Κακή συμπεριφορά στη σχέση: Σημάδια και τρόποι αντιμετώπισης

Η κακή συμπεριφορά στη σχέση είναι ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι που αρχικά φαίνεται να περνάει πάρα πολύ καλά μαζί, ωστόσο μετά από λίγο αρχίζουν να εμφανίζονται σημάδια προβληματικής συμπεριφοράς από την πλευρά του συντρόφου, που διαταράσσουν την ισορροπία και ηρεμία της σχέσης. Ως κακή συμπεριφορά στη σχέση μπορεί να εννοηθεί οτιδήποτε μειώνει, πληγώνει και, ουσιαστικά, ακυρώνει την ύπαρξη της συντρόφου, δημιουργώντας ένα είδος αποκλειστικότητας στις ανάγκες και τα θέλω του συντρόφου της. Τα σημάδια μπορεί να είναι εμφανή από την αρχή, σε έναν μικρότερο βαθμό, όσο όμως η σύντροφος τα παραβλέπει αυτά αρχίζουν και γίνονται όλο και πιο έντονα.

Λόγοι που ο σύντροφος επιδεικνύει κακή συμπεριφορά στη σχέση 

  1. Δεν έχει κατανοήσει το πώς χρειάζεται να συμπεριφερθεί.

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, ένας άντρας μπορεί να μην έχει καταλάβει επαρκώς το πώς είναι καλύτερο να φέρεται στη σύντροφο του. Μην ξεχνάμε πως, καθώς και ο ίδιος έχει δημιουργήσει και άλλες σχέσεις στο παρελθόν, παίρνει διαφορετικά μηνύματα και συμπεριφορές στην κάθε μία σχέση που έχει κάνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει μία σταθερή εικόνα για το ποιες ανάγκες χρειάζεται να καλύψει και με ποιόν τρόπο.

  1. Δεν καταλαβαίνει ότι εμφανίζει κακή συμπεριφορά στη σχέση του.

Σε συνάφεια με τα παραπάνω, εάν έχει εμφανίσει ίδιες συμπεριφορές στις προηγούμενες σχέσεις του αλλά δεν εντοπίστηκαν και τέθηκαν προς συζήτηση, τότε ο ίδιος δεν θα έχει την επίγνωση πως εμφανίζει συμπεριφέρεται με λανθασμένο τρόπο, πληγώνοντας τη σύντροφο του. Εάν σε κάποια προηγούμενη σχέση υπήρξε ανοχή το αποτέλεσμα θα είναι να συνεχίζει να κάνει τα ίδια, αφού στο παρελθόν δεν υπήρξε (εποικοδομητική) ανατροφοδότηση σχετικά με τον τρόπο που φέρεται μέσα σε μια σχέση.

  1. Έχει συνεχόμενο άγχος λόγω άλλων καταστάσεων στη ζωή του.

Είναι σαφές πως ένας πολύ σημαντικός λόγος που μπορεί να οδηγήσει τον σύντροφο σε κακή συμπεριφορά στη σχέση, είναι η ύπαρξη προβλημάτων σε άλλους τομείς της ζωής του. Σύμφωνα με βασικές ψυχολογικές θεωρίες, το περιβάλλον στο οποίο διαβιώνει κανείς έχει άμεση επίδραση στην ψυχολογία του. Έτσι, οι εργασιακές συνθήκες και οι φιλικές σχέσεις έχουν σημαντική επίπτωση στο αν αισθάνεται καλά ή όχι. Παράλληλα, καθώς οι άντρες δυσκολεύονται συνήθως να ανοιχτούν για τα προβλήματα που τους απασχολούν, είναι πιο εύκολο η κάθε δυσαρέσκεια από εξωτερικούς παράγοντες να μεταφερθεί μέσα στην προσωπική σχέση, με αποτέλεσμα την άσχημη συμπεριφορά από μέρους του.

  1. Έχει μάθει να φέρεται έτσι γενικότερα.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν άντρα, ο οποίος έχει μάθει γενικά στη ζωή του να αποζητά να ικανοποιούνται ως επί το πλείστον οι δικές του ανάγκες και να εμφανίζει άσχημες συμπεριφορές όταν αυτό δεν γίνεται με τον τρόπο που θέλει, όταν το θέλει. Ανεξαρτήτως καταστάσεων και ανθρώπων, ο ίδιος θεωρεί ως πρωταρχικής σημασίας τα δικά του θέλω, συνήθως αδιαφορώντας ή παραβλέποντας τις επισημάνσεις των άλλων. Υπάρχει σημαντική περίπτωση, εξαιτίας ακριβώς αυτής του της συμπεριφοράς, να έχουν εμφανιστεί προβλήματα και στις προηγούμενες σχέσεις του, τα οποία και συνήθως επιρρίπτει στην εκάστοτε σύντροφο του.

 

Τρόποι αντιμετώπισης της κακή συμπεριφοράς στη σχέση 

  1. Επικοινωνούμε τα συναισθήματα μας.

Το πρώτο βήμα έχει να κάνει με το να γνωστοποιήσουμε το πώς αισθανόμαστε και πώς μας επηρεάζει η κακή συμπεριφορά στη σχέση που εμφανίζει ο σύντροφος μας. Είναι σημαντικό να μιλήσουμε ανοιχτά και ξεκάθαρα για αυτό το θέμα, καθώς και ο ίδιος θα πρέπει να μάθει το τί ψυχολογικές και συναισθηματικές συνέπειες έχει ο τρόπος που φέρεται. Εδώ δεν χρειάζεται να ωραιοποιηθούν καταστάσεις, ούτε και να υπάρξει απαραίτητα ένταση και θυμός, μιας και αυτό μπορεί να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκφράσεις όπως «αυτή σου η συμπεριφορά με κάνει να αισθάνομαι έτσι, και ειλικρινά θέλω να το συζητήσω μαζί σου για καταλάβω γιατί φέρεσαι έτσι, γιατί δεν θέλω να αισθάνομαι άλλο αυτό το συναίσθημα».

  1. Βάζουμε όρια.

Είναι σημαντικό να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας και να κατανοήσουμε και εμείς οι ίδιες ποια είναι τα όρια μας μέσα στη σχέση. Σύμφωνα με τις έρευνες των ψυχολόγων, οι γυναίκες που θέτουν όρια, τα επικοινωνούν και τα διατηρούν μέσα σε μια σχέση, φαίνεται να εμφανίζουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αλλά και να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα και συντροφικότητα στις σχέσεις τους. Έτσι, λοιπόν, φροντίζουμε να ξεκαθαρίζουμε τα όρια μας χωρίς απειλές («εάν συνεχίσεις έτσι, θα χωρίσουμε») αλλά με ψυχραιμία και σαφήνεια, όπως «θέλω να είμαστε μαζί, για αυτό και κουβεντιάζουμε για αυτό που συμβαίνει, ωστόσο αυτή σου η συμπεριφορά δεν είναι κάτι που μπορώ να παραβλέπω για πολύ ακόμα, και με απομακρύνει όλο και περισσότερο από εσένα και τη σχέση μας». 

  1. Διατηρούμε τα όρια μας.

Εφόσον έχουμε ξεκαθαρίσει τα όρια στο τι μπορούμε να ανεχτούμε σε μια σχέση είναι σημαντικό να το διατηρήσουμε κιόλας, καθώς υπάρχει πιθανότητα αρχικά ο σύντροφος μας να δείξει πάλι σημάδια κακής συμπεριφοράς -έως ότου κατανοήσει πλήρως το πώς είναι καλύτερο να συμπεριφέρεται. Παραμένουμε σταθερές σε όσα έχουμε οριοθετήσει και δεν βρίσκουμε δικαιολογίες για να παραβλέψουμε ένα λάθος που μας έκανε ξανά να αισθανθούμε άσχημα-χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως πρέπει να τον κατηγορούμε και στο πιο μικρό «παράπτωμα»!

  1. Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια του και την αλλαγή στη συμπεριφορά του.

Εφόσον όντως η κακή συμπεριφορά έχει αλλάξει και υπάρχει σημαντική βελτίωση, τότε είναι βοηθητικό να αναγνωρίσουμε αυτό το γεγονός και να του το επικοινωνήσουμε. Θα ενισχύσουμε έτσι τις προσπάθειες για θετική συμπεριφορά και θα δείξουμε πως έχουμε εισπράξει τα αποτελέσματα των προσπαθειών του. Προσοχή, όμως, να μην επιβραβεύουμε την παραμικρή αλλαγή καθώς έτσι αφαιρούμε τη δύναμη της προσπάθειας και είναι σαν να λέμε πως ενθουσιαζόμαστε ακόμα και με τις ελάχιστες αλλαγές-άρα γιατί να προσπαθήσει περισσότερο;

Τι κάνουμε εάν συνεχίζεται η κακή συμπεριφορά στη σχέση;

Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον έχουμε ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα και δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή, είναι σημαντικό να σκεφτούμε εάν αξίζει να παραμείνουμε σε μία σχέση όπου ο σύντροφος μας ουσιαστικά επιλέγει συνειδητά να εμφανίζει άσχημες συμπεριφορές. Εφόσον πρωταρχικός στόχος είναι η ευτυχία μας, τότε χρειάζεται να δούμε εάν είμαστε πραγματικά ευτυχισμένες με αυτόν τον άνθρωπο ή απλώς ανεχόμαστε άσχημες καταστάσεις και τον δικαιολογούμε. Μαθαίνουμε, λοιπόν, να φροντίζουμε πρώτα τον εαυτό μας και να κάνουμε θετικά βήματα προς την ευτυχία μας!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα