Πώς να βελτιώσεις τη σχέση σου με τη μαμά του

Εσύ, αυτός και η … μυστήρια μαμά του! Μια σχέση για τρεις -αναγκαστικά- που κρατάει από «αρχαιοτάτων χρόνων» και δεν κάνει διαχωρισμούς για καμιά μας. Η σχέση με τη μαμά του συντρόφου μας , είναι ένα ζήτημα πολύ λεπτό και αναπόφευκτο που δυστυχώς για όλες μας έρχεται η ώρα να το σκεφτούμε, να μας προβληματίσει και να το αντιμετωπίσουμε. Η σχέση με τη νυν ή μέλλουσα πεθερά ήταν, είναι και θα είναι, δε θα πω προβληματική, αλλά σίγουρα αντικείμενο προς συζήτηση και ίσως … προς εξερεύνηση!

Είτε σου αρέσει είτε όχι, στη ζωή του συντρόφου σου υπάρχει μια δεύτερη γυναίκα που στην καρδιά του ενδεχομένως θα είναι πάντα πρώτη. Μπορεί να σε διαβεβαιώνει ότι εσύ είσαι η γυναίκα της ζωής του αλλά η μαμά του πάντα θα έχει δίκιο και πάντα θα βρίσκει τρόπο για να ανακατεύεται στη σχέση και τη ζωή σας. Αν δεν «τρυπώσει» και στο σπίτι σας θα ανήκεις στις τυχερές. Όπως και να’ χει όμως, ακόμα κι αν σου είναι δύσκολο πρέπει να βρεις κώδικες επικοινωνίας μαζί της και να βελτιώσεις τη σχέση σου με τη μαμά του για το καλό της δικής σου σχέσης με εκείνον και για να πάψει να αποτελεί απειλή για εσάς η παρουσία της.

Δεν είναι τυχαίο ότι ανεξαρτήτως γενιάς, εθνικότητας, κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου, ηλικίας, κλπ, η πλειοψηφία των γυναικών όταν έρχεται η ώρα να γνωριστούν με τη μητέρα του καλού τους είτε είναι ακόμα σε μια σχέση πιο πρόσφατη είτε είναι σε περίοδο επισημοποίησης της σχέσης και πηγαίνουν για γάμο, έρχεται αντιμέτωπη με μια «περίεργη» επιεικώς κατάσταση. Όποια κι αν είσαι και όσο καλή κι αν θεωρείς πως είσαι για τον άνθρωπο αυτό, για τη μαμά του ποτέ καμία δε θα είναι αρκετά καλή για αυτόν. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, λοιπόν, να αντιμετωπίσεις την πιο σημαντική γυναίκα στη ζωή του καλού σου και ταυτόχρονα τον πιο σκληρό κριτή και να έχεις μια καλή σχέση μαζί της. Θέλει πολύ προσπάθεια. Αν ο σύντροφός σου είναι και μοναχοπαίδι, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο!

Αν ανήκεις στην κατηγορία που αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση και «υποφέρει» από την παρουσία της μαμάς του συντρόφου, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να καταφέρεις να αλλάξεις την κατάσταση προς το καλύτερο και να βελτιώσεις τη σχέση σου με τη μαμά του. Εμείς, θα σου δώσουμε κάποιες συμβουλές που αν τις ακολουθήσεις θα μπορέσεις αν όχι να καταπολεμήσεις εντελώς, τουλάχιστον να αποφύγεις τα προβλήματα και τις άκομψες καταστάσεις και να βελτιώσεις τη σχέση σου με τη μαμά του.

Πώς να βελτιώσεις τη σχέση σου με τη μαμά του – Συμβουλές

Προσπάθησε να κρατάς αποστάσεις και να μη δίνεις θάρρος

Όποια κι αν είναι η σχέση με το σύντροφό σου, είτε είναι ακόμα αρχή είτε είστε σε μακροχρόνια σοβαρή σχέση, φρόντισε ώστε να κρατήσεις από την αρχή τις αποστάσεις με τη μαμά του και να μη της δώσεις πολύ θάρρος γιατί ούτως ή άλλως δε θέλουν και πολύ για να το πάρουν από μόνες τους. Το «από μακριά κι αγαπημένοι» ταιριάζει γάντι στη σχέση που πρέπει να έχεις με τη μαμά του συντρόφου σου. Άλλωστε, πρέπει να δεχτείς και να συνειδητοποιήσεις πως με τη συγκεκριμένη γυναίκα φίλες δεν πρόκειται να γίνετε ποτέ. Αν η σχέση σου με το σύντροφο εξελιχθεί σε γάμο, κάνετε οικογένεια, κλπ, σίγουρα με τα χρόνια θα βελτιώσεις τη σχέση σου με τη μαμά του αλλά απλά θα έχετε μια καλή σχέση και θα συνυπάρχετε, φίλες δε θα είστε ποτέ. Ούτε θα μπορεί να γίνει μαμά σου. Φρόντισε μόνο για να γίνει πιο ανεκτή η συνύπαρξη να κρατάς μια απόσταση, να μη δίνεις θάρρος και δικαιώματα και κυρίως να μη φαντάζεις απειλή σε καμία περίπτωση. Ακολούθησε μια συντηρητική πολιτική απέναντί της κι έτσι θα αποφύγεις πολλά και κυρίως τις εντάσεις και τα προβλήματα στη σχέση σου με τον καλό σου.

Θέσε τα όριά σου από την αρχή αλλά διακριτικά

Όταν η μαμά του καλού σου προσπαθεί να «χώνεται» στη σχέση σας, να επεμβαίνει και θέλει συνέχεια να βρίσκεται γύρω σας, βρες ένα διακριτικό τρόπο για να θέσεις τα όριά σου από την αρχή. Δεν είναι καθόλου καλή λύση μια αντιπαράθεση και μια απότομη συμπεριφορά, καθώς το πιθανότερο είναι να έχει αντίθετο αποτέλεσα από το επιθυμητό και ίσως γίνει χειρότερη η συμπεριφορά της απέναντί σου. Επιπλέον μην είσαι σίγουρη ότι ο καλός σου θα σε υπερασπιστεί ή ότι θα βάλει στη θέση της τη μαμά του. Το πιο μεγάλο ενδεχόμενο είναι να βγεις εσύ χαμένη από μια κόντρα μαζί της. Προσπάθησε, λοιπόν, να αντιμετωπίζεις ήρεμα και ψύχραιμα τις «παρεμβάσεις» της μαμάς του και πάντα με γλυκό και ήρεμο ύφος και με το πιο πλατύ χαμόγελο που διαθέτεις να της εξηγείς τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να έχει άποψη για κάτι ή δεν μπορεί να έρθει μαζί σας κάπου, ή δεν μπορείτε να φάτε μαζί, κλπ. Φρόντισε να κρατήσεις τα νεύρα και την υπομονή σου και να είσαι πάντα μελιστάλαχτη κι ευγενική. Θα είναι υπέρ σου και θα το εκτιμήσει πολύ και ο σύντροφός σου.

Προσπάθησε να βρεις τα «κουμπιά» της

Όταν γνωρίσεις τη μαμά του συντρόφου σου, για να μπορέσεις να έχεις μια καλή σχέση μαζί της, είναι καλό να ανακαλύψεις τι τύπος είναι και να βρεις τα «κουμπιά» της. Όχι για να την κολακεύεις και να την καλοπιάνεις όλη την ώρα, αλλά για να μπορέσεις να αναπτύξεις κώδικες επικοινωνίας μαζί της και κάποια κοινά μήκη κύματος. Αν για παράδειγμα ανακαλύψεις τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές της, τα θέματα που την απασχολούν, κλπ, θα μπορέσεις να τα «μελετήσεις» και όταν συναντιέστε να συζητάς μαζί της, να δείχνεις ενδιαφέρον και κυρίως να της δείχνεις ότι την προσέχεις, την ακούς και τη σέβεσαι. Αυτό θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή της και θα αισθάνεται διαφορετικά μαζί σου. Δε θα υπάρχει η παγωμένη ατμόσφαιρα και η αμηχανία αν βρείτε κοινά ενδιαφέροντα. Ακόμα κι αν στ’ αλήθεια δε σε ενδιαφέρουν πολύ αυτά που την απασχολούν προσπάθησε να μπεις στο τρυπάκι κι έτσι οι συναντήσεις σας θα είναι πιο υποφερτές.

Φρόντισε να μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά

Είναι πολύ δύσκολο όταν έχεις κάποιον απέναντί σου να σε προκαλεί και να δοκιμάζει τα όριά σου εσύ να στέκεσαι στο ύψος σου και να κρατάς το επίπεδο. Όμως, ο στόχος είναι αυτός ακριβώς. Όταν βλέπεις από τη μαμά του καλού σου μια άσχημη συμπεριφορά ακόμα και προσβλητική και μάλιστα μπροστά σε τρίτους, είτε με αρνητικά σχόλια είτε με μπηχτές, καρφιά και έμμεσα αστειάκια, εσύ προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία και την υπομονή σου και μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά. Αν αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο, πρώτον η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου και δεύτερον ακόμα και δίκιο να έχεις, εσύ θα είσαι αυτή που θα σχολιαστεί και θα κριθεί αρνητικά από τους παρευρισκόμενους αν κάτσεις να διαπληκτιστείς σε κοινή θέα και δημιουργήσεις θέμα. Ενώ, αντίθετα, αν παρά την άσχημη αντιμετώπιση εσύ διατηρήσεις την ευγένειά σου και είσαι χαμογελαστή και ήρεμη ό,τι κι αν ακούσεις, θα δείξεις χαρακτήρα και σεβασμό και θα μπορέσεις με μια αφορμή έπειτα από λίγο να αποχωρήσεις ήρεμα από το χώρο και να αφήσεις εκείνη να φανεί η κακιά (που δε θα’ ναι ψέμα) και να γίνει η αιτία της βαριάς ατμόσφαιρας. Θα κερδίσεις έτσι την εκτίμηση όλων και θα σου βγάλει το καπέλο ο καλός σου. Άλλωστε, θα έχεις έπειτα δικαιολογία για να μην επαναληφθούν τέτοιου τύπου συναντήσεις και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Δε θα μπορεί να σου πει κανείς τίποτα από τη στιγμή που ανέχτηκες προσβλητική συμπεριφορά από τη μαμά του χωρίς να δώσεις κανένα δικαίωμα και καμία αφορμή. Ακόμα κι αν δεν είσαι από αυτές που μαζεύουν τα λόγια τους, στην προκειμένη καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς και να’ σαι σίγουρη ότι θα βγεις κερδισμένη.

Βοήθησέ την να αποκτήσει τη σωστή εικόνα για σένα

Δε χρειάζεται να υποκριθείς ότι είσαι κάποια άλλη ώστε να ικανοποιήσεις τη μαμά του καλού σου και να βελτιώσεις τη σχέση σου μαζί της, όμως επειδή οι περισσότερες μαμάδες ανησυχούν απλά με την υποψία και το ενδεχόμενο να κακοπερνάει και να κακόπεσε ο γιόκας τους, βοήθησέ την να δει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο με εσάς και ότι ίσως σε έχει παρεξηγήσει. Φρόντισε να βλέπει και να μαθαίνει το πόσο τον περιποιείσαι και πόσο όμορφα περνάτε μαζί. Για παράδειγμα, όταν είναι μπροστά η μαμά του φρόντισέ τον λίγο παραπάνω ή όταν ξέρεις ότι θα τη συναντήσει περιποιήσου το ντύσιμό του, φτιάξε και κανένα γλυκό και δώσε να της το πάει, κλπ. Αν είναι άρρωστος κάποια στιγμή, φρόντισε να είσαι δίπλα του ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να μην κουνήσεις ρούπι από το σπίτι τους (αν δε μένετε μαζί) . Ακούγεται λίγο «κατινιά» όλο αυτό, αλλά δυστυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση και για να βελτιώσεις τη σχέση σου με τη μαμά του, μια δόση «κατινιάς» είναι απαραίτητη. Η μαμά του δε θα κοιτάξει την ουσία της σχέσης σας ούτε θα πειστεί αν της ορκιστείς πως τον αγαπάς και τον κάνεις ευτυχισμένο. Πάντα θα ανησυχεί και θα φοβάται ότι είσαι ακατάλληλη. Μόνο λοιπόν από κάτι τέτοια θα εντυπωσιαστεί, ίσως αν υπογραμμίσεις κάποια καλά σου στοιχεία όπως νοικοκυριό, μαγείρεμα, κλπ, και σίγουρα όχι το μανικιούρ σου και τα ακριβά σου ρούχα, τότε να σε δει ως μια θετική επιρροή-παρουσία στη ζωή του γιου της.

Κάνε ανοιχτά μια συζήτηση με το σύντροφό σου

Αν βλέπεις ότι η συμπεριφορά της μαμάς του είναι ανεξέλεγκτη και βγαίνει εκτός ορίων η κατάσταση, τότε πρέπει οπωσδήποτε να το συζητήσεις μαζί του γιατί προφανώς φταίει κι αυτός που το επιτρέπει και το αφήνει να συμβαίνει. Άλλωστε ο πρώτος που θα έπρεπε να βάλει όρια στην επαφή σας μαζί της και στις παρεμβάσεις της είναι ο ίδιος. Αν εκείνος δείχνει πως δεν ενοχλείται η φοβάται να αντιδράσει και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, τότε η κατάσταση θα γίνεται ακόμα χειρότερη και για τους τρεις σας. Το ζητούμενο, φυσικά, δεν είναι να τον βάλεις να τσακωθεί μαζί της, αλλά να τον πείσεις να βρείτε μαζί τη λύση σε ένα θέμα που δεν επηρεάζει μόνο εσένα αλλά και τη μεταξύ σας σχέση η οποία με τον τρόπο αυτό φθείρεται. Μπορείς να του εξηγήσεις χωρίς εντάσεις, φωνές και θυμού, το πόσο σε πληγώνει η κατάσταση με τη μητέρα του και η στάση της απέναντί σου και να του ζητήσεις ανοιχτά όχι απαραίτητα να πάρει θέση ούτε βέβαια να διαλέξει ανάμεσά σας, αλλά να κρατήσει τα προσχήματα και να μην κάθεται απλός παρατηρητής σε κάτι που τον αφορά άμεσα και το σιγοντάρει έμμεσα.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα