Φοβία οδήγησης: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα το οποίο μας έχει στιγματίσει ως Ελληνίδες οδηγούς είναι η φοβία οδήγησης που έχουν πολλές από εμάς. Αν και εσύ τρέμεις στην ιδέα του να οδηγήσεις και προτιμάς να κινηθείς με τα χρονοβόρα μέσα μαζικής μεταφοράς ή προτιμάς να σε πηγαίνουν άλλοι με το αυτοκίνητο εκεί που θέλεις να πας, τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να διαβάσεις το άρθρο μας και να πληροφορηθείς σχετικά με το πώς να απαλλαχθείς από την φοβία οδήγησης.

Πριν ξεκινήσουμε να σου δώσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να μην φοβάσαι θα πρέπει να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που σε φοβίζει από την οδήγηση.

Φοβία οδήγησης: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Φοβία οδήγησης: Οι πιο συνηθισμένοι φόβοι.

1.Παρκάρισμα:
Η πιο συνηθισμένη φοβία οδήγησης μάλλον αφορά στο παρκάρισμα. Αν φοβάσαι το παρκάρισμα τότε αγχώνεσαι υπερβολικά μην χτυπήσεις το αμάξι σου ή το διπλανό αυτοκίνητο ή μην δεν καταφέρεις να παρκάρεις κι άρα ενοχλήσεις τους πισινούς σου που θα περιμένουν μέχρι να βάλεις το αμάξι στον κενό χώρο ή ακόμη και να είσαι αργοπορημένη για τη δουλειά ή όποια υποχρέωση έχεις.

2.Συμπλέκτης και ταχύτητες:
Η οδήγηση γενικότερα απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση άλλα και συγχρονισμό καθώς χρειάζεται να μπορείς να συνδυάσεις την κίνηση των ποδιών με των χεριών και φυσικά τα γρήγορα αντανακλαστικά. Συνήθως το κομμάτι που δυσκολεύει τους περισσότερους στο θέμα του συγχρονισμού είναι ο συμπλέκτης, καθώς απαιτεί άριστο συγχρονισμό για να μην σβήσει το αμάξι. Και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να σβήσει το αμάξι στην εκκίνηση στο φανάρι ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος το οποίο θα σε κάνει να αγχωθείς και να πανικοβληθείς, πάλι κυρίως λόγω του ότι οι από πίσω σου θα ενοχληθούν (λες και σε αυτούς δεν τους έσβηνε στην αρχή που οδηγούσαν!).

3.Γνώση σήμανσης:
Βλέπεις παντού πινακίδες, σήματα και δεν θυμάσαι τι είναι; Αγχώνεσαι γιατί δεν θυμάσαι αν μπορείς να στρίψεις ή αν έχεις προτεραιότητα; Η καλή γνώση της σήμανσης και του κώδικα οδικής κυκλοφορίας είναι αναγκαία για την σωστή οδήγηση και μπορεί κάλλιστα να αποτελεί έναν από τους λογούς που σου έχουν προκαλέσει αυτή τη φοβία οδήγησης.

4.Αντίληψη αυτοκινήτου:
Νιώθεις ότι δεν μπορείς να καταλάβεις πού αρχίζει και πού τελειώνει το αμάξι που οδηγάς; Δεν ξέρεις αν χωράς να στρίψεις ή να παρκάρεις; Τότε μάλλον νιώθεις ότι δεν έχεις καλή αντίληψη του αυτοκινήτου. Αν είσαι νέα οδηγός μην σε αγχώνει καθόλου καθώς είναι απολύτως λογικό. Η φοβία οδήγησης που έχεις θα ξεπεραστεί με τον καιρό. Πίστεψέ μας, κανένας δε γεννήθηκε με τέτοια τρομερή ικανότητα αντίληψης του χώρου που να τον καθιστά ικανό να γνωρίζει κάθε γωνία του αυτοκινήτου που μόλις πήρε στα χέρια του. Κι αν βρεθούν κάποιοι να υποστηρίξουν το αντίθετο, ότι δηλαδή μπορούσαν εξ αρχής να καταλάβουν το χώρο του αυτοκινήτου τους και σε δυσκολεύονταν ούτε να το στρίψουν οπουδήποτε ούτε να χωθούν στην κίνηση ούτε να το παρκάρουν, τότε να είσαι βέβαιη ότι ψεύδονται!

Φοβία οδήγησης: Πώς να την αντιμετωπίσεις.

Σε όποια κατηγορία και να ανήκεις, ότι και να φοβάσαι στην οδήγηση, η αντιμετώπιση είναι η ίδια. Δεν χρειάζεται να απελπίζεσαι, ούτε να νιώθεις άχρηστη καθώς κάθε άνθρωπος στον κόσμο έχει περάσει τα ίδια με εσένα όσον αφορά στην οδήγηση. Αρχικά πριν κάνεις το οτιδήποτε, χρειάζεται να καταλάβεις ότι το αυτοκίνητο είναι ένας σωρός με σίδερα που σου εξυπηρετεί τις ανάγκες σου, και είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε ακόμα και αν τρακάρεις, το χτυπήσεις και οτιδήποτε άλλο, να σε προφυλάξει από το να πάθεις κάτι. Συνεπώς πρέπει να σταματήσεις να σκέφτεσαι το τι θα πάθει το αμάξι, να πάρεις την κατάσταση στα  χέρια σου και να πεις: «εγώ είμαι αυτή που θα κάνω το αμάξι ότι θέλω, όχι αυτό με εμένα!». Όταν καταφέρεις και αποκτήσεις την σιγουριά αυτή και αρχίζεις να κινείσαι ελεύθερα στους δρόμους, τότε θα αποκτήσεις την ανάλογη εμπειρία και θα γίνεις και εσύ μια πάρα πολύ καλή οδηγός. Βέβαια αν θες να γίνουν όλα αυτά πιο γρήγορα αλλά και πιο αποτελεσματικά μπορείς να εφαρμόσεις μερικές από τις συμβουλές που θα σου δώσουμε.

Συμβουλές για αποτελεσματική αντιμετώπιση:

1.Οδήγα με κάποιον άλλον μαζί:
Μια πολύ καλή μέθοδος για να καταφέρεις να ξεπεράσεις το άγχος σου και γενικότερα τη φοβία οδήγησης που λίγο – πολύ σε έχει καταλάβει είναι να οδηγάς μαζί με κάποιον άλλον ο οποίος να είναι γνώστης. Μπορείς να πεις στο αγόρι σου ή τον άντρα σου, στον αδερφό σου, στον πατέρα σου ή σε οποιονδήποτε άλλο εμπιστεύεσαι ότι θα σε συμβουλεύει και θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε αγχώδη και δύσκολη κατάσταση προκύψει.

2.Κάνε ξανά μαθήματα:
Αν νιώθεις ότι έχεις ξεχάσει να οδηγάς τότε μπορείς να πας σε μια σχολή οδηγών και να ζητήσεις να κάνεις μερικά επαναληπτικά μαθήματα με τον δάσκαλο προκειμένου να εξασκηθείς αλλά και για θυμηθείς μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σου δώσει ο δάσκαλος για το πώς να παρκάρεις, πώς να κάνεις οπισθογωνία και τα λοιπά.

3.Κάνε εξάσκηση:
Αν σε δυσκολεύει κάτι και θες να το αντιμετωπίσεις από τι ρίζα του, τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να εξασκηθείς το συγκεκριμένο αντικείμενο. Εν προκειμένω, αν αυτό το «κάτι» είναι η οδήγηση και συγκεκριμένα το παρκάρισμα, τότε ασχολήσου συστηματικά με αυτό έτσι ώστε να εξασκηθείς και τελικά να τα καταφέρεις και να απαλλαχθείς από τη φοβία οδήγησης. Βρες ένα πάρκινγκ άδειο και ξεκινά να δοκιμάζεις τις ικανότητές σου στο παρκάρισμα, στην όπισθεν, στο σταμάτα – ξεκίνα και γενικότερα σε ό,τι σε δυσκολεύει.

4.Μην αποφεύγεις την οδήγηση:
Με το να αποφεύγεις να οδηγήσεις δεν θα καταφέρεις ποτέ να ξεπεράσεις την φοβία οδήγησης που έχεις. Επιπλέον όταν θα χρειαστεί να οδηγήσεις για κάποια ανάγκη τότε δεν θα τα καταφέρεις καθώς ο φόβος σου δεν θα εξαφανιστεί αν δεν τον καταπολεμήσεις.

Αν εφαρμόσεις τις συμβουλές μας και σκεφτείς όσα σου είπαμε θα δεις ότι θα καταφέρεις να ξεπεράσεις την φοβία που έχεις, και η οδήγηση θα σου φαίνεται παιχνιδάκι. Αν πάλι ο φόβος σου είναι πολύ έντονος και δεν μπορείς να τα καταφέρεις τότε το καλύτερο που έχεις είναι να το συζητήσεις με ένα κοντινό σου πρόσωπο και ακόμα καλύτερο θα ήταν να επισκεφτείς ένα ψυχολόγο μιας και ο φόβος οδήγησης μπορεί να κρύβει κάτι βαθύτερο.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα