Καταπολέμηση ζήλιας – Τι να κάνεις να μην είσαι ζηλιάρα

Είσαι μεγάλη… ζηλιαρόγατα; Ζηλεύεις πολύ το αγόρι ή το σύζυγό σου; Σε ενδιαφέρει να μάθεις πώς μπορεί να γίνει εφικτή η καταπολέμηση της ζήλιας σου και πώς μπορείς από εδώ και πέρα να είσαι μαζί με τον αγαπημένο σου χωρίς η ίδια να φθείρεσαι και χωρίς να φθείρεις και τη μεταξύ σας σχέση;

Διάβασε όσα έχουμε εμείς, στο περιοδικό Δυναμική Γυναίκα, να σου πούμε περί ζήλιας και, κυρίως, σχετικά με την καταπολέμηση της ζήλιας σου.

Μη χρονοτριβούμε καθόλου!

Καταπολέμηση ζήλιας: Μάθε τι είναι η ζήλια

Αν πράγματι θέλεις να καταφέρεις να καταστήσεις εφικτή την καταπολέμηση της ζήλιας σου είναι βασικό να μάθεις πρώτα τι ακριβώς είναι αυτό που ονομάζουμε «ζήλια» ((ή ζήλεια εάν λάβουμε υπόψη μας ότι το ουσιαστικό παράγεται από το ρήμα ζηλεύω!)).
Η ζήλια, λοιπόν, είναι το αίσθημα εκείνο που νιώθουμε κάθε φορά που πιστεύουμε ή φοβόμαστε μήπως κάποιος κοντινός μας άνθρωπος – εν προκειμένω ο σύντροφός μας – δείξει ενδιαφέρον προς ένα άλλο πρόσωπο και παραμελήσει εμάς, αγαπήσει κάποιαν άλλην ή αποκτήσει αποκλειστική ερωτική επιθυμία για κάποια άλλη γυναίκα/ κοπέλα. Το αίσθημα αυτό, συνεπώς, είναι ένα αίσθημα που μπορεί να συνδεθεί άμεσα με τη ανασφάλεια, τη φοβία, την ανησυχία, την έλλειψη εμπιστοσύνης ή ακόμη και την απειλή ότι μία άλλη κοπέλα ή μια άλλη γυναίκα θα μας πάρει κάτι «κεκτημένο», έναν άνθρωπο που μας αγαπάει, το σύντροφό μας. Η απειλή αυτή που βιώνουμε μπορεί να είναι είτε υπαρκτή και υφισταμένη είτε φαντασιακή και ανύπαρκτη στην πραγματικότητα. Πάντως, όλοι εν γένει οι άνθρωποι και ασφαλώς όλες καθολικά οι γυναίκες διακατεχόμαστε ή έχει συμβεί κάποια στιγμή να κατακλειστούμε από το εν λόγω συναίσθημα. Άλλες φορές, βέβαια, η ζήλια αυτή είναι φυσιολογική, άλλοτε όχι…

Καταπολέμηση ζήλιας: Αναγνώρισε τι είδους ζήλια έχεις

Τα είδη στα οποία μπορούμε να διακρίνουμε το αίσθημα της ζήλιας, έτσι ακριβώς έτσι όπως το έκανε ο Sigmund Freud, ο «πατέρας» της ψυχανάλυσης, είναι τρία: η φυσιολογική ζήλια, η νευρωτική ζήλια και η παθολογική ζήλια. Εάν σε νοιάζει η καταπολέμηση της ζήλιας που νιώθεις απέναντι στο σύντροφό σου, τότε ρίξε μια ματιά στο διαχωρισμό που έκανε ο σπουδαίος για το χώρο της ψυχολογίας – και όχι μόνο – άνθρωπος, και προσπάθησε να διακρίνεις ποιο από τα τρία πιστεύεις ότι έχεις, για να ξέρεις πώς να κινηθείς εν συνεχεία.

1. Φυσιολογική ζήλια

Είναι το προαναφερόμενο αίσθημα που βιώνει κάποιος άνθρωπος και το οποίο δεν προκαλεί ιδιαίτερες αλλαγές στον ίδιο και στη συμπεριφορά του ούτε όταν εμφανίζεται ούτε όταν εξαφανίζεται. Ένα παράδειγμα φυσιολογικής ζήλιας, για να σε βοηθήσουμε, θα μπορούσε να είναι η ζήλια που νιώθετε όταν δείτε τον αγαπημένο σας σε έναν δημόσιο χώρο περιτριγυρισμένο από δύο τρεις καλές φίλες του και συνεργάτιδές του και δεν οδηγηθείτε σε σπασμωδικές ενέργειες, ανεπίτρεπτες συμπεριφορές ή υπερβολικό θυμό.

2. Νευρωτική ζήλια

Η ζήλια που έχει να κάνει με τις δικές σου τύψεις και ενοχές. Εάν για παράδειγμα απατάς τον καλό σου και, παρόλο που εσύ είσαι λάθος, δε διστάζεις να ξεσπάς συνεχώς πάνω του και να τον κατηγορείς ότι εκείνος σε απατάει. Αυτό είναι το προαναφερόμενο και ως αίσθημα απειλής που αισθάνεσαι εξαιτίας των προσωπικών σου τύψεων και ενοχών.

3. Παθολογική ζήλια

Αλλιώς, μπορείτε να την ακούσετε και από επιστήμονες ως «αρρωστημένη» ζήλια. Και οι δύο χαρακτηρισμοί , πάντως, υποδηλώνουν το ίδιο πράγμα: ότι η ζήλια και η ψυχική και παθολογική κατάσταση του ατόμου γενικά δεν είναι ισορροπημένη και ορθώς συγκροτημένη. Με άλλα λόγια, η παθολογική ή αρρωστημένη ζήλια ισοδυναμεί με την πεποίθησή σου ότι ο σύντροφός σου δε σου είναι πιστός, κάτι μάλιστα που υποστηρίζεις συχνά πυκνά με βεβαιότητα. Πρόκειται για μία ψευδαίσθηση, μία έμμονη ιδέα, ένα αφόρητο και βασανιστικό αίσθημα που σε κατακλύζει και δε σε αφήνει ήσυχη.

Και τώρα που ξέρεις ποιες είναι οι τρεις κατηγορίες, κάτσε ώριμα, ήρεμα και όσο πιο αντικειμενικά μπορείς, να σκεφτείς ποια από τις τρεις πιθανώς να έχεις. Αν είσαι στην Τρίτη κατηγορία, τότε είναι απαραίτητο να συνεχίσεις την ανάγνωση του άρθρου για να δεις τι μπορείς να κάνεις προκειμένου να μετριάσεις ή και να εξαλείψεις τη ζήλια που νιώθεις καθημερινά για τον καλό σου.

Καταπολέμηση ζήλιας: Τα 3 «Συνειδητοποίησε»

Συνειδητοποίησε ότι η ζήλια σου φθείρει εσένα ως άτομο, ως προσωπικότητα και χαλάει την καθημερινότητά σου. Συνειδητοποίησε ότι η ζήλια σου φθείρει το αγόρι ή το σύζυγό σου, κάνοντάς τον να κουράζεται και να αγανακτεί με τη συμπεριφορά σου και τις πράξεις σου. Συνειδητοποίησε ότι η ζήλια σου φθείρει και τη μεταξύ σας ερωτική σχέση σε κάθε τομέα, καθιστώντας την ασταθή, ετοιμόρροπη, ενώ παράλληλα σκιαγραφεί για  την τελευταία μία μάλλον δυσοίωνη πορεία.

1. Καταπολέμηση ζήλιας: Κατάγραψε τις εκδηλώσεις ζήλιας σου

Μη γελάς καθόλου. Η μέθοδος της καταγραφής είναι μείζονος σημασίας σε τέτοια θέματα. Κάθε φορά που καταλαβαίνεις ότι ζηλεύεις παθολογικά, γράφε σε ένα χαρτί ή σε ένα τετράδιο τι ήταν αυτό ακριβώς που πυροδότησε τη ζήλια σου, ποια αισθήματα ένιωθες ακριβώς κατά την εκδήλωση τη ζήλιας, τι σκέψεις έκανες τότε και, τέλος, πώς νιώθεις τώρα, αφότου η κρίση ζήλιας πέρασε.

2. Καταπολέμηση ζήλιας: Την επόμενη φορά που θα γίνει το ίδιο…

…προσπάθησε να ελέγξεις τον εαυτό σου, να συγκρατήσεις την ορμή σου και να μετριάσεις ή να απωθήσεις εντελώς τις κακές σου σκέψεις. Και εννοούμε να το κάνεις την επόμενη φορά που θα συμβεί κάποιο παρόμοιο ή το ίδιο περιστατικό που σε ώθησε και προηγούμενη φορά στην εκδήλωση ζήλιας, το οποίο περιστατικό έχεις γράψει και αναλύσει όπως σου είπαμε στο χαρτί η στο τετράδιό σου.

3. Καταπολέμηση ζήλιας: Νιώσε περήφανη εάν τα καταφέρεις

Εάν καταφέρεις να συγκρατηθείς, άφησε τον εαυτό σου να αισθανθεί περήφανος με το επίτευγμά του. Εάν πάλι όχι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα· θα ξαναπροσπαθήσεις την επόμενη φορά· ΜΗΝ το βάζεις κάτω!

Καταπολέμηση ζήλιας: Δάμασε τις προσδοκίες σου

Σε όλη τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που θα επιδιώξεις να δαμάσεις την παθολογική ζήλια σου για τον αγαπημένο σου, είναι απαραίτητο να δαμάζεις και τις προσδοκίες σου, καθώς επίσης και τις επιθυμίες και τις απαιτήσεις που έχεις από εκείνον. Μην είσαι υπερβολική. Μην περιμένεις πάρα πολλά. Μην απαιτείς πάρα πολλά. Γιατί οι πολυάριθμες προσδοκίες και οι υπερβολικά πολλές απαιτήσεις είναι δύσκολο να πραγματοποιούνται. Και, όταν θα βλέπεις ότι ο σύντροφός σου δε γίνεται πάντα να ικανοποιεί κάθε επιθυμία και ανάγκη σου, τότε είναι που θα εξάγεις λανθασμένα συμπεράσματα και θα οδηγείσαι σε κρίσης ζήλιας δίχως λόγο και αιτία.

Εάν θεωρείς ότι η ζήλια σε κυριεύει είτε συχνά είτε σπανιότερα κι ότι ζηλεύεις παθολογικά το σύντροφό σου, προσπάθησε ακολουθώντας τις συμβουλές που μόλις σου δώσαμε να την τιθασεύσεις, να την μειώσεις και σταδιακά να την εξαφανίσεις. Και τότε θα αισθάνεσαι μέσα σου ευτυχής, πλήρης και σίγουρη για τον εαυτό σου, ενώ συγχρόνως η σχέση σου με το αγόρι ή τον άντρα σου θα είναι υγιής!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα