Καβγάδες μέσα στη σχέση – Πώς να τους χειριστείτε

Λίγο η κοινή σας οδοντόκρεμα που είναι στραβοζουλιγμένη, λίγο τα λεφτά που δε σας βγαίνουν όπως υπολογίζατε, λίγο οι μπηχτές της μαμάς του, λίγο οι νουθεσίες του μπαμπά σου σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις απέναντι στα παιδιά σας, το άγχος της καθημερινής σας ζωής και άλλα πολλά τέτοια πράγματα σας οδηγούν συχνά πυκνά σε καβγάδες.

Μπορούν οι καβγάδες μέσα στη σχέση να κάνουν καλό;

Φυσικά και μπορούν και πολλές φορές πράγματι το κάνουν. Αυτό που χρήζει επισήμανσης είναι το εξής: το γεγονός ότι κάποιο ζευγάρι δεν τσακώνεται, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι τόσο ευτυχισμένο και ταιριαστό που έχουν λύσει κάθε διαφορά μεταξύ τους και διαγράφουν μια κοινή πορεία ρόδινη δίχως εντάσεις και διενέξεις. Στην πραγματικότητα, όταν οι καβγάδες μέσα στη σχέση είναι – σχεδόν ή εντελώς – ανύπαρκτοι, το μόνο βέβαιον είναι πως στο συγκεκριμένο ζευγάρι έχει χαθεί το αμοιβαίο ενδιαφέρον, η φροντίδα του ενός για τον άλλον, ίσως ακόμη και η μεταξύ τους επικοινωνία.

Οι συμβουλευτικοί και κοινωνικοί ψυχολόγοι επισημαίνουν πως κάθε διαπροσωπική σχέση – επομένως και η ερωτική αναντίρρητα – είναι απαραίτητο να διέπεται από ποικίλα χαρακτηριστικά, όπως το έντονο και συνεχές ενδιαφέρον του ενός για τον άλλον, η ύπαρξη των οποίων μερικές φορές εκδηλώνεται από τα άτομα υπό τη μορφή μικρότερων ή εντονότερων καβγάδων, ενώ η παντελής έλλειψή τους σηματοδοτεί κατ’ ουσίαν το τέλμα της εν λόγω σχέσεως.

Κατά συνέπεια, οι καβγάδες μέσα στη σχέση υποδεικνύουν μια υγιή, βασισμένη σε στέρεα θεμέλια, σχέση. Γι’ αυτό και μπορούμε να λέμε και να πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι καβγάδες μέσα στη σχέση κάνουν πράγματι καλό στην τελευταία. Βέβαια, αρμόζει να είναι κάπως «οριοθετημένοι» και ενταγμένοι σε πλαίσια που και τα δύο μέλη του ζεύγους αντέχουν, ανέχονται και δεν τους συλλαμβάνουν ως συνεχείς γκρίνιες ή, και γενικότερα, ως ανυπόφορες καταστάσεις.

Οι 4 συνηθέστεροι καβγάδες μέσα στη σχέση και πώς να τους χειριστείτε

1. Οι υπερβολικές απαιτήσεις από πλευράς της γυναίκας

Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ είχε πει : «Οι γυναίκες δε θέλουν τίποτα άλλο από ένα σύζυγο, αλλά, όταν τον αποκτήσουν, θέλουν τα πάντα.», μια φράση πολύ εύστοχη που αντιστοιχεί – καλώς ή κακώς – στην πραγματικότητα.Παραδεχτείτε το, κορίτσια, ότι είτε οι ίδιες αν είστε ήδη παντρεμένες ή σε μία σχέση είτε άλλες γυναίκες που έχουν ταίρι και τυχαίνει να τις γνωρίζετε φαίνεται να έχετε / έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από το αγόρι ή το σύζυγό τους. Είναι, ασφαλώς, πολύ καλό από πλευράς σας να θέτετε ορισμένους κανόνες και στάνταρ μέσα στη σχέση σας. Υποδηλώνει πως τρέφετε αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τον εαυτό σας το γεγονός ότι επιθυμείτε και επιδιώκετε ο σύντροφός σας να μην καταπατά αυτά τα όρια που οι ίδιες βάζετε, να πραγματοποιεί τα θελήματά σας, να είναι σωστός απέναντί σας και να φέρει εις πέρας τις απαιτήσεις σας.Όπως πολλάκις συμβαίνει, σιγά – σιγά, αρχίζετε να έχετε ολοένα και περισσότερες επιθυμίες, τις οποίες προσδοκάτε ο σύντροφός σας να εκπληρώνει πάντοτε για εσάς και όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο άμεσα. Τα «θέλω» σας, ωστόσο, από επιθυμίες μετατρέπονται σε απαιτήσεις, που, ως επί το πλείστον, είναι υπερβολικές.Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να μικρύνετε λίγο τη μακρά λίστα με τίτλο «Τι πρέπει ο άντρας μου να κάνει σήμερα» και να ξεκινήσετε σταδιακά να περιορίζετε πραγματικά τις απαιτήσεις που έχετε από το σύντροφό σας, που σας οδηγούν σε καβγάδες μέσα στη σχέση, οι οποίοι με τη σειρά τους καθιστούν πιθανό το χωρισμό σας.

2. Money makes the world go round… ή μήπως όχι;

Πιθανότατα τα χρήματα να αποτελούν όντως την κινητήρια δύναμη του κόσμου, όπως λέει το εν λόγω τραγούδι, μιας που στο σύγχρονο κοινωνικό-πολιτικό γίγνεσθαι η αξία του χρήματος έχει ανυψωθεί υπερβολικά πολύ.Μέσα σε μία σχέση, ωστόσο, όπου υπάρχουν (συν)αισθήματα ανεκτίμητα, όπως αυτό της αμοιβαίας αγάπης, τα χρήματα δε δικαιολογείται να αποτελούν αιτία της πλειονότητας των τσακωμών. Τα βαθιά και αγνά αισθήματα που τρέφει ένας άνθρωπος για το ταίρι του – κατά τη γνώμη μας τουλάχιστον – είναι μακράν μεγαλύτερης σπουδαιότητας συγκριτικά με τα όποια οικονομικά προβλήματα πιθανόν να εντοπίζονται μέσα στο ζευγάρι. Σίγουρα, όπως έχει δυστυχώς γίνει η όλη κατάσταση, τα λεφτά δεν είναι και αμελητέα, αφού με αυτά στην ουσία διαμορφώνουμε τη ζωή μας. Επομένως, όταν εκλείπουν, είναι λογικό το γεγονός ότι τα περισσότερα ζευγάρια έρχονται σε αντιπαράθεση εξαιτίας της πιθανής οικονομικής τους στενότητας ή δυσπραγίας.Συνεπώς, μπορεί τα χρήματα «να κάνουν τη Γη να γυρίζει», τη σχέση όμως όχι! Αυτό οφείλετε να κατανοήσετε και εσείς οι ίδιες και οι σύντροφοί σας προκειμένου να ελαττώσετε τους καβγάδες μέσα στη σχέση σας και να είστε ειλικρινώς πιο ευτυχισμένοι μαζί.

3. Η έλλειψη προσοχής

Η καθεμιά μας θέλει να νιώθει διαρκώς πως το αγόρι ή ο άνδρας της την αγαπάει, τη νοιάζεται, την προσέχει και τη φροντίζει. Δεν είστε, βέβαια, μόνο εσείς που θέλετε να είστε επιθυμητές και – γιατί όχι – το επίκεντρο της προσοχής του συντρόφου σας, αλλά και εκείνος αντιστοίχως επιθυμεί να τραβάει μονίμως την προσοχή σας, να έχει την αποκλειστικότητα της προσοχής σας, θα λέγαμε. Εννοείται πως τα προαναφερθέντα είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα προς ύπαρξη σε μία υγιή σχέση.Εντούτοις, όταν αυτή η προσοχή αρχίζει να υποχωρεί για οποιονδήποτε λόγο, είτε από τη δική σας μεριά είτε από του άνδρα σας, οι καβγάδες μέσα στη σχέση κάνουν την εμφάνισή τους. Μάλιστα, ως απόρροια της έλλειψης της προσοχής και του ενδιαφέροντος, ο ένας από τους δύο οδηγείται στη ζήλια, μιας που θεωρεί ότι «Κάτι τρέχει με το Νίκο για να μη μου δίνει τόση σημασία….!». Η ζήλια αυτή φέρνει με τη σειρά της επιπλέον καβγάδες μέσα στη σχέση. Τέλος, είναι πιθανό ο ένας (αρχικά) από τους δύο να εμπέσει και στον πειρασμό του… εξωσυζυγικού φλερτ, ας το πούμε. Και αυτό, σαφώς, επιφέρει έντονους καβγάδες μέσα στη σχέση, πολλές φορές – δυστυχώς – δυσεπίλυτους.Πώς να χειριστείτε τους τσακωμούς που προέρχονται από την έλλειψη προσοχής που είτε οι ίδιες αισθάνεστε από εκείνον είτε αυτός από εσάς; Μέσω του βασικότερου εργαλείου που κάθε ζευγάρι πρέπει απαραιτήτως να έχει και να μετέρχεται συχνότατα στη σχέση του · το διάλογο. Αυτό που πρέπει να συζητάτε συχνά με το σύντροφό σας είναι τα γνωρίσματα που εκτιμάει ο καθένας από τον άλλον. Να του λέτε, λοιπόν, με ειλικρίνεια τι εκτιμάτε σε εκείνον και έτσι, μέσα από τον υγιή διάλογο που θα ανοίξετε σχετικά με τα θετικά και τα αρνητικά που αποκομίζει ο καθένας σας, οι καβγάδες μέσα στη σχέση σας θα υποχωρήσουν και θα δώσουν σταδιακά τη θέση τους σε εποικοδομητικές συζητήσεις που θα ωφελήσουν εσάς, εκείνον και τη μεταξύ σας σχέση.

4. Τα πεθερικά

Πράγματι, οι γονείς τόσο του άνδρα όσο και της συντρόφου του πολλές φορές εμπλέκονται στα ζητήματα που κανονικά θα έπρεπε να αφορούν κατ’ αποκλειστικότητα τα μέλη του ζευγαριού και όχι τόσο πολύ εκείνους. Όποιος κι αν είναι ο λόγος ή η πρόθεσή τους, καλό θα είναι τα πεθερικά να διατηρούν μια απόσταση από τα θέματα που απασχολούν τη σχέση των παιδιών τους, προκειμένου να υπάρχει κάποια ισορροπία στο ρόλο του καθενός και σε όλες τις σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ τους. Οι συχνές παρεμβάσεις των γονιών, η «κακιά πεθερά που χώνει τη μύτη της παντού», ο μπαμπάς που δε θέλει ο κάθε «αλήτης» να «του στενοχωρεί την κορούλα του» και τα συναφή δύνανται να πυροδοτούν καβγάδες μέσα στη σχέση.Εσείς, κορίτσια, όπως επίσης και το αγόρι ή ο σύζυγός σας, είστε οι αρμόδιοι για να περιορίσετε τους καβγάδες μέσα στη σχέση σας με την οριοθέτηση του μέχρι σε ποιο σημείο δέχεστε και ανέχεστε την παρέμβαση των γονιών και των δυο σας.Μη λησμονείτε, όμως, πως πρέπει κι εσείς να επιδείξετε ορθή συμπεριφορά απέναντι στους γονείς του συντρόφου σας για να σας αγαπήσουν και να κερδίσετε την εκτίμησή τους· όχι να απαιτείτε το σεβασμό τους.

Επαγωγικά, στο συγκεκριμένο άρθρο σας μιλήσαμε για το ότι οι καβγάδες μέσα στη σχέση δεν είναι υποχρεωτικό να σας ανησυχούν, μιας και πολλές φορές μπορούν να κάνουν καλό στη σχέση. Επιπλέον, σας είπαμε ποιοι είναι οι 4 συνηθέστεροι καβγάδες που έχουν τα ζευγάρια και, στο μεταξύ, σας αναφέραμε πώς να τους χειριστείτε και να τους περιορίσετε ή/και αποτρέψετε. Αυτό που αναμένουμε από εσάς, πλέον, είναι να θέσετε σε εφαρμογή όλα τα προηγούμενα!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα