Φλερτάρει μπροστά μου: Τι να κάνω;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μπαίνουν σε μία σχέση έχουν κάθε πρόθεση να είναι με το άτομο που επέλεξαν και κυριότερα να παραμείνουν πιστοί σε αυτό. Ειδικά τον πρώτο καιρό που υπάρχει ο ενθουσιασμός της νέας γνωριμίας και η έντονη έλξη, το ζευγάρι φαίνεται σαν να είναι πραγματικά ευτυχισμένο και απολύτως ταιριαστό. Τίποτα δεν φαίνεται ότι μπορεί να ταράξει τα ήρεμα νερά της σχέσης τους και την χαρά που φαίνεται να ζουν.

Με τον καιρό όμως μπορεί και ο πιο πιστός σύντροφος να μπει στον πειρασμό να φλερτάρει με άλλο άτομα, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη σχέση. Η εξαιρετική σύμβουλος σχέσεων Esther Perel αναφέρει ότι το φλερτ δεν είναι απαραίτητα ένδειξη προβλημάτων αλλά ότι ακόμα και ο πιο ευτυχισμένος άντρας μπορεί να μπει στον πειρασμό να φλερτάρει για διάφορους λόγους: για να τονώσει την αυτοπεποίθηση του, απλώς σαν ένα είδος παιχνιδιού ή ακόμα και για ελέγξει κατά πόσο συνεχίζει να έχει καλές πιθανότητες με το αντίθετο φύλο. Οπότε το φλερτ είναι ένα είδος συμπεριφοράς που αρέσει στους άντρες, και το πόσο σοβαρό είναι έγκειται στον ίδιο του τον χαρακτήρα και αυτό που θέλει να πετύχει.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις όπου ο σύντροφος επιλέγει να φλερτάρει με άλλες γυναίκες μπροστά στην ίδια του τη σύντροφο, και εκεί γεννιούνται ακόμα περισσότερα ερωτηματικά στο μυαλό της. “Φλερτάρει μπροστά μου”, σκέφτεται, και αυτόματα ενεργοποιούνται διάφορες σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα που μόνο μπορούν να χειροτερέψουν την κατάσταση.

Φλερτάρει μπροστά μου: Τι σημαίνει αυτό για τη σχέση μας;

  • Ας ξεκινήσουμε με την διευκρίνιση του τι σημαίνει φλερτ και εάν όντως η συμπεριφορά του υποδεικνύει κάτι τέτοιο. Εάν γενικά ο σύντροφος μας είναι κοινωνικός σαν άνθρωπος και αισθάνεται άνετα να μιλήσει ή να αστειευτεί και με άλλες γυναίκες, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φλερτάρει μαζί τους. Σημαντικό είναι να παρατηρήσουμε τη γλώσσα του σώματος-εάν τείνει να αγγίζει στιγμιαία μία άλλη γυναίκα στο χέρι ή στην πλάτη, εάν την κοιτά συχνά και γενικά τείνει να στρέφει πιο πολύ την προσοχή του σε εκείνη, τότε μπορούμε να πούμε πως οι πιθανότητες είναι περισσότερες να φλερτάρει μαζί της.
  • Αυτή του η συμπεριφορά μπορεί να σημαίνει πράγματα για τη σχέση που ήδη υπάρχει ή και τίποτα απολύτως-γιατί μπορεί να είναι προσωπικό του χαρακτηριστικό. Συνήθως, μία γυναίκα σκέφτεται “φλερτάρει μπροστά μου, άρα δεν με θέλει και δεν νοιάζεται για μένα”. Το αμέσως επόμενο στάδιο για την ίδια μπορεί να είναι είτε να έχει ξεσπάσματα ζήλιας, είτε να κλειστεί στον εαυτό της- και στις δύο περιπτώσεις η κατάσταση χειροτερεύει αντί να επιλύεται.
  • Εάν η σχέση είναι γενικά ισορροπημένη, με το ζευγάρι να είναι πραγματικά ευτυχισμένο, τότε το να φλερτάρει ο άντρας με άλλες γυναίκες μπροστά στη σύντροφο του μπορεί να είναι ένα είδος προσωπικής ανασφάλειας (“θέλω να δω αν ακόμα έχω επιτυχία στις γυναίκες”) την οποία όμως δεν θέλει να κρατήσει κρυφή. Είναι σαν να λέει στη σύντροφο του “έχω αυτή την ανασφάλεια, δεν ξέρω πώς να την μοιραστώ μαζί σου και έτσι σου το δείχνω για να το εντοπίσεις εσύ και να κάνουμε αυτή την κουβέντα”. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, σε γενικές γραμμές οι άντρες δυσκολεύονται να εκφράσουν τους φόβους και τις ανασφάλειες τους λεκτικά, οπότε καταφεύγουν στην συμπεριφορική απεικόνιση (κάνουν αυτό που θα ήθελαν να πουν αλλά φοβούνται).
  • Υπάρχει και η περίπτωση του άντρα που φλερτάρει ό,τι και αν συμβεί, ακόμα και αν είναι σε σχέση. Για αυτόν το φλερτ είναι ένα είδος εσωτερικής τροφοδοσίας, κάτι χωρίς το οποίο δεν μπορεί να σκεφτεί ότι μπορεί να ζήσει και να αποδεχτεί τον εαυτό του. Με λίγα λόγια θεωρεί πως είναι σημαντικό για τον ίδιο και την αυτοεκτίμηση του να φλερτάρει, ακόμα και αν αυτή του η συμπεριφορά πληγώνει τη σύντροφο του.

Του προσφέρω τα πάντα, παρ’όλα αυτά φλερτάρει μπροστά μου και δεν με σέβεται.

Εδώ υπάρχει μία μικρή παγίδα. Το να είναι μία γυναίκα άψογη μέσα στη σχέση της και να καλύπτει τις ανάγκες που θεωρεί η ίδια ότι έχει ο σύντροφος της στο έπακρον, δεν συνεπάγεται ότι υπάρχει ευτυχία και ισορροπία μέσα στη σχέση. Όταν η σύντροφος νιώθει πως χρειάζεται να είναι εκεί σε κάθε ανάγκη του συντρόφου της, να του προσφέρει ό,τι ζητά και να κρατά η ίδια τις ισορροπίες συνεχώς ώστε να τον έχει κοντά της, τότε χάνεται η μαγεία του μυστηρίου μέσα στη σχέση. Η σύντροφος πλέον θεωρείται δεδομένη, με τον σύντροφο της να αναζητά αλλού αυτό το μυστήριο και την ανακάλυψη που του λείπει μέσα στη σχέση του. Με το να γίνεται μία γυναίκα δεδομένη στη σχέση της λόγω της υπερβολικά δοτικής συμπεριφοράς της, χάνει την αξία της και εν συνεχεία την αυτοεκτίμηση της.

Πώς να αντιμετωπίσω το γεγονός ότι φλερτάρει μπροστά μου;

  1. Η βάση κάθε σχέσης είναι η επικοινωνία. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στον τρόπο που το ζευγάρι επικοινωνεί και καταφέρνει να επιλύσει (ή όχι) τα προβλήματα του. Όταν η σύντροφος παρατηρεί μία τέτοια συμπεριφορά, χρειάζεται να την επισημάνει στον σύντροφο της ώστε να καταλάβει πώς σκέφτεται ο ίδιος και ποιοι είναι οι λόγοι που μπορεί να φλερτάρει.
  2. Δεν κάνουμε υποθέσεις. Είναι σαφές ότι μία τέτοια συμπεριφορά μπορεί να πληγώσει πολύ την σύντροφο και να την κάνει να αισθανθεί πολύ άσχημα τόσο για την σχέση της, όσο και για τον δικό της ρόλο μέσα σε αυτή. Είναι σημαντικό να αποφύγει όσο μπορεί τις υποθέσεις γύρω από αυτή τη συμπεριφορά του συντρόφου της (“δεν με αγαπάει, με βαρέθηκε, δεν είμαι τίποτα για αυτόν”) και να ψάξει να βρει τις αληθινές αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτή. Ο μόνος τρόπος είναι αυτός που ήδη προαναφέρθηκε: η επικοινωνία και ο διάλογος. Έτσι θα γλυτώσει από την ψυχολογική φθορά και την εσωτερική επίκριση και αρνητικότητα.
  3. Αποφεύγουμε να πάρουμε την πλήρη ευθύνη της κατάστασης ή να ρίξουμε τις ευθύνες αποκλειστικά στον σύντροφο μας. Άλλη μία παγίδα στη σχέση είναι η υιοθέτηση απόλυτων συμπεριφορών προκειμένου να κατευθύνουμε κάπου τον θυμό μας. Το να βρούμε άμεσα ένα “θύμα” για αυτό που συμβαίνει συνήθως κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και απομακρύνει περισσότερο τους 2 συντρόφους. Είναι σημαντικό οι σύντροφοι να συζητήσουν μαζί και να βρουν από κοινού την αιτία αυτής της συμπεριφοράς που δημιουργεί τριγμούς στην σχέση τους.
  4. Δίνουμε σημασία στην εξήγηση που δίνει ο σύντροφος μας για τη συμπεριφορά του. Δεν αρκεί μόνο να συζητήσουμε τί συμβαίνει αλλά και να δούμε τους αυθεντικούς λόγους για τους οποίους ο σύντροφος μας επιλέγει να φλερτάρει με άλλες, και μάλιστα μπροστά μας. Μπορεί κάποιος πραγματικά να μην έχει καταλάβει ότι μας πληγώνει ή ότι έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα και με την κουβέντα που κάνουμε πραγματικά να αλλάξει. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε εάν ψάχνει για δικαιολογίες ή αν προσπαθεί να ρίξει κυριότερα την ευθύνη σε εμάς, καθώς αυτό μπορεί να είναι μία ένδειξη ότι δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει ή να αναγνωρίσει την συμπεριφορά του.
  5. Εάν δεν έχει τη διάθεση να αλλάξει, αποφασίζουμε πώς θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Εάν ο σύντροφος αδιαφορεί να αλλάξει ή να αποδεχτεί πως η συμπεριφορά του δημιουργεί προβλήματα στη σχέση, τότε είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε τα θέλω μας. Ο σεβασμός προς τον εαυτό μας πρέπει να είναι η προτεραιότητα μας και όχι το να βρισκόμαστε σε μία σχέση ακόμα και αν δεν αισθανόμαστε ασφαλείς μέσα σε αυτή. Όσο ανεχόμαστε συμπεριφορές χωρίς σεβασμό τόσο πείθουμε τον εαυτό μας ότι δεν μας αξίζει κάτι καλύτερο και ότι η ευτυχία δεν είναι για εμάς. Στην περίπτωση που ο σύντροφος μας φαίνεται να μην είναι διατεθειμένος να μας προσφέρει τον σεβασμό και την ευτυχία που μας αξίζει, τότε κάνουμε το βήμα να βγούμε από μία σχέση που δεν είναι αυτό που πραγματικά θα θέλαμε.

Δες ακόμα:

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα