρισσα και ότι περιποιούμαι τέλεια τον γιο τους.
  • Πρέπει να οργανώσω τέλεια το δείπνο για να ικανοποιηθούν.
  • Πρέπει να φέρομαι σωστά, ευγενικά και με ευλάβεια στους γονείς του.
  • Πρέπει να ανεχτώ και τα κακά τους σχόλια γιατί σίγουρα δεν θα τους αρέσει κάτι.

Και άλλα τόσα πρέπει… Εδώ είναι το λάθος σου. Δεν πρέπει να αγχωθείς τόσο. Αν νιώθεις εσύ ικανοποιημένη με τις δυνατότητές σου, αρέσεις εσύ στην ίδια και στον σύντροφό σου και νιώθεις αυτοπεποίθηση τότε δεν θα σε νοιάζει τι θα πουν για σένα. Αυτή είσαι και σε όποιον αρέσει, και εφόσον σε έχει διαλέξει ο σύντροφος σου δεν πέφτει λόγος σε κανέναν άλλον για το αν είσαι σωστή νοικοκυρά ή οτιδήποτε άλλο.

Έτσι, ακολουθώντας αυτή την συμπεριφόρα θα σε νοιάζει η γνώμη των άλλων όχι γιατί νιώθεις ανασφάλεια αλλά προκειμένου να βελτιωθείς εσύ η ίδια για να γίνεις καλύτερη. Δηλαδή θα πρέπει με αυτό τον τρόπο να αξιολογείς «όχι αυστηρά» τον εαυτό σου και να βρεις το κομμάτι που υστερείς για να το βελτιώσεις. Σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσει η οικογένειά σου και ο σύντροφός σου. Αλλά και ο ψυχολόγος σου σε περίπτωση που δεις ότι κάτι δεν πάει καλά και αγχώνεσαι υπερβολικά.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα