Φόβος δέσμευσης – Λόγοι – Αντιμετώπιση

Τι μπορούμε να κάνουμε αν ο φόβος δέσμευσης μας εμποδίζει να απολαύσουμε μία απόλυτα υγιή σχέση; Συνήθως  τον συγκεκριμένο φόβο τον συναντάμε περισσότερο στους άντρες, αλλά δεν είναι λίγες και οι γυναίκες που τις απασχολεί. Για κάποιους θεωρείται δέσμευση αποκλειστικά και μόνο ο γάμος ενώ κάποιοι άλλοι φοβούνται ακόμα και αυτό που ονομάζουμε «σοβαρή σχέση» αφού και αυτή αρκεί για να αισθανθούν πως περιορίζονται. Μερικές φορές μπορεί να μην το παραδεχόμαστε αλλά τέτοιου είδους φοβίες δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο κάτω. Πιστεύουμε πως ξαφνικά θα αποκτήσουμε ακόμα περισσότερες υποχρεώσεις και δεν έχουμε πια την άνεση να αποφασίζουμε μόνες για τις κινήσεις μας.

Επίσης φόβο μπορεί να μας προκαλέσει το άγχος για την πορεία μίας σχέσης και η ιδέα της απογοήτευσης. Έχει παρατηρηθεί πως για διαφορετικούς λόγους φοβούνται την δέσμευση οι γυναίκες και για διαφορετικούς λόγους την φοβούνται οι άντρες. Τί κρύβεται, λοιπόν, πίσω από την συγκεκριμένη φοβία και ποιοι οι λόγοι που την δημιουργούν;

Φόβος δέσμευσης – Λόγοι

Για τις γυναίκες

1)Πιθανή απογοήτευση

Οι γυναίκες κάποιες φορές και μόνο στην ιδέα πως μπορεί να απογοητευτούμε από μία σχέση βγάζουμε τον φόβο της δέσμευσης στην φόρα! Ειδικά αν έχουμε αντιμετωπίζει ήδη μία απογοήτευση. Δύσκολα αποβάλλουμε από το μυαλό μας αυτά που αισθανθήκαμε κι ενώ μπορεί να ανήκει στο παρελθόν, εμείς γινόμαστε επιφυλακτικές και αρκετά δύσπιστες. Ο φόβος της δέσμευσης μας κάνει λιγότερο αυθόρμητες και δεν μας επιτρέπει να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας. έτσι αν έχουμε απογοητευτεί μία φορά τότε θεωρούμε πως δεν είναι καθόλου δύσκολο να ξαναγίνει.

2)Αυξημένες γυναικείες υποχρεώσεις

Όταν οι γυναίκες «δεσμευτούμε» πιστεύουμε πως αποκτούμε έναν ακόμα πιο απαιτητικό ρόλο. Αυτό, ουσιαστικά, που μας προκαλεί τον φόβο είναι ο γυναικείος ρόλος του πολυμηχανήματος. Όταν σκεφτόμαστε τον γάμο ή μία σοβαρή σχέση μας έρχονται κάποιες υποχρεώσεις στο μυαλό που ίσως αρχικά μας τρομάζουν. Το πρακτικό κομμάτι γίνεται λίγο πιο δύσκολο αφού θεωρούμε πως περιορίζεται ο ελεύθερος χρόνος μας. Επίσης οι αποφάσεις παίρνονται, πλέον, από κοινού και φροντίζουμε και κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό μας.

3)Μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα

Μήπως στην πραγματικότητα σας τρομάζουν οι πολλές αλλαγές; Η αλήθεια είναι πως αλλάζει η καθημερινότητα μας και μπαίνουμε σε μία διαφορετική κατάσταση. Οι γυναίκες σκεφτόμαστε τι κάνουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και τι θα πρέπει να κάνουμε αν είμαστε σε μία σχέση. Φαίνεται πως βλέπουμε αρκετές αλλαγές και αυτό μας τρομάζει.

4)Ρουτίνα

Κάποιες γυναίκες θεωρούν σίγουρο πως η δέσμευση προκαλεί ρουτίνα σε βάθος χρόνου και ακριβώς αυτό είναι που φοβούνται αφού πιστεύουν πως δεν θα μπορούν να το διαχειριστούν. Μέχρι τώρα πολύ πίστευαν πως αυτό το σκέφτονται μόνο οι άντρες. Η αλήθεια είναι, όμως, πως απλά οι γυναίκες την νιώθουν και συνήθως προσπαθούν να την αλλάξουν. Κάποιοι άντρες πάλι, νιώθουν σιγουριά δημιουργώντας ρουτίνα στην σχέση τους.

Για τους άντρες

1)Συνήθεια

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει κάποιον άντρα να τραγουδάει με πάθος «θα ζήσω ελεύθερο πουλί..»! Ο φόβος δέσμευσης παρατηρείται στους άντρες από μικρή ηλικία και συνήθως αρχίζουν να σκέφτονται την δέσμευση πολύ αργότερα από τις γυναίκες. Το πρώτο πράγμα που τους τρομάζει είναι η συνήθεια. Φέρονται σαν κυνηγοί και φοβούνται πως μετά από την επιτυχία τους θα χάσουν το ενδιαφέρον τους. Η συνήθεια μπορεί να κάνει έναν άντρα να αρχίσει να φλερτάρει περισσότερο και να ψάχνει για κάτι καινούριο. Η διαφορά με την γυναικεία σκέψη είναι πως όταν έρχεται η συνήθεια που είναι φυσιολογική, κάποιοι άντρες θεωρούν πως δεν αλλάζει εύκολα συμβιβάζονται ενώ οι γυναίκες ψάχνουν τρόπους να αλλάξουν την κατάσταση.

2)Απομάκρυνση από τους φίλους

Πολλά έχουν γραφτεί για το πόσο ισχυρή είναι η αντρική φιλία και πολλοί πιστεύουν πως αν δεσμευτούν θα απομακρυνθούν από τους «κολλητούς». Θεωρούν πως θα πρέπει να ξεχάσουν τις συνήθειές τους και γενικότερα να αφήσουν στην άκρη όλα αυτά που κάνουν με την παρέα τους και περνάνε καλά. Φοβούνται πως δεν θα μπορούν να συνδυάσουν την σχέση με τους φίλους κι έτσι ο φόβος δέσμευσης γίνεται ακόμη μεγαλύτερος.

3)Έλεγχος

Η ιδέα πως μία γυναίκα θα έχει το δικαίωμα να τους ελέγχει τους τρομάζει αρκετά. Δέσμευση και έλεγχος για κάποιους είναι το ίδιο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που νιώθουν πως πνίγονται απλά και μόνο με την ιδέα. Ο έλεγχος, λοιπόν, είναι ένα στοιχείο της φοβίας τους και δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση.

4)Υπερβολικές υποχρεώσεις

Περισσότερες υποχρεώσεις πιστεύουν πως θα έχουν και οι άντρες οι οποίοι αισθάνονται πως θα είναι υπεύθυνοι και θα πρέπει να προστατεύουν την σχέση τους. Επίσης δεν ξέρουν αν μπορούν να ακολουθήσουν την φυσική εξέλιξη μίας δέσμευσης, όπως θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι “σχέση, γάμος, παιδιά”.

Φόβος δέσμευσης – Πώς να τον αντιμετωπίσουμε

Για να ξεπεράσουμε τον φόβο της δέσμευσης θα πρέπει να βρούμε πρώτα τους λόγους που τον δημιούργησαν. Αξίζει να απορρίψουμε την «δέσμευση» πριν την δοκιμάσουμε; Ακόμα και αν τα πράγματα δεν προχωρήσουν όπως περιμέναμε δεν χρειάζεται να μην επιτρέψουμε ξανά στον εαυτό μας να βρει αυτό που του ταιριάζει πραγματικά. Πολλοί πιστεύουν πως όταν μιλήσει η καρδιά δεν δίνουμε σημασία σε τέτοιου είδους φοβίες. Οπότε ο φόβος της δέσμευσης, ουσιαστικά, υπάρχει μέσα μας μέχρι να βρούμε αυτό που θα μας κάνει να αφεθούμε. Μπορούμε να δώσουμε λίγη περισσότερη σημασία στα συναισθήματά μας και στο ένστικτό μας! Την συγκεκριμένη φοβία την δημιουργεί η λογική και η ανάγκη μας να έχουμε τον πλήρη έλεγχο των καταστάσεων. Όταν, όμως πρόκειται για ανθρώπινες σχέσεις είναι λίγο δύσκολο να είμαστε απόλυτα σίγουρες, απλά προσπαθούμε για το καλύτερο. Έτσι ο φόβος δέσμευσης μπορεί να μας κάνει μόνο λίγο πιο προσεκτικές και όχι να σταματάει τη ζωή μας.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα