Πώς να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό – 6 Δραστικές Συμβουλές

Μόλις χώρισες; Σε έχει επηρεάσει πολύ ο χωρισμός και δεν ξέρεις τι να κάνεις; Σε έχει πάρει από κάτω; Δεν χρειάζεται να το παίρνεις έτσι! Στο άρθρο αυτό θα σου δείξουμε πώς να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό.

Τι είναι ο χωρισμός όμως; Γιατί είναι τόσο επώδυνος; Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί κάποια από αυτά τα ερωτήματα. Ο χωρισμός είναι μια μεταβατική κατάσταση όπου σταματάς απότομα να είσαι με τον άνθρωπο που είχες σχέση και συνεχίζεις την ζωή σου μόνη. Δεν είναι απαραίτητα μια κακή κατάσταση, καθώς όπως γνωρίζουμε κάθε τι θετικό και αρνητικό μπορούμε να το αξιοποιήσουμε θετικά. Το μόνο δύσκολο κομμάτι είναι να ξεπεραστεί ο χωρισμός. Για τον λόγο αυτό θα σε βοηθήσουμε να μάθεις πώς να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό. Πρώτα όμως πρέπει να σε βοηθήσουμε να καταλάβεις μερικά πράγματα για αυτόν και ποια είναι τα στάδια του.

 Μόνο όταν ξέρεις πλήρως ένα φαινόμενο και το πώς να το βιώνεις μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Αρχικά το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να σκεφτείς τον λόγο του χωρισμού. Φυσικά δεν εννοούμε μόνο την αιτία αλλά και ό,τι κρύβεται πίσω από τον χωρισμό.

Συνηθισμένοι λόγοι χωρισμού:

·         Απιστία και τρίτο πρόσωπο.

·         Έλλειψη εμπιστοσύνης.

·         Χωρισμός λόγω απόστασης.

·         Πλήξη στην σχέση.

·         Έλλειψη σεβασμού και ξεσπάσματα θυμού.

·         Έλλειψη προσοχής.

·         Ανειλικρίνεια.

·         Κακές οικογενειακές σχέσεις.

Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι χωρισμού. Για να μάθεις πώς να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό αρχικά σκέψου ποιοι από αυτούς του λόγους ταιριάζουν στην περίπτωση σου και ξεκίνα να σκέφτεσαι τι έφταιγε και αν έχεις ακόμα χρόνο αν το επιδιορθώσεις.

Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις ο χωρισμός είναι οριστικός και κάθε προσπάθεια μπορεί να αποδειχθεί άκαρπη, αλλά το σημαντικό της υπόθεσης είναι να αρχίσεις εσύ να νιώθεις καλά με εσένα, κάτι που σπάνια γίνεται εξ αρχής , γιατί, όπως έχει αποδειχθεί από ψυχολόγους,  υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια τα όποια περνάμε μετά από τον χωρισμό.

Στάδια χωρισμού:

1.    Αρνείσαι ότι έχει έρθει το τέλος της σχέσης σου.

2.    Αρχίζεις να εκνευρίζεσαι και να θυμώνεις που δεν μπορείς να αλλάξεις την κατάσταση αυτή που βρίσκεται η σχέση σου.

3.    Θυμώνεις με τον εαυτό σου που δεν μπορούσε να προβλέψει το γεγονός και που γενικά δεν μπορούσε να το αποτρέψει.

4.    Προσπαθείς να βρεις μια συμβιβαστική λύση για να σώσεις την σχέση σου και να τα ξαναβρείς με τον αγαπημένο σου όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

5.    Αν τελικά οι προσπαθείς σου δεν πιάσουν τόπο, τότε περνάς στο τελευταίο στάδιο του χωρισμού, την κατάθλιψη, όπου απογοητεύεσαι με εσένα, με τον άνθρωπο σου, με την σχέση σου και γενικότερα με τα πάντα και προτιμάς να κλειστείς στον εαυτό σου γιατί θεωρείς ότι τίποτα δεν μπορεί να σε κάνει να το ξεχάσεις και να νιώσεις καλύτερα.

Μην χάνεις χρόνο όμως. Μπορεί να υποφέρεις και να στεναχωριέσαι αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσεις και να φανείς δυνατή! Φυσικά, για να διαβάζεις αυτό το άρθρο για το πώς να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό, σημαίνει ότι είσαι σε καλό δρόμο και έχεις συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να τον αντιμετωπίσεις και να αλλάξεις την στάση σου αυτή.

Πώς να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό: Συμβουλές

1. Μην το αφήνεις να σε παίρνει από κάτω

Είτε νέα είσαι είτε μεγαλύτερης ηλικίας, μην σκέφτεσαι αρνητικά!! Να σκέφτεσαι μόνο ότι έχεις χρόνια ακόμα να αξιοποιήσεις και ότι σίγουρα δεν θες να τα περάσεις όπως περνάς τον τελευταίο καιρό.

2. Εκφράσου ελεύθερα

Μην κρατάς μέσα σου ό,τι νιώθεις. Θες να κλάψεις; Θες να νευριάσεις; Κάν’ το όπου και αν είσαι, διότι αν τα κρατάς μέσα σου πώς να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό, μας λες; Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν τα εκφράσεις δεν θα σου φύγουν ποτέ από μέσα σου και θα σε τυραννούν για πολύ καιρό.

3. Μην προσπαθείς απεγνωσμένα να φτιάξεις την παλιά σου σχέση

Δεν θα σε ωφελήσει σε κάτι. Ειναι απαραίτητο να το πάρεις απόφαση ότι το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αντιμετωπίσεις την κατάσταση όπου βρίσκεσαι, να κοιτάς μπροστά και να αφήσεις τα πισωγυρίσματα. Διότι μόνο κακό θα σου κάνουν και θα σου φέρνουν άσχημες αναμνήσεις, ενώ παράλληλα θα συνεχίσεις να κυνηγάς κάτι που δεν μπορείς να πετύχεις. Συνεπώς θα απογοητεύεσαι με εσένα και δεν θα μπορείς να προχωρήσεις. Αν το σκεφτείς είναι λογικό. Πώς να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό αν όλη την ώρα σκέφτεσαι πως μπορείς να επανορθώσεις;

4. Μην κλείνεσαι στο σπίτι και στον εαυτό σου

Βγες έξω, πήγαινε μια βόλτα με τις φίλες σου, πήγαινε διακοπές και κάποιο ταξίδι, γενικά βρες κάτι που να κρατάει το μυαλό σου απασχολημένο από ¨κακές σκέψεις¨. Επίσης, μην διστάσεις να εκφράσεις το πώς νιώθεις στις φιλενάδες σου καθώς θα σε βοηθήσουν και θα σου συμπαρασταθούν γιατί όλο και κάποια θα έχει βιώσει το ίδιο συναίσθημα με εσένα.

5. Βρες κάτι να ασχολείσαι

Πρόκειται για την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα πώς να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό. Βρες κάτι που σου αρέσει, μια δραστηριότητα, γράψου σε ένα πολιτιστικό σύλλογο, ξεκίνα τρέξιμο ή ακόμα καλύτερα ξεκίνα ένα ομαδικό άθλημα το οποίο θα σε βοηθήσει και να ξεχαστείς αλλά και θα συναναστρέφεσαι με κόσμο, πράγμα το οποίο θα είναι  εξίσου βοηθητικό με τη σειρά του στο να κάνεις νέες γνωριμίες, νέες παρέες και φυσικά θα σου φτιάξει η διάθεση, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που γυμνάζονται έχουν πιο θετικές σκέψεις. Ακόμα, μια λύση η οποία σίγουρα θα σε βοηθήσει και να ξεχαστείς αλλά θα σε ωφελήσει και μελλοντικά είναι να αρχίσεις μια δουλειά ή να αφοσιωθείς στην δουλειά σου – πού ξέρεις; Μπορεί μια προαγωγή να σε περιμένει!

6. Συμβουλέψου τους γονείς σου

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από αυτά τα άτομα θα έχεις πλήρη κατανόηση και θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις κάθε πρόβλημα σου ειδικά του χωρισμού. Επιπλέον θα καταλάβεις και θα ξαναδείς ότι οι γονείς σου σε αγαπάνε και τότε είναι που θα αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα, γιατί πώς να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό αν νομίζεις ότι είσαι μόνη σου σε αυτή τη ζωή;

Αν όμως δεις ότι τίποτα δεν έχει αποτέλεσμα, η ψυχολογία σου χειροτερεύει και ότι τα ποικίλα συμπτώματα της κατάθλιψης σε κατακλύζουν, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συμβουλευτείς έναν ψυχολόγο ειδικό σε θέματα σχέσεων. Μην είσαι αρνητικά προκατειλημμένη με το θέμα αυτό. Ο ψυχολόγος είναι o μόνος άνθρωπος που όχι μόνο μπορεί να σε καταλάβει αλλά μπορεί να καταλάβει και να εξηγήσει ακόμα και αυτά που ούτε εσύ δεν έχεις καταλάβει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αξιοποιώντας τις συμβουλές ενός ψυχολόγου θα ανακάμψεις και θα μάθεις πώς να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό γρήγορα, σωστά και κυρίως αποτελεσματικά. Εξάλλου αυτή είναι η δουλεία του. Μην αφήνεις τον χρόνο να κυλάει και κυρίως μην κοιτάς την ζωή ως αμέτοχος  παρατηρητής. Ανάλαβε ενεργό δράση, αντιμετώπισε την κατάστασή σου και μετά θα μπορείς να συμβουλεύεις τις φιλενάδες σου σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα