Φοβία δέσμευσης – Αιτίες – Τρόποι αντιμετώπισης

Μήπως αποφεύγεις συστηματικά την δέσμευση; Μήπως σου φαίνεται περίεργο το ότι μερικά ζευγάρια δεσμεύονται; Δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου σε μια μακροχρόνια σχέση; Αν ναι τότε ενδέχεται να έχεις φοβία δέσμευσης. Σίγουρα δεν είναι μια από τις πολύ σημαντικές φοβίες και δύσκολα αναγνωρίζεται από τα άτομα που την έχουν. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη φοβία όπως και όλες χρειάζονται αντιμετώπιση καθώς μας κάνουν λιγότερο λειτουργικούς και μειώνουν την ποιότητα της ζωής μας. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να διαβάσεις την συνέχεια του άρθρου μας και να πληροφορηθείς σχετικά με το τι είναι η φοβία δέσμευσης, ποία είναι τα αίτιά της και πως θα την καταπολεμήσεις.

Φοβία δέσμευσης: Σε τι αφορά.

Η φοβία δέσμευσης είναι αυτή η ανασφάλεια, ο τρόμος, η αποστροφή και οποιοδήποτε άλλο αρνητικό συναίσθημα μπορεί να βιώνεις όταν σκέφτεσαι να δεσμευτείς με κάποιο άτομο και γενικότερα όταν σκέφτεσαι για μακροχρόνιες σχέσεις.

Φοβία δέσμευσης: Από τι προκαλείται.

Η φοβία δέσμευσης συνήθως προκαλείται από διάφορες καταστάσεις που έχουμε βιώσει στην ζωή μας. Πάρα πολύς κόσμος βιώνει φοβία δέσμευσης είτε συνειδητά είτε όχι, κατά το τέλος μιας ερωτικής σχέσης, καθώς οι περισσότεροι από εμάς φοβόμαστε μην και η επόμενη σχέση που θα κάνουμε θα καταλήξει σε χωρισμό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να την ξεπεράσουν την συγκεκριμένη φοβία άλλοι όμως μπορεί να στιγματιστούν άσχημα από έναν χωρισμό και να αποφεύγουν συστηματικά την δέσμευση. Βέβαια η φοβία δέσμευσης μπορεί να έχει προκληθεί από διάφορους παράγοντες τους οποίους μπορεί και να μην γνωρίζουμε καθώς πολλά γεγονότα τα οποία συνέβησαν στην παιδική μας ηλικία μας επηρεάζουν χωρίς να το γνωρίζουμε. Για παράδειγμα μπορεί ένας σοβαρός τσακωμός των γονιών μας στην παιδική μας ηλικία να μας στιγμάτισε τόσο που να φοβόμαστε την δέσμευση προκειμένου να αποφύγουμε να τσακωθούμε σοβαρά με τον σύντροφό μας.

Με λίγα λόγια οι παράγοντες που προκαλούν την φοβία δέσμευσης είναι πολλοί παρόλα αυτά η αντιμετώπιση είναι ίδια. Προτού όμως προβούμε στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης φοβίας θα αναφέρουμε τι ισχυρίζονται τα άτομα που έχουν φοβία δέσμευσης και πως την δικαιολογούν.

Φοβία δέσμευσης: Τι ισχυρίζονται όσοι την έχουν και πού κάνουν λάθος.

1.Οι σχέσεις σε κάνουν να βαριέσαι:
Πολλοί που βιώνουν την φοβία δέσμευσης ισχυρίζονται ότι οι ερωτικές σχέσεις και ειδικότερα οι μακροχρόνιες σε κάνουν να βαριέσαι, με αποτέλεσμα να μην θέλουν να συνάψουν μια σχέση καθώς θεωρούν ότι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Η συγκεκριμένη άποψη είναι λάθος καθώς καμία σχέση δεν σε κάνει να βαριέσαι εκτός αν την παρατήσεις, δεν νοιάζεσαι για την σχέση σου και φυσικά δεν φροντίζεις να κρατήσεις το ενδιαφέρον ζωντανό. Με λίγα λόγια είναι στο χέρι μας το αν θα βαρεθούμε σε μια σχέση ή όχι., και αν πάμε να βαρεθούμε για κάποιους λόγους, αν πραγματικά νοιαζόμαστε για την σχέση με λίγη προσπάθεια και μερικές έξυπνες ιδέες μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα προς το καλύτερο.

2.Οι μακροχρόνιες σχέσεις σε καθιστούν δεδομένο:
Ένας ακόμα ισχυρισμός των ατόμων που έχουν φοβία δέσμευσης είναι ότι αν είσαι σε μια σχέση για πολύ καιρό τότε ο σύντροφός σου θα σε θεωρεί δεδομένο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα, να αλλάξει η συμπεριφορά του ζευγαριού ακόμα και να γίνει κάποια απιστία. Η άποψη μας είναι ότι και αυτός ο ισχυρισμός είναι λανθασμένος καθώς πάλι το να θεωρήσεις κάποιον δεδομένο σε μια σχέση είναι στο χέρι των μελών της σχέσης. Επιπλέον δεν θα πρέπει να μπερδεύομαι τον όρο δεδομένο με τον όρο σιγουριά. Καθώς δεδομένο σημαίνει ότι έχουμε κάποιον που ότι κακό και να του κάνουμε αυτός θα παραμείνει δίπλα μας, ενώ σιγουριά σημαίνει ότι νιώθεις ασφάλεια με την σχέση σου και ότι υπάρχει εμπιστοσύνη. Αυτό που αλλάζει σε μια μακροχρόνια σχέση είναι η σιγουριά. Όπως είναι λογικό άλλη σιγουριά νιώθεις για τον σύντροφό σου μετά από 3 χρόνια σχέσης από ότι ένιωθες στις αρχές της σχέσης σας, και αυτό είναι απόλυτα λογικά καθώς όσο περνάει ο καιρός βλέπεις ότι αξίζει να τον εμπιστευτείς, μαθαίνεις το πώς σκέφτεται, το πώς πράττει και αν αξίζει να εμπιστεύεσαι τον σύντροφό σου ή όχι. Βέβαια πάλι είναι στο χέρι σου το να μην θεωρηθείς δεδομένη από τον σύντροφό σου με τις πράξεις σου και την συμπεριφορά σου, καθώς αν ο σύντροφός σου σε θεωρήσει δεδομένη τότε φταις εσύ που δεν δείχνεις το αντίθετο.

3.Οι μακροχρόνιες σχέσεις είναι μονότονες και προβλέψιμες:
Τα άτομα που έχουν φοβία δέσμευσης, θεωρούν ότι οι μακροχρόνιες σχέσεις είναι καταδικασμένες σε αποτυχία καθώς είναι μονότονες και προβλέψιμες. Η αντίληψη αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι εφόσον έχεις περάσει κάποιο καιρό με τον σύντροφό σου τότε γνωρίζεις πολύ καλά πως θα κυλήσουν τα πράγματα τον επόμενο καιρό, τι θα συμβεί κ.λπ. χωρίς να έχεις το αίσθημα της ανυπομονησίας και του αβέβαιου. Γιατί όμως άραγε κάποιος να προτιμάει να νιώθει αβέβαιος για την σχέση του; Μπορεί το να μην ξέρεις τι σου ξημερώνει ή το πώς θα σου φερθεί ο σύντροφός σου να σου προσφέρει κάποιου είδους ευχαρίστησης καθώς συνεχώς θα ανακαλύπτεις πράγματα και θα εκπλήσσεσαι (και ευχάριστα και δυσάρεστα), αλλά την ηρεμία και την σιγουριά που σου προσφέρει μια μακροχρόνια σχέση δεν θα την βρεις πουθενά αλλού. Το μονότονο και το προβλέψιμο στην σχέση σου προσδίδει μια σιγουριά για τον σύντροφό σου και μια ασφάλεια, αρκεί να υπάρχει ένα όριο και να μην οδηγηθεί σε βαρεμάρα. Με λίγα λόγια το πόσο μονότονη και προβλέψιμη μπορεί να είναι μια σχέση εξαρτάται πάλι από το πώς την διαχειρίζονται τα μέλη της σχέσης, επιπλέον η άποψή μας είναι ότι αν φροντίσεις να κρατήσεις το ενδιαφέρον ζωντανό σε μια μακροχρόνια σχέση τότε είναι που εκπλήσσεσαι περισσότερο και όχι από την ανασφάλεια που υπάρχει στην αρχή μιας σχέσης. Δηλαδή αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ετοιμάσεις μερικές εκπλήξεις. Για παράδειγμα, εκδρομή στην εξοχή με τον σύντροφο, απρόσμενο θέατρο, έξοδος για φαγητό σε εστιατόρια με ξένες κουζίνες, ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος, πεζοπορία, εξόρμηση στην φύση, απρόσμενο ρομαντικό δείπνο κ.λπ. Συνεπώς αν φοβάσαι μην γίνει η σχέση σου προβλέψιμη, φρόντισε να εκπλήσσεις τον άλλον εκεί που δεν το περιμένει.

4.Οι μακροχρόνιες σχέσεις για να πετύχουν πρέπει να οδηγήσουν σε γάμο:
Η μεγαλύτερη φοβία δέσμευσης που έχουν πολλά άτομα σχετίζεται με τον γάμο. Ναι δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει από άτομα που έχουν φοβία δέσμευσης και όχι ότι μετά τον γάμο τα άτομα μια σχέσης βαριούνται και ότι ο γάμος οδηγεί σε χωρισμό. Στην πραγματικότητα ο γάμος δεν αλλάζει κάτι σε μια σχέση, αλλά εμείς αλλάζουμε την συμπεριφορά μας καθώς από ζευγάρι γινόμαστε παντρεμένο ζευγάρι και τότε αρχίζεις να σκέφτεσαι για υποχρεώσεις. Και όταν λέμε για υποχρεώσεις εννοούμε για το που θα μείνετε, για το πώς θα πληρώνεται λογαριασμούς, για το πότε είναι κατάλληλη περίοδος για να φτιάξετε μια οικογένεια κάνοντας ένα παιδί και χίλια άλλα πράγματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η σχέση να σοβαρεύει και πολλά ζευγάρια να απογοητεύονται με τον γάμο καθώς πνίγονται από τις υποχρεώσεις του. Επιπλέον πολλοί φοβούνται τον γάμο καθώς θεωρούν ότι είναι μια «φυλακή» και ότι είναι αδύνατο να μείνεις με τον ίδιο άνθρωπο όλη σου την ζωή. Αν ο γάμος σου μοιάζει με ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο το οποίο θεωρείς ότι θα στιγματίσει αρνητικά την σχέση σου και εν τέλει θα την καταστρέψει τότε μπορείς να μην παντρευτείς και να συνεχίσεις να είσαι με τον αγαπημένο σου, κάτι το οποίο γίνεται όλο και συχνότερα στις μέρες μας.

Τώρα που γνωρίζεις καλά για το τι ισχυρίζονται τα άτομα που έχουν φοβία δέσμευσης μπορείς εύκολα να κρίνεις αν έχεις και εσύ την ίδια φοβία και αν σε προβληματίζουν ακριβώς τα ίδια ερωτήματα. Συνεπώς σημαντικό στο κομμάτι αυτό είναι σου δώσουμε τους τρόπους αντιμετώπισης και το πώς να καταπολεμήσεις την φοβία δέσμευσης.

Φοβία δέσμευσης: Πώς να την αντιμετωπίσεις.

1.Πάλεψε με τον εαυτό σου:
Αν θεωρείς ότι η φοβία αυτή διαταράσσει την ζωή σου και δεν σε αφήνει να απολαύσεις μια ερωτική σχέση επειδή σε κατακλύζει ο φόβος τότε πρέπει να κάτσεις μόνη σου και να αναρωτηθείς γιατί φοβάσαι την δέσμευση, για το αν ο σύντροφός σου είναι ο κατάλληλος για να συνάψεις μια μακροχρόνια ερωτική σχέση και για το αν θες τα καλά και τα κακά της. Επιπλέον πρέπει να δεις αν εσύ η ίδια είσαι διατεθειμένη να αποτρέψεις όλα αυτά τα κακά που σου αναφέραμε προηγουμένως που ενδέχεται να δημιουργηθούν σε μια σχέση. Και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι να κρίνεις συχνά την σχέση σας για το τι λείπει και για το πώς θα βελτιωθεί. Όταν αποφασίσεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις πρέπει να πας κόντρα στον εαυτό σου και να ξεπεράσεις την φοβία σου και να μην διστάσεις να δεσμευτείς. Σημαντικό είναι να σκέφτεσαι ότι μια σχέση δεν είναι κάτι οριστικό και ότι αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις αν έχεις δίκαιο για όσα ισχυρίζεσαι λόγο της φοβία δέσμευσης που έχεις. Επίσης η φοβία δέσμευσης μπορεί να εξαφανιστεί από μόνη της όταν συναντήσεις το «ιδανικό» για εσένα άτομο που θα σε εμπνεύσει και θα σε κάνει να ξεχάσεις οποιαδήποτε φοβία και να συνάψεις σχέση μαζί του καθώς θα νιώθεις εμπιστοσύνη τόσο σε εκείνον όσο και στον εαυτό σου για το ότι είσαι διατεθειμένη να παλέψεις για μια τέτοια σχέση και ότι δεν θα τα παρατήσεις στην πρώτη ευκαιρία.

2.Επισκέψου έναν ψυχολόγο:
Το καλύτερο άτομο που μπορεί να σε βοηθήσει σε μια τέτοια κατάσταση είναι ο ψυχολόγος. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφτείς ένα ψυχολόγο που ειδικεύεται στις διαπροσωπικές σχέσεις και να του αναλύσεις για το τι νιώθεις, το πώς αισθάνεσαι και εκείνος θα μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις αποτελεσματικά την φοβία δέσμευσης οριστικά. Ο ψυχολόγος θα είναι σε θέση να ανακαλύψει την ακριβή αιτία του προβλήματος (την οποία ενδέχεται να μην ξέρεις και εσύ η ίδια) και να την καταπολεμήσει οριστικά. Βέβαια το πρώτο στάδιο είναι να καταλάβεις εσύ η ίδια ότι η φοβία δέσμευσης δεν είναι υγιής και ότι θα ήταν καλό να την αντιμετωπίσεις καθώς σου διαταράσσει την ζωή και δεν σε αφήνει να συνάψεις μια ερωτική.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα