Φροντίδα παιδιού – Καλύτερες συμβουλές

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για φροντίδα παιδιού; Ίσως το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας να είναι τα απαραίτητα υλικά αγαθά που έχει ανάγκη ένα παιδί για να μεγαλώσει. Είναι όμως αρκετό για να μπορούμε να πούμε πως του προσφέρουμε μία ολοκληρωμένη φροντίδα; Πολλές φορές διαπιστώνουμε πως ένας κακός χαρακτήρας ανθρώπου ή η έλλειψη αυτοπεποίθησης όπως και πολλά άλλα έχουν άμεση σχέση με την παιδική ηλικία. Όταν, λοιπόν, γίνεται λόγος για φροντίδα παιδιού καλό θα ήταν να δώσουμε λίγη περισσότερη σημασία σε μικρές καταστάσεις ή κουβέντες οι οποίες θα λειτουργήσουν αρνητικά επάνω του, ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια. Πολλοί γονείς, κατά καιρούς, έχουν αναρωτηθεί γιατί να μην υπάρχει μία «σχολή» που να σου μαθαίνει τι είναι καλύτερο να κάνεις. Πόσο εφικτό θα ήταν όμως να λειτουργήσει κάτι τέτοιο αφού κάθε παιδί είναι «μοναδικό» και χρειάζεται ειδική μεταχείριση για να πιάσει ένας γονιός τις ευαίσθητες χορδές του!

Αρκετές φορές οι ειδικοί ψάχνουν την πηγή από την οποία δημιουργήθηκε μία συμπεριφορά κυρίως στην τρυφερή ηλικία. Έτσι καταλαβαίνουμε πως η φροντίδα παιδιού είναι ένα θέμα που πρέπει κάθε γονιός να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα και να συνειδητοποιήσει πως με τα υλικά αγαθά γεμίζει το σώμα, αλλά τι γίνεται με την ψυχή; Σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν κανόνες τους οποίους αν ακολουθήσεις όλα θα πάνε μια χαρά! Μπορούμε όμως να προσέξουμε μερικές λεπτομέρειες οι οποίες μπορούν να κάνουν την διαφορά. Η ψυχική φροντίδα παιδιού φαίνεται πως στηρίζεται σε λεπτομέρειες και συνδέεται άμεσα με μία απλή κίνηση, ένα βλέμμα, μία λέξη και γενικότερα σε μικρές καταστάσεις που όμως μπορεί να επηρεάσουν ένα παιδί σε βάθος χρόνου.

Φροντίδα παιδιού – Τι πρέπει να αποφύγουμε

1) Υπερπροστατευτικοί γονείς

Οι «υπερπροστατευτικοί γονείς» είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο αφού έτσι πιστεύουμε πως παρέχουμε την σωστή φροντίδα σε ένα παιδί με την απόλυτη προστασία μας. Φυσικά κάθε γονιός πρέπει να προστατεύει το παιδί του αλλά όσο μεγαλώνει θέλει να του δώσουμε και τον απαραίτητο χώρο ώστε να μάθει να λειτουργεί αυτόνομα και υπεύθυνα. Η προστασία ενός γονιού στην φροντίδα παιδιού δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαστε 24 ώρες το 24ωρο από πάνω του και να ελέγχουμε κάθε κίνησή του! Μπορούμε να το προστατεύσουμε και με πιο έμμεσο τρόπο τον οποίο θα εκτιμήσει και περισσότερο μεγαλώνοντας. Η προστασία μας δεν χρειάζεται να είναι θηλιά στον λαιμό του αλλά ιδέα που του επιτρέπει να εξελιχθεί!

2) Έλλειψη επιβράβευσης

Η επιβράβευση θεωρείται ένα σημαντικό κομμάτι στην φροντίδα παιδιού αφού είναι και αυτή που θα το γεμίσει αυτοπεποίθηση και θα το κάνει να νιώθει όμορφα με τον εαυτό του πιστεύοντας πως οι γονείς του αντιλαμβάνονται την προσπάθειά του να τους ικανοποιήσει. Η έλλειψη επιβράβευσης μπορεί να κάνει το παιδί πιο αντιδραστικό και να ψάχνει τρόπους να τραβήξει την προσοχή με ότι συνεπάγεται.

3) Συχνά ξεσπάσματα

Πολύ συχνά παρατηρούμε πως προβλήματα της καθημερινότητας μπορεί να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα στο παιδί τα οποία δεν το αφορούν άμεσα. Για παράδειγμα, ένας γονιός μπορεί να διανύει μία άσχημη περίοδο οπότε να μην μπορεί να δεχτεί την γκρίνια του παιδιού ή την ζωηράδα του! Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, αν δεν μπορέσουμε να αποφύγουμε μία κακιά στιγμή, είναι να μην ξεχάσουμε να του εξηγήσουμε ακόμα και ζητώντας του συγγνώμη. Το παιδί δεν καταλαβαίνει, ειδικά σε μικρή ηλικία, την περίεργη αντίδρασή μας. Φυσικά μιλάμε πάντα για μία απότομη συμπεριφορά η οποία έχει να κάνει με τον τρόπο που του μιλήσαμε ή το φωνάξαμε χωρίς ουσιαστικά να φταίει σε κάτι.

4) Φοβίες

Συνηθίζεται κάποιες φορές οι γονείς να δημιουργούν περιττές φοβίες στο παιδί ώστε να έχουν τον πλήρη έλεγχο. Δεν έχουν αναρωτηθεί όμως ποτέ πως αυτό το παιδί αργότερα θα μπορέσει να βγει στον κόσμο με δυναμισμό και θάρρος και να αντιμετωπίσει καταστάσεις χωρίς τον φόβο. Πώς θα μπορέσει να τον αποβάλλει όταν χρειαστεί να πάρει την ζωή στα χέρια του;

5) Επαινούμε πάντα άλλα παιδιά

Πόσες φορές δεν μπήκατε στην διαδικασία να επαινέσετε ένα άλλο παιδί για να του δείξετε τι πρέπει να κάνει; Είναι μία νοοτροπία που ακολουθούν αρκετοί γονείς αλλά κάποιες φορές έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Κάθε παιδί έχει τις δικές του δυνατότητες και την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και πρέπει να του δώσουμε την δυνατότητα να τα καταλάβει και να εστιάσει σε αυτά.

6) Το γεμίζουμε υποχρεώσεις

Την σωστή φροντίδα παιδιού την συνδυάζουμε με τα εφόδια αλλά ίσως κάποιες φορές οι γονείς το παρακάνουν και δημιουργούν τόσες υποχρεώσεις στα παιδιά που στο τέλος δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και τα ίδια απογοητεύονται. Το θέμα είναι να πάρουν τα εφόδια που ταιριάζουν στον δικό τους χαρακτήρα και στην ιδιοσυγκρασία τους.

7) «Όχι», χωρίς επιχειρήματα

Ίσως κάποιες φορές να έχετε αναγκαστεί να του πείτε «όχι» σε κάτι που θέλει αλλά να μην έχετε τον χρόνο ή την διάθεση να του εξηγήσετε. Κάθε παιδί που ζητάει κάτι από τους γονείς του, σίγουρα δεν έχει το «όχι» ως απάντηση στο μυαλό του. Αν θεωρήσετε όμως πως, για το καλό του, έτσι πρέπει να γίνει, τουλάχιστον εξηγήστε του με κατανοητό και ήρεμο τρόπο την απόφασή σας, απλά με επιχειρήματα.

Φροντίδα παιδιού – Ποια συμπεριφορά βοηθάει

1) Σεβασμός στην διαφορετικότητα

Αν στην φροντίδα παιδιού εντάξετε και τον τρόπο να του διδάξετε τον σεβασμό στην διαφορετικότητα θα το βοηθήσετε γενικότερα στην ζωή του. Σκεφτείτε μόνο πόσες καταστάσεις άσχημες μπορεί να προκαλέσει σε άλλους και κατά συνέπεια στον ίδιο του τον εαυτό απλά γιατί το παραλείψατε.

2) Αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση που αισθάνεται ένα παιδί όταν πια μεγαλώσει έχει να κάνει πολλές φορές με την παιδική του ηλικία.. Με υποσυνείδητα μηνύματα τα οποία δούλεψαν σε αυτόν τον τομέα. Δώστε του αυτοπεποίθηση αλλά και τον αυτοέλεγχο ώστε να μπορέσει να κερδίσει στην μετέπειτα ζωή του αυτά που έχει ανάγκη.

3) Δυναμισμός

Σε όλους τους τομείς βλέπουμε πως τον πρώτο ρόλο κατέχουν δυναμικοί άνθρωποι οι οποίοι ξέρουν να πατάνε γερά στα πόδια τους. Αν ένα παιδί μάθει από μικρό την εσωτερική δύναμή του, θα πιστέψει στον εαυτό του. Ο τρόπος όμως που αντιλαμβάνεται την δύναμή του πρέπει να σχετίζεται με τον αυτοσεβασμό αλλά και τον σεβασμό στους άλλους.

4) Στόχοι

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί από μικρή ηλικία να μάθει να θέτει στόχους! Έτσι μπορεί να του γίνει μία πολύ καλή συνήθεια που θα σας ευγνωμονεί γι’ αυτό. Όλη μας η πορεία στην ζωή στηρίζεται στους στόχους.

5) Σωστή κρίση

Στην φροντίδα παιδιού πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή κρίση! Δηλαδή, ένα παιδί είναι καλό από μικρή ηλικία να μάθει να κρίνει μόνο του το καλό από το κακό. Οι γονείς στέκονται δίπλα του για να του δείξουν τον δρόμο όμως τον τρόπο που θα περπατήσει θα τον καθορίσει το ίδιο το παιδί, γι’ αυτό πρέπει να έχει πάρει τις σωστές βάσεις. Αυτές που θα έχουν φωλιάσει μέσα του χωρίς να το καταπιέζουν.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα