Γιατί χώρισα – Δες τους πιθανούς λόγους

Γιατί χώρισα; Ο χωρισμός θεωρείται μία επώδυνη κατάσταση κατά την οποία χρειάζεται χρόνος για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη λογική μας και να καταλήξουμε στους λόγους τους οποίους, πραγματικά, μας οδήγησαν σε αυτόν. Γιατί χώρισα; Αρχικά φαίνεται πως οι απαντήσεις που δίνουμε στον ίδιο μας τον εαυτό επιβαρύνουν το άλλο πρόσωπο. Για παράδειγμα, δεν με πρόσεχε, δεν μου ταίριαζε, ποτέ δεν με κατάλαβε και άλλα παρόμοια. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις γυναικών που μετά από ένα χωρισμό πέφτουν τόσο ψυχολογικά που τα βάζουν με τον ίδιο τους τον εαυτό θεωρώντας πως οι ίδιες δεν φέρθηκαν σωστά και σηκώνουν, ουσιαστικά, όλο το βάρος αυτού. Η λογική έρχεται να καλύψει τα έντονα συναισθήματα έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνήθως είναι πιο εύκολο να δούμε καθαρά τα πράγματα όταν ακούσουμε και κάποιες άλλες γνώμες και αντιληφθούμε πως η οπτική γωνία που  βλέπουμε τις καταστάσεις ίσως να μην είναι η σωστή. Δείτε παρακάτω μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους που ένα ζευγάρι οδηγείται στον χωρισμό. Μέσα σε αυτούς μπορεί να διακρίνετε και την δική σας περίπτωση και να συνειδητοποιήσετε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο αυτή η σχέση δεν κατάφερε να διατηρηθεί στον χρόνο!

Γιατί χώρισα –  Λόγοι

1) Βιαστική επιλογή σχέσης

Σε αρκετές περιπτώσεις η βιαστική επιλογή δημιουργίας μιας σχέσης μπορεί να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο χωρισμό. Ένα έντονο πάθος, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ο λόγος που δημιουργήσαμε μία σχέση αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η συγκεκριμένη σχέση θα έχει απαραίτητα και διάρκεια. Έχει αποδειχθεί ότι το πάθος και ο έρωτας ως συναισθήματα θολώνουν την κρίση μας με συνέπεια να αγνοούμε αντιδράσεις τις οποίες, ουσιαστικά, τις βλέπουμε από την πρώτη στιγμή στον άνθρωπο που επιλέξαμε. Σίγουρα αν δεν γνωριστούμε με κάποιον και αν δεν περάσει ένα χρονικό διάστημα με σκαμπανεβάσματα δεν μπορούμε να έχουμε και μία ολοκληρωμένη άποψη. Σε μία σχέση όμως που φροντίζουμε από την αρχή να δώσουμε το 100% χωρίς, ουσιαστικά, να έχουμε δει αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος αξίζει ή αν κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος τότε το ρίσκο είναι πολύ μεγαλύτερο.

Έτσι τις περισσότερες φορές μία σχέση ξεκινάει από το πουθενά χωρίς να έχουμε δώσει στον εαυτό μας το χρόνο να συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα και οδηγείται αργά ή γρήγορα στο χωρισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε πείσει τον εαυτό μας από την αρχή πως αυτός ο άνθρωπος είναι και ο άντρας της ζωής μας. Άρα έχουμε ξεκινήσει από την αρχή λάθος αφού μπορεί το ένστικτό μας να μας δείχνει τέτοια δείγματα αλλά επί της ουσίας δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτόν και παρ’ όλα αυτά είμαστε σε θέση να δοθούμε ολοκληρωτικά σε αυτή την σχέση. Δείχνουμε να πιστεύουμε οτιδήποτε ακούμε από τον συγκεκριμένο άνθρωπο και να βγάζουμε συμπεράσματα που μας βολεύουν. Στην πορεία είναι δύσκολο να δεχθούμε πώς φερθήκαμε με αυτό τον τρόπο και “θεοποιήσαμε” έναν άγνωστο άνθρωπο. Σίγουρα ξεκινώντας μία σχέση δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε την πορεία της αλλά τουλάχιστον μπορούμε να μην παραμυθιάζουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό. Έτσι θα είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει μέσα στη σχέση μας και να αντιδρούμε ανάλογα και με ψυχραιμία.

2) Διαφορετική στάση ζωής

Το ότι δύο άνθρωποι συναντιούνται σε κάποια φάση της ζωής τους και θεωρούν πως θα μπορούσαν να είναι και μαζί δεν σημαίνει  πως αρκεί για να συμβεί. Είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι δύο άνθρωποι να ακολουθούν την ίδια στάση ζωής για να μπορούν να συνυπάρξουν και να δημιουργήσουν. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι να αμελούμε την συζήτηση που πρέπει να κάνουμε από την αρχή με τον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει! Αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στάση ζωής μας. Αν αυτή δεν είναι κοινή και δεν παρουσιάζει τις απαραίτητες ομοιότητες τότε ο ένας από τους δύο θα αναγκαστεί να ακολουθήσει. Τι θα συμβεί όμως όταν συνειδητοποιήσει πώς ακολουθεί μία στάσης ζωής η οποία δεν του αρέσει; Τότε η ένταση, οι καβγάδες και γιατί όχι ο χωρισμός θα είναι αναμενόμενα.

Ειδικά μετά από κάποια ηλικία είναι δύσκολο να αφήσουμε στην άκρη τελείως τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και την ζωή γενικότερα. Φυσικά προσπαθούμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στη ζωή μας αλλά μέσα μας κάποια “πιστεύω” μένουν σταθερά. Το κακό είναι πως για το χατήρι του και για να μηντον χάσουμε μπορεί να μπούμε στην διαδικασία να αλλάξουμε όλη μας τη ζωή. Αυτό θα το κάνουμε μόνο όταν οι ίδιες έχουμε αποφασίσει να διορθώσουμε αυτά που δεν μας αρέσουν για την δική μας και μόνο προσωπική εξέλιξη. Αν αλλάξουμε τη ζωή μας για κάποιον στην πρώτη δυσκολία και απογοήτευση θα «φωνάξουμε» πως εμείς αλλάξαμε τα πάντα για αυτόν και δεν το εκτίμησε. Τις περισσότερες φορές ο χωρισμός έρχεται μετά από τέτοιες απογοητεύσεις και γενικότερα τέτοιου είδους δηλώσεις.

3) Κακή συμπεριφορά

Είναι πολύ συνηθισμένο να ακούμε από γυναίκες πως δεν υπάρχει σεβασμός. Είναι μία κακή συμπεριφορά την οποία δεν μπορούμε να ανεχτούμε και αργά ή γρήγορα οδηγεί στο χωρισμό. Η έλλειψη σεβασμού έχει πολλές δυσάρεστες συνέπειες και ειδικά σε ένα ζευγάρι. Δεν μπορούν δύο άνθρωποι να συμβιώσουν όταν ο σεβασμός μεταξύ τους είναι ανύπαρκτος. Ένας λόγος παραπάνω όταν ξεκινήσεις μία σχέση με όνειρα και συναισθήματα και στην πορεία διαπιστώσεις πως δεν υπάρχει σεβασμός. Ουσιαστικά δημιουργούνται τόσες καταστάσεις από την έλλειψη σεβασμού μέσα σε ένα ζευγάρι που από κάποια στιγμή και έπειτα χάνουμε το μέτρο και προσπαθούμε να καταλάβουμε από πού ξεκίνησε όλο αυτό. Δεν είναι καθόλου παράξενο να φτάσουμε στο χωρισμό αφού πλέον δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες  και να συνεχίσουμε μέσα σε αυτή τη σχέση.

4) Έλλειψη κατανόησης

Γιατί χώρισα; είναι πολύ σημαντικό μέσα σε μία σχέση να κατανοούμε τις ανάγκες του άλλου, τα προβλήματα του, τις δύσκολες μέρες του. Όταν αισθανθούμε την αδιαφορία  του συντρόφου μας πάνω σε σημαντικά θέματα που μας απασχολούν  τότε αναρωτιόμαστε αν αυτός ο άνθρωπος είναι ο κατάλληλος για εμάς. Μπορεί να ακούγεται περίεργο πως οδηγούμαστε στο χωρισμό επειδή ο σύντροφός μας δεν κατανοεί απόλυτα τις ανάγκες μας αλλά αν το σκεφτούμε λίγο καλύτερα θα διαπιστώσουμε πως ακριβώς πάνω σε αυτό στηρίζεται μία σχέση. Σε ποιον θα απευθυνθούμε όταν αισθανθούμε ζορισμένες ψυχολογικά; Ποια αγκαλιά θα αναζητήσουμε και από που θέλουμε να ακούσουμε έναν καλό λόγο; Φυσικά από τον άνθρωπο που έχουμε μοιραστεί τη ζωή μας μαζί του! Δεν έχει σημασία αν αυτό που βιώνουμε είναι σημαντικό ή όχι για τον σύντροφό μας. Δεν έχει σημασία πως θα το αντιμετώπιζε ο ίδιος. Είναι βασικό για εμάς να κατανοήσει πώς εμείς το βιώνουμε με τον συγκεκριμένο τρόπο και πως χρειαζόμαστε την δική του συμπαράσταση.

5) Καταπίεση

Μήπως η καταπίεση είναι αυτή που οδηγεί εσάς στο χωρισμό; Πολλές γυναίκες αισθάνονται  καταπιεσμένες στη σχέση τους αλλά θεωρούν πως αν αντιδράσουν θα χαλάσουν ότι έχουν δημιουργήσει μέχρι τώρα. Μία γυναίκα η οποία έχει μάθει να καταπιέζει τον εαυτό της για να μην δημιουργεί προβλήματα μέσα στη σχέση της, έρχεται η στιγμή που νιώθει την ανάγκη να αντιδράσει και ίσως πολύ πιο έντονα από ότι και η ίδια θα περίμενε. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που στην προσπάθειά τους να ευχαριστήσουν τον σύντροφό τους και να μην του δημιουργούν διάφορα θέματα όπως ζήλια, κακή διάθεση, άγχος  προτιμούν να δέχονται παθητικά τον δικό του τρόπο ζωής και πολλές φορές ακόμη και τις ιδιοτροπίες του. Αυτή η καταπίεση σίγουρα σε βάθος χρόνου θα φέρει δυσάρεστες συνέπειες, ακόμη και έναν χωρισμό.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα