Αρχική / Σχέσεις / Πότε ξενοκοιτάει ένας άντρας – Αιτίες
πότε ξενοκοιτάει ένας άντρας

Πότε ξενοκοιτάει ένας άντρας – Αιτίες

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που συζητούν οι γυναίκες μεταξύ τους είναι, πότε ξενοκοιτάει ένας άντρας; Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν κάποιον να φλερτάρει με μία άλλη κοπέλα παρ’όλο που ο ίδιος έχει συνειδητά αποφασίσει να είναι σε μία σχέση και να την διατηρεί ακόμα; Έχει να κάνει μήπως με την συμπεριφορά της συντρόφου του, τον δικό του χαρακτήρα ή ίσως και τα δύο παίζουν ρόλο; Και αν ναι, ποιο είναι ίσως πιο βαρύνουσας σημασίας; Εν τέλει, είναι τόσο σημαντικό για τους άντρες το φλερτ ώστε να διακινδυνεύσουν και την ίδια τους τη σχέση;

Σε γενικές γραμμές ξέρουμε πως οι άντρες σε κάποια πράγματα ίσως λειτουργούν διαφορετικά από τις γυναίκες, κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό. Οι ίδιοι βλέπουν τα πράγματα πιο πρακτικά, εμείς έχουμε την τάση να υπεραναλύουμε ακόμα και την παραμικρή κίνηση στους μύες του προσώπου του για να δούμε τι εννοεί, και εάν όντως εννοεί όσα λέει. Είμαστε γονιδιακά προγραμματισμένες να ελέγχουμε εξονυχιστικά την κάθε λεπτομέρεια, ενώ οι άντρες φαίνεται πως λειτουργούν πιο απλά και οργανωμένα. Για τους ίδιους, το φλερτ δεν είναι απλά ένας τρόπος να επιβεβαιώνονται αλλά και μία ευκαιρία να δείξουν τις αντρικές τους ποιότητες και πως ακόμα μπορούν να φλερτάρουν-ακόμα και όταν μία γυναίκα έχει πραγματικά κατακτήσει την καρδιά τους και επιλέγουν να είναι μαζί της. Άλλωστε, το αθώο φλερτ το παραδέχονται και οι ίδιοι, κάνουν πλάκα με αυτό και δείχνουν πως πραγματικά δεν έχει καμία σημασία για τους ίδιους, απλώς είναι ένας παιχνίδι που κάνουν οι άντρες.

Τι γίνεται όμως όταν ξενοκοιτάει ένας άντρας συστηματικά και συνεχόμενα, σε σημείο να φτάνει να ενοχλείται σοβαρά (και δικαιολογημένα) η σύντροφος του; Για ποιους λόγους μπορεί να μπει σε μία τέτοια διαδικασία να φλερτάρει τόσο ξεκάθαρα ώστε να θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία και την εμπιστοσύνη που υπάρχει μέσα στη σχέση του;

1. Τόνωση του εγωϊσμού του. Όλοι θέλουμε να εισπράττουμε κοπλιμέντα και να αρέσουμε στους γύρω μας, μηδενός εξαιρουμένου. Ένας άντρας που ξενοκοιτάει πιθανόν να θέλει να τονώσει τον εγωϊσμό του και να νιώσει πως είναι ξανά στο παιχνίδι, ότι εξακολουθεί να “μετράει” στις γυναίκες παρ’όλο που είναι σε σχέση. Κάποιες φορές αυτό μπορεί να συνδεθεί με εσωτερικές ανασφάλειες, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που υπάρχει ναρκισσιστική τάση και το άτομο θέλει να επιβεβαιώσει το πόσο επιθυμητό είναι. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση χρειάζονται και άλλα χαρακτηριστικά για να οδηγηθούμε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, και πάντα είναι καλό να έχουμε κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο ο σύντροφος μας κατανοεί και διαχειρίζεται την έννοια του φλερτ.

2. Θέλει να δει τι προοπτικές έχει. Εάν υπάρχουν προβλήματα στη σχέση, μία δικλείδα ασφαλείας για τον ίδιο είναι το φλερτ με άλλες γυναίκες. Οι ειδικοί σχέσεων αναφέρουν πως οι άντρες και οι γυναίκες διαχειρίζονται διαφορετικά τις εντάσεις που δημιουργούνται ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Συνήθως οι άντρες θέλουν να αποφύγουν να συζητούν ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα, ενώ οι γυναίκες έχουν περισσότερο την ανάγκη να αναλύουν τα δεδομένα και να αφιερώνουν χρόνο στο να λύνουν ζητήματα που προκύπτουν. Όταν συνεχώς ανακύπτουν προβλήματα και υπάρχει μία σταθερή τριβή μέσα στην σχέση, ο άντρας μπορεί να επιλέξει να ξενοκοιτάξει σαν έναν τρόπο να δει τι άλλες προοπτικές έχει και αν μπορεί να έχει κάτι καλύτερο στη ζωή του. Εδώ σημαντικό είναι να υπάρχει ισορροπία και κατανόηση ανάμεσα στο ζευγάρι ώστε και οι δύο να είναι ικανοποιημένοι με τη σχέση τους.

3. Συναισθηματική εκτόνωση. Σε συνέχεια των παραπάνω, όταν μπορεί να υπάρξει συσσωρευμένη συναισθηματική πίεση και άγχος μέσα στη σχέση, ένας άντρας μπορεί να αποφασίσει να ξενοκοιτάξει σαν μία μέθοδο αποφόρτισης. Σε αυτή την περίπτωση το φλερτ λειτουργεί σαν μία λύση διαφυγής από την ένταση και τις διαφωνίες, οπότε όσο συνεχίζονται αυτές οι καταστάσεις μέσα στη σχέση (και όσο δεν υπάρχει μία ουσιαστική επίλυση και συζήτηση) πιθανόν να συνεχιστεί και το φλερτ.

4. Θέλει να σου στείλει ένα μήνυμα με την συμπεριφορά του. Όταν ξενοκοιτάει ένας άντρας που βρίσκεται σε μία καλή σχέση, τότε συνηθέστερα θέλει να στείλει το εξής μήνυμα: “υπάρχει πρόβλημα στη σχέση μας”. Με τον δικό του, έμμεσο, τρόπο θέλει να τονίσει το γεγονός πως τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά και πως χρειάζεται να βρεθεί μία λύση. Ναι, θα ήταν πιο εύκολο να το συζητήσει απλώς αντί να προβεί σε μία τέτοια συμπεριφορά. Ίσως όμως δεν έχει τον τρόπο να το κάνει ή προτιμά να χρησιμοποιήσει κάτι πιο άμεσο και εμφανές ώστε να κάνει η σύντροφος του την κίνηση να συζητήσει το θέμα.

5. Νιώθει πως δεν υπάρχει η ίδια σύνδεση μεταξύ σας όπως στην αρχή. Κάποιος που είναι σε μία ευτυχισμένη σχέση είναι πολύ δύσκολο να επιλέξει να ξενοκοιτάξει, όχι επειδή φοβάται αλλά επειδή αισθάνεται βαθύτατα συνδεδεμένος με τη σύντροφο του. Όταν αρχίζει και χάνεται αυτή η σύνδεση (και μπορούν να υπάρξουν πολλοί λόγοι που να οδηγήσουν ένα ζευγάρι στο να απομακρυνθεί) τότε ο ίδιος δεν νιώθει πως κάνει κάτι κακό, αφού συναισθηματικά υπάρχει αυτή η αποξένωση ανάμεσα σε εκείνον και τη σύντροφο του. Εφόσον ο ίδιος νιώθει πως δεν υπάρχει αυτή η σύνδεση που τον έφερε κοντά με τη σύντροφο του, αρχίζει να την αναζητά κάπου αλλού.

Σε όλα τα παραπάνω είναι σημαντικό να δούμε πρώτα την ευρύτερη εικόνα: τι είδους άντρας είναι ο σύντροφος μας; Μας έχει δείξει δείγματα στο παρελθόν ότι μπορεί και να έχει την τάση να ξενοκοιτάει γενικά; Μήπως έχει αναφέρει ότι σε προηγούμενες σχέσεις του είχε αντίστοιχη συμπεριφορά-και αν ναι, για ποιόν λόγο; Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες το φλερτ να είναι στοιχείο της προσωπικότητας του, το οποίο δύσκολα θα αλλάξει, όσο καλή και υπέροχη και αν είναι η σύντροφος του.

Εάν,από την άλλη, μας έχει δείξει πολλά θετικά χαρακτηριστικά και αυτό είναι ένα ξαφνικό αγκάθι στη σχέση μας, τότε χρειάζεται να κατανοήσουμε το μήνυμα που κρύβεται πίσω από την συμπεριφορά του. Μία ανοιχτή συζήτηση είναι σημαντική ώστε να ξεκαθαριστούν παρεξηγήσεις αλλά και για να ρίξουμε φως σε ένα ζήτημα που μπορεί να έχει πολλές εξηγήσεις και ερμηνείες.

Επίσης, πριν βάλουμε στο μυαλό μας ότι ξενοκοιτάει ο σύντροφος μας χρειάζεται να δούμε αν όντως η συμπεριφορά του είναι ξεκάθαρο φλερτ, ή ο ίδιος είναι ευγενικός- και γενικά είναι έτσι ο χαρακτήρας του. Σε αυτή την περίπτωση (και εφόσον γνωρίζουμε καλά το πώς λειτουργεί ο σύντροφος μας) μπορούμε να του εξηγήσουμε ευγενικά το τι μας ενοχλεί και να βρούμε μαζί μία μέση λύση που να βοηθήσει τη σχέση μας αλλά και εμάς τις ίδιες ώστε να αισθανόμαστε ασφαλείς. Επειδή μέσα στην κοινά χτισμένη ασφάλεια είναι που μπορεί ένα ζευγάρι να συνεχίσει να είναι μαζί και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που δημιουργούνται.

x

Check Also

πώς ερωτεύονται οι άντρες

Πώς ερωτεύονται οι άντρες;

Μπορεί οι άντρες και οι γυναίκες να φτάνουμε να μοιραζόμαστε τα ίδια ...

λόγοι για να φύγεις από μία σχέση

Λόγοι για να φύγεις από μία σχέση

Υπάρχουν λόγοι που σε κάνουν να φύγεις από μία σχέση αλλά δεν ...

λόγοι για να παραμείνεις σε μία σχέση

Λόγοι για να παραμείνεις σε μία σχέση

Ο καιρός πέρασε και βλέπεις τον έντονο ενθουσιασμό και τα καρδιοχτύπια να ...