Αρχική / Σχέσεις / Πώς να αποκτήσεις χιούμορ -15 Τρόποι που θα βελτιώσουν την κάθε μέρα σου
πώς να αποκτήσεις χιούμορ

Πώς να αποκτήσεις χιούμορ -15 Τρόποι που θα βελτιώσουν την κάθε μέρα σου

Μία γυναίκα με καλή αίσθηση του χιούμορ γίνεται εύκολα αγαπητή από τον κοινωνικό της περίγυρο, πόσο μάλλον σε μία εποχή και σε μία χώρα όπως η δική μας, όπου οι άνθρωποι επιζητούν – άμεσα ή / και έμμεσα – το γέλιο ως μία στιγμή ευφορίας και «σωτηρίας» από τα δεκάδες καθημερινά προβλήματα. Έχουμε επιλέξει, όμως,  μην μπούμε σε τέτοια μονοπάτια στο παρόν άρθρο, αλλά να μιλήσουμε για κάτι πιο χαρούμενο (;), πιο εύπεπτο (;)· αποφασίσαμε, λοιπόν, να παρουσιάσουμε τους τρόπους εκείνους που μπορούν να σου υποδείξουν πώς να αποκτήσεις χιούμορ εάν δεν το έχεις και τόσο με το… άθλημα. Πάμε να τους δούμε αμέσως!

Πώς να αποκτήσεις χιούμορ – 15 Τρόποι που θα βελτιώσουν την κάθε μέρα σου

Τρόπος Νο1: Παρακολούθησε κωμωδίες
Νοίκιασε ταινίες με αστείο περιεχόμενο, όπως είναι οι: American pie, Meet the parents, Eurotrip, The Hangover, αλλά και πολλές άλλες. Προσφέροντας στον εαυτό σου αυτό το… φεστιβάλ κωμωδίας, αφενός τον ανταμείβεις με το πολύτιμο δώρο του γέλιου (κι όταν γελάς συχνά τότε είναι πιο εύκολο να τα καταφέρεις με το πώς να αποκτήσεις χιούμορ) και αφετέρου του δίνεις τροφή για σκέψη (food for thought) δεδομένου ότι ταινίες όπως οι προαναφερόμενες εμπεριέχουν χιούμορ και αστεία τα οποία μπορούν να εμπνεύσουν και τη δική σου αίσθηση του χιούμορ.

Τρόπος Νο2: Παρακολούθησε θεατρικές παραστάσεις
Αναφερόμαστε, φυσικά, σε θεατρικές παραστάσεις που επίσης εμπεριέχει γέλιο, αστεία και πλάκες, όπως βέβαια εσύ ορίζεις το «αστείο» βάσει του τι κάνει εσένα προσωπικά να γελάς. Είναι το ανάλαφρο και καυστικό χιούμορ του Μάρκου Σεφερλή, είναι το πιο διακριτικό αλλά άψογα ερμηνευμένο χιούμορ σε μία παράσταση άλλων γνωστών ηθοποιών ή μήπως είναι ένα stand-up comedy; Your sense of humor, your choice! Το σίγουρο είναι ότι μερικές φορές ένας τέτοιος επαγγελματίας μπορεί να σε ευνοήσει στο πώς να αποκτήσεις χιούμορ ή πώς να ανακτήσεις το χιούμορ που είχες παλαιότερες εποχές αλλά λόγω καθημερινών συνθηκών σιγά – σιγά έσβησε.

Τρόπος Νο3: Συνδέσου σε κάποιο site με αστείες ειδήσεις
Εκμεταλλευόμενος την πληθώρα επιλογών που απλόχερα σου προσφέρει το διαδίκτυο, σου προτείνουμε να εγγραφείς σε κάποιο forum ή σε κάποια ιστοσελίδα όπου τακτικά παρουσιάζονται σε διάφορες μορφές (γραπτός λόγος, εικόνες, βίντεο κ.λπ.) αστείες ειδήσεις. Εντελώς ενδεικτικά, μία τέτοια ιστοσελίδα θα μπορούσε να είναι το 9gag, αν ακόμα λειτουργεί…! Πέρα από το ότι θα σου φτιάχνουν τη διάθεση και θα σε κάνουν να γελάς, θα βοηθήσουν και στο να βελτιώσεις την αίσθηση του χιούμορ σου αλλά και στο να το διαμορφώσεις πληρέστερα.

Τρόπος Νο4: Δες αστείες εικόνες
Αν και οι αστείες εικόνες συμπεριλαμβάνονται στον τρόπο Νο3 που προαναφέραμε, θεωρούμε σκόπιμη και τη διακριτή αναφορά τους ως μέσο για το πώς να αποκτήσεις χιούμορ. Στο ίντερνετ υπάρχουν άπειρες φωτογραφίες με σύντομες λεζάντες που προκαλούν το γέλιο αβίαστα, δημιουργούν μία καλύτερη διάθεση (τουλάχιστον στιγμιαία) σε όποιον τις βλέπει – τις διαβάζει, ενώ ταυτόχρονα ευνοούν τη διάπλαση και την ανάπτυξη του προσωπικού χιούμορ του καθενός.

Τρόπος Νο5: Τοποθέτησε αστείες εικόνες στον οικείο σου χώρο
Επί παραδείγματι, μπορείς να βάλεις μία αστεία εικόνα που βρήκες στο διαδίκτυο ως φόντο στο κινητό ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σου ή, ακόμη, να κολλήσεις μία αστεία εικόνα που βρήκες σε κάποιον ιστότοπο και εκτύπωσες μέσα στην ντουλάπα που ανοίγεις καθημερινά ή δίπλα στο κομοδίνο σου. Μία πολύ καλή ιδέα θα ήταν και η τοποθέτηση εντός του πορτοφολιού σου ή πάνω στο ψυγείο σου μίας φωτογραφίας από οικείο σου πρόσωπο (γονέα, αδελφό, σύντροφο, φίλο, φίλη κ.ο.κ.) σε κάποια αστεία πόζα ή με μία αστεία γκριμάτσα ή τέλος πάντως με έναν ορισμένο τρόπο που εσένα σε κάνει να γελάς όποτε τη βλέπεις. Με το να γελάς γίνεσαι μέρα με τη μέρα ολοένα και πιο ευδιάθετη, ολοένα και πιο επιρρεπής (με την καλή έννοια του λόγου) στο να θέλεις να γελάς, κι αυτό θα σε ωθήσει σταδιακά στο να αποκτήσεις και η ίδια αίσθηση του χιούμορ.

Τρόπος Νο6: Εκθέσου σε αστεία / χιουμοριστικά ερεθίσματα
Είναι αναμφίβολο ότι η τακτική έκθεση σε ερεθίσματα που εμπεριέχουν χιούμορ δύναται να συμβάλει θετικά και στην απόκτηση καλής αίσθησης του χιούμορ κι από εσένα. Επιδίωξε, επομένως, σε συχνή βάση, το να έρχεσαι σε επαφή με ό,τι μπορεί να περιέχει αλλά και να προκαλεί γέλιο. Τα έργα του Αρκά είναι μία τέτοια αξιόλογη πηγή χιούμορ· οι εικόνες και τα βίντεο στο διαδίκτυο που προαναφέραμε, όπως επίσης και αστεία στιγμιότυπα της οικογένειας και ευρύτερα του οικείου σου περιβάλλοντος· ανέκδοτα γραμμένα σε κάποιο βιβλιαράκι ή ακόμη και εμπεριεχόμενα σε application που μπορείτε να κατεβάσετε από το play store ή το app store του κινητού σας. Κι αυτές είναι μόλις μερικές ιδέες που συνιστούν πηγές χιούμορ και στις οποίες είναι καλό να εκθέτεις τον εαυτό σου εάν θέλεις να μάθεις πώς να αποκτήσεις χιούμορ.

Τρόπος Νο7: Απόκτησε μία ανόητη συνήθεια
Μιλάμε για μία συνήθεια που θα εντάξεις στην εβδομαδιαία σου ρουτίνα και η οποία θα σε κάνει να ξεσκάς από τις καθημερινές δυσχέρειες και το άγχος με το να γελάς. Γιατί, μπορεί το γέλιο και το χιούμορ να μην είναι το ίδιο πράγμα, ωστόσο σίγουρα είναι έννοιες και πράξεις συγγενικές. Θα μπορούσες, λοιπόν, παραδείγματος χάριν, να μιλάς με γαλλική προφορά παρόλο που δεν ξέρεις καθόλου τη γαλλική γλώσσα. Αυτό από μόνο του είναι επαρκές για να σου φτιάχνει την όρεξη, για να κάνει ώρες – ώρες τους γύρω σου να γελούν, αλλά και για να σε οδηγήσει σιγά – σιγά στην απόκτηση του χιούμορ που τόσο επιθυμείς.

Τρόπος Νο8: Αξιοποίησε τις παρελθούσες ντροπιαστικές στιγμές σου
Την ημέρα εκείνη που πήγες να βγεις από το σπίτι με δύο διαφορετικά μαύρα μποτάκια, το τηλεφώνημά σου κατά το οποίο είπες «καλημέρα» στο συνομιλητή παρόλο που ήταν 5 το απόγευμα, τη φορά που χαιρέτισες ένα άτομο μπερδεύοντάς το με κάποιον γνωστό σου, και ό,τι άλλο έχεις κάνει και σου προκάλεσε κάποια ντροπή ή αμηχανία. Θυμήσου τις στιγμές αυτές και προσπάθησε να δεις την αστεία όψη τους και να βρεις το χιούμορ μέσα σε αυτές. Χρησιμοποίησέ τες κατά το διάλογό σου με φίλους και συγγενείς και θα δεις ότι φορά με τη φορά θα τις παρουσιάζεις με ακόμα πιο αστείο τρόπο. Μάλιστα, με το να αποκαλύπτεις και να αστειεύεσαι με ευάλωτες προσωπικές στιγμές σου διευρύνεις μόνη σου το χιούμορ σου.

Τρόπος Νο9: Όταν κάτι σε θυμώνει…
… απάντησε με χιούμορ κι όχι με εχθρότητα. Μόνο αρνητικές επιδράσεις μπορεί να έχει μέσα σου αλλά και στην καθημερινότητά σου το να μετατρέπεις σε προσωπική μάχη κάθε προσβολή που δέχεσαι από κάποιον ή καθετί που σε κάνει να θυμώνεις. Για περιστασιακά θέματα που σε ενοχλούν, συνεπώς, προτίμησε να αποκρίνεσαι μετερχόμενη το χιούμορ σου κι όχι υιοθετώντας υβρεολόγιο ή φανερώνοντας το θυμό σου. Έτσι, την επόμενη φορά ο τάδε γνωστός σου αργήσει για πολλοστή φορά στο ραντεβού σας πες του κάτι του τύπου: «Πάλι καλά που δε διευθύνεις αεροπορική εταιρεία εσύ…!».

Τρόπος Νο10: Κάνε αστεία δώρα
Στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα ιστοσελίδων με δώρα που – με τον έναν ή τον άλλον τρόπο – εμπεριέχουν κάτι το αστείο, κάτι το χιουμοριστικό. Ok, μπορεί έτσι να μην αναπτύσσεις την προσωπική αίσθηση του χιούμορ σου, αλλά σίγουρα δείχνεις στο άτομο που αγοράζεις το δώρο ότι έχεις χιούμορ και ξέρεις πώς να το χρησιμοποιείς εποικοδομητικά. Επιπλέον, μπορείς να φτιάξεις μόνη σου κάτι που θα προσφέρεις σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο και το οποίο θα εμπεριέχει χιούμορ: θες να είναι μία αστεία ζωγραφιά – σκίτσο, θες να είναι ένα άλμπουμ φωτογραφιών με αστείες λεζάντες, θες να είναι ένα μονόχρωμο T-Shirt πάνω στο οποίο θα τυπώσεις μία χιουμοριστική φράση ή εικόνα; Πολλά παίζουν! Εσύ επιλέγεις!

Τρόπος Νο11: Αφιέρωσε λίγο χρόνο την εβδομάδα για μία… συνεδρία γέλιου
Ναι, όπως το άκουσες! Πώς έχουν οι ψυχολόγοι τις 45λεπτες συνήθως συνεδρίες με τους θεραπευόμενούς τους; Έτσι κι εσύ θα φροντίσεις έστω μία φορά ανά εβδομάδα να αφιερώνεις τουλάχιστον 10 με 15 λεπτά από το χρόνο σου στο να κάνεις μία «συνεδρία γέλιου», όπως την ονομάσαμε, παρέα με ένα άτομο που αγαπάς και με το οποίο περνάς όμορφα. Θα ξαπλώνετε κοντά ο ένας στον άλλον, θα κοιτάτε προς το ταβάνι και πολύ απλά ο ένας θα λέει «Χα!», ο άλλος θα αποκρίνεται «Χαχα!», ξανά ο πρώτος «Χαχαχα!» και ούτω καθεξής. Δε θα καταλάβετε πότε θα σας έχεις πιάσει το γέλιο για τα καλά!

Τρόπος Νο12: Συναναστρέψου με άτομα που έχουν χιούμορ
Πώς να αποκτήσεις χιούμορ; Ίσως αυτός να είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να τα καταφέρεις· συναναστρέψου με άτομα (φίλους, συγγενείς, συνεργάτες και λοιπούς) οι οποίοι έχουν χιούμορ. Μπορείς να υιοθετήσεις ορισμένα από τα αστεία τους, αλλά και να έρθεις σε συχνή επαφή με το γενικότερο χιουμοριστικό ύφος και στυλ τους από το οποίο μπορείς να εμπνευστείς και να προσαρμόσεις κατάλληλα και το δικό σου χιούμορ.

Τρόπος Νο13: Ένταξε ανέκδοτα στην ομιλία σου
Όταν το κλίμα της συζήτησης το επιτρέπει, πέταξε ένα ανέκδοτο που πρόσφατα άκουσες να το λέει κάποιος άλλος ή μόνη σου το αναζήτησες και το έμαθες. Φρόντισε να μαθαίνεις 2 – 3 ανέκδοτα το μήνα (εάν μπορείς και θέλεις και περισσότερα, ακόμη καλύτερα!) και συμπεριλάμβανέ τα στις κουβέντες σου. Μάλιστα, μπορείς όταν τα μαθαίνεις να τα προβάρεις μόνη σου έτσι ώστε να διαπιστώσεις πώς είναι πιο σωστό να τα λες. Μπορείς να βρεις τεράστιο όγκο ανέκδοτων στο internet, οπότε start now!

Τρόπος Νο14: Ζήτα να σου περιγράφουν κάτι αστείο που τους συνέβη
Θέλεις να μάθεις πώς να αποκτήσεις χιούμορ και πώς να το μάθουν αυτό οι άλλοι; Γίνε γνωστή ως το άτομο που θέλει και που της αρέσει να ακούει τις αστείες, ντροπιαστικές και αμήχανες στιγμές των άλλων από το στόμα των ιδίων. Οι άνθρωποι αγαπάμε όσους θέλουν να ακούνε τις δικές μας αστείες στιγμές μέσα από δικές μας αφηγήσεις, όταν βέβαια και οι άλλοι μοιράζονται μαζί μας δικές τους τέτοιες στιγμές. Θα είσαι η ψυχή της παρέας, η γυναίκα που όλοι θέλουν να κάνουν παρέα, μιας και δε θα σε νοιάζει να μιλάς και να ασχολείσαι με κουτσομπολιά και άλλα τέτοια, αλλά με καθετί άλλο που θα κάνει εσένα και την παρέα σου να γελάει και να περνάει ωραία.

Τρόπος Νο15: Εμπιστεύσου τις χιουμοριστικές ικανότητές σου
Αναμφισβήτητα, είναι απαραίτητο να εμπιστευτείς τον εαυτό σου και τις ικανότητες χιούμορ που διαθέτεις και που μέρα με τη μέρα αναπτύσσεις. Το να έχεις καλή αίσθηση του χιούμορ φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα των εξής συνιστωσών: α) του επιπέδου ευφυΐας, β)  του βαθμού έκθεσης σε αστεία / ανέκδοτα / χιουμοριστικά γεγονότα (π.χ. ταινίες με χιούμορ) και γ) του κατά πόσο εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου στο ότι μπορεί πράγματι να πει κάτι και να δημιουργήσει το γέλιο των γύρω του. Κατά συνέπεια, είναι πολύ βασικό να νιώθεις αυτοπεποίθηση και σιγουριά για εσένα και το χιούμορ σου κάθε φορά που πας να πεις κάτι λιγότερο ή περισσότερο αστείο. Και ΜΗΝ ανησυχείς μήπως σε κοροϊδέψουν ή μήπως απλά δε γελάσουν με αυτό που θα πεις, γιατί: πρώτον, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες εμπειρίες, δεύτερον δεν έχουμε όλοι την ίδια αίσθηση του χιούμορ, τρίτον δεν είναι απαραίτητα αστείο καθετί που πιστεύεις εσύ ότι είναι αστείο και, στην τελική, όλοι αποτυγχάνουμε μερικές φορές στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Το γέλιο είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής μας. Όταν είναι συχνό, τότε η τελευταία γίνεται πιο εύκολη, πιο όμορφη και – αποδεδειγμένα – πιο υγιής. Δώσε βάση στις συμβουλές και τους τρόπους που το περιοδικό Δυναμική Γυναίκα σου προτείνει σε σχέση με το πώς να αποκτήσεις χιούμορ και θα δεις ότι θα βελτιωθεί η κάθε μέρα σου!

x

Check Also

κοινωνική φοβία

Κοινωνική φοβία: Προσδιορισμός – Παράγοντες – Αντιμετώπιση (Ψυχολογία)

Σε όλες και σε όλους μας είναι γνώριμα περιστατικά και στιγμές κατά ...

τύποι αντρών που απιστούν

8 Τύποι ανδρών που απιστούν

Η απιστία είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σίγουρα πολλά ζευγάρια, σε όποιο ...

πώς να καταλάβεις τι θέλει από σένα

Πώς να καταλάβεις τι θέλει από εσένα

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τι θέλει ένας άντρας από εμάς; Θα θέλαμε ...