Προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες – Τι σημαίνουν;

Πόσο οι προκαταλήψεις και οι δεισιδαιμονίες επηρεάζουν την καθημερινότητά μας; Άγραφοι κανόνες μιας άλλης εποχής που για πολλούς δεν έχουν καμία θέση στον σύγχρονο κόσμο! Αρκετοί, όμως ζούνε με αυτούς τους κανόνες και μάλιστα είναι ιδιαίτερα θερμοί υποστηρικτές. Έτσι μαύρες γάτες, ψαλίδια, ομπρέλες, σκαλωσιές και πολλά άλλα επηρεάζουν την καθημερινότητά τους και σύμφωνα με όσους μάχονται στις προκαταλήψεις, την κάνουν πιο δύσκολη. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια έθιμα τα οποία θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι βασισμένα σε προκαταλήψεις και πέρασαν αναλλοίωτα από γενιά σε γενιά, όπως για παράδειγμα το «ποδαρικό» της Πρωτοχρονιάς, το σπάσιμο του ροδιού, το πέταλο πάνω από την εξώπορτα, η συνήθεια να χτυπάμε ξύλο κάθε φορά που μια άσχημη σκέψη ή κουβέντα μας δεν θέλουμε να επαληθευτεί . Παρακάτω θα δούμε κάποιες προκαταλήψεις που όπως φαίνεται μεταφέρονται με μεγάλη επιτυχία από την μία γενιά στην άλλη και κατά τα λεγόμενα κάποιων φέρνουν γρουσουζιά, κακή τύχη, δημιουργούν κουτσομπολιά και άλλα.

Προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες

Μαύρη γάτα

Κάποιοι φτύνουν στον κόρφο τους όταν δούνε μαύρη γάτα να περπατάει προς το μέρος τους ή άλλοι κάνουν μία στροφή γύρω από τον εαυτό τους. Ουσιαστικά αυτοί είναι οι τρόποι που χρησιμοποιούν για να ξορκίσουν το κακό που έρχεται. Η μαύρη γάτα θα λέγαμε πως είναι κάτι σαν προειδοποίηση. Θα συμβεί μια αναποδιά, θα ακούσουμε κάτι άσχημο και γενικά κάτι θα πάει στραβά την συγκεκριμένη μέρα.

Καθρέφτης

Το σπάσιμο του καθρέφτη είναι 7 χρόνια γρουσουζιά! Όπως αντιλαμβάνεστε για όσους υποστηρίζουν την συγκεκριμένη θεωρία είναι ανεπίτρεπτο να συμβεί κάτι τέτοιο στον χώρο τους. Παλαιότερα πίστευαν πως αν σπάσει καθρέφτης μέσα στο σπίτι πρέπει να ραντίσεις με θαλασσινό νερό αν θέλεις να αποφύγεις τις συνέπειες.

Παντόφλες

Κακοτυχία θεωρούν κάποιοι πως φέρνει η αναποδογυρισμένη παντόφλα! Οι παντόφλες πρέπει να είναι σε τάξη, τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη και εννοείται από την σωστή μεριά.

Ομπρέλα

Αν θέλετε να αποφύγετε τα κακά σχόλια τότε μην μπείτε ποτέ με ανοιχτή ομπρέλα μέσα στο σπίτι ή μην την ανοίξετε ποτέ πριν βγείτε από αυτό. Ίσως είναι κάτι που έχετε ακούσει στην παιδική σας ηλικία όταν ανοίξατε κάποια ομπρέλα μέσα στο σπίτι σε ώρα παιχνιδιού.

Ψαλίδι

Ανοιχτό ψαλίδι για πολλούς σημαίνει κουτσομπολιό και γλωσσοφαγιά. Έτσι χρησιμοποιούμε το ψαλίδι και μόλις τελειώσουμε την δουλειά μας φροντίζουμε να το κλείσουμε αφού όσο παραμένει ανοιχτό τόσο προκαλούμε τις κακές γλώσσες.

Κόψιμο νυχιών τις βραδινές ώρες

Δεν κόβουμε ποτέ τα νύχια μας όταν νυχτώσει! Ίσως ακούγεται λίγο υπερβολικό αλλά για πολλούς είναι «νόμος». Με το κόψιμο των νυχιών κατά τις βραδινές ώρες προκαλούμε ότι κακό μπορεί να υπάρχει στον «αέρα»!

Το μέτρημα των αστεριών

Μην μετράς τα αστέρια γιατί θα βγάλεις σπυράκια στα χέρια! Πώς άραγε μπορεί να ξεκίνησε μία τέτοιου είδους προκατάληψη. Όπως και να ‘ χει διατηρήθηκε στον χρόνο και πολλοί τα κοιτούν χωρίς, όμως, να μπαίνουν στην διαδικασία του μετρήματος. Μία θεωρία λέει πως όλα ξεκίνησαν από την προστασία των μεγαλύτερων στους μικρούς. Έτσι για να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα την ώρα που κάποιος κοίταζε επίμονα στον ουρανό, ιδιαίτερα την ώρα που περπατούσε, προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν πείθοντάς τον πως δεν θα ήθελε να γεμίσει σπυριά.

Σκαλωσιές

Κάποιοι απλά είναι προσεκτικοί ενώ κάποιοι άλλοι στηρίζονται στην προκατάληψη που τονίζει πως δεν πρέπει να περνάμε κάτω από σκαλωσιές.

Δεν κοιτάμε επίμονα τα χέρια μας

Όταν κοιτάμε επίμονα τα χέρια μας και τα δάχτυλά μας, κάποιοι ισχυρίζονται πως μας κατηγορούν. Είναι κάτι που κάνουμε κυρίως οι γυναίκες αφού μπορεί να παρατηρούμε τα περιποιημένα νύχια μας. Όση ώρα, λοιπόν, κοιτάτε τα χέρια σας τα κουτσομπολιά δίνουν και παίρνουν!

Δεν περνάμε πάνω από τα πόδια του άλλου

Δεν περνάμε ποτέ πάνω από τα πόδια του άλλου γιατί θα μείνει κοντός. Είναι κάτι που οι περισσότεροι έχουμε ακούσει και ίσως αντιδράσει κιόλας και περισσότερο στην παιδική μας ηλικία.

Τίναγμα τραπεζομάντηλου

Λέγεται πως όταν τινάξει τα ψίχουλα από το τραπεζομάντηλο έξω το βράδυ, ταίζεις τις ψυχές. Κάποιοι θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο τις καλείς αλλά μπορεί και να μην έρχονται πάντα για καλό. Θα λέγαμε πως είναι από τις προκαταλήψεις που μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μία ιδιαίτερη φοβία για το μεταφυσικό και το άγνωστο.

Χτύπα ξύλο

Κούφια η ώρα που τ’ ακούει! Χτυπάμε ξύλο όταν θέλουμε να μην βγει αληθινή μία άσχημη σκέψη μας. Μπορεί να την εκφράζουμε αλλά χτυπάμε ξύλο ώστε να μην ακουστεί.

Πιάσε κόκκινο

Όταν λέμε ταυτόχρονα με κάποιον την ίδια λέξη η φράση, πιάνουμε οτιδήποτε κόκκινο έχουμε μπροστά μας για να μην μαλώσουμε.

Προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες

Μπορούμε να πούμε πως οι προκαταλήψεις διατηρούνται ακόμα πιο ζωντανές στην καθημερινότητα των ανθρώπων ιδιαίτερα στην επαρχία. Εύκολα θα παρατηρούσαμε πως στα χωριά δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα σημάδια, σε προκαταλήψεις, στο κακό μάτι και γενικότερα στο μεταφυσικό. Ίσως η ηρεμία του χωριού και η σύνδεση των ανθρώπων με την φύση τους κάνει να αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα που ίσως ένας άνθρωπος της πόλης αγνοεί. Κανείς μας δεν θα μπορούσε να πει με σιγουριά κάποιες από τις παραπάνω προκαταλήψεις κρύβουν κάποια δόση αλήθειας ή όχι.

Οι πιο ρεαλιστές αρνούνται να ζήσουν με αυτές αφού θεωρούν πως γεμίζουμε περιττές φοβίες και άγχος. Από την άλλη οι υποστηρικτές των προκαταλήψεων θεωρούν πως πρέπει να δίνουμε σημασία σε κάποια σημάδια ώστε να προλαβαίνουμε, όσο είναι δυνατό, την κακοτυχία, τα κουτσομπολιά και τις ταλαιπωρίες. Η αλήθεια είναι πως αν μελετήσουμε από πού προήλθαν όλα αυτά και τι πίστευαν οι άνθρωποι ανάλογα με την εποχή, τον τόπο και τις καταστάσεις που βίωναν θα μάθουμε περισσότερα για τον τρόπο σκέψης τους, τα έθιμα, την νοοτροπία και πολλά άλλα. Παραπάνω ρίξαμε μία γρήγορη ματιά στις πιο συνηθισμένες προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες! Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα. Άραγε πόσο εύκολο είναι τελικά να προσέχουμε το παραμικρό στην γρήγορη και ιδιαίτερα αγχωτική καθημερινότητά μας;

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα