Αρχική / Σχέσεις / Πώς να τον αλλάξω στο χαρακτήρα; – Πώς να διορθώσεις τα κουσούρια του
πώς να το αλλάξω

Πώς να τον αλλάξω στο χαρακτήρα; – Πώς να διορθώσεις τα κουσούρια του

Οι γυναίκες πολλές φορές έχουμε την συνήθεια να ελπίζουμε σε αλλαγές στην συμπεριφορά του συντρόφου μας. Θεωρούμε πως όλοι στην πορεία της ζωής μας συμμορφωνόμαστε με τα δεδομένα, συμβιβαζόμαστε, αναθεωρούμε. Επιλέγουμε, λοιπόν, τον σύντροφό μας και παρατηρώντας λίγο καλύτερα τις καταστάσεις, σκεφτόμαστε πως μπορεί να έχει τα συγκεκριμένα ελαττώματα που μας βγάζουν εκτός εαυτού αλλά παρ’ όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν. Ισχύει, όμως, κάτι τέτοιο ή χρυσώνουμε το χάπι; Ιδιαίτερα από κάποια ηλικία και μετά, αν κρίνουμε και από τον εαυτό μας, δύσκολα θα μπορούσαμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στην συμπεριφορά εκτός από κάποιες ειδικές περιπτώσεις. Όλο αυτό που χτίζουμε και μάλιστα μερικές φορές ασυναίσθητα, δεν είναι τόσο εύκολο να γκρεμιστεί και να αρχίσουμε πάλι από την αρχή με τελείως διαφορετικές βάσεις.

Έχει σοβαρά θέματα συμπεριφοράς! Πώς να τον αλλάξω; Υπάρχουν άραγε τρόποι να επέμβουμε στην συμπεριφορά κάποιοι που ουσιαστικά ο ίδιος έχει επιλέξει να διατηρεί; Πολλοί πιστεύουν πως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, απλά συμβιβάζονται. Πόσο σίγουρες, όμως, είμαστε πως αυτός ο συμβιβασμός θα κρατήσει για πάντα; Αν διαβάζοντας αυτό το άρθρο σας έχει γεννηθεί η απορία «και τότε τι να κάνω», θα δείτε παρακάτω πως τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο τα φαντάζεστε!

Πώς να τον αλλάξω; – Πρώτες σκέψεις!

1)Συζητήστε πρώτα με τον εαυτό σας

Τι είδους ελαττώματα είναι αυτά που παρατηρείτε τον σύντροφό σας και κρίνεται απαραίτητο πως πρέπει να αλλάξει; Πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας πως κάθε άνθρωπος έχει τα προτερήματα και τα ελαττώματά του. Μπορεί να ακούγεται γραφικό αλλά είναι το Α και το Ω για να κάνετε μία καλή αρχή. Το θέμα είναι μέχρι που εμείς οι ίδιες μπορούμε να ανεχτούμε και φυσικά πρώτα απ’ όλα να έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Κάποιο ελάττωμα ενός άντρα σε μία γυναίκα φαίνεται «παραμικρό» ενώ σε άλλη «αξεπέραστο». Δεν έχουμε όλες τα ίδια μέτρα και σταθμά ούτε τις ίδιες αντοχές αλλά και ούτε την ίδια νοοτροπία. Σίγουρα κάποια ελαττώματα είναι σημαντικά για όλες μας και, κατά γενική ομολογία, αλλάζουν δύσκολα εως καθόλου. Αυτά συνήθως έχουν να κάνουν με τις καταχρήσεις, τους εθισμούς αλλά και τα νεύρα, την επιθετική συμπεριφορά και άλλα παρόμοια.

2)Για να αλλάξει κάποιος πρέπει να το έχει αποφασίσει

Θέλετε πολύ να αλλάξει κάποια στοιχεία της συμπεριφοράς του ώστε να αποκτήσετε, κατά την γνώμη σας, μια πιο αρμονική σχέση. Έχετε σκεφτεί πως ίσως έχει αντίθετη άποψη; Συνήθως αυτά που μπορεί να προσάψουμε στον σύντροφό μας, ο ίδιος να μην μπορεί να τα αντιληφθεί με συνέπεια να μας θεωρήσει υπερβολικές, καχύποπτες, γκρινιάρες και πολλά άλλα. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να μπούνε στην διαδικασία της αυτοκριτικής και άλλοι που δεν το έχουν σκεφτεί ή δοκιμάσει ποτέ. Θα λέγαμε πως η χειρότερη περίπτωση είναι αυτή που ενώ πιστεύουμε πως κάνουμε αυτοκριτική, στο τέλος δεν βρίσκουμε κανένα ελάττωμα και αν αντιληφθούμε έστω και ένα φροντίζουμε να είναι απλά μία χαριτωμένη παραφωνία στην κατά τα άλλα άψογη συμπεριφορά μας!

Για να αλλάξει, λοιπόν, κάποιος πρέπει να έχει αποφασίσει πως η συγκεκριμένη συμπεριφορά του κάνει κακό, δεν τον αφήνει να εξελιχθεί και γενικότερα είναι μία συμπεριφορά «ξένη» που κουβαλάει άθελά του. Πόσοι άντρες μπαίνουν στην διαδικασία της «εσωτερικής αναζήτησης» την ώρα που βρίσκονται ήδη σε μία σχέση; Λίγοι και αυτό είναι που δυσκολεύει συνήθως τα πράγματα για εμάς τις γυναίκες. Θεωρούμε πως είναι πιο απόλυτοι και κάθετοι σε αυτά που πιστεύουν για τον εαυτό τους. Αλήθεια, μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς γι’ αυτό;

Πώς να τον αλλάξω; – Τι πρέπει να καταλάβει..

1)Κάνει κακό στον εαυτό του

Συνήθως τα ελαττώματά μας δημιουργούν προβλήματα πρώτα σε εμάς και ύστερα στους άλλους! Σας ακούγεται παράλογο; Κι όμως τα ελαττώματά μας μπορούν να μας κάνουν να κλειστούμε στον εαυτό μας, να μας δημιουργήσουν ψυχική αναστάτωση, εκνευρισμό, έλλειψη κοινωνικοποίησης, απομόνωση, καχυποψία και πολλά άλλα. Όπως καταλαβαίνετε μπορούν να κάνουν πολύ μεγαλύτερο κακό στην δική μας ζωή παρά στους άλλους. Μία συζήτηση στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία καλή κίνηση από την πλευρά σας αλλά δεν είναι σίγουρο πως μπορεί να φέρει αποτελέσματα, ειδικά αν υπάρχει έντονα εγωιστική διάθεση. Είναι πολύ δύσκολο να δει κάποιος τι συμβαίνει σε μία τέτοια περίπτωση.

Η συζήτηση θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν εστιάσετε στο ίδιο και όχι στην σχέση σας. Η γυναικεία διπλωματία είναι ένα «όπλο» που θα χρειαστείτε για να κινηθείτε σωστά. Πρέπει από την αρχή της συζήτησης να καταλάβει πως ενδιαφέρεστε για την δική του καλή ψυχολογία καθώς και για το πώς θα κάνει την καθημερινότητά του πιο εύκολη. Το ενδιαφέρον σας γι’ αυτόν θα κάνει πιο ουσιαστική την συζήτησή σας. Θα αντιληφθεί πως δεν τον κρίνετε και δεν του επιτίθεστε όπως θα σκεφτόταν σε κάθε άλλη περίπτωση.

2)Σας απομακρύνει

Σιγά σιγά οι πράξεις παίρνουν την θέση τους για να μπορεί κάποια να καταλάβει καλύτερα το μέγεθος της κατάστασης. Δεν είναι περίεργο να σας απομακρύνει η «κακή» συμπεριφορά του και να αρχίσετε να αισθάνεστε πως το κενό μεταξύ σας όλο και μεγαλώνει. Όσο και αν έχετε επενδύσει σε αυτήν την σχέση, όσο έντονα συναισθήματα και αν έχετε γι’ αυτόν η επαναλαμβανόμενη κακή συμπεριφορά του σε κάποια θέματα αρχίζει να σας διαλύει. Σας δημιουργεί αρνητικές σκέψεις και κακή διάθεση. Αυτά, λοιπόν, είναι αρκετά για να αρχίσετε να απομακρύνεστε. Πώς μπορεί, όμως, να το καταλάβει; Με την συζήτηση ίσως να μην βγάλετε άκρη και να χρειαστούν πιο δραστικά μέτρα!

Εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα τον σύντροφό σας και σίγουρα μια έντονη αλλαγή στην συμπεριφορά σας θα την προσέξει. Πρέπει μόνος του να αντιληφθεί πως κάτι δεν πάει καλά ώστε να μπει από μόνος του στην διαδικασία να καταλάβει. Τότε πλέον θα μπορείτε και εσείς να του εξηγήσετε τι είναι αυτό που σας απομακρύνει αλλά πάντα με όμορφο τρόπο.

3)Θα τον ενοχλούσε αντίστοιχη συμπεριφορά

Πολλοί άντρες δεν μπορούν να καταλάβουν με λόγια και θεωρούν πως οι γυναίκες έχουν ένα «κόλλημα» με τις ατελείωτες και κουραστικές γι’ αυτούς συζητήσεις! Αν, λοιπόν, του πείτε κάποια στιγμή «θα σου αρέσει αν κάνω κι εγώ το ίδιο;» είναι πολύ πιθανό να κόψει την συζήτηση και να αποχωρήσει θεωρώντας χαζό αυτό που τον ρωτάτε. Έχετε δοκιμάσει να του το δείξετε με πράξεις για να το καταλάβει; Για παράδειγμα αν σας ενοχλεί η αδιαφορία του σε κάποια θέματα, αδιαφορήστε κι εσείς. Αν είναι απότομος, κάντε το κι εσείς! Φυσικά και δεν είναι ότι καλύτερο αλλά θα προσέξετε ιδιαίτερα να μην ξεφύγετε χάσετε το μέτρο. Θα φτάσετε σε αυτό το σημείο μόνο αν δεν υπάρχει άλλη λύση. Να θυμάστε πως ουσιαστικά απλά θέλουμε να καταλάβει πόσο άσχημες είναι κάποιες συμπεριφορές και όχι να τις υιοθετήσουμε κι εμείς! Επίσης μην αφήσετε να συμβαίνει για καιρό! Μία φορά αρκεί κι έπειτα ρωτήστε τον να μάθετε τις εντυπώσεις. Μην τον κάνετε να νιώσει άσχημα. Θέλετε να αλλάξει κάποια πραγματάκια και όχι να τον μειώσετε ή να τον κάνετε να αισθανθεί χαζός!

x

Check Also

κατάλληλο σύντροφο

Μήπως βαρέθηκες να ψάχνεις τον κατάλληλο σύντροφο! – Συμβουλές

Τι σημαίνει κατάλληλος σύντροφος τελικά; Φτιάχνουμε στο μυαλό μας αυτό που επιθυμούμε ...

θέλω να αλλάξω τη ζωή μου

Θέλω να αλλάξω τη ζωή μου – Τρόποι

Λένε πως είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τη ζωή μας και ...

κοινωνική φοβία

Κοινωνική φοβία: Προσδιορισμός – Παράγοντες – Αντιμετώπιση (Ψυχολογία)

Σε όλες και σε όλους μας είναι γνώριμα περιστατικά και στιγμές κατά ...