Πώς να μειώσεις το στρες – Τρόποι

Αναμφισβήτητα το στρες έχει κατακλύσει τη ζωή μας, κυρίως τα τελευταία χρόνια που αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερα προβλήματα οικονομικά, επαγγελματικά, κ. ο. κ. Η καθημερινότητά μας, πλέον, χαρακτηρίζεται από άγχος και ανασφάλεια για το αύριο κι αυτό δυστυχώς μας εμποδίζει και δε μας αφήνει να ζήσουμε χωρίς αρνητικές συνέπειες και για την υγεία μας. Επειδή, λοιπόν, το άγχος και το στρες κυριαρχούν πια στην καθημερινότητά μας και εγκλωβίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων απειλώντας τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία, καλό είναι να λάβεις μέτρα προκειμένου να μειώσεις το στρες ή ακόμα και να το προλάβεις πριν σε καταλάβει.

Αναρωτιέσαι, λοιπόν, πώς να μειώσεις το στρες και να διατηρείσαι περισσότερο ήρεμη και ψύχραιμη απέναντι στις αγωνίες και τα προβλήματα της καθημερινότητάς σου; Στη συνέχεια του άρθρου θα σου προτείνουμε κάποιους τρόπους και μεθόδους που θα σε βοηθήσουν και θα κάνουν λίγο πιο εύκολη τη ζωή σου.

Πώς να μειώσεις το στρες – 13 Τρόποι

1. Σωματική δραστηριότητα

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούς ότι η γυμναστική είναι αγχολυτική, είναι εκτόνωση! Όταν νιώθεις πιεσμένη κι αγχωμένη και αναρωτιέσαι πώς να μειώσεις το στρες, βρες λίγο χρόνο και ασκήσου. Η καρδιαγγειακή άσκηση ειδικά θα σε βοηθήσει και θα καταπολεμήσει το άγχος που σε καταδιώκει. Φρόντισε να κάνεις κάποια σωματική δραστηριότητα που επιπλέον σε ευχαριστεί και σου φτιάχνει τη διάθεση. Για παράδειγμα, κολύμβηση, ποδήλατο, τζόκινγκ, κ.ά. Θα νιώσεις ευεξία και θα καθαρίσεις το μυαλό σου μειώνοντας το στρες.

2. Καταγραφή σκέψεων και φόβων

Όταν είσαι κυριευμένη από στρες και νιώθεις ανήμπορη, ένας καλός τρόπος να αποβάλεις τη φόρτιση και το άγχος είναι να καταγράψεις τις σκέψεις σου, τις φοβίες σου, το τι αισθάνεσαι και τι προκάλεσε αυτά τα συναισθήματα. Έτσι θα αποφορτιστείς, με το γράψιμο και την εξωτερίκευση όλων των σκέψεων στο χαρτί θα χαλαρώσεις κι ενδεχομένως να μπορέσεις στη συνέχεια να καταγράψεις και λύσεις για αυτά που σε προβληματίζουν. Η κατά κάποιον τρόπο ταξινόμηση, λοιπόν, των αιτιών που σου προκαλούν στρες είναι πολύ πιθανό να αποτελεί λύση στο πώς να μειώσεις το στρες και να αισθανθείς πιο ήρεμη.

3. Μουσική

Είναι αποδεδειγμένο ακόμα και από Πανεπιστημιακή έρευνα πως το άκουσμα της μουσικής μας βοηθάει να νιώθουμε όμορφα και να φτιάχνουμε τη διάθεσή μας. Φυσικά από κει και πέρα είναι και υποκειμενικό το ζήτημα διότι ο καθένας χαλαρώνει και ηρεμεί μέσα από διαφορετικά ακούσματα και ήδη μουσικής. Κάποιος μπορεί να χαλαρώσει με ήρεμη κλασική μουσική και κάποιος άλλος με ροκ ή και πιο βαριά κομμάτια. Όταν , λοιπόν, αναρωτιέσαι πώς να μειώσεις το στρες μία πολύ καλή ιδέα είναι να βάλεις την αγαπημένη σου μουσική να παίζει και ακόμα καλύτερα αν είναι χορευτική να αρχίσεις να χορεύεις για μεγαλύτερη εκτόνωση και αποβολή άγχους. Σημείωσε ότι η μουσική μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά, δηλαδή αν γνωρίζεις ότι πρόκειται να βρεθείς σε μια κατάσταση που ξέρεις ότι θα σε αγχώσει και θα σε πιέσει ψυχολογικά μπορείς να ακούσεις από πριν λίγη μουσική ώστε να πέσουν τα επίπεδα κορτιζόλης που είναι ορμόνη υπεύθυνη για το άγχος και να αντιμετωπίσεις πιο ήρεμα την επικείμενη κατάσταση.

4. Σωστή αναπνοή

Ένας πιο πρακτικός τρόπος που θα σε βοηθήσει όταν σκέφτεσαι πώς να μειώσεις το στρες είναι η ρύθμιση της αναπνοής σου. Συνήθως όταν είμαστε αγχωμένοι οι αναπνοές μας είναι πιο γρήγορες και κοφτές κάτι που πρέπει να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε για να μπορέσουμε να ηρεμήσουμε. Προσπάθησε, λοιπόν, όταν είσαι στρεσαρισμένη να αφιερώσεις μερικά λεπτά και να καθίσεις κάπου να πάρεις βαθιές και αργές αναπνοές εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας με εξίσου αργό ρυθμό. Θα σε βοηθήσει αν τη στιγμή που εισπνέεις και εκπνέεις μετράς αργά από μέσα σου. Δοκίμασε να κάνεις αυτή την «άσκηση» για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να αισθανθείς ότι αποφορτίστηκες.

5. Συναναστροφή με αγαπημένα πρόσωπα

Οι ευχάριστες συναναστροφές με ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν και κυρίως με θετικούς και αισιόδοξους ανθρώπους πάντα μας βοηθούν στο να έχουμε καλή διάθεση και λιγότερο άγχος. Έχει διαπιστωθεί ακόμα και από έρευνες ότι οι γυναίκες που περνούν ευχάριστο χρόνο με αγαπημένες φίλες έχουν πιο αυξημένη την ορμόνη (προλακτίνη) που οδηγεί σε μείωση του στρες. Άλλωστε, μην ξεχνάς πως όταν είσαι μαζί με αγαπημένα πρόσωπα που εμπιστεύεσαι μπορείς πάντα να τους μιλήσεις για τα προβλήματα και τις ανησυχίες σου, να μοιραστείς τις αγωνίες σου και να σε ανακουφίσουν, ενδεχομένως και να σου δώσουν κάποια λύση. Επιπλέον, μια αγκαλιά και ένα φιλί από τους αγαπημένους μας σίγουρα μας ηρεμεί και μας κάνει να νιώθουμε πιο όμορφα.

6. Κατάλληλο περιβάλλον

Ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε και περνάμε πολλές ώρες μπορεί φυσικά να παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ψυχολογία μας και στο πώς αισθανόμαστε. Για να μειώσεις το στρες και να νιώθεις πιο χαλαρή φρόντισε ο χώρος στον οποίο περνάς το μεγαλύτερο χρόνο σου να σε προδιαθέτει θετικά και να σου είναι ευχάριστος αλλά και πρακτικός ώστε να μη σου δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα. Βρες τα χρώματα που σε ηρεμούν και δώσε βάση σε αυτά στο περιβάλλον σου, φρόντισε να υπάρχει φυσικός φωτισμός, χρησιμοποίησε αρωματικά χώρου ή κεριά με τις αγαπημένες σου μυρωδιές, διακόσμησε με λουλούδια ή με οτιδήποτε άλλο σου φτιάχνει τη διάθεση και σε χαλαρώνει.

7. Ευχάριστες δραστηριότητες

Αναρωτιέσαι πώς να μειώσεις το άγχος αλλά ίσως δεν κάνεις το προφανές, δηλαδή, πράγματα που σε ευχαριστούν. Όσο πιεσμένος κι αν είναι ο χρόνος και όσο απαιτητική καθημερινότητα κι αν έχεις δεν πρέπει να ξεχνάς να παίρνεις «ανάσες» από το φορτωμένο σου πρόγραμμα με το να κάνεις πράγματα και δραστηριότητες που σε ευχαριστούν, σε χαλαρώνουν και σε αποφορτίζουν. Θυμήσου ποιο είναι το αγαπημένο σου χόμπι, ακόμα καλύτερα κάνε κάτι που απαιτεί αφοσίωση και φαντασία ώστε να απομακρυνθεί το μυαλό σου από τα άγχη και τις αγωνίες. Επίσης, μην ξεχνάς την επαφή με τη φύση που είναι πάντα σύμμαχος καλής ψυχολογίας αλλά και την επαφή σου με ζώα που είναι αγχολυτικά. Έστω και ένα τέταρτο την ημέρα αν αφιερώσεις σε κάτι που σε ευχαριστεί θα δεις ότι θα νιώσεις καλύτερα και θα γεμίσεις μπαταρίες για να αντιμετωπίσεις την πίεση της καθημερινότητάς σου.

8. Μη λες σε όλα ναι

Το γεγονός ότι νιώθεις πίεση και στρες ενδεχομένως οφείλεται στο ότι έχεις πολλές ευθύνες και πολλές υποχρεώσεις και έχεις αναλάβει πάρα πολλά στα οποία ίσως δεν είσαι σε θέση να ανταπεξέλθεις. Αν ανήκεις στην κατηγορία ανθρώπων που δεν μπορεί να αρνηθεί τίποτα από ότι του ζητούν και λες πάντα ναι σε όλους και σε όλα, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσεις να το αλλάξεις αυτό και να παραιτηθείς από κάποιες ευθύνες που σε βαραίνουν. Θέσε κάποια όρια και κάνε όλα όσα μπορείς και αντέχεις χωρίς να αγχώνεσαι και να καταπιέζεσαι για να ευχαριστείς τους άλλους.

9. Απόλυτη ησυχία

Για να μπορέσεις να μειώσεις το στρες που κατά καιρούς σε καταβάλλει, καλό είναι κάποια στιγμή της ημέρας (καλύτερα πρωινές ώρες γιατί η ορμόνη του στρες είναι αυξημένη τότε) να φροντίσεις να βρεθείς σε απόλυτη ησυχία και ηρεμία χωρίς περισπασμούς και θορύβους. Απόφυγε τη χρήση υπολογιστή ή κινητού, τη μουσική ή την τηλεόραση και γενικά βυθίσου για λίγο στη σιωπή. Θα δεις ότι θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις.

10. Φτιάξε πρόγραμμα

Όταν έχεις πολλά να κάνεις και νιώθεις πως πιέζεσαι, μία καλή λύση για να μειώσεις το στρες είναι να οργανωθείς και να φτιάξεις ένα πρόγραμμα με όλα όσα έχεις να κάνεις ρυθμίζοντάς τα όσο καλύτερα γίνεται ώστε να απλοποιηθούν και να μη σε αγχώνουν τόσο πολύ. Φυσικά, αν υπάρχει η δυνατότητα μπορείς και να μοιράσεις κάποιες από τις δουλειές σου με κάποιον άλλο (μέλος της οικογένειας αν πρόκειται για οικογενειακά θέματα ή συνάδελφο αν πρόκειται για δουλειά)ώστε να φύγει όλο το βάρος από τους δικούς σου ώμους.

11. Βιταμίνη C

Συστήνεται η πρόσληψη βιταμίνης C μέσω της κατανάλωσης φρούτων (πορτοκάλι, ακτινίδιο) καθώς έρευνες αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη C είναι συνδεδεμένη με μειωμένα επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη) αλλά και με χαμηλή αρτηριακή πίεση.

12. Καλή σχέση με τον εαυτό μας

Όταν είσαι στρεσαρισμένη, ενδεχομένως να είσαι και αυστηρή με τον εαυτό σου κάτι που δε θα σε βοηθήσει. Προσπάθησε να μην είσαι πολύ απαιτητική από εσένα και να έχεις μια θετική στάση, να ενθαρρύνεις και να επιβραβεύεις τον εαυτό σου ακόμα κι όταν δεν έρχονται όλα όπως υπολόγιζες. Με το να γίνεσαι επικριτική και να έχεις υπερβολικές προσδοκίες από τον εαυτό σου δε βοηθάς την ψυχολογία σου και δεν μπορείς να αποβάλεις το άγχος που σε κυριεύει. Όταν σκέφτεσαι, λοιπόν, πώς να μειώσεις το στρες πρώτα απ’ όλα φρόντισε να είσαι καλή και επιεικής με τον εαυτό σου. Και μην ξεχνάς να σκέφτεσαι ευχάριστα πράγματα και να χαμογελάς συχνά μια και πάντα είναι αγχολυτικό! Η λειτουργία των μυών του προσώπου όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται διώχνει το στρες.

13. Επισκέψου ειδικό

Η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα πώς να μειώσεις το στρες όταν βλέπεις ότι τα συμπτώματα επιμένουν και είναι έντονα κι αν δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις και να το μετριάσεις μόνη σου, είναι φυσικά να απευθυνθείς σε έναν ειδικό. Αυτός θα ξέρει τον κατάλληλο τρόπο για να σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις και να το χειριστείς σωστά. Άλλωστε από άνθρωπο σε άνθρωπο διαφέρει η εκδήλωση του στρες, άρα και ο χειρισμός πρέπει να είναι διαφορετικός.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα