Φοβία να μείνεις μόνη – Πιθανές αιτίες – Τρόποι αντιμετώπισης

Ανέκαθεν οι άνθρωποι κατακλυζόμασταν από φοβίες, κάτι που ασφαλώς συνεχίζει να υφίσταται ή ακόμη και να εντείνεται στη σημερινή εποχή, στα πλαίσια της οποίας οι ρυθμοί της ζωής είναι ταχύτατοι, οι άνθρωποι αποξενώνονται μεταξύ τους, οι εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει υπέρμετρα ανταγωνιστικές, η οικονομία της χώρας διέρχεται κρίση, αλλά και οι αξίες μας φαίνονται σταδιακά να ξεθωριάζουν. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτές ακριβώς τις πτυχές της σύγχρονης καθημερινότητας, μπορούμε να κατανοήσουμε και την ολοένα αυξανόμενη εμφάνιση φοβιών.

Φοβίες που σχετίζονται με τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, φοβίες που έχουν να κάνουν με τον εαυτό μας ή οικεία μας πρόσωπα και το μέλλον τους, αγοραφοβία, κλειστοφοβία και πολλά άλλα είδη φοβιών, εντός των οποίων συγκαταλέγεται και η φοβία να μείνεις μόνη, ο φόβος δηλαδή της μοναξιάς και της εγκατάλειψης.

Τι σημαίνει το να διέπεσαι από φοβία να μείνεις μόνη; Πού μπορείς να οφείλεται; Και, το σημαντικότερο όλων, πώς μπορεί να αντιμετωπίσεις το συγκεκριμένο φόβο σου αποτελεσματικά; Απαντήσεις θα δοθούν στη συνέχεια του άρθρου.

Μια μικρή αλλά μείζονος σημασίας επισήμανση

Προτού ξεκινήσουμε να μιλούμε για τη φοβία να μείνεις μόνη και τους τρόπους αντιμετώπισής της, κρίνουμε σκόπιμο και απαραίτητο να γνωρίζεις πως δεν είμαστε ειδικοί επί του θέματος, από την άποψη ότι δεν είμαστε επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Ωστόσο, επιχειρήσαμε να γράψουμε δυο λόγια για το εν λόγω ζήτημα, στηριζόμενοι σε έγκυρες πηγές, με στόχο να πληροφορήσουμε ή ακόμα και να βοηθήσουμε κάποια από εσάς που μπορεί να διακατέχεται από τη συγκεκριμένη φοβία ή να ξέρει κάποιο άτομο που πιθανώς και να την εμφανίζει. Σε κάθε περίπτωση, ένας ειδικευμένος ψυχολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος για να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά σου, για να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις ριζικά τη φοβία να μείνεις μόνη σου και να είσαι στο εξής πλήρως λειτουργική στην καθεμία ξεχωριστή ημέρα σου!

Φοβία να μείνεις μόνη: Πιθανές αιτίες

1)Αναγάγοντας το φόβο στην πρώιμη παιδική ηλικία (Ψυχαναλυτική προσέγγιση)

Σύμφωνα με τη φροϋδική θεώρηση και την ψυχαναλυτική σχολή, τα άτομα που βιώνουν άσχημα τη μοναξιά τους και δεν επιθυμούν να μένουν μόνα τους τόσο στο χώρο όσο και γενικότερα στη ζωή, έχουν συχνά υποστεί συναισθηματική στέρηση σε ένα από τα πρώτα στάδια της ζωής τους. Μπορεί να είχαν αποχωριστεί από τη μητέρα τους για τον οποιονδήποτε λόγο (π.χ. να μην ήταν εν ζωή, να μεγάλωνε το παιδί ο μπαμπάς έπειτα από διαζύγιο, να είχε νοσήσει και να βρισκόταν επί πολύ καιρό στο νοσοκομείο κ.λπ.). Στην περίπτωση αυτή, ο πραγματικός αποχωρισμός από τη μητέρα βιώθηκε ως τραύμα από το παιδί αυτό. Μπορεί, επίσης, η μητέρα να ήταν πλάι στο παιδί ως φυσική παρουσία, ωστόσο να απουσίαζε  συναισθηματικά, ούσα απορροφημένη εξ ολοκλήρου από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της ή βυθισμένη στις καταθλιπτικές ή αγχογόνες σκέψεις της. Και στις δύο περιπτώσεις, το παιδί αυτό που είναι πλέον ενήλικας, όταν είναι να ξαναβρεθεί μόνος του, αποτελεί ασυνείδητα για εκείνον αναβίωση του πόνους και της ταραχής που είχε στο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής του βιώσει. Έτσι, οι γυναίκες και οι άνδρες αυτοί έχουν την ανάγκη στην ενήλικη ζωή τους να τους υπενθυμίζουν με τη φυσική παρουσία τους οι άλλοι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους, καθώς μόνον τότε την πιστεύουν.

2)Σύνδεση με μία άλλη φοβία                                                                                                                          

Μία άλλη πιθανή αιτία στην οποία μπορεί να εδράζει η φοβία να μείνεις μόνη είναι το γεγονός ότι η τελευταία ενδέχεται να συνδέεται με μία άλλη φοβία, τη φοβία του να έρθεις αντιμέτωπη με τον εαυτό σου. Η δυσκολία κάποιων ατόμων, λοιπόν, να μείνουν μόνοι τους μπορεί να αποτελεί απότοκο του φόβου της σιωπής, του φόβου του σκοταδιού και, κυρίως, το φόβου του ίδιου τους του εαυτού. Στην περίπτωση αυτή, ο «άλλος» (ο άλλος μπορεί να είναι ο φίλος μας, η φίλη μας, ο σύντροφός μας, ο μπαμπάς μας κ.ο.κ.) γίνεται ένα «αντι-φοβικό» αντικείμενο, το οποίο μας καθησυχάζει και μας βοηθάει να παλεύουμε με το άγχος και την εσωτερική μας ανισορροπία.  Έτσι, όταν ο άλλος είναι παρών, μας οδηγεί στο να αποφεύγουμε να σκεφτούμε τους φόβους μας, στο να αποφεύγουμε να κοιτάξουμε στο εσωτερικό του εαυτού μας και να συνδιαλεχτούμε με τις σκέψεις μας, τις επιθυμίες μας κ.λπ.

3)Παρεθλόν περιστατικό

Μια τρίτη και πιο απλή αλλά πιθανή εξήγηση του γιατί μπορεί να φοβάσαι να μείνεις μόνη σου σε κάποιο χώρο ή ακόμα και στη ζωή σου (από την άποψη του να μείνεις χωρίς σύντροφο ή / και φίλους) μπορεί κάλλιστα να είναι η παρούσα. Πιο συγκεκριμένα, ενδέχεται κάποια στιγμή στο παρελθόν να ήσουν κάπου μόνη σου και να σου συνέβη κάτι. Επί παραδείγματι, να βρισκόσουν στο υπόγειο πάρκινγκ ενός πολυκαταστήματος χωρίς να υπήρχε τριγύρω σου κόσμος, και κάποιος να επιχείρησε σε ασελγήσει σε βάρος σου ή να σου κλέψει την τσάντα σου. Έτσι, είναι φυσικό να φοβάσαι να βρεθείς ξανά μόνη σου στο συγκεκριμένο πάρκινγκ, αλλά και να γενικεύεις τη φοβία σου αυτή πρώτα αναφορικά με κάθε υπόγειο πάρκινγκ κι έπειτα με οποιονδήποτε χώρο.

Φοβία να μείνεις μόνη: Τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης

  • Αποδέξου τη φοβία σου. Πρωταρχικό βήμα για να ξεκινήσεις ορθά τη διαδικασία αντιμετώπισης των φοβικών συναισθημάτων σου είναι να αποδεχθείς την ύπαρξή τους και το γεγονός ότι σε καταλαμβάνουν. Κάθε φορά που αντιλαμβάνεσαι ότι εμφανίζεται στο μυαλό σου η εν λόγω φοβία σου μην προβάλλεις δικαιολογίες, αλλά παίρνε συνεχόμενες αργές ανάσες παραδέξου στον εαυτό σου ότι πράγματι φοβάσαι.
  • Γνωστοποίησε το φόβο σου στους αγαπημένους σου. Εφόσον η ίδια αναγνωρίσεις και αποδεχθείς τη φοβία να μείνεις μόνη σου, θα ήταν πολύ βοηθητικό να τη γνωστοποιήσεις και να τη μοιραστείς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, με αυτά που αισθάνεσαι την περισσότερη οικειότητα, όπως μπορεί να είναι για παράδειγμα οι γονείς σου, η κολλητή σου, ο σύντροφός σου, ο αδερφός σου. Έτσι, θα αποκτήσεις αμέσως – αμέσως συμμάχους στην προσπάθειά σου.
  • Αυτο-παρατήρηση & Καταγραφή. Προσπάθησε να αναλύσεις αυτό που συμβαίνεις, να αξιολογήσεις τα συναισθήματά σου και να καταγράψεις σε ένα χαρτί όλες τις αρνητικές σκέψεις που σε κυριεύουν όταν νιώθεις έντονη τη φοβία να μείνεις μόνη σου. Κάνε το αυτό συστηματικά κι έτσι θα εντοπίσεις τα σημεία σύγκλισης των διαφορετικών φοβικών βιωμάτων σου.
  • Μείνε μόνη σου στο σπίτι κάνοντας κάτι που σε ευχαριστεί. Πίεσε τον εαυτό σου ώστε να μπορέσεις να μείνεις μόνη σου στο σπίτι σου κάνοντας παράλληλα κάτι που σε ευχαριστεί, όπως για παράδειγμα το να μαγειρεύεις, το να ακούς ξανά και ξανά σε επανάληψη το αγαπημένο σου τραγούδι, το να μιλάς στο τηλέφωνο με τις φίλες σου και ούτω καθεξής. Κάνε το για αρχή 1 φορά ανά εβδομάδα και μόνο για μερικά λεπτά κι έπειτα προσπάθησε να αυξήσεις μόνη σου τη συχνότητα και τη διάρκεια κατά την οποία θα μένεις μόνη σου στο σπίτι και θα ασχολείσαι με κάτι που σε ευχαριστεί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αυτοματικά (ή ασυνείδητα όπως λένε οι ψυχαναλυτές), θα καταφέρεις να συνδέσεις τη μοναξιά με ένα θετικό συναίσθημα, ενώ με τον καιρό το να μένεις μόνη σου δε θα συνοδεύεται από άγχος, αλλά αισιοδοξία κι αυτοπεποίθηση. Θα γίνει μάλιστα μία αγαπημένη συνήθειά σου που θα δεις ότι δε θα θέλεις να αποχωρίζεσαι!
  • Αυτο-επιβράβευση. Κάθε φορά που θα προσπαθείς και θα κάνεις ένα βήμα προόδου, πρόσφερε με χαρά ένα προσωπικό βραβείο στον εαυτό σου, το είδος του οποίου μπορείς να καθορίσεις κατά βούληση. Μπορεί, παραδείγματος χάριν, να σου προσφέρεις ως δώρο μία ταινία στο σινεμά, ένα χαλαρωτικό μασάζ σε κάποιο κέντρο περιποίησης, μία βόλτα στα μαγαζιά, ένα γεύμα στο αγαπημένο σου εστιατόριο ή ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό είναι επιβραβεύεις τον εαυτό σου για την πρόοδό του λέγοντάς του ρητά και ξεκάθαρα ένα μεγάλο μπράβο που θα το εννοείς και θα το πιστεύεις. Έτσι, θα παίρνεις περισσότερη δύναμη για να συνεχίσεις τον προσωπικό σου αγώνα και να καταπολεμήσεις τη φοβία να μείνεις μόνη.
  • Αναζήτησε την αρωγή ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. Εφόσον προσπαθήσεις μόνη σου και δεν καταφέρεις να αντιμετωπίσεις τη φοβία σου ή ακόμα κι αν δε θέλεις να μπεις σε μία εξ ολοκλήρου ατομική διαδικασία προσπάθειας, είναι φυσικά ό,τι καταλληλότερο μπορείς να κάνεις το να ζητήσεις τη βοήθεια του ειδικού. Ο / Η ψυχολόγος που έχει γνώσεις και εμπειρία στο κομμάτι των φοβιών είναι ο πλέον αρμόδιος για να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις βήμα – βήμα τη φοβία να μείνεις μόνη σου. Μη διστάσεις να επισκεφτείς έναν ειδήμονα για να λύσεις το πρόβλημά σου και, προς Θεού, μην κολλήσεις επ’ ουδενί σε ταμπού και στερεότυπα που δυστυχώς ακόμα υφίστανται στη χώρα μας όσον αφορά στους ψυχολόγους και τους ψυχιάτρους…!

 Διάβασε ακόμη:

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα